Free cookie consent management tool by TermsFeed

EuroCloud Forum va avea aduce la București peste 900 de specialiști din industria cloud. Pe 5 și 6 octombrie aceștia vor discuta ultimele dezvoltări legislative și tehnologice cloud, inclusiv despre noile reglementări ale cadrului legislativ de protecție a datelor în Europa și ale acordului EU-US Privacy Shield. Wojciech Wiewiorowski, asistent la European Data Protection Supervisor (EDPS) va discuta despre protecția și confidențialitatea datelor și impactul noilor reglementări asupra creșterii economice.

”Anul 2016 reprezintă un an decisiv pentru maturizarea industriei europene de cloud. Cadrul legislativ aferent protecției datelor si securității în spațiul digital se așează pe fundații solide adaptate erei Big Data și aduce noi reguli de responsabilitate și transparență pentru furnizorii de soluții digitale și implicit pentru furnizorii de cloud. Invităm toti reprezentanții industriei să ia parte la discuții și să afle cum se pot pune la zi cu noile reglementări și cum se pot plasa în fruntea revoluției digitale bazate pe cloud.”

– declară Elena Zvarici, președintele Asociației EuroCloud România

EuroCloud Forum: În ce mod va fi influențată Piața Unică Digitală de Noul Regulament European General de Protecție a Datelor (GDPR)?

Wojciech Wiewiorowski: Confidențialitatea și protecția datelor nu sunt bariere pentru creșterea economică sau pentru comerțul internațional, ci mai degrabă le facilitează pe acestea. Suntem conștienți că încrederea este o condiție necesară pentru produsele și serviciile digitale inovatoare care se bazează pe procesarea datelor personale. Obiectivul Uniunii Europene de a avea o piață unică digitală va avea succes doar dacă interesele consumatorilor sunt protejate. Noul regulament european pentru protecția datelor reprezintă un nou deal pentru drepturile cetățenilor, care poate stimula mediul de business și autoritățile publice în mod responsabil.

EDPS consideră că Uniunea Europeană avea nevoie de un nou acord privind protecția datelor, un capitol nou, care să se concentreze mai puțin pe formalități excesive sau pe detalii prescriptive și care să investească mai mult în măsuri de siguranță dinamice care să permită oamenilor să aibă controlul asupra informațiile personale în lumea big data. Instrucțiunile și bunele practici provenite de la autoritățile de protecție a datelor cu adevărat independente, ar trebui să ajute la înțelegerea evoluției rapide a tehnologiei.

EuroCloud Forum: Există o perioadă de doi ani în care noile reglementări trebuie implementate. Cum pot furnizorii de cloud să se pregătească în această perioadă pentru fi in conformitate cu cadrul legal?

Wojcieck Wiewiorowski: Reglementarea aduce o mare transformare privind importanța alocată persoanei responsabile de asigurarea respectării dreptului la protecția datelor. De asemenea regulamentul include o referință explicită la responsabilitate ca principiu și presupune ca măsurile tehnice și organizaționale potrivite să fie implementate de organizații. Cu alte cuvinte, organizațiile trebuie să demonstreze conformitatea, nu Autoritățile de Protecție a Datelor sau reprezentanții acestora.

Responsabilitatea este mai mult decât o simplă regulă de conformitate, implică o schimbare de cultură. Responsabilitatea înseamnă procesarea sustenabilă a datelor și ofera garanția că sarcina de evaluare a legalității și corectitudinii proceselor aparține în primul rând organizațiilor, sub ghidarea autorităților de reglementare, nu independent.

EuroCloud Forum: De la 1 august 2016 avem un nou acord cadru privind circulația transatlantică a datelor – Scutul de Confidențialitate UE-SUA. Cum va contribui acest acord la creșterea economică?

Wojcieck Wiewiorowski: Autoritățile de protecție a datelor din Europa au primit în mod pozitiv îmbunătățirile aduse de mecanismele noului acord, în comparație cu cel precedent – Safe Harbour. Cu toate acestea, rămân niște preocupări privind atât aspectele comerciale, precum și accesul autorităților publice americane la informațiile transferate din UE.

Prima evaluare anuală a acordului va fi așadar un moment cheie pentru a constata robustețea și eficiența mecanismelor acordului. Elementele care permit analiza necesității și proporționalității datelor și accesul autorităților publice la informațiile transferate vor trebui revizuite în special. De asemenea, va trebui să verificăm dacă măsurile de siguranță prevăzute funcționează și dacă acestea sunt eficiente în practică.

Puteți afla mai multe informații de la Wojcieck Wiewiorowski despre noile măsuri privind protejarea și confidențialitatea datelor, la cea de-a saptea ediție a EuroCloud Forum, care va avea loc în perioada 5-6 octombrie la Romexpo București. Înscrierea este disponibilă pe site-ul evenimentului forum.eurocloud.org.

De asemenea, EuroCloud Forum este colocat cu Internet&Mobile World, cea mai mare expo-conferință de soluții IT și digital pentru mediul de business din Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc pe 5-6 octombrie, la Romexpo, reunind peste 8,000 de vizitatori business și peste 130 de expozanți de soluții tehnologice pentru afaceri. Accesul la Internet&Mobile World se poate face pe baza biletului pentru EuroCloud Forum sau prin rezervarea în prelabil pe site-ul imworld.ro.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.