Free cookie consent management tool by TermsFeed

In urma cu 20 de ani, umanitatii i s-a dat un dar mare: internetul.

Suntem destul de cufundati in vietile noastre „digitale”, probabil mult prea preocupati cu posesiile cum ar fi gadgeturile, telefoanele sau conturile de pe retelele sociale, prea ocupati pentru a ne intreba cum am ajuns sa fim atat de avansati din punct de vedere tehnologic in aceasta zi si timp. V-ati intrebat vreodata despre originile internetului sau de ce este gratuita utilizarea lui de oricine? Va amintiti prima legatura cu WWW?

Totul s-a intamplat in urma cu 20 de ani cand Sir Tim Berners-Lee – un savant britanic de la CERN – a facut internetul asa cum il stim si tehnologia ce l-a adus gratuit in casele noastre, ceea ce inseamna ca oricine din lume il poate folosi.

De la umilele inceputuri ale internetului

Din 1989 pana in anul urmator, Sir Tim Berners-Lee impreuna cu alti ingineri Belgieni ca Robert Cailliau au scris si au dezvoltat o propunere pentru compilarea si afisarea unui sistem hypertext, mai tarziu acesta devenind cunoscut ca World Wide Web. In propunere au fost identificate utilizarile internetului, inclusiv afisarea documentelor hypertext (ceea ce cunoastem ca HTML) ce ar putea fi afisate de browsere. Tarziu in anul 1990 au inceput demonstratiile proiectului.

bernerslee

Inca de cand s-a propus crearea acestui sistem, el a avut rolul de a schimba informatii intre cercetatori localizati in diferite locuri din lume, o interfata a fost dezvoltata pe calculatoare NeXT si aplicata persoanelor din cadrul CERN, acestea au fost incurajate sa foloseasca sistemul si sa il testeze. Pana astazi, calculatorul original NeXT este pus la expozitia Microcosm din Elvetia. Potrivit CERN, inca are lipit pe el o hartie cu un mesaj scris de mana „Acesta este un server. NU IL OPRITI!!”

Internetul in anii 90″

Asa cum era, doar cateva persoane au avut acces total la calculatorul NeXT ce a rulat primul browser. In 1991, CERN a inceput sa dezvolte un browser de baza ce putea rula pe orice sistem sau computer. Complet cu software, librarii si functii ce permiteau altor dezvoltatori sa modifice browserul pentru nevoile lor, noul sistem WWW a fost implementat rapid in numeroase scoli si centre de cercetare.

Primul server pentru Web a ajuns in final in S.U.A. si a devenit online la Stanford Linear Accelerator Center. Pana atunci, erau disponibile doua versiuni ale browserului – pentru a dezvolta unul nou, Berners-Lee a folosit internetul pentru a ajunge la alti dezvoltatori ce ar putea contribui. Foarte putini au putut, cel mai notabil fiind Mosaic, primul browser grafic lansat de Marc Andreessen, Eric Bina si alti colegi de la National Center for Supercomputing Applications. Acest browser, impreuna cu Web-ul, au atras atentia mediei – compania a fondat si sustinut proiectul pentru a crea mai tarziu bine cunoscutul Netscape. In Aprilie 1993, CERN a luat decizia de a face protocolul si codul Web disponibile pentru oricine.

Ce suntem acum

De atunci, expunerea oamenilor la web a inceput sa creasca. In 1994, 2 milioane de calculatoare erau conectate la Internet ce a avut doar utilizarea in scopuri academice.; in 2012 erau 2.4 miliarde de utilizatori ai internetului pe intreg globul. Statii radio, ziare, librarii sau motoare de cautare au inceput sa umple spatiul web-ului.

A aparut bloggingul ce a devenit un fenomen global. Piata punct-com s-a prabusit iarasi. Google a inceput sa devina un bine cunoscut nume pe langa Wikipedia. Au fost lansat iPod-urile, s-au fondat serviciile de sharing al fisierelor, s-au creat miliarde de pagini web ce sunt vizitate zilnic, una dintre ele fiind MySpace. Apoi a ajuns Facebook, Twitter si Youtube. Dupa 10 ani de cand a fost disponibile tuturor, WWW-ul a inceput sa vada dezvoltarea mai multor tehnologii online si portabile, mai multi utilizatori au fost capabili sa detina acces online de mare viteza disponibil 24/7. Utilizatorii au inceput sa foloseasca internetul pentru distractie – restul este doar un cliseu, asa cum suna – doar istorie.

primul site din lume

CERN ne-a pus la dispozitie radacinile World Wide Web-ului si a republicat o versiune actualizata a primei adrese web cern.ch. Comparand grafica si inteligentul design al site-urilor ce au castigat recent premiile Webby, este unul simplu si clar – dar vedem cu siguranta un semn mare despre evolutie internetului de atunci si pana astazi.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.