Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine un ghid documentat, detaliat, în care vom încerca să-ți prezentăm toate aspectele necesare a fi luate în considerare în cazul în care ești în căutarea unui nou telefon. În primul rând, s-ar putea să te simți copleșit gama variată de modele existente pe piață, implicit să-ți fie greu să alegi un model anume. Totuși, cel mai important aspect nu îl reprezintă bugetul disponibil, ci nevoile tale în materie de smartphone-uri și tehnologie. Cu alte cuvinte, ar trebui să optezi pentru acel model care se aliniază cel mai bine cu stilul tău de viață: folosești telefonul pentru a crea conținut, pentru a face fotografii, pentru a viziona filme și seriale, asculta muzică? În funcție de aceste răspunsuri, este important să iei în considerare aspectele ce vizează nu doar partea de software a unui telefon, ci și de hardware. Tocmai din aceste motive, vom încerca în continuare să-ți prezentăm cât mai accesibil, dar fără a compromite detalii importante, la ce ar trebui să acorzi atenție atunci când îți cauți un nou telefon. Telefoanele inteligente reprezintă o parte integrantă, esențială, a vieții zilnice, dar poate fi destul de dificil să știi ce model îți poate asigura cel mai bun raport calitate-preț atunci când vine vorba de aspecte cum ar fi ușurința de utilizare, durata de viață a bateriei, capacitatea de stocare și calitatea camerei foto. Așadar, ce telefon să cumpăr și ce este imperios să iau în vederea unui upgrade? Vom afla în acest articol.

Sistemul de operare

Sistemul de operare reprezintă una dintre cele mai importante variabile de avut în vedere, asta pentru că, în principal, definește calitatea experienței de utilizare a unui smartphone. Există, în mod obișnuit, două opțiuni de sisteme de operare din care poți alege: Apple iPhone OS (iOS), Google Android. Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. iOS rulează, așa cum o spune și denumirea, pe dispozitivele Apple (iPad, iMac, iPhone, MacBook), și este un sistem de operare destul de popular în rândul iubitorilor de smartphone-uri. Mulți îl consideră uniform, fiabil, cu interfață intuitivă de utilizare, iar Apple are o reputație solidă în ceea ce privește faptul că oferă, periodic, actualizări ale sistemului de operare și ale securității, în vederea îmbunătățirii lor. Pe de altă parte, Google Android este o platformă deschisă, iar asta înseamnă că orice companie poate dezvolta aplicații pentru dispozitivele inteligente care utilizează acest sistem de operare. Prin urmare, Android se găsește mai peste tot – de la ceasuri inteligente, la televizoare și chiar mașini. Prin urmare, asta înseamnă că dacă îți dorești o experiență de utilizare personalizată și inovatoare, un smartphone cu sistem de operare Android este cea mai bună alegere. Totuși, nu vei avea parte de aceeași uniformitate în ceea ce privește estetica, prin comparație cu „mediul închis” al iOS de la Apple.

Dacă este să avem în vedere ușurința de utilizare, iOS este superior, în timp ce Android este pe placul celor care vor să-și personalizeze dispozitivul. iOS oferă o experiență simplă, având un design minimalist, „aerisit”, cu actualizări majore de software, însă accesibilitatea sa de a putea fi personalizat este cu mult în urma celei oferite de Android. De asemenea, există o limitare și în ceea ce privește opțiunile de hardware, întrucât iOS este disponibil doar pe iPhone, ceea ce înseamnă că poți alege doar din ceea ce, la un moment dat, Apple oferă publicului. Cu Android poți alege dintr-o gamă variată de dispozitive, în funcție de nevoi. Cu Material You pe care l-a oferit utilizatorilor actualizarea Android 12, Android îți permite să-ți personalizezi mult mai specific dispozitivul. În plus, sistemul de operare îți permite să schimbi chiar totul, de la paleta de culori, până la pictograme, putând alege dintr-o varietate de widget-uri de asemenea ușor de personalizat, în funcție de estetica dorită. Pe scurt, îți poți modifica telefonul exact cum vrei și acest lucru nu se aplică și în cazul iPhone-urilor, deci a sistemului de operare iOS. Totuși, dacă este să punem în balanță lucrurile, și iOS are numeroase avantaje, în principal minimalismul.

Smartphone Android și smartphone cu iOS
Sursă fotografie: linkedin.com

Aspectele privitoare la design

Poate cel mai subiectiv criteriu, dar deloc de trecut cu vederea, este design-ul unui smartphone. Pe scurt, modul în care arată și se simte un dispozitiv atunci când e luat în mână și la utilizare, și nu putem trece cu vederea importanța acestui lucru. Pentru unii, alegerea modelului potrivit se reduce doar la design. Totuși, a alege telefonul cel mai bun pentru tine înseamnă să cunoști și celelalte caracteristici și funcționalități, așadar să mizezi pe un echilibru între design și toate celelalte specificații ale telefonului. În ziua de azi, multe modele au ca imagine principală, când vine vorba de vânzare, caracteristici de design: fie au o cameră masivă, cu ecran secundar, sau fie sunt pliabile sau altele de acest gen. Design-ul nu face referire doar la cum arată un anumit telefon, ci și la cum se simte în mână. Atunci când evaluezi designul unui model, verifică dacă acesta se simte bine în mână, dacă îl poți utiliza cu ușurință, dacă este suficient de robust, ușor, nu doar cât de bine arată din punct de vedere estetic.

Oferă o atenție deosebită materialelor din care este fabricat. Multe modele actuale se fabrică în zilele noastre din sticlă, la care se adaugă o ramă metalică – da, arată și se simt foarte bine. Cu toate acestea, sticla se sparge cu ușurință la impact, este alunecoasă și se murdărește rapid. Alte modele sunt realizate din plastic, chiar dacă arată și se simte mai puțin plăcut la atingere; ele sunt mult mai durabile și, deseori, mult mai accesibile la preț. Recomandarea noastră este ca înainte de a opta pentru un telefon, și în special dacă dorești să-l achiziționezi online, să verifici dacă există posibilitatea de a pune mâna pe el într-un magazin fizic. Astfel, poți să ai certitudinea faptului că se simte într-un anumit fel când îl ții în mână, că se potrivește stilului tău de viață și cum se simte la manipulat, atunci când vorbești cu cineva. Design-ul perfect nu există, fiind subiectiv pentru fiecare utilizator în parte. Dar cu siguranță îți vei dori un telefon rezistent, care se simte plăcut la atingere și poate fi manipulat cu ușurință.

Design iPhone
Sursă fotografie: unsplash.com

Aspecte privitoare la display

Afișajul (display-ul) este un alt criteriu important de selecție – reprezintă, de fapt, componenta esențială când vine vorba de „a interacționa” cu smartphone-ul tău. Rezoluția display-ului este cea care determină cât de clară, realistică, va fi calitatea textului și a imaginilor. Evident, cu cât rezoluția este mai mare, cu atât calitatea imaginii crește. Multe smartphone-uri moderne oferă utilizatorilor rezoluție Full HD+ sau QHD+, sau chiar ecrane care suportă afișaj 4K. În general, un telefon cu afișaj (cel puțin) Full HD+ este potrivit pentru oricine, în special dacă se folosește de telefon și pentru a viziona videoclipuri și filme. Dacă folosești telefonul doar pentru apeluri, mesaje text și navigare de bază în online, atunci și un ecran HD este foarte bun. Dar pentru cei care doresc o experiență superioară, atunci modelele care suportă QHD+ sau 4K sunt alegerea cea mai potrivită, chiar dacă diferența între acestea două din urmă nu este semnificativă. Există o diferență mult mai mare între un display 1280x720p (HD) și unul Full HD+ (1920×1080p).

Un alt aspect important al display-ului este rata de reîmprospătare a acestuia, adică numărul de ori pe secundă în care un afișaj poate emite o nouă imagine. Astfel, o rată de reîmprospătare ce este mai mare înseamnă un afișaj mai fluid, mai receptiv. Rata se cuantifică prin hertz (Hz), și multe dispozitive au ecrane care au o rată de 60 Hz, chiar dacă în ultima vreme au fost adoptate și tehnologii mai avansate, mai rapide, de 90 și 120 Hz. Rata de reîmprospătare mai rapidă îți va oferi o viteză de răspuns mult mai rapidă, o fluiditate maximizată. Spre exemplu, beneficiile sunt evidente în cazul în care joci anumite jocuri, întrucât poți obține mai rapid mai multe cadre pe secundă sau framerate. Tehnologia de afișare contează, iarăși, foarte mult. Multe dispozitive au fie un ecran LCD, fie un ecran OLED. Am vorbit deja despre LCD versus OLED, așadar îți putem spune că, după părerea noastră, ecranele OLED sunt excelente, chiar dacă sunt mult mai susceptibile la burn-in, fenomen care apare atunci când un ecran afișează aceeași imagine (sau același set de pixeli staționari) pentru o perioadă prelungită de timp.

Smartphone în modul foto
Sursă fotografie: pexels.com

Aspecte privitoare la camera foto

De departe, mulți consideră că sistemul camerei foto este unul dintre cele mai importante când vine vorba de a cumpăra un anumit smartphone. Dacă este să avem în vedere acest aspect, este extrem de dificil să găsești un telefon care nu-ți promite o cameră excelentă, mai ales pe piața modelelor de renume. Totuși, nu ar trebui întotdeauna să iei în considerare specificațiile pe care brandul le pune la dispoziție – uneori, un număr mare de megapixeli nu înseamnă tot timpul o calitate superioară a imaginii. Pentru că și software-ul care se află în spatele camerei este, fără niciun dubiu, la fel de important ca partea hardware, și poate chiar și mai important. iPhone 13 Pro are 3 senzori de 12 MP, iar Pixel 6, de la Google, are un senzor principal de 50 MP. Totuși, iPhone se comportă la fel de bine când vine vorba de calitatea și claritatea imaginii obținute, și asta înseamnă că un număr mare de MP nu înseamnă neapărat imagini mai bune (chiar dacă va reuși să capteze mai multe detalii, astfel încât să poți da zoom mult mai în profunzime). După cum am zis, software-ul joacă un rol important. Night Sight (Android) și Night Mode (iOS) pot utiliza foarte fidel capacități de calcul pentru fotografii calitative realizate chiar și atunci când condițiile de iluminare nu sunt cele mai bune.

Un alt aspect hardware important al sistemului de camere foto este dacă acesta dispune sau nu de teleobiectiv. Multe dispozitive au senzori obișnuiți wide și ultrawide, însă un teleobiectiv îți permite să te apropii de punctul de interes al fotografiei fără a fi nevoie să te deplasezi fizic. Se dovedește a fi destul de util să ai această caracteristică la îndemână, chiar dacă nu o vei utiliza în fiecare zi. Majoritatea telefoanelor de astăzi au senzori principali excelenți, care cu ușurință îți permit să obții imagini decente, chiar și atunci când faci zoom. De reținut este faptul că, așa cum am spus, un număr mai mare de camere nu înseamnă, neapărat, imagini mai bune. Acest lucru se aplică și în cazul megapixelilor, și are mai mult sens să achiziționezi un model cu două camere excelente, decât unul cu trei-patru camere de calitate inferioară. Caracteristici de zoom optic, digital, mod de noapte și stabilizarea optică a imaginii sunt foarte importante, asta pentru că evaluarea software-ului camerei unui telefon este un proces minuțios.

Foto probă poză
Sursă fotografie: pexels.com

Acoperire și receptivitate

A avea o conexiune permanentă la rețea („semnal”, pe înțelesul tuturor), este un alt factor vital pentru utilizarea zilnică a unui smartphone. Conexiunea 4G (LTE, Long Term Evolution) este standardul wireless pentru a obține performanțe online mai rapide de pe telefonul mobil, iar în momentul de față acoperirea 4G este cea mai extinsă opțiune de rețea mobilă disponibilă. Spre deosebire de cele mai recente rețele (5G), și în combinație cu acestea, ar trebui să ofere o lățime de bandă și mai mare, deci viteze mult mai mari. În viitor, rețelele 5G vor deveni un standard pentru toate telefoanele mobile, cu excepția modelelor mai simple, de bază. Înainte de a-ți alege un nou smartphone, asigură-te că acesta este optimizat pentru rețeaua mobilă disponibilă în țară și că acesta este compatibil (sau nu) cu 4G și 5G disponibile în zona locală, mai ales dacă ai să folosești smartphone-ul pentru a te conecta la internet și a derula activități în mediul online. În viitor, după cum am spus, rețeaua 5G va fi mult mai extinsă, devenind un nou standard.

tehnologia 5G
În viitor, rețelele 5G vor deveni un standard pentru toate telefoanele mobile.
Sursă fotografie: pexels.com

Autonomia și durata de viață a bateriei

Capacitatea unui acumulator se măsoară în mAh. Pe scurt, cu cât o baterie are această valoare mai mare, cu atât îți va asigura o durată de utilizare mai lungă. Un dispozitiv superior când vine vorba de autonomia bateriei este unul care rezistă aproape o zi întreagă (sau chiar mai mult) de utilizare, dar și care, de asemenea, se încarcă în mod rapid și fiabil. Evident, perioada poate să difere în funcție de ceea ce faci folosindu-ți smartphone-ul. La utilizări intense, solicitante, cu siguranță se va descărca mult mai rapid. Atunci când te uiți la capacitatea unei baterii, de obicei telefoanele fizic mai mari oferă baterii mai mari. Totuși, și optimizarea acestora este poate chiar mai importantă decât autonomia în sine. Pe lângă altele, software-ul joacă un rol semnificativ.

iPhone 13, spre exemplu, are o performanță foarte bună, având în același timp și baterii destul de mici în comparație cu concurența. Acest lucru se datorează în special cipului A15 Bionic al dispozitivului, eficient din punct de vedere energetic, permițându-i dispozitivului să reziste atât de mult timp. Alți factori, cum ar fi faptul că are un ecran OLED (eficient din punct de vedere energetic), cu rată de reîmprospătare de 60 Hz explică, de asemenea, autonomia bateriei. În cele din urmă, bateriile mai mari sunt, evident, mai rezistente și mai bune, dar trebuie luate în calcul și alte aspecte, cum ar fi rezoluția, rata de reîmprospătare, optimizarea procesorului. Pe lângă toate acestea, este greu de evaluat performanța reală a unei baterii. Îți recomandăm să cauți în online păreri și recenzii (cât mai de încredere), pentru a putea face alegerea cea mai bună dacă, pentru tine, durata de viață a bateriei este un criteriu de importanță vitală.

nivel baterie smartphone
Bateria, un criteriu important în alegerea unui model nou de telefon.
Sursă fotografie: unsplash.com

Chipset-ul, capacitatea de stocare și memoria RAM

Acestea definesc, în cele din urmă, performanța unui smartphone, determinându-i capacitățile și longevitatea. Pe piața actuală a telefoanelor, vei găsi o mulțime de modele ce variază atunci când vine vorba de chipset-urile, capacitățile de stocare și memoriile RAM disponibile. Făcând o analiză strictă, observăm faptul că iPhone-urile de la Apple au mai puțină memorie RAM, în comparație cu modelele Android concurente, însă datorită modului în care iOS este foarte bine integrat cu cipul propriu din siliciu, dispozitivele funcționează (cel puțin) la fel de bine și fără memorie RAM suplimentară. Dacă ești o persoană cu un stil multitasking de viață, vei avea cu siguranță nevoie de un dispozitiv care îți oferă o capacitate mai mare de memorie RAM, și mai ales că dispozitivele Android funcționează, în general, mult mai bine, cu cât memoria este mai mare. Îți recomandăm să optezi pentru dispozitive care au cel puțin 8 GB, iar dacă folosești un telefon doar ocazional, atunci un model de 6GB este o alegere potrivită. Pentru utilizatorii care folosesc telefoanele în permanență, 12GB este alegerea standard.

În ceea ce privește capacitatea de stocare, majoritatea modelelor au 64GB sau 128GB. Așa cum îi spune și denumirea, capacitatea de stocare definește „capacitatea de înmagazinare”, respectiv cât spațiu vei avea pentru a salva poze, fotografii, videoclipuri, aplicații și altele. Cu cât ea este mai mare, cu atât vei putea stoca mult mai mult conținut media și aplicații. Acest lucru depinde de la o persoană la alta, dar vă recomandăm un minimum de 128GB de stocare, și în caz că se va dovedi necesar, poți opta pentru 256GB, 512GB sau chiar mai mult. Totuși, ar trebui ca de la bun început să optezi în funcție de nevoi, fiindcă multe dintre telefoanele din ziua de astăzi nu acceptă stocarea extensibile – chiar dacă este disponibilă stocarea în cloud unde poți salva tot felul de date și documente. O atenție sporită trebuie acordată și chipset-urilor integrate, iar toate aceste specificații sunt disponibile în prezentarea modelului. Pe scurt, cu cât cipul este cât mai actual, cu atât are performanțe mult mai bune.

Chipset telefon
Sursă fotografie: unsplash.com

Bugetul disponibil

În ultimă instanță, trebuie să te gândești la bugetul avut la dispoziție. În funcție de acesta te vei raporta la o anumită categorie de smartphone-uri. După cum era de așteptat, modelele de ultimă generație tind să aibă prețuri cât mai mari, în general cele mai mari prețuri de pe piață. Totuși, pentru a-ți maximiza randamentul, chiar și cu un buget mai redus, și pentru a face o alegere cât mai conformă cu așteptările tale de utilizator, acordă o atenție prioritară aspectelor ce vizează software-ul unui smartphone. Caută recenzii în online (și încearcă să discerni între recenziile sponsorizate și cele sincere), pune întrebări și documentează-te măcar puțin în această direcție. În cele din urmă, este vorba despre o investiție însemnată și cu siguranță îți vei dori ca modelul achiziționat să-ți ofere cea mai bună experiență de utilizare, dat fiind bugetul avut la dispoziție, asigurându-te că alegi exact modelul care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață. Da, se poate dovedi complicat, însă cu siguranță nu imposibil. Atât timp cât urmărești variabilele cele mai importante, vei ști ce să alegi data viitoare când îți cauți un telefon.

În principal, când vine vorba de Android, standardul este Samsung, iar la iOS nici nu cred că trebuie să mai menționăm. Multe persoane care folosesc Android se declară extrem de mulțumite de acest sistem de operare, iar de partea cealaltă, multe persoane care folosesc iOS spun că acesta este cel mai bun. În sfârșit, este complicat să-ți dai seama cum stă treaba, iar cel mai bine ar fi să ceri părerea cuiva care a folosit ambele sisteme de operare. Din experiență proprie, îți putem spune că ambele au puncte forte și puncte slabe, avantaje și dezavantaje. iOS are o interfață mult mai uniformă, care parcă îi conferă telefonului o accesibilitate imediată, mult mai mare. Android, pe de altă parte, oferă utilizatorilor șansa de a-și personaliza mult mai bine experiența de utilizare a telefonului. Dacă ești în căutarea unui smartphone nou, îți recomandăm să mergi într-un magazin fizic și să testezi „pe propria piele” cum funcționează un telefon, și abia apoi, dacă găsești o oferă mult mai bună pe un website, să-l comanzi. Astfel, ai certitudinea că știi ce vei primi și cum se comportă acel model în momentul utilizării. Sperăm că acest articol despre cum să alegi un telefon ți s-a părut util și dacă ești de părere că ar mai fi trebuit să adaugăm ceva, așteptăm comentariile tale.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.