Free cookie consent management tool by TermsFeed

Unul dintre zvonurile care au circulat în ultimele săptămâni a fost că Apple ar putea dezvălui cea de-a doua generație de Apple Silicon, mult așteptatul Apple M2, în timpul WWDC 2022, și că ar face acest lucru prin intermediul unui MacBook Air. Zvonul, putem confirma acum, a fost destul de corect, dar îi lipsea un detaliu, și anume că i s-ar fi alăturat și un MacBook Pro, ceea ce face ca cele două game de laptopuri Apple să fie primele computere ale companiei cu noua generație de procesoare.

Apple M2

Înainte de toate, trebuie să remarcăm faptul că primul salt evolutiv al Apple Silicon este cea de-a doua generație a cipurilor sale integrate, M2. Așa cum M1 a primit recenzii excelente pentru performanțele sale, M2 promite rezultate și mai bune. Dar reprezintă oare un mare salt calitativ față de M1? Răspunsul la această întrebare nu este atât de simplu pe cât pare. Pe de o parte, M2 oferă performanțe îmbunătățite și o mai mare eficiență. Pe de altă parte, unii experți au susținut că M2 nu reprezintă o îmbunătățire suficient de semnificativă pentru a justifica prețul său mai ridicat. Dar timpul ne va spune dacă M2 este cu adevărat un pas înainte pentru companie.

Primul parametru la care ne uităm pentru a evalua performanța unui procesor precum Apple M2 este numărul de nuclee pe care îl integrează, iar în această privință vedem că rămâne la opt nuclee pentru CPU (patru pentru performanță și patru pentru eficiență) și până la 10 pentru GPU, cu fotolitografie de 5 nanometri. Acest lucru, în primul rând, ne-ar invita să credem că nu a existat nicio evoluție față de generația anterioară, dar în realitate nu este așa. Și este că, potrivit companiei, au existat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește designul, ceea ce a permis ca numărul de tranzistori din Apple M2 să fie crescut la nu mai puțin de 20.000 de milioane, față de 16.000 de milioane în cazul M1.

Specificații Apple M2
Specificații Apple M2

Cu noul procesor M2, Apple a făcut câteva îmbunătățiri importante în ceea ce privește memoria. La fel ca și în cazul lui M1, M2 are memorie unificată, ceea ce înseamnă că unitatea centrală de procesare și GPU împart același grup de memorie. Cea mai mare diferență constă în faptul că M2 poate găzdui până la 24 de GB de memorie RAM LPDDR5, cu 50% mai mult decât M1. Această creștere a capacității de memorie va fi, fără îndoială, bine primită de utilizatorii puternici care au nevoie de mai mult de 16 GB de memorie RAM pentru fluxurile lor de lucru. În plus, lățimea de bandă de memorie crescută a modelului M2 (până la 100 GB/s) va fi, de asemenea, apreciată de cei care au nevoie de viteză suplimentară.

Astfel, M2 de la Apple reprezintă un mare pas înainte în ceea ce privește performanța, eficiența și flexibilitatea. Această îmbunătățire va fi cu siguranță vizibilă în sarcinile foarte intensive în memorie, cum ar fi procesele de analiză masivă a datelor și procesele legate de realitatea artificială. Și tocmai vorbind de inteligența artificială, în acest domeniu găsim o altă îmbunătățire a Apple M2, care, cu cele 16 nuclee Neural Engine dedicate AI, este capabil să efectueze până la 15,8 miliarde de operații pe secundă. Acest lucru înseamnă că noile MacBook-uri vor putea dezvolta medii virtuale mai realiste și mai detaliate, precum și să ruleze algoritmi AI mai sofisticați.

Cu toate aceste îmbunătățiri, M2 oferă o creștere cu 18% a performanței CPU și cu 25% a performanței GPU. În plus, se spune că M2 este capabil de o performanță cu 35% mai mare decât M1 atunci când funcționează la maxim. Deși aceste cifre sunt impresionante, rămâne de văzut cum se vor traduce în utilizarea reală. Cu toate acestea, dacă M2 își va putea respecta promisiunile, ar putea fi o îmbunătățire semnificativă pentru produsele Apple ce folosesc acest procesor.

MacBook Air M2 2022

MacBook Air M2 2022
MacBook Air M2 2022

Printre zvonurile dubioase, unul dintre cele mai repetate în ceea ce privește WWDC 2022, a fost că Apple va lansa un nou MacBook Air 2022, iar în cele din urmă așa a fost. Imediat ce am terminat trecerea rapidă în revistă a caracteristicilor software și noutăților noului M2, Apple a trecut rapid la primul computer care îl echipează, cel mai ușor și mai portabil dintre toate laptopurile și cel care pare să fi suferit o reproiectare majoră profitând de M2.

Începând cu aspectul său, în acest caz putem vorbi de un redesign în toată regula, cu ajutorul căruia Apple a reușit să îi reducă grosimea la doar 11 milimetri și greutatea la mai puțin de 1,3 kilograme, o realizare destul de mare la un laptop care, generație după generație, continuă să stabilească standardul în ceea ce privește reducerea grosimii și a greutății.

Cea mai vizibilă schimbare a lui MacBook Air M2 2022 este, desigur, ecranul. Acum acesta are un RetinaLiquid Display de 13,6 inch cu o luminozitate de 500 nits, cu o rezoluție nativă de 2.560 x 1.664 și o densitate de 224 pixeli pe inch, care este însoțit de patru difuzoare compatibile cu Spatial Audio. Potrivit Apple, acest lucru înseamnă că MacBook Air M2 2022 va oferi o experiență sonoră mai imersivă și mai realistă atunci când vizionați filme sau jucați jocuri video.

Deja la interior, și evident pe lângă SoC-ul Apple M2, vom găsi configurații de până la 24 GB de memorie RAM LPDDR5 și până la doi terabytes de stocare SSD, toate acestea în interiorul unui șasiu unibody în care vom găsi doar elemente de disipare pasivă, adică fără ventilatoare, astfel că, așa cum este tradiția în familia MacBook Air, acest model va fi la fel de silențios ca și predecesorii săi.

Specificații MacBook Air M2
Specificații MacBook Air M2

În ceea ce privește autonomia sa, Apple a dorit să se concentreze atât pe Apple M2, cât și pe echipamentul prezentat astăzi, pe eficiența energetică. Astfel, regăsim o baterie litiu-polimer cu o capacitate de 52,6 wați/oră, care, potrivit companiei, este capabilă să asigure până la 18 ore de redare video în aplicația Apple TV și până la 15 ore de navigare web wireless prin intermediul conexiunii Wi-Fi 802.11ax.

Noul MacBook Air M2 2022 va fi pus în vânzare în luna iulie, cu două variante ale procesorului Apple M2, care diferă prin faptul că au un GPU cu opt sau zece nuclee. Cea mai ieftină opțiune va fi MacBook Air M2 2022 cu 8-Core CPU, 7-Core GPU, 256GB SSD la $999/£999. Cel mai scump model este cel cu 8-Core CPU, 8-Core GPU, 512GB SSD la un preț de $1,249/£1,249.

MacBook Pro M2 2022

MacBook Pro M2 2022
MacBook Pro M2 2022

Surpriză interesantă, deoarece cu Apple M2 ne așteptam la un MacBook Air și poate la un desktop, dar nu și la un MacBook Pro M2 2022. Este adevărat, însă, în acest caz nu avem de-a face cu un redesign precum cel al MacBook Air și, de fapt, timpul de prezentare al Apple a fost foarte scurt în comparație cu acesta.

Noul MacBook Pro vine cu M2 dar în varianta de 13,3 inch, în timp ce modelele de 14 și 16 inch rămân, deocamdată, să fie lansate cândva între octombrie anul acesta și vara anului 2023. În ceea ce privește ecranul propriu-zis, în acest caz este vorba de un ecran Retina cu True Tone, cu o rezoluție nativă de 2.560 1.600 de puncte și o densitate de 227 de pixeli pe inch și o luminozitate de 500 de nits.

Spre deosebire de MacBook Air, noul MacBook Pro M2 2022 este un semn clar că Apple este serios în ceea ce privește realizarea unui laptop care poate rezista la sarcini de lucru solicitante. Elementele de răcire activă și SoC-ul cu GPU cu 10 nuclee sunt ambele indicii clare că acest laptop este conceput pentru utilizatorii puternici. Și, în timp ce MacBook Air își are încă locul ca opțiune mai subțire și ușoară, versiunea Pro este, în mod evident, cea mai bună alegere pentru cei care au nevoie de un laptop mai robust.

Specificații MacBook Pro M2
Specificații MacBook Pro M2

O altă diferență notabilă pe care o regăsim la MacBook Pro M2 2022 față de Air este autonomia bateriei, care în acest caz este de până la 20 de ore de redare video pe aplicația Apple TV și până la 17 ore de navigare web wireless, datorită eficienței Apple M2 și a bateriei sale litiu-polimer de 58,2 wați-oră. La fel ca și MacBook Air, și acesta dispune de o autonomie de o zi întreagă atunci când efectuați sarcini informatice mai tradiționale, cum ar fi scrierea de documente sau navigarea pe internet.

În ceea ce privește conectorii, nu există surprize aici – având în vedere că este vorba mai degrabă de o actualizare decât de o reproiectare, acest MacBook Pro M2 2022 păstrează cele două porturi compatibile Thunderbolt/USB 4 DisplayPort și conectorul audio mini-jack.

Noul MacBook Pro M2 2022 va fi pus în vânzare în luna iulie, cu configurații de 8, 16 și 24 de GB de memorie unificată și 256GB, 512GB, 1 și 2 terabytes de memorie RAM. Cea mai ieftină opțiune va fi MacBook Pro M2 2022 cu 8GB RAM și 256GB SSD la $1,299/£1,349. Cel mai scump model este cel cu 8GB RAM și 512GBGB SSD la $1,499/£1,549.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.