Aparent, controversa din jurul interzicerii OPPO și OnePlus în Germania este mai serioasă decât s-a presupus inițial, fiind implicate și Realme și Vivo. În luna iulie a anului trecut, Nokia a dat în judecată cele două firme chineze pentru încălcarea patentelor la tribunalul din Mannheim, solicitând ca acesta să se ocupe de problema juridică. Nokia a solicitat și a obținut o blocare a vânzării telefoanelor afectate în Germania, până la o posibilă soluționare. Când s-a raportat inițial acest lucru, procesul era încă în curs de desfășurare, dar acum a devenit o problemă reală și potențial dăunătoare pentru cei în cauză.
Interdicția ajunge în Germania pentru OPPO și OnePlus. Realme și vivo riscă și ele să părăsească această piață
În 2018, Nokia a început să depună brevete pentru tehnologii legate de conectivitatea 4G și 5G, în care a devenit lider mondial. În 2021, Nokia a dat în judecată OPPO și Lenovo (și sub-brandurile lor respective OnePlus și Motorola) pentru încălcarea acestor brevete, solicitând plata unor redevențe de 2,50 euro per smartphone. Lenovo a acceptat această condiție dar OPPO nu a fost de acord, catalogând taxa ca fiind „nerezonabil de mare” și depunând o atenționare la tribunalul München 1. Drept urmare, iată-ne astăzi aici, OPPO și OnePlus pierzând recursul și fiind obligate să înceteze vânzarea de smartphone-uri în Germania începând cu 5 august.
Site-ul OnePlus Germania nu mai conține acum niciun smartphone, în timp ce toate celelalte dispozitive care nu sunt telefoane, cum ar fi căști, încărcătoare și altele, au rămas. Același mesaj apare și pe pagina principală a OPPO Germania, asigurând clienții că telefoanele cumpărate anterior vor primi suport dar altele noi nu vor putea deocamdată să fie cumpărate. Și punem pariu că același lucru va fi valabil și pentru orice puncte de vânzare fizice din Germania.
Până la epuizarea stocurilor, consumatorii vor putea achiziționa smartphone-urile deja din magazine precum MediaMarkt, Saturn, Amazon și furnizorii de telefonie. Este menționat, de asemenea, și posibilitatea de a fi realizat importul deja planificat de telefoane, inclusiv din Olanda, însă Nokia poate lua măsuri solicitând o confiscare vamală, dacă este necesar.
Declarația oficială a OPPO cu privire la interdicția din Germania
În calitate de deținător a numeroase brevete 5G, OPPO apreciază rolul proprietății intelectuale în inovare. Avem un istoric de acorduri de licențe încrucișate cu multe companii de top și ne angajăm să promovăm un ecosistem de proprietate intelectuală echitabil și bazat pe principii. La o zi după ce contractul 4G dintre OPPO și Nokia a expirat, Nokia a mers imediat în instanță după ce a cerut o taxă de reînnoire nejustificat de mare.
Angajamentul nostru pe termen lung față de piața germană rămâne neschimbat și lucrăm în mod proactiv cu părțile implicate pentru a rezolva această problemă. Cu excepția suspendării vânzării și comercializării produselor în cauză pe canalele deținute de OPPO, OPPO va continua să opereze în Germania. Între timp, utilizatorii pot continua să folosească produsele OPPO, să acceseze serviciile post-vânzare, să primească viitoarele actualizări ale sistemului de operare și multe altele.
Spre final…
Cu o activitate bazată predominant pe UE, viitorul OPPO și a celorlalte branduri în Germania este incert: „în ciuda opririi vânzărilor și comercializării anumitor bunuri, OPPO va continua să opereze în Germania”, după cum a declarat un purtător de cuvânt. Nokia nu s-a oprit însă aici, deoarece Realme și vivo au fost date în judecată din motive similare în Franța , Finlanda, Suedia, Spania, Regatul Unit și Țările de Jos.
În cazul în care instanțele din mai multe țări dau dreptate companiei Nokia, ar fi o situație foarte sumbră pentru OPPO, OnePlus, Realme și Vivo. România nu pare să fie implicată încă, dar este ironic faptul că Nokia însăși este dată în judecată în Europa pentru încălcarea unor brevete, ceea ce a dus la retragerea de pe piață a unora dintre smartphone-urile sale.