Free cookie consent management tool by TermsFeed

Subiectul nu este unul nou și a fost aprig dezbătut din momentul lansării primei versiuni a sistemului de operare Windows 10. La un an de la lansarea oficială a Windows 10, CNIL (Consiliul Național pentru Protecția Datelor din Franța) susține că Microsoft încalcă prea multe reguli referitoare la protecția datelor personale. Compania colectează excesiv de multe date iar pentru unele dintre acestea utilizatorul nu și-a dat un acord explicit.

CNIL susține că Windows 10 este un sistem de operare nesigur iar datele colectate în mod automat sunt excesiv de multe. Autoritățile din Franța a oferit companiei trei luni de zile pentru a rezolva aceste probleme astfel statul va amenda Microsoft cu 150.000 Euro.

Ce date sunt colectate?

Windows 10 transmite informații către serverele Microsoft în mod implicit. Cantitatea de date transmisă depinde de nivelul telemetric setat pe sistem. Nivelul care poate fi setat este: Basic, Enchanced, Full sau Security. Aceste setări pot fi făcute prin intermediul aplicației Settings.

Utilizatorii versiunilor Home și Pro ale sistemului de operare au posibilitatea de a reduce transmisia de informații până la nivelul Basic iar utilizatorii versiunilor Enterprise, Education și IoT pot reduce cantitatea de date transmise până la nivelul Security.

Nivel telemetrie Windows 10
Nivel telemetrie Windows 10, Foto: Zdnet.

Conform Microsoft, la nivelul Basic, Windows 10 colectează date referitoare la setările de securitate ale sistemului, informații referitoare la calitate (erori sau blocări) sau informații referitoare la compatibilitatea aplicațiilor; nivelul Security asigură transmiterea unei cantități minime de date necesare pentru a putea oferi utilizatorilor actualizări importante legate de securitatea sistemului. Datele telemetrice mai pot include și informații despre sistemul hardware dar și date despre aplicațiile sau driverele instalate.

Cum sunt colectate datele?

Toate datele colectate sunt transmise prin intermediul aplicației de fundal denumită Conected User Experience, aplicație cunoscută și sub numele Universal Telemetry Client (UTC). Aplicația rulează alături de celelalte servicii de fundal din Windows 10 fiind afișată cu numele DiagTrack (numele aplicației în sine este utcsvc).

Puteți observa serviciul DiagTrack în consola Services din Windows 10.

Cum poți opri transmiterea datelor?

Disable Windows 10 Tracking

Disable Windows 10 Tracking este o aplicație gratuită care vă poate ajută să vă protejați de o eventuală transmitere de informații către serverele Microsoft. Aceasta este capabilă să dezactiveze colectarea datelor, poate dezactiva anumite servicii ale sistemului de operare dar și alte setări care pot duce la o transmisie neautorizată de date.

„Din punctul meu de vedere, s-a adunat o teamă inutilă în jurul Windows 10 dar peste toate, cred că multă teamă este justificată. „

– spune Syed Qazi, dezvoltatorul aplicației.

Aplicația Disable Windows 10 Tracking poate fi descărcată gratuit de pe GitHub.

Spybot Anti-Beacon

Spybot Anti-Beacon este o altă aplicație gratuită care a fost dezvoltată cu scopul de a opri transmisia datelor telemetrice. Programul funcționează și pe sistemele de operare Windows 7, Windows 8 și Windows 8.1.

Tot ce este de făcut este să apăsați butonul Immunize de pe fereastra principală iar acest mic utilitar se va ocupa de tot dezactivând toate opțiunile de telemetrie incluse în baza sistemului de operare. Aplicația dispune și de un buton Undo care aduce sistemul la setările inițiale de dinainte de dezactivarea datelor telemetrice.

Poți descărca în mod gratuit Spybot Anti-Beacon de pe safer-networking.com.

Editează regiștrii sistemului de operare pentru a opri colectarea datelor

Un alt mod de a opri transmiterea de date către Microsoft constă în modificarea unor intrări în regiștrii sistemului de operare sau prin folosirea PowerShell. Articolul cu titlul Turn Off Telemetry in Windows 7, 8, and Windows 10 publicat pe windowsitpro.com vă poate ajuta să folosiți această metodă.

Puteți obține o actualizare gratuită la Windows 10 până  pe data de 29 Iulie 2016 după care este nevoie să achiziționați o licență. Versiunea Home a sistemului de operare Windows 10 are un preț de aproximativ 580 lei la eMag.

Ca și încheiere, sugerez să folosiți întotdeauna un program antivirus (versiunea gratuită de la Avast face minuni) dar și un alt program firewall adecvat, altul decât cel disponibil pe sistem (Comodo Firewall este o alternativă excelentă, are și o versiune gratuită care își face treaba de minune).

Articole sursă și alte informații suplimentare:

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.