Au trecut 40 de ani de la primul telefon mobil

Inventatorul Martin Cooper de la Motorola a efectuat primul apel cu un telefon mobil in luna aprilie 1973 in New York. Acesta a apelat un rival de al sau de la “Bell Labs” ce incerca deasemenea sa creeze un dispozitiv mobil de telefonie. Asa cum spun unele zvonuri, Martin Cooper s-a inspirat din serialul SF Star Trek, din gadgeturile folosite de capitanul Kirk.

Primul apel cu un telefon mobil martin cooper new york sua motorola

(foto: wikipedia)

Primul model al unui telefon mobil cantarea nu mai putin de 1.4Kg, putea fi folosit doar pentru o convorbire de 35 de minute fiinde necesara o incarcare de 10 ore. Acesta a fost denumit “DynaTAC” (DYNamic Adaptive Total Area Coverage). Compania Motorola a folosit resurse timp de 10 ani pentru obtinerea aprobarilor si pentru depasirea obstacolelor tehnologice pana a se ajunge la productia in masa a dispozitivului. DynaTAC a fost lansat in anul 1983, o versiune mai usoara vandut la pretul de 3500$ (un echivalent a 7400$ de astazi).

Prima versiune a dispozitivului comercializat avea lungimea de 33cm, ave incluse noua taste: “recall, clear, send, store, function, end, power, lock, volume”, avea un display si avea posibilitatea de memorare a 30 de numere. In 1990, la mai putin de 10 ani, erau deja disponibile serviciile de telefonie mobila pentru aproximativ un milion de clienti din SUA pentru ca mai tarziu, in anul 2011, nu mai putin de 87% din populatia planetei puteau beneficia de servicii de telefonie mobila.

Alte articole

1 ComentariuComentează

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută public. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterix *.
Citește Politica de confidențialitate pentru detalii suplimentare despre confidențialitatea datelor tale.

Mergi sus