Free cookie consent management tool by TermsFeed

Analistul Apple Ming-Chi Kuo a transmis, într-o postare pe Twitter, că Apple testează iPhone-uri echipate cu porturi USB-C în loc porturi Lightning, deși nu intenționează să facă trecerea prea curând, iPhone-urile din acest an continuând să ofere un port Lighting. Aparent, Apple ar fi intenționat să renunțe la portul Lightning caracteristic în favoarea unui port USB-C care va fi prezentat de către modelele de iPhone 15, în 2023. De-a lungul anilor, au existat numeroase zvonuri și speculații privitoare la adoptarea de către Apple a porturilor USB-C, mai ales după ce a început să-l folosească pentru gama iPad. Totuși, până acum, iPhone-urile au rămas cu port Lightning.

Motivele din spatele acestei schimbări ar putea fi reprezentate de reglementările legislative care ar putea fi implementate în Europa, Apple conformându-se cerințelor legale: Uniunea Europeană lucrează la o lege care al obliga Apple să utilizeze tehnologia USB-C pentru întreaga sa gamă de produse – iPhone-uri, iPad-uri și AirPods, toate dispozitivele vândute în Europa trebuind să aibă port USB-C în cazul în care proiectul legislativ va fi adoptat. Astfel, Apple ar trebui să fie în stare să livreze modele speciale de iPhone cu port USB-C în Europa sau, evident, să facă total schimbul către iPhone-uri cu USB-C, deși compania susține că reglementările legislative reprezintă un impediment major în momentul de față.

În cele din urmă, porturile USB-C ar permite viteze de încărcare mult mai mari și transferuri de date semnificativ mai rapide. De altfel, ar alinia modelele de iPhone la modelele Mac și iPad care folosesc deja tehnologia porturilor USB-C. În situația în care Apple va face, într-adevăr, trecerea la porturile USB-C, probabil Apple va lansa și un adaptor care ar permite iPhone-urilor cu port USB-C să se conecteze la accesorii (mai vechi) care încă au porturi Lightning. Sau, în orice caz, ar putea fi o altă modalitate prin care Apple să facă accesoriile vechi efectiv neutilizabile, obligând fanii brandului să achiziționeze altele noi.

Odată cu trecerea la portul de tip USB-C, Apple ar raționaliza „colecția de încărcătoare” folosite pentru diferitele sale dispozitive. Cele mai multe dintre iPad-urile și Mac-urile companiei cu sediul în Cupertino, California, folosesc deja încărcătoare cu port USB-C în loc de Lightning. De asemenea, încărcătoarele wireless pentru iPhone și Apple Watch dispun tot de port USB-C pentru alimentare. Majoritatea accesoriilor Apple, inclusiv AirPods, telecomanda AppleTV, acumulatorul MagSafe și încărcătorul MagSafe Duo, folosesc în continuare port Lightning. În această privință, Apple are în curs de dezvoltare un adaptor USB-C, dar nu se știe încă dacă acesta va fi inclus automat în cutie sau dacă, dimpotrivă, clienții vor fi nevoiți să plătească suplimentar pentru a-l putea folosi.

Portul USB-C este un standard pentru mulți producători de dispozitive, inclusiv pentru majoritatea producătorilor de telefoane Android. În ultimii ani, Apple a lucrat, de asemenea, la iPhone-uri care să nu dețină niciun port de încărcare, încercând să promoveze sistemul de încărcare wireless MagSafe introdus în 2020. Însă încărcarea wireless este mult mai lentă și, de fapt, uneori imposibilă, când nu ai adaptoare de alimentare la îndemână. După cum se știe, deși încărcătoarele cu USB-C sunt mai mari, sunt semnificativ mai eficiente decât cele Lightning.

În luna aprilie, legislația care prevede adoptarea pe teritoriile Uniunii Europene a porturilor USB-C a fost aprobată cu majoritate de voturi. Potrivit reglementărilor legislative care s-au dezbătut, „telefoanele mobile, tabletele, aparatele foto digitale, căștile, consolele portabile de jocuri video, boxele portabile și dispozitivele reîncărcabile prin intermediul unui cablu cu fir, ar trebui să fie echipate cu un port de tip USB-C, indiferent de producător”. Apple a declarat că reglementările legislative i-ar putea „afecta capacitatea de inovare”, susținând că „ne îngrijorează faptul că reglementarea care impune un singur tip de conector pentru toate dispozitivele de pe piață va dăuna consumatorilor europeni prin încetinirea posibilităților de introducere a unor inovații benefice în ceea ce privește standardele de încărcare, inclusiv cele legate de siguranță și eficiența energetică”, conform declarațiilor făcute în 2021.

Trecerea la portul de tip USB-C ar fi a doua schimbare în ceea ce privește tipul portului, cel puțin pentru modelele iPhone. Începând cu iPhone-ul original din 2007 și până la iPhone 4s din 2011, Apple a folosit conectorul iPod cu 30 de pini. Odată cu apariția iPhone 5 (21 septembrie 2012), Apple a trecut la portul Lightning, mult mai mic. La vremea respectivă, Apple a vândut un adaptor separat pentru accesoriile vechi (costa aproximativ 70 de RON), ceea ce, probabil, va face și în viitor.

Deși nu avem certitudinea acestor zvonuri, cu siguranță Apple trebuie să se alinieze reglementărilor UE, dacă acestea vor fi adoptate într-adevăr (deși proiectul a primit voturi pozitive în majoritate). În această privință, nu putem decât să așteptăm și, pe măsură ce vom avea mai multe informații, vom reveni cu completările aferente. Suntem curioși, tu ce părere ai de eventuala trecere a modelelor de iPhone (nu cele de anul acestora, care se așteaptă a fi lansat pe 31 octombrie 2022) de la portul de tip Lightning la portul de tip USB-C?

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.