Free cookie consent management tool by TermsFeed

Apple a lansat noul iPhone SE 3, succesorul modelului iPhone SE lansat în 2020, și face parte din a treia generație de modele din această linie de alternative accesibile ale emblematicei mărci Apple. Cu toate acestea, este destul de asemănător cu predecesorul său, iar singurele actualizări mai importante le reprezintă chipset-ul A15 Bionic care îi va oferi mai multă putere de procesare, punându-l la egalitate cu iPhone 13 și conectivitatea 5G, conformând modelul la noile progrese tehnologice.  

Nu este vorba despre schimbări majore, totuși, motiv pentru care e OK să fim cât de cât dezamăgiți, mai ales că zvonurile de dinaintea evenimentului oficial susțineau că 2022 va fi un an mult mai bun pentru generația iPhone SE. Cu toate acestea, iată care sunt, pe scurt, caracteristicile noului model iPhone SE 3.

Dată de lansare iPhone SE 3

Noul model iPhone SE 3 va fi disponibil pentru vânzare începând cu data de 18 martie, dar precomenzile vor începe cu data de 11 martie. Pe site-ul oficial al celor de la Apple găsiți mai multe informații în această privință.

iPhone SE 3 preț dată de lansare
Evenimentul de lansare al noului telefon iPhone SE 3

Preț iPhone SE 3

De asemenea, prețul telefonului a fost confirmat și pornește de la aproximativ 1930 de lei pentru modelul cu 64GB spațiu de stocare. În tabelul de mai jos puteți vedea și prețurile pentru celelalte modele disponibile – 128GB și 256 GB.

ModelPreț
64GB429 de dolari (1.930 lei)
128GB479 de dolari (2.155 lei)
256GB579 de dolari (2.605 lei)
Tabel cu prețul noului iPhone SE 3

Prețurile sunt puțin mai mari decât versiunea iPhone SE din 2020, iar acest lucru probabil se datorează noii caracteristici de conectivitate 5G.

Design iPhone SE 3

Vă reamintiți designul smartphone-ului iPhone 8? Ei, bine, iPhone SE (2020) arată exact la fel, ceea ce reprezintă o posibilitate de a reduce mult costurile, chiar dacă, după standardele modelelor actuale, designul pare învechit. Iar iPhone SE 3 păstrează, în continuare, același design, neaducând nimic în plus, cu același ecran de 4.7 inci și cu butonul Home, deși Apple afirmă că sticla din spate este acum mai rezistentă; de fapt, „cea mai rezistentă sticlă dintr-un smartphone”. În aceeași măsură, este mai ușor decât modelul anterior… Dar doar cu 4 grame (de la 148 de grame, la 144).

design iPhone SE 3
Design iPhone SE 3

Este un telefon mic, subțirel, cu laturi curbate. Partea din față și cea din spate sunt realizate din sticlă, cu o ramă de aluminiu între ele. Spatele plat este întrerupt doar de o mică ieșire în relief a camerei foto de pe spate.  Noul model iPhone SE 3 este disponibil în culorile negru, alb sau roșu, gama fiind mult mai limitată decât ce a oferit iPhone SE în anul 2020. Indicele de protecție (IP) al acestui model este 67, așa cum este pentru majoritatea smartphone-urilor de pe piață.

Cameră și baterie iPhone SE 3

Noul model iPhone SE 3 are o singură cameră de 12 MP care, probabil, are un senzor îmbunătățit față de ultimul model SE, însă acest lucru nu a fost totuși confirmat. La lansare, Apple a prezentat câteva funcții ale camerei foto, printre care modul Portrait și Photographic Styles, filtre în timp real care se ajustează dinamic în funcție de condițiile în care te afli, deși acestea nu reprezintă tocmai o noutate pentru smartphone-uri.

Apple a mai declarat faptul că chipset-ul A15 Bionic aduce îmbunătățiri în ceea ce privește funcționalitatea camerei foto, dar este destul de improbabil ca aceste beneficii să fie vizibile și chiar importante pentru utilizatorul obișnuit. Noul model iPhone SE 3 suportă, de asemenea, Smart HDR4 și Deep Fusion pentru culori mai intense, contrast mai puternic și detalii mai clare.

Un dezavantaj destul de mare îl reprezintă faptul că iPhone SE 3 nu dispune de Night mode, ceea ce înseamnă că nu poți obține fotografii prea bune și clare în condiții de iluminare redusă. Camera frontală este aceeași cameră de 7 MP precum cea de la modelul anterior, deci nimic nou din acest punct de vedere. Deși, poate, ne-am fi așteptat ca aceasta să fie de 12 MP.

Un clip video în engleză ce conține toate informațiile legate de noul iPhone SE 3

Un punct slab al modelului iPhone SE (2020) a fost autonomia bateriei – care, pe 4G, rezista în jur de 9-10 ore. Cu toate acestea, procesorul A15 Bionic ar trebui să ofere o îmbunătățire majoră autonomiei bateriei, făcându-l mai eficient în ceea ce privește durata încărcării și limitarea consumului. Deși nu se cunoaște capacitatea oficială a acesteia, Apple afirmă că iPhone SE 3 dispune de o autonomie a bateriei mai bună decât predecesorul său – ceea ce este de așteptat, dat fiind faptul că suportă conectivitate 5G care consumă destul de mult.

Performanță și software iPhone SE 3

După cum am menționat deja, iPhone SE 3 va avea inclus chipset-ul A15 Bionic, același ca cel de la iPhone 13. Motiv pentru care ar trebui să ne așteptăm la viteze de procesare similare și la o optimizare a bateriei. Totuși, capacitatea de memorie RAM nu a fost – nici de data aceasta – specificată de către Apple, dar probabil ar trebui să ne așteptăm la 3GB sau 4 GB.

Acest chipset promite mai multă putere pentru a putea juca jocuri, rula mai rapid aplicații, dar probabil adevăratele sale beneficii sunt reprezentate de optimizarea bateriei și îmbunătățirea camerei foto. Software-ul este iOS 15 (ca la iPhone 13), motiv pentru care, exceptând ecranul mai mic, iPhone SE 3 va funcționa similar ca iPhone 13.

Upgrade-ul major față de iPhone SE precedente este faptul că iPhone SE 3 primește conectivitate 5G, ceea ce ar trebui să ofere o conexiune la internet mult mai rapidă pentru persoanele care locuiesc în zone cu acoperire de rețea.

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.