În acest articol îți vom oferi sfaturi privitoare la cum să ai grijă de telefonul tău și care sunt tabieturile pe care ar trebui să le urmezi cu atenție pentru a te bucura cât mai mult de acesta. Pentru multe persoane, telefonul mobil este unul dintre cele mai utile și practice gadget-uri, iar uneori pot deveni deosebit de prețioase, în special când înmagazinează sute de fotografii, mesaje și contacte importante. Prin urmare, este evident faptul că trebuie să ai mare grijă de el, mai ales dacă este un telefon de top, abia cumpărat. Indiferent de calitatea acestuia, de prețul pe care l-ai dat atunci când l-ai achiziționat, fiecare dintre noi își apreciază telefonul și dorește să se bucure cât mai mult de acesta.
Durata medie de viață a unui smartphone este considerată a fi de aproximativ trei ani, dar dacă acestea sunt îngrijite cum trebuie, atunci cu siguranță te poți bucura mult mai mult de el – chiar dacă nu va funcționa așa cum a făcut-o la început. Există posibilitatea de a avea câteva obiceiuri, obișnuite ce-i drept, dar care dăunează foarte mult integrității telefonului. În aceeași măsură, există și câteva lucruri pe care le poți face pentru a avea mult mai bine grijă de telefonul tău și de funcționalitatea acestuia. Și nu vorbim doar despre sfaturi specifice pentru a-ți îmbunătăți durata de viață a bateriei, ci despre toate variabilele care trebuie luate în calcul și la care trebuie să ai grijă când vine vorba de telefonul tău, și nu numai.
Așadar, iată câteva sfaturi privitoare la cum să ai grijă cât mai bine de telefonul tău!
Alege telefonul care te definește
Documentează-te bine înainte de a-ți cumpăra un nou telefon. Este foarte important să știi care sunt caracteristicile pe care ți le dorești cu adevărat de la un telefon mobil, înainte de a-l achiziționa. Asigură-te că este vorba despre o marcă respectabilă și că modelul telefonului este exact ce trebuie – de la caracteristicile tehnice, software, până la design și mărime. Dacă achiziționezi un telefon care nu-ț place sau primești unul la abonament, s-ar putea să ajungi să nu-i oferi prea multă atenție, ceea ce înseamnă nu doar o pierdere de timp, ci și una de bani. Gândește-te la ce îți folosește, în general, telefonul: să te uiți la filme, să te joci, să creezi conținut, să filmezi sau să faci poze. Ulterior, alege ghidându-te după acest lucru.
Folosește o husă de protecție
Lucrul pe care ar trebui să-l faci imediat ce-ți cumperi un nou telefon, chiar în aceeași zi, este să-ți cumperi o husă de protecție. Deși, într-adevăr, telefoanele abia cumpărate arată mult mai bine fără husă și sunt mult mai plăcute la atingere, s-ar putea să nu-ți mai placă atât de mult dacă îl scapi și se sparge. Dacă scapi un telefon, acesta s-ar putea să nu se spargă din prima, însă șocurile mecanice pot duce la dezlipiri și ruperi ale componentelor interne, ceea ce compromite, astfel, funcționalitatea telefonului. O husă bună ar trebui să fie solidă, puternic, grosuță și, în mod ideal, ar trebui să acopere și ecranul, să fie rezistentă la șocuri și apă. Chiar dacă s-ar putea să nu ți se pară prea estetică, alege o husă mai groasă, deoarece este vorba despre a apăra cât mai bine integritatea telefonului.
Folosește o folie pentru ecran
Ar trebui să te ocupi de acest lucru imediat ce ți-ai cumpărat o carcasă (sau, normal, chiar înainte). Este de-o necesitate vitală dacă dorești să-ți păstrezi telefonul în cea mai bună stare, cât mai mult timp. Fără o folie de protecție pentru ecran, care este o parte a telefonului foarte sensibilă și esențială, acestea pot suferi zgârieturi, se pot crăpa mult mai rapid și, în cele din urmă, dăuna grav telefonului. Folia pentru ecran presupune „un alt strat”, mult mai rezistent decât ecranul telefonului în sine. Chiar dacă folia de ecran poate suferi zgârieturi și chiar crapă, dacă este una calitativă, șocurile mecanice cauzate de căzături nu se vor transfera ecranului de dedesubt. Există mai multe tipuri de materiale din care sunt confecționate foliile pentru ecran:
- Poliuretan termoplastic (TPU) – este excelent pentru protejarea dispozitivelor, dar mult mai flexibil, necesitând ca acesta să fie corect aplicat peste ecranul telefonului (pentru a elimina „bulele de aer” care pot fi prinse sub el). Oferă un finisaj relativ durabil și, de altfel, nu este nici prea scump;
- Polietilen tereftalat (PET) – deși presupune gradul de protecție cel mai mic, încă se dovedește a fi destul de în regulă când vine vorba de zgârieturi mici sau impact cu șoc redus. Avantajul lor ar fi faptul că sunt ușoare, subțiri și, evident, accesibile la preț, dar probabil ar trebui să optezi pentru ceva mai calitativ;
- Sticlă călită – foliile de protecție realizate din acest material sunt cele mai rezistente, deoarece sunt groase și, implicit, mai durabile decât cele din plastic sau din poliuretan, ceea ce înseamnă că telefonul va face față mult mai bine șocurilor mecanice cauzate de căzături și lovituri involuntare.
Curăță-l periodic
Probabil îți dai seama că a-ți ține telefonul curat este esențial nu doar pentru ca acesta să reziste cât mai mult și să funcționeze cum trebuie, ci este benefic și pentru sănătatea ta. La nivel microscopic, ecranul unui telefon este plin de bacterii, germeni și deosebit de murdar. Toată lumea folosește telefoanele pentru a suna pe cineva, ceea ce înseamnă că, de foarte multe ori, telefonul intră în contact cu pielea feței, ceea ce poate duce chiar și la afecțiuni ale pielii, cum ar fi acnee și dermatită atopică. Evident, acumularea prafului în interiorul orificiilor pentru porturi poate avea un impact negativ asupra performanțelor telefonului. Sfaturi privitoare la cum trebuie curățat un telefon găsești în acest articol.
Ai grijă de baterie
Trebuie să recunoaștem că, pentru mulți dintre noi, cea mai mare problemă este ridicată de sănătatea și autonomia bateriei (în continuă scădere). Așadar, achiziționarea unui telefon care să aibă o autonomie a bateriei superioară este primul pas spre a-i extinde durata de viață și a te bucura cât mai mult de el. Este util, însă, să știi și cum să-ți păstrezi bateria sănătoasă: majoritatea experților recomandă ca telefoanele să fie ținute încărcate între 40% și 80%. Reîncărcările frecvente, în loc de încărcările complete până la 100%, ajută la menținerea sănătății bateriei. Mai multe sfaturi privitoare la cum să îmbunătățești durata de viață a bateriei au fost oferite în articolul acesta. De asemenea, poți lau în considerare și posibilitatea de a-ți schimba bateria – unele persoane renunță la un telefon chiar bunicel pentru că pur și simplu întâmpină probleme cu bateria. Acest lucru te poate ajuta atât să economisești bani, cât și să te bucuri cât mai mult de telefonul a cărui singură problemă este bateria. Încarcă-ți telefonul la intervale regulate și, de asemenea, verifică în permanență procentul sănătății bateriei.
Descarcă în permanență actualizările aplicațiilor și pe cele ale sistemului
Atât pe iPhone, cât și pe dispozitivele Android, telefonul îți va cere în mod automat să descarci și să instalezi actualizările de aplicații și sistem. Menținerea la zi a actualizărilor sistemului aplică, în mod automat, caracteristici de securitate, remedieri ale erorilor care mai pot apărea, îmbunătățiri ale anumitor aplicații, ceea ce face ca telefonul să funcționeze la maximul său potențial. Dacă alegi să nu le descarci, smartphone-ul tău va fi mult mai expus în a se virusa și funcționa mai lent. De asemenea, aplicațiile îți solicită din când în când actualizarea (din Apple Store, respectiv Google Play Store), ceea ce înseamnă că, odată actualizate, vor funcționa mai bine și nu vor mai da niciun fel de eroare care, inițial, încetinea aplicația.
Șterge aplicațiile nefolosite și extinde spațiul de stocare
Este normal că pe măsură ce tot descarci și descarci aplicații pe telefon, acesta va funcționa din ce în ce mai lent. În primul rând, este vorba despre faptul că trebuie să ruleze foarte multe cereri de sistem, iar în al doilea rând de faptul că, uneori, pur și simplu descarci o aplicație, un joc sau orice altceva și le folosești doar câteva zile, iar apoi uiți de ele. Acestea trebuie șterse nu doar pentru a elibera spațiul ocupat degeaba, ci și pentru a împiedica dispozitivul să le actualizeze în mod automat, consumând astfel energie, sau să le ruleze în fundal. De asemenea, dacă modelul telefonului tău își permite acest lucru, poți instala un card SD extern pentru a mări spațiul de stocare a telefonului. Făcând acest lucru, poți elibera din memoria internă a telefonului, ceea ce va duce la o performanță mult mai rapidă. Cu alte cuvinte, nu ține în telefon aplicații inutile și care nu sunt folosite măcar o dată la câteva zile.
Evită temperaturile extreme și contactul cu apa
Temperaturile prea mari sau prea scăzute pot avea un impact negativ asupra smartphone-ului, în special din cauza deteriorării bateriei. Bateriile nu reușesc să funcționeze optim în condiții de temperaturi extreme, de aceea, în cazuri de acest gen, telefonul trebuie oprit pentru ca bateria să se răcească, în cazul în care se încălzește prea tare. Acesta este și motivul pentru care ar trebui să eviți supraîncărcarea telefonului (chiar dacă, atunci când este încărcată complet, bateria nu mai primește electricitate), pentru a evita supraîncălzirea și deteriorarea acesteia.
De asemenea, chiar dacă telefonul tău se recomandă ca fiind rezistent la apă, asta nu înseamnă că poate supraviețui prea mult unei scufundări la mare adâncime. Cele mai multe clasificări de rezistență la apă (denumită sub acronimul IP) nu permit ca un smartphone să fie scufundat sub o adâncime de 1-3 metri decât pentru maximum 30 de minute. IP68 este cel mai comun rating IP, dar impermeabilitatea telefonului este de obicei înscrisă în fișa tehnică. Deși ar suna banal, nu folosi telefonul mobil în timp ce plouă (și nu ai umbrelă sau ești la adăpost). Un telefon rece este un telefon sănătos – nu-l lăsa în mașină într-o zi însorită și, pe cât posibil, nu-l folosi în timp ce soarele este foarte puternic (vei avea tendința de a da luminozitatea la maximum ceea ce, de altfel, încălzește telefonul). Pentru convorbiri de lungă durată, folosește căști, și evită să-l păstrezi în spații închise (buzunare strâmte, genți aglomerate).
Ia-l mereu cu tine
Nu scăpa niciodată telefonul din ochi, ci ia-l cu tine ori de câte ori este posibil (și este permis). Este evident să-l împrumuți prietenilor, mai ales atunci când au neapărată nevoie de el, însă evită să-l împrumuți străinilor, persoanelor în care nu ai încredere, chiar dacă îl vor folosi sub supravegherea ta, deoarece s-au întâmplat (și cu siguranță se vor mai întâmpla) astfel de incidente neplăcute: persoana respectivă a plecat cu tot cu telefon și nu a mai fost găsită. Atunci când trebuie să lași telefonul sau să îl predai, asigură-te că nu uiți unde l-ai lăsat.
Când nu îl folosești, așază-l într-un loc sigur, unde să fie ferit de eventuale accidente care ar putea fi cauzate prin loviri accidentale, căzături sau chiar să fie, din greșeală, călcat în picioare. Spun acest lucru pentru că știu persoane care și-au stricat telefoanele deoarece au călcat din greșeală pe ele când erau la încărcat: jos, lângă pat. Nu păstra telefonul într-o geantă sau într-un alt spațiu închis pentru perioade lungi de timp, cu excepția cazului în care este oprit. Încărcarea bateriilor într-un spațiu închis poate duce la scăderea duratei de viață a acesteia, deoarece bateriile Li-Ion (tipice pentru mai toate telefoanele) degajă căldură când se încarcă și descarcă.
Folosește accesorii originale
Utilizează întotdeauna, dar întotdeauna, acumulatoarele originale, deoarece folosirea celor comerciale dăunează foarte mult sănătății bateriei, reducând astfel durata de viață a acestuia. Chiar dacă sunt mai ieftine, ele nu sunt fabricate pentru a fi compatibile decât într-un procent infim cu funcționalitatea telefonului, deci nu se pliază pe marca acestuia. Chiar dacă, într-adevăr sunt mai scumpe, calitatea accesoriilor originale se face imediat simțită. În orice caz, folosirea unui încărcător original, care se aliniază modelului de telefon pe care îl ai, este absolut vitală pentru a avea grijă de telefonul tău.
Cam acestea sunt 10 sfaturi despre cum să ai grijă de telefonul tău, pentru a te bucura cât mai mult timp de el. Dacă ai alte recomandări, le așteptăm în secțiunea de comentarii.
Un comentariu
Super utile sfaturile! Mersi!