Free cookie consent management tool by TermsFeed

Chiar dacă oamenii de știință au reușit să explice câteva dintre mecanismele fundamentale, care stau la baza cunoașterii lumii în care trăim, tot nu putem spune că știm totul despre Univers și lumea în care trăim. De fapt, se face o sensibilă distincție între „lumea în care trăim” și Univers, cu mențiunea că Universul reprezintă „totul unitar”, întreaga colecție de planete și stele și altele de acest gen pe care le cuprinde Galaxia noastră. În schimb, lumea în care trăim poate fi pur și simplu definită prin „universul observabil”, într-o notă didactică de a încerca să înțelegem, deci să distingem între aceste două aspecte. Cu toate acestea, n-am putea ajunge vreodată, deși încă se fac pași considerabili, să înțelegem pe deplin mecanismele care guvernează dinamica, modul de funcționare al acestei lumi. Însă asta nu înseamnă că nu ne putem mira, că nu putem rămâne fascinați în fața măreției de care Universul dă dovadă. Într-o lume a posibilităților, într-o lume infinită, pare totuși atât de greu (dacă nu chiar imposibil) să teoretizăm vreodată Universul. Dar iată că acesta ni se înfățișează în metrici dintre cei mai uimitori, pornind de la vârsta sa până la numărul total de stele din Galaxie.

Descoperă 70 de lucruri fascinante și mai puțin știute despre Universul nostru!

  1. Pe planeta Marte există apă. NASA a folosit tehnologia de imagistică pentru a putea detecta rămășițe ale sărurilor minerale pe pantele planetei Marte. Acest lucru înseamnă că, în mod sezonier, există apă pe această planetă.
NASA a găsit apă ascunsă sub suprafața lui Marte
  1. Centurile Van Allen de pe Pământ se deplasează în funcție de activitatea solară, însă ajung să își schimbe și forma în funcție de aceasta.
  2. Cu ajutorul Telescopului Hubble a fost descoperită o planetă albastră, care are temperatura de aproximativ 1000°C. Planeta este cunoscută drept HD 189733b, și se pare că acolo mai și plouă: cu sticlă, la viteze de 7000 de km/oră.
  3. În spațiu, astronauții ar fi cu 3 cm mai înalți. Lipsa de gravitație face ca discurile poziționate între vertebre să se extindă. Când se întorc pe Pământ, gravitație le comprimă coloana, ceea ce îi readuce la înălțimea normală. Tot în spațiu, te-ai simți ca și cum ai fi răcit – diferitele condiții ți-ar congestiona nasul și ți-ar reduce drastic simțul gustului.
  4. În 2013, a fost cartografiată în totalitate suprafața planetei Mercur, prin detaliile și imaginile oferite de sonda Messenger.
  5. S-ar putea să existe o planetă uriașă „la capătul” sistemului solar. În 2015, au apărut foarte multe teorii privitoare la „Planeta Nouă”, o planetă masivă aflată dincolo de Neptun. Totuși ea nu a fost, cel puțin până acum, localizată în sistemul solar. S-a observat că luna planetei Uranus are un aspect bizar: Miranda (așa cum se numește) este formată pe jumătate din apă înghețată, iar pe jumătate din material stâncos, ceea ce face ca luna să semene cu un puzzle.
  6. Dacă ai fi expus în contact direct cu vidul din spațiu, apa din corpul tău s-ar transforma în vapori de apă, ceea ce te-ar face să te umfli de două ori în volum. Contrar mitului cunoscut, nu, nu ai exploda.
  7. Prima gaură neagră fotografiată are o dimensiuni de trei milioane de ori mai mare decât cea a Pământului. A fost fotografiată, pentru prima dată, în luna aprilie a anului 2019, moment în care comunitatea științifică a fost profund impresionată de imaginile obținute.
  8. Pe planeta Pluto se găsesc munți înghețați care ating chiar și 11000 de metri înălțime. Acest lucru indică faptul că, din punct de vedere geologic, Pluto a fost activ acum 100 de milioane de ani. Cu toate acestea, este greu de explicat cărui fenomen se datorează mișcarea tectonică în special pentru că Pluto este departe de Soare sau de alte planete.
  9. Toate planetele din sistemul solar ar putea încăpea în spațiu dintre Pământ și Lună, dar doar în ceea ce privește distanța. Planetele nu pot fi atât de aproape fără să ajungă să se distrugă una pe cealaltă din cauza coliziunilor.
  10. Cel mai mare asteroid din sistemul solar are un diametru de 525 de kilometri. Este de două ori și ceva mai lung decât capitala țării noastre.
  11. Pe Jupiter și Saturn plouă „cu diamante”. Pe ambele planete există cantități extrem de mari de metan în atmosferă, care se transformă în grindină. Furtunile cu fulgere transformă acest gaz (metanul) în funingine (carbon), care se întărește în bucăți de grafit și apoi în diamant.
  12. Singura populație cunoscută de pe Marte este reprezentată de 6 roveri și nave spațiale. Încă nu s-a dovedit că există o „altă formă de viață”.
rover de pe marte
Roverul Curiosity în misiunea lui pe Marte
Sursă fotografie: interestingengineering.com
  1. Nu știm încă dacă am putea trăi vreodată pe altă planetă, însă, teoretic, Pluto ar putea susține viața: dacă ar avea un ocean lichid și suficientă energie, după cum susțin mulți oameni din domeniul științei. Pe Marte se găsește cea mai lungă vale descoperită vreodată, a cărei nume este simbolic: Valles Marineris. Are o lungime de 4000 de km, fiind de mai bine de 10 ori mai lungă decât Marele Canion.
  2. Rămânând la capitolul „bogății pierdute prin Univers”; există o planetă făcută din diamante, de 2 ori mai mare decât Pământul. Numele ei este 55 Cancri și a fost descoperită undeva în 2004, în jurul unei stele apropiate din Calea Lactee.
  3. Între 3 și 7 galaxii diferite sunt vizibile chiar de pe Pământ. Acestea sunt: Andromeda (M-31), Norii lui Magellan, Calea Lactee, Triangulum (M-33), Omega Centauri și Sagittarius, galaxia pitică sferoidală.
  4. Marte este o planetă extrem de bizară – dacă te-ai afla fix pe linia ecuatorială a acesteia, la picioarele tale temperatura ar fi caldă, dar deasupra capului tău ar fi extrem de rece.
  5. În medie, aproximativ o dată pe an, un asteroid de mărimea unei mașini ajunge în atmosfera Pământului. Din fericire, acesta arde în atmosferă, pulverizându-se, înainte de a ne lovi.
  6. Vânturile de pe Neptun sunt cele mai rapide din sistemul solar, având viteze de aproximativ 2575 km/oră.
  7. Luna planetei Jupiter, Io, are sute de vulcani, și este cea mai activă lună din sistemul solar. Aceasta trimite reziduri pe o distanță de până la 400 de km în atmosfera sa.
  8. Craterele lunii ar putea fi cele mai reci locuri din sistemul solar, și se crede că nu ar depăși vreodată temperatura de -238°C.
  9. Oamenii de știință chiar au găsit o planetă viabilă pe care am putea trăi, în sistemul Keppler 22, în anul 2011. Keppler 22b a fost considerată „locuibilă”, un fel de Pământ 2.0. Singura mare problemă este că se află la 600 de ani-lumină depărtare, ceea ce înseamnă că, cel puțin în aceste momente, cu toate descoperirile tehnologice avute la dispoziție, este imposibil să ajungem acolo.
  10. Marea pată roșie de pe Jupiter s-a înjumătățit în dimensiune. Această pată este, de fapt, una dintre cele mai violente furtuni din atmosfera lui Jupiter, și a fost observată încă din 1600. Începând cu 2014, aceasta s-a micșorat la jumătate, și nimeni nu poate explica motivul.
  11. Există mai multe stele în Univers decât grăunțe de nisip pe Pământ. Trilioane și trilioane și trilioane de stele stau deasupra capului nostru, luminând Pământul și nu numai. Deși poate suna poetic, de fapt este extrem de înfiorător să știm că suntem atât de nesemnificativi, mici și amenințați de atât de multe corpuri care plutesc neliniștite în acest imens Univers.
  12. Ceres este cea mai mică planetă pitică, fiind și singura aflată în interiorul sistemului solar.
  13. Saturn are un uragan masiv, de formă hexagonală, situat în emisfera sudică. Activitatea lui continuă de sute de ani, fără a descrește în intensitate.
  14. Există 88 de constelații cunoscute – observabile în emisfera sudică și în emisfera nordică.
  15. Se estimează că există miliarde de galaxii în întreg Universul, și multe dintre ele niciodată nu vor fi descoperite.
  16. În sistemul solar sunt cunoscute 5 planete pitice: Ceres, Eris, Makemake, Haumea și Pluto sunt „corpuri cerești prea mici” pentru a fi catalogate drept planete normale.
  17. Haumea are forma unei mingi de fotbal american. Dacă vei căuta poze cu aceasta, de îndată îți vei da seama că nu seamănă deloc cu alte corpuri cerești: nu este sferică. Această situație este consecința faptului că ea face o rotație completă în jurul axei proprii o dată la 4 ore, și această mișcare rapidă determină forma sa alungită.
  18. O zi pe Marte are 24 de ore, 39 de minute și 35 de secunde. Marte orbitează în jurul Soarelui mai lent decât Pământul, astfel că există 586 de zile terestre într-un an marțian.
  19. Pe Pământ, corpul nostru împiedică fluxul sanguin să se adune la picioare datorită (sau din cauza) gravitației. În spațiu, fluidele noastre corporale sunt redistribuite, ceea ce implicit ar putea duce la „micșorarea picioarelor” și „umflarea feței”.
  20. În spațiu nu am putea folosi vreodată un stilou. De ce? Pe pământ, acestea funcționează în primul rând datorită gravitației: ea „trage” cerneala spre vârf, iar asta îți permite să scrii. În spațiu, oamenii de știință și astronauții ar trebui să folosească un stilou, instrument de scris care funcționează la gravitație zero.
  21. Ar putea exista viață pe Marte, deoarece NASA a găsit, într-o rocă de pe suprafața planetei, multe exemplare despre care se crede că ar fi fosile ale unor organisme microscopice, care cândva au fost vii.
  22. Sunetele se propagă în spațiu. Există anumite corpuri cerești și alte elemente din spațiu care scot sunete de frecvență joasă, care nu pot fi recepționate de urechea umană, cum sunt spre exemplu zgomotul scos de expansiunea universului, de mișcările plăcilor tectonice, sunetul „făcut” de planete și găuri negre.
  23. Oamenii de știință au reușit să înregistreze sunetele pe care le scot principalele planete din sistemul nostru solar, și înregistrările chiar au fost puse la dispoziția publicului larg, odată cu publicarea acestui videoclip. Saturn sună de parcă ar avea nevoie de o exorcizare!
Sunetul tuturor planetelor din sistemul nostru solar
  1. O lună orbitează planeta Neptun, însă în sens invers. Numele acesteia este Triton și se mișcă în sens retrograd, aceasta fiind singura lună mare, dintre toate planetele, care face are acest comportament. Nimeni nu știe cu adevărat de ce.
  2. Mercur este cea mai rapidă planetă din sistemul nostru solar. Ea orbitează în jurul Soarelui cu o viteză de 65.000 km/oră. Un an pe Mercur durează doar 88 de zile terestre.
  3. Buzz Lightyear, din Toy Story, chiar a ajuns în spațiu. Figurina a călătorit la bordul Stației Spațiale Internaționale timp de 15 luni, revenind pe Pământ la data de 11 septembrie 2009.
  4. Saturn este mai puțin densă decât apa. Deși este a doua planetă ca mărime, este planeta cea mai ușoară din Calea Lactee. Este formată în mare parte din gaz, astfel încât are densitatea foarte scăzută, ceea ce ar face-o să plutească la suprafața apei.
  5. Îmbrăcarea unui costum spațial durează aproximativ 45 de minute. Acest proces, cronofag ce-i drept, asigură maximul de siguranță, deoarece orice eroare poate fi fatală. De altfel, un costum spațial costă aproximativ 12 milioane de dolari. În 2017, NASA s-a confruntat fără să se aștepte la o penurie de costume – în momentul de față, în jur de 11-15 sunt în uz.
  6. Cel mai mare vulcan de pe Marte este de trei ori mari mare decât Muntele Everest. Olympus Mons este numele acestuia.
  7. Jupiter este „groapa de gunoi a sistemului solar”, pentru că atrage majoritatea cea mai mare parte din asteroizii sistemului solar, datorită câmpului gravitațional foarte puternic. Într-un fel, Jupiter ne protejează de foarte multe amenințări de această natură.
  8. Neptun radiază mai multă căldură decât primește de la Soare, și nimeni nu știe de ce.
  9. Stelele neutronice se pot roti de 600 de ori pe secundă. Ele se formează în timpul exploziei unei stele cu masă de cel puțin 8 mase solare, sau în timpul unei supernove. În cazul în care o stea neutronică depășește 3 mase solare, aceasta se poate prăbuși și are potențialul imens de a se transforma într-o gaură neagră.
  10. Saturn are o lună bicoloră – Iapetus. Aceasta orbitează în jurul lui Saturn: are o jumătate de gheață și o jumătate întunecată.
  11. Planeta Uranus se rotește pe o parte, fiind singura planetă din sistemul solar care se rotește lateral pe axa sa. Oamenii de știință susțin că o coliziune i-a realiniat orientarea.
  12. Dacă două piese din același tip de metal se ating în spațiu, ele se vor lega permanent, într-un proces numit „sudare la rece” – două bucăți din același metal fuzionează datorită faptului că în spațiu nu există molecule de apă și aer.
  13. Astronomii au descoperit un nor masiv de vapori de apă care, estimativ, ar părea să conțină de peste 140 de trilioane de ori mai multă apă decât masa de apă din oceanele Pământului, și s-ar afla la o distanță de aproximativ 10 miliarde de ani-lumină.
  14. Oamenii de știință susțin că Luna s-a format dintr-un fragment de Pământ, și că în trecut ar fi făcut parte integrantă din această planetă.
  15. Pământul cântărește de 81 de ori mai mult decât Luna, luna ar avea 27% din dimensiunile Pământului.
  16. Mercur nu are atmosferă. Motivul pentru care Mercur nu este cea mai fierbinte planetă deși este cea mai apropiată de Soare, este acela că nu are atmosferă, nici vânt. În schimb, Mercur are o exosferă subțire, formată din atomi, erodată de vântul solar și de meteoriți.
  17. Oamenii de știință măsoară greutatea unei planete folosindu-se de atracția gravitațională a acesteia. Ei calculează greutatea planetei în funcție de timpul necesar unei orbite complete realizate de un obiect în jurul acesteia, și de distanța acestor obiecte față de planetă.
  18. Cometa Halley nu va mai fi văzută până în 2061. Descoperită de Edmond Halley în 1705, a fost văzută ultima oară în 1986. Această cometă apare doar o dată la 75-76 de ani.
cometa Edmond Halley
Cometa Edmond Halley Sursă fotografie: wikipedia.com
  1. Pe Lună nu bate vântul, ceea ce înseamnă că urmele lăsate de astronauți și de roverele din expediții vor rămâne pe Lună pentru o perioadă nedeterminată.
  2. Luna se îndepărtează de Pământ cu 4 centimetri în fiecare an. Oamenii de știință chiar cred că, peste un miliard de ani, Luna va ieși din câmpul gravitațional al Pământului, ceea ce ar însemna și sfârșitul vieții pe Pământ. Dar, până atunci, există multe altele și mai probabile care s-ar putea întâmpla.
  3. Apusul pe Marte este albastru. Marte are mai puțin de 1% din atmosfera Pământului, însă apusul de soare pe Marte este albastru, deoarece atmosfera captează în mare lumina aceasta de la Soare.
  4. Exoplanetele sunt planete care orbitează în jurul altor stele. În timp ce planeta noastră știm că se învârte în jurul Soarelui, există exoplanete îndepărtate care se învârt în jurul altor sori.
  5. Pe Venus ninge cu metal și plouă cu acizi. Venus este congestionată de acid sulfuric, ceea ce face ca metalele planetei să devină gazoase și lichide, în atmosferă, înainte de a ploua.
  6. Coca-Cola a fost prima băutură răcoritoare consumată în spațiu, când astronauții de pe nava spațială Challenger au testat dozatoarele și au încercat să studieze comportamentul acestor băuturi carbogazoase, în spațiu (12 iulie 1985). Pe de altă parte, primul aliment care a fost consumat în spațiu este compotul de mere, de către John Glenn în timpul misiunii intitulate Friendhsip 7, din anul 1962.
  7. Sputnik a fost primul satelit artificial din spațiu. A fost lansat de Uniunea Sovietică pe data de 4 octombrie 1957, ceea ce i-a șocat, la acea perioadă, pe americani, care credeau că a lor tehnologie este mult superioară.
  1. Jupiter are cei mai mulți sateliți: 79, toți orbitând în jurul său. Ganymede este cea mai mare lună din sistemul solar, având un diametru de aproximativ 5260 de kilometri. Este chiar mai mare decât Mercur și este vizibilă cu ochi liber, folosind un binoclu.
  2. Ar fi necesare 268 de zile terestre pentru a parcurge unul dintre inele lui Saturn, cu o viteză de 120 de kilometri/oră. Formate din gheață și rocă, inelele lui Saturn au dimensiuni diferite și o lungime de 281.635 de kilometri, însă o grosime de doar 1 kilometru.
  3. Oamenii de știință au detectat în spațiu un semnal radio provenit de la cinci miliarde de ani-lumină distanță. Ceea ce înseamnă că Pământul NU exista atunci când sursa l-a transmis în spațiu. Aceasta rămâne una dintre marile enigme ale Universului.
  4. Deși Luna are anumite faze specifice, vom vedea întotdeauna doar o singură parte a acesteia pentru că se rotește pe axa sa, în același timp în care orbitează în jurul Pământului.
  5. Există ceva – o masă mare, neidentificată – care absoarbe, puțin câte puțin, porțiuni infime din Galaxia Calea Lactee. Un lucru înspăimântător, dar am putea lua în considerare și faptul că Universul nostru este într-o continuă, permanentă expansiune.
  6. Galaxia noastră, vecină cu Andromeda, este pregătită să se ciocnească de aceasta. Fără doar și poate, se știe că Andromeda este „o galaxie canibală”, devoratoare de alte galaxii.
  7. În sistemul nostru solar există peste 200 de sateliți. Dintre toate aceste luni, Jupiter și Saturn au cei mai mulți sateliți care orbitează în jurul lor. Mercur și Venus sunt singurele 2 planete care nu au sateliți.
  8. Venus este cea mai fierbinte planetă, chiar dacă planeta Mercur se află cel mai aproape de Soare. Venus are cea mai ridicată temperatură datorită gazelor din atmosfera sa, care ajung să îi confere un efect exacerbat de seră. Temperatura pe Venus este constantă: 430°C.
  9. Soarele conține peste 99% din masa galaxiei noastre. Ceea ce înseamnă că peste un milion de Pământuri ar putea încăpea în interiorul acestuia.

Într-adevăr, trăim într-o lume fascinantă. O lume dominată de mister, în care încercăm cu toții să ne găsim scopul, să ne agățăm de ceva. Știința, în această situație, reprezintă catargul de care te ții pe un vas afla în mijlocul unei furtuni. Chiar dacă mai sunt multe de descoperit, întrebări care par să nu aibă un răspuns viabil în aceste momente, cu siguranță se vor face pași din ce în ce mai însemnați în viitor. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne minunăm în continuare de cât de complexă este lumea în care trăim, și de cât de măreață și impresionantă se dovedește a fi.

Share.

Pasionat de știință, literatură, tehnologie și scris, cinefil, în ultimii ani am publicat trei cărți de ficțiune, proză și poezie, și dețin un blog pe care postez recenzii de cărți. Îmi place să mă documentez în mod constant din toate domeniile, mergând pe ideea că într-o lume minimalistă, generaliștii întotdeauna vor triumfa. Internetul reprezintă o sursă infinită de informații – de aceea, a redacta articole nu reprezintă doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia reușesc, în mod constant, să-mi îmbunătățesc perspectiva asupra a ceea ce ne înconjoară și definește dinamica lumii în care trăim.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.