Free cookie consent management tool by TermsFeed

Trebuie să recunoaștem că, pentru vremurile în care a apărut, Fifty Shades of Grey a fost un film de care a auzit toată lumea. Mai mult decât atât, cărțile, traduse la noi la Editura Trei, efectiv au urcat imediat în topul vânzărilor. Motivele sunt numeroase, în special pentru că autoarea, E.L. James, a mizat pe faptul că publicul se dă în vânt după cărțile de acest gen. Și, într-adevăr, E.L. James a făcut bani frumoși din scrierea acestor cărți (care, cel puțin după părerea mea, nu și-au meritat vreodată popularitatea), pe lângă faptul că întreaga trilogie a fost ecranizată, în regia lui James Foley și Sam Taylor-Johnson, cu Jamie Dornan în rolul masculului alpha Christian Grey și Dakota Johnshon în rolul domniței neștiutoare și (aparent) extrem de cuminți, Anastasia Steele.

În orice caz, dacă te întrebi când apare Cincizeci de umbre ale lui Grey 4, s-ar putea ca răspunsul să nu te mulțumească: cele trei părți ale filmului apărute deja (Cincizeci de umbre ale lui Grey – 2015, Cincizeci de umbre întunecate – 2017 și Cincizeci de umbre descătușate – 2018) acoperă deja întreaga poveste din roman. Așadar, dacă ar fi să luăm lucrurile logic, cu siguranță nu va mai exista vreodată o a patra parte. Cu toate acestea, pentru a mai face ceva bani (și, evident, și pentru a satisface așteptările fanilor), E.L. James a mai scrie o serie de cărți: de fapt, sunt aceleași cărți, aceeași poveste, doar că din perspectiva lui Christian. Așadar, nimic nou, doar aceeași poveste relatată, însă, din perspectiva tipului cu bani și cu traume din copilărie (Elena, ce-ai făcut, Elena?!), cu un comportament destul de ciudat și plăceri nebănuite, care s-a nimerit să dea peste Anastasia, fata inocentă (o intrigă absolut clișeică și banală).

Totuși, cărțile din trilogie s-au vândut în mai mult de 150 de milioane de copii în întreaga lume, din care aproape 40 de milioane numai în Statele Unite (de fapt, a ridicat și standardul de cea mai rapid vândută carte din toate timpurile, iar în 2012, revista Time a numit-o pe E.L. James (este doar pseudonimul sub care scrie, numele ei real fiind Erika Mitchell) ca făcând parte din „Top 100 cei mai influenți oameni din lume”). Filmele, cu un buget de 150 de milioane de $ (pentru toate 3) au avut încasări de peste 1,3 miliarde de $. În orice caz, nu ne așteptăm să existe un alt film din serie, pentru că povestea a fost deja consumată. Mai mult decât atât, Dornan chiar ar spus, întrebat dacă se va mai face un film, că „n-ar mai juca niciodată în unul”. Dacă ar fi să se mai facă un film, acesta ar fi un eventual prequel, a cărui acțiune se întâmplă înaintea cronologiei din seria Cincizeci de umbre ale lui Grey, nicidecum o continuare.

Fifty Shades Freed – Trailer oficial, sursa Universal Pictures

Când apare Cincizeci de umbre ale lui Grey 4?

După cum am spus, povestea întreagă s-a terminat cu ultima parte a trilogiei, adică Cincizeci de umbre descătușate. Ce-i drept, confuzia a fost creată de faptul că foarte multă lume se aștepta ca a treia parte din serie (ultima carte) să fie împărțită în două, așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu ultima parte din Jocurile Foamei, serie a cărei prequl, The Ballad of Songbirds and Snakes, va apărea pe 17 noiembrie 2023. Mai mult decât atât, cum al treilea film se termină parcă prea deodată, lumea a crezut că va mai avea o continuare – în schimb, a treia carte din serie se termină exact ca în film. Așadar, nicio undă verde pentru un alt film, cel puțin nu o continuare. Totuși, ne așteptăm să existe un prequel, unul care să ne spună povestea Elenei Lincoln, o prietenă veche (și nu numai) și partenera de afaceri a lui Christian Grey, mult mai în vârstă decât acesta, și, de fapt, principala antagonistă din Cincizeci de umbre întunecate.

Dacă ați văzut filmele (sau citit cărțile), cu siguranță știți care-i treaba cu Elena, care a început să aibă o relație cu Christian Grey încă de când acesta avea 15 ani (de unde, de fapt, și traumele pe care le are, „justificări” ale plăcerilor sale erotice destul de violente). În cazul în care va exista Cincizeci de umbre ale lui Grey 4 (deși mă îndoiesc), realizat pur și simplu după imaginația regizorilor și scenariștilor, acesta cu siguranță va fi fără Jamie Dornan. Atunci când a discutat despre posibilitatea de a mai face alte filme după apariția ultimei părți, Cincizeci de umbre descătușate, el a spus că „nu cred că există nicio șansă”. De asemenea, și-a manifestat și dorința de a nu mai juca vreodată „în vreun alt film de acest gen”.

Așadar, fani ai seriei, se prea poate ca Cincizeci de umbre descătușate să fi fost, cu adevărat, sfârșitul seriei. De fapt, chiar și afișele filmului parcă spuneau acest lucru, pe ele stând scris ”Don’t Miss the Climax” – finalul culminant al francizei erotice care a făcut înconjurul lumii. Acest lucru coincide, după cum am zis, cu seria de cărți pe care se bazează filmele, care s-a încheiat cu aceeași carte, Cincizeci de umbre descătușate. Cu toate acestea, unii se așteptau ca ultima carte din serie să fie adaptată, cum am explicat și mai sus, în două filme separate, precum seria Twilight; la o adică, seria Fifty Shades a început, de fapt, ca o adaptare erotică, fan fiction, a popularei serii de romane de dragoste cu vampiri, scrisă de Stephenie Meyer.

Căsătorie 50 Shades of Grey
Cincizeci de umbre ale lui Grey, nunta protagoniștilor

Ar fi putut a treia carte din serie să fie ecranizată în două filme?

Ne putem întreba de ce franciza Twilight (care a stat ca sursă de inspirație pentru E.L. James) este formată din cinci filme (când există, de fapt, doar patru cărți), iar Cincizeci de umbre ale lui Grey are doar trei filme (bazate pe trei cărți). Ca o mică glumă, de ce The Hobbit este împărțit în trei filme când, de fapt, Tolkien a scris o singură carte?! Ei, bine, se pare că totul se reduce, în cele din urmă, la sincronizare: când adaptările cinematografice ale filmelor Twilight erau pe sfârșite, Hollywood-ul abia începea să experimenteze ideea ca ultimul film dintr-o serie să fie împărțit în două. Cu toate acestea, există critici care spun că a împărți ultima parte dintr-un film în două adaptări este fie o mișcare menită să atragă venit, fie una care să mai reconcentreze popularitatea în jurul unei francize.

Cine este autoarea Fifty Shades of Grey
E.L. James(Erika Mitchell), autoarea trilogiei romantice

În 2010, Warner Bros. a lansat Harry Potter și Talismanele Morții: Partea întâi care s-a bazat doar pe prima jumătate din carte, iar în 2011 a lansat Harry Potter și Talismanele Morții: Partea a doua, care s-a bazat pe a doua jumătate a cărții. Motivul pentru care s-a procedat astfel a fost că, aparent, volumul era mult prea mare pentru a fi adaptat într-un singur film, însă scepticii au criticat acest lucru gândindu-se că a fost o mișcare menită să atragă mai multe încasări și să prelungească durata de viață a francizei, aducând profituri mari din două filme, în loc de unul singur (este de menționat și faptul că Harry Potter și Ordinul Phoenix este o carte considerabil mai lungă decât Harry Potter și Talismanele Morții, și a fost adaptată într-un singur film).

Chiar dacă nu există planuri pentru Cincizeci de umbre ale lui Grey 4, asta nu înseamnă că nu există oameni celebri și fani care încearcă să facă să se întâmple acest lucru. Marcia Gay Harden, care o interpretează pe mama adoptivă a lui Christian Grey în serie, a declarat că ar fi interesată să își reia rolul într-o adaptare cinematografică a versiunii lui Christian Grey. „Care ar fi punctul de vedere al lui Christian? Semăna el cu mama sa? Ea l-a salvat. Era doctor, l-a salvat, deci sigur are și a avut un impact mare asupra lui… Nu știu, cred că ar ieși ceva interesant”. Deocamdată, însă, pare puțin probabil să mai existe vreo continuare, mai ales că este o repovestire. Apariția unui prequel este mult mai posibilă – deși au trecut deja mulți ani de la ultima parte din trilogie și încă nu s-a auzit nimic.

Totuși, dacă există un lucru pe care Hollywood-ul îl urăște, atunci acela este să lase o franciză extrem de profitabilă să moară și să devină anonimă. Janie Dornan și Dakota Johnson au devenit două nume foarte cunoscute după ce au jucat în trilogia cinematografică erotică. În trecut, au existat multe speculații privitoare la Fifty Shades of Grey 4, dar Dornan a declarat că nu va mai face niciodată un film ca Fifty Shades. Într-un interviu, Dornan a declarat că „a fost un film unic, deoarece nu există alte scenarii în care să vedem un milionar implicat în BDSM. Nu am mai făcut nimic asemănător de atunci și probabil nu o voi mai face vreodată. Este un fel de lucru intim, este ca și cum noi am fi făcut-o pe bune, dar asta a fost tot”.

Prima parte din trilogie a fost realizată cu un buget de 40 de milioane de $ și a ajuns să aibă încasări de peste 570 de milioane de $. Bugetul total de producție, pentru toate cele trei filme, a fost de 150 de milioane de $, iar seria a avut încasări de peste 1,32 miliarde de $, fiind a șaptea franciză cu cele mai mari încasări din toate timpurile. După succesul tuturor celor trei cărți și al filmelor care au apărut după, E.L. James a continuat să scrie și să publice – atât versiunea lui Christian, cât și alte cărți. În orice caz, după cum am tot repetat, este aproape cert faptul că nu va mai apărea vreodată Cincizeci de umbre ale lui Grey 4, poate doar un eventual prequel (în orice caz, cu alți actori). Dar, dacă îți plac filmele de acest gen, poate ar trebui să începi 365 de zile, partea a treia fiind pe drum.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.