Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine o listă cu 20 de filme cu Jackie Chan, atât vechi, cât și noi, unul dintre cele mai notorii nume din domeniul cinematografiei. Jackie Chan (Chan Kong-sang), s-a născut pe data de 7 aprilie 1954, în Hong Kong, iar primul său rol a fost cel al unui figurant în filmul Big and Little Wong Tin Bar (1962) – pe scurt, nu a apărut decât episodic și într-un cadru scurt, însă, încă de pe atunci, Chan a simțit că aceasta este chemarea sa, pentru ca zece ani mai târziu să joace drept cascador, alături de Bruce Lee, în filmele Fist of Fury (1972) și Enter the Dragon. După aceea, a început să aibă roluri principale în mai multe filme cu tematică kung-fu, cu arte marțiale, cum sunt Little Tiger of Canton (1973) și New Fist of Fury (1976). Însă Jackie Chan a atras atenția publicului în special când a apărut în filmul de comedie-acțiune și kung-fu, Snake in the Eagle’s Shadow (1978). Ulterior, s-a bucurat de un succes fenomenal filmând mai multe titluri similare, dar când a început să experimenteze filmele cu secvențe elaborate de cascadorii de acțiune, a simțit că aceasta este chemarea sa, consacrându-și un stil propriu: arte marțiale de slapstick, amestecate cu cascadorii elaborate. Project A (1983) a dat startul acestui gen de filme, în care Jackie Chan și-a stabilit „stilul caracteristic”: cascadorii elaborate, periculoase, alături de arte marțiale și umor slapstick, abordare dezvoltată, într-un cadru mai modern, în numeroase alte filme cu Jackie Chan. Cu activitate de cascador, actor și regizor, Jackie Chan este un etalon al filmelor de acțiune, devenind imediat vedetă nu numai în spațiul asiatic, ci și în cel european și american – pe scurt, Jackie Chan a contribuit la introducerea filmelor cu arte marțiale, kung-fu, și în cinematografia americană. Începând din anul 2018, 48 dintre filmele sale s-au bucurat de încasări de peste 5 miliarde de dolari în box office-ul mondial.

Descoperă mai jos 20 de filme cu Jackie Chan pe care ți le recomandăm cu mare încredere!

Ora de vârf (1998)

Primul film din seria de filme Rush Hour, următoarele (2 și 3) apărând în 2001, respectiv 2007. Dacă ești în căutare de filme cu Jackie Chan pe platforma Netflix, atunci acest titlu este pentru tine. Doi polițiști total diferiți, proveniți din culturi diferite, detectivul Lee (Jackie Chan) și detectivul de la FBI, James Carter (Chris Tucker), au în comun un singur lucru: nu se suportă deloc unul pe celălalt. Totuși, ei trebuie să-și unească forțele, sub presiunea timpului care se scurge, pentru a-i ajunge din urmă pe criminalii care au răpit-o pe fetița de unsprezece ani a consulului chinez Soo Yung, înainte de a fi prea târziu. Când zici Jackie Chan, zici filme de comedie și acțiune, și probabil acesta este unul dintre cele mai renumite. Și celelalte filme sunt la fel de bune, însă primul film din serie, de departe, este considerat a fi cel mai amuzant și cel mai bine făcut. Cel mai probabil, mulți dintre pasionații de filme cu Jackie Chan mizează în special pe filmele vechi, care parcă erau mult mai convingătoare, fără efecte speciale care, ușor, pot părea superficiale.

Ora de vârf, trailer oficial

Polițist la ananghie III (1992)

Ka Kui, ofițer de poliție din Hong Kong, este trimis sub acoperire în China continentală pentru a destructura o rețea de contrabandă cu substanțe ilicite. După ce îl scoate din închisoare pe cel care este fratele liderului grupului, el și o altă polițistă (Jessica Yang, în rolul căreia se află actrița Michelle Yeoh) sunt duși în Hong Kong, pentru a lucra la sindicat, unde soția liderului grupului a fost arestată și urmează să fie curând executată. Totuși, ea este singura persoană ce cunoaște numărului unui cont secret dintr-o bancă elvețiană care conține milioane de dolari de pe urma substanțelor vândute. Când acoperirea lui Ka Kui este descoperă, lucrurile o iau foarte rapid razna – și el va fi nevoit să facă orice pentru a-și salva prietena, pe May, răpită de către aceștia. Un film de acțiune cu Jackie Chan extrem de bun, care te ține, vorba aia, pe jar și care te prinde de la bun început. Și celelalte sunt destul de bune, însă acesta are ceva special și este mult mai tensionat și convingător (cel puțin din perspectiva rolului făcut de actori).

Polițist la ananghie III, trailer

Maestrul bețiv (1978)

Dacă spui „Jackie Chan”, sigur spui și Maestrul bețiv. Nu? Dacă ești în căutare de filme comedie online subtitrate cu Jackie Chan , este imposibil să nu-l găsești pe acesta – este, efectiv, un etalon al carierei sale, în primul rând pentru că ne-a făcut cunoștință cu un personaj memorabil: nimeni altul decât maestrul bețiv, unchiul lui Jackie Chan, un maestru torționar al kung-fu-ului abordat într-o manieră proprie. Wong Fei-hong (Jackie Chan), a renunțat din a-și mai învăța fiul kung-fu, așa că decide să-l trimite pe acesta la unchiul său. După „multă suferință”, învățat să practice kung-fu într-un stil caracteristic, tocmai de la „maestrul bețiv”, Wong Fei-hong se va întoarce acasă pentru a-și salva tatăl de un asasin. Și, curând, își dă seama că lecțiile primite se dovedesc a fi mult mai practice decât (nu) ar fi crezut.

Maestrul bețiv, trailer

Shaolin Cowboy (2000)

Trecem puțin în registrul de filme cu Jackie Chan din categoria celor western, dar fără a renunța la acțiunea cu care ne-a obișnuit. Chon Wang este un gardian imperial (neîndemânatic, dar asta este partea a doua) al Împăratului Chinei. Când prințesa Pei Pei este răpită din „Orașul Interzis”, Wang se simte, personal, responsabil de asta (are și motive întemeiate), și insistă să se alăture gărzilor trimise pentru a o salva pe prințesă, care a fost dusă în Statele Unite. Aflat în Nevada, pe urmele răpitorilor, Wang se trezește deodată despărțit de grup și, în curând, partener al lui Roy O’Bannon (Owen Wilson), un găinar cu aspirații de grandoman! Împreună, cei doi se vor avânta în aventuri din ce în ce mai efervescente, care le vor testa limitele și prietenia.

Filmul Shanghai Noon
Shaolin Cowboy – Shanghai Noon, cu Jackie Chan și Owen Wilson

Protectorul (1985)

Kevin Chan (Jackie Chan) este un polițist din Hong Kong care, în sfârșit, se pare că a reușit să dea lovitura carierei sale, capturând și arestând, de unul singur, capul unei rețele care se ocupă cu traficul de substanțe ilicite. Bineînțeles, cum lucrurile nu au cum să fie atât de simple, capul rețelei nu este încântat de acest lucru, și reușește, în scurt timp, să-i însceneze lui Kevin moartea și uciderea unui alt polițist (care, de altfel, era implicat în rețeaua de trafic). Kevin Chan trebuie atât să-și reabiliteze numele, dar și să dovedească faptul că nu este vinovat. De asemenea, va fi nevoit și să evite să fie omorât și să-și împiedice iubita să îl părăsească. Nimic prea mult pentru marele maestru Jackie Chan, de altfel, care face un rol extrem de bun în acest film.

Protectorul, trailer

Marele soldățel (2010)

Unul dintre acele filme cu Jackie Chan cu tentă istorică, acțiunea fiind plasată în China antică care este devastată de război. Două armate se ciocnesc și își dispută teritoriile – în urma războiului, puțini supraviețuiesc, printre care și un tânăr general dintr-o casă regală și un soldat care, pentru a-și revendica recompensa, îl leagă pe liderul căzut și îl târăște înapoi acasă. Însă mulți le vor sta în cale, printre care o cântăreață abandonată, fratele mai mic ucigaș al nobilului, sclavagiști brutali, cerșetori disperați și, evident, planurile diferite ale celor doi. Prin toate acestea, între ei se va forma o legătură neașteptată – iar ceea ce se va întâmpla la sfârșitul călătoriei este cu totul și cu totul neașteptat. O poveste foarte frumos conturată, desfășurată într-un cadru superb.

Trailer Marele Soldățel

Pământ și apă (1983)

Cunoscut și sub numele de Project A, acest film este unul de referință în cariera actoricească a lui Jackie Chan. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Hong Kong, britanicii stăpânesc pământul și pirații stăpânesc apele. Cu reticență, Garda de Coastă primește bani pentru a lupta împotriva acestor pirați, dar pirații înșiși au multe contacte în guvern, și încearcă să zădărnicească multe dintre eforturile Gărzii de Coastă. Obiectivul? Eliminarea lor. Dar sergentul Dragon Ma (Jackie Chan) este hotărât să nu le facă treaba mult prea ușoară, protejând Garda de Coastă, curajos și determinat. Încetul cu încetul, se conturează ițele unei acțiuni pline de tensiune și dramă.

Trailer Pământ și apă

Cine sunt? (1998)

Jackie Chan, un soldat militant top secret, se prăbușește în jungla sud-africană după ce misiunea sa de a răpi trei oameni de știință a eșuat. Trezindu-se într-un sat de localnici, Chan nu reușește să își amintească cine este, astfel că îi întreabă pe toți ”Who am I?” – implicit, ceilalți i se vor adresa așa, crezând că acesta este numele său. Călătoria sa, cu ajutorul a două partenere, pentru a-și afla identitatea, îl conduce până la Rotterdam, unde descoperă, întâmplător, locația în care se află organizația care i-a răpit pe cei trei oameni de știință. Fără memorie, dorindu-și neapărat să afle cine este, Chan este însetat de răspunsuri. Și va apela la orice mijloace, fie ele bune ori mai puțin bune, pentru a afla răspunsurile la toate întrebările pe care le are. Un film cu un punct de plecare foarte bun și o evoluție neașteptată; te prinde foarte rapid și, în scurt timp, intrigile se amestecă și chiar îți dau de gândit. Îl recomandăm cu mare încredere!

Trailer Cine sunt eu?

Singur contra Yakuza (2009)

Unul dintre cele mai bune filme cu Jackie Chan văzute vreodată, aș putea spune, care urmărește povestea lui Tietou, un muncitor sărac din China, imigrant din Japonia. În timp, în mod ilegal, emigrează în Japonia, Tietou își pierde documentele chinezești și are cum să se întoarcă în țară. Este primit de conaționalii săi care se cazează și muncesc în Shinjuku, unde îl ajută să găsească o slujbă ilegală. În timp ce fuge de un raid al poliției, prin sistemul de canalizare în care chinezii lucrează ilegal, Tietou îl salvează pe inspectorul Kitano de la înec. În curând, după numeroase întâmplări bizare, Tietoul ajunge să devină șeful imigranților ilegali chinezi. Însă metodele sale pașnice nu îl ajută, și în scurt timp Tietou pierde controlul asupra oamenilor săi: iar asta are să degenereze într-un uriaș război între bande. Un film de acțiune cu Jackie Chan care merită pur și simplu fiecare minut, fiindcă te va ține captiv de la prima scenă.

Singur contra Yakuza – Shinjuku Incident

Railroad Tigers (2016)

Un alt film istoric cu Jackie Chan care are acțiunea plasată în 1941, când calea ferată ce leagă Tainjin de Nanjing (estul Chinei), a devenit o rută importantă de transport militar, păzită și sub strictă supraveghere, permanentă, de soldații japonez. Ma Yuan (Jackie Chan) este nu doar un simplu muncitor feroviar, ci membrul unui grup de luptători pentru libertate. Când se decid să întindă o ambuscadă unui tren militar puternic înarmat, plin cu provizii de care au nevoie vitală, se pare că lucrurile nu merg întocmai cum și-au propus – neînarmați, depășiți numeric, va trebui să se bazeze pe inteligență pentru a lupta cu o întreagă armată. Însă atunci când cu toții sunt în același asentiment – cel al dorinței de libertate –, luptele sunt mult mai ușor de dus și mult mai probabil de câștigat. Un film chiar foarte bun și dinamic, chiar dacă este mai recent și rolul lui Jackie Chan nu este chiar cel clasic, pe care îl știm. O versiune mai modernă a actorului care a reușit să revoluționeze industria cinematografică asiatică.

Jackie Chan
Railroad Tigers, cu Jackie Chan, Zitao Huang, Jaycee Chan, Kai Wang. Sursa: Prime Video

Bubuială în Bronx (1995)

Keung (Jackie Chan) vine tocmai din Hong Kong pentru a vizita New York-ul, cu ocazia nunții unchiului său, cel care administrează o piață în Bronx. În timp ce unchiul său se află în luna de miere, Keung se oferă să aibă grijă de piață. Se împrietenește rapid cu un puști din vecini și se bate (bineînțeles) cu o gloată de puști care fac probleme prin jur. Între timp, unul dintre acești bătăuși mărunți din banda locală ajunge într-o situație infracțională neașteptată. Lacomi, dorind mai mult, cei din gașcă îl urmează, iar asta atrage cu sine schimburi de focuri între Keung, dar și restul cartierului. Când polițiștilor pare să nu le pese, Keung ia lucrurile în propriile mâini – așa cum, de altfel, și este obișnuit. Urmează scene spectaculoase de kung-fu, umor efervescent și secvențe de acțiune dintre cele mai interesante (și, normal, scandaloase), personaje construite foarte bine. Un film cu Jackie Chan subtitrat în română care poate fi ușor, fără probleme, accesat pe mai multe site-uri. Combină comedia cu acțiunea, dozându-le perfect pe amândouă.

Bubuială în Bronx, trailer oficial

Străinul (2017)

Există și multe filme Netflix cu Jackie Chan, iar acesta este un alt titlu disponibil pe platforma de streaming. Urmărește povestea umilului om de afaceri londonez Quan (Jackie Chan) – al cărui trecut îngropat de mult timp erupe într-o răzbunare alimentată de frică și angoasă, teamă, atunci când singura persoană pe care o mai poate iubi – fiica sa adolescentă – este răpită într-un act terorist lipsit de sens, dar motivat politic. În căutarea neobosită, permanentă, a identității celor care au răpit-o, Quan este forțat să intre într-o vânătoare de-a șoarecele și pisica cu oficialul de origine irlandeză, Liam Hennessy (Pierce Brosnan), al cărui trecut ar putea conține numeroase indicii despre adevărata identitate a răpitorilor și ucigașilor. Un film de acțiune cu Jackie Chan extrem de bun, care, ușor, capătă conotațiile unui thriller deosebit.

Poster film The Foreigner
The Foreigner, cu Jackie Chan, Katie Leung, Rufus Jones Sursa: Cinapse

Băiat de treabă (1997)

Mr. Nice Guy este un alt film cu Jackie Chan deosebit de apreciat de către publicul telespectator și, de altfel, un alt film etalon din cariera actorului. În Melbourne, bucătarul cinez Jackie are o emisiune de succes. Între timp, Giancarlo și banda sa fac trafic ilegal cu banda The Demons și se luptă în permanență. În timpul filmărilor, Diana și partenerul ei sunt descoperiți din greșeală și fug cu o casetă VSH cu imagini surprinse în timpul negocierilor. Alergând, dă peste Jackie, iar acesta o ajută să lupte împotriva gangsterilor (în stilul caracteristic). De-aici, turul de forță care se desfășoară în fața telespectatorilor este de proporții, combinându-se, echilibrat, tot felul de cadre – acțiune, comedie, dramă, romantic. Rezultatul? Un film care te prinde și pe care nu îl poți lăsa până nu îl dai gata. Și, de altfel, poate fi revăzut de nenumărate ori, fiindcă este atât de amuzant și atât de bine făcut încă, ori de câte ori l-ai vedea, nu ai cum să te plictisești. Fără niciun dubiu, unul dintre acele filme cu Jackie Chan pe care toată lumea îl știe.

Băiat de treabă, trailer 1997

Crime Story (1993)

Trecând într-un registru ceva mai tensionat, acest thriller fabulos, întunecat, despre răpiri, trafic cu persoane, corupția poliției din Hong Kong, în care Jackie Chan face un rol extrem de serios, deși debordează de secvențe acrobatice spectaculoase (așa cum, de altfel, ne-a obișnuit). Agent special, desemnat să protejeze un magnat al afacerilor, inspectorul Eddie Chan (Jackie Chan), dă greș în momentul în care, într-o ambuscadă violentă, acesta este răpit, Curând, va face echipă cu un detectiv experimentat pentru a rezolva cazul. Pe măsură ce descoperă profunzimile care se dovedesc a fi extrem de întunecate, își dau amândoi seama că acest caz este mai mult decât un caz – o întreagă rețea iese la iveală, iar lucrurile devin din ce în ce mai complicate.

Trailer Crime Story

Bleeding Steel (2017)

Te-ai fi așteptat ca printre toate celelalte filme cu Jackie Chan să se numere și un film science-fiction? Noi, sincer, nu prea, dar iată că s-a întâmplat și acest lucru. Bleeding Steel, film în regia lui Leo Zhang, după un scenariu de Erica Xia-Hou și Siwei Cui, cu Show Lo, Na-Na OuYang, spune povestea unui agent al forțelor speciale care este desemnat să protejeze o tânără implicată într-un experiment științific, dar amenințată de un gangster cu o armată care dispune de ultimele arme tehnologice – acesta dorește să obțină puterea ei, dar se dovedește că lucrurile sunt, totuși, ceva mai personale de atât.

Poster film Bleedint Steel
Bleeding Steel, cu Jackie Chan, Show Lo, Na-Na OuYang, Erica Xia-Hou. Sursa: The Movie Database

Dragon Blade: Încleștarea imperiilor (2015)

Când liderul roman Tiberius sosește cu o armată uriașă pentru a revendica Drumul Mătăsii, An Huo (Jackie Chan) și grupul său de războinici fac echipă cu o legiune de elită de soldați romani dezertori  pentru a menține echilibrul (deja delicat) puterii în regiune. Pentru a își proteja țara, dar și noii prieteni, Huo An va aduna laolaltă războinici ia treizeci și șase de națiuni etnice, iar o luptă de proporții este pe cale să înceapă: cea împotriva lui Tiberius. Un film absolut epic!

Dragon Blade Jackie Chan
Dragon Blade, cu Jackie Chan, John Cusack, Adrien Brody. Sursa: IGN

Vanguard (2020)

Ne apropiem mai mult de Jackie Chan 2022, dar încă nu este un film cu acest actor care, până în momentul de față, a apărut în acest an (și, cel mai probabil, nici nu va exista, deși unul este în etapa de postproducție). Până atunci, Vanguard este unul dintre cele mai recente, acesta fiind și numele unei companii secrete care se angajează în a oferi servicii de securitate. Iar aceasta e ultima speranță de supraviețuire pentru un contabil, care intră în vizorul cele mai periculoase organizații de mercenari din lume. Însă Vanguard se va asigura, pe cât este posibil, că nimeni și nimic nu se va atinge de el – totuși, nu le va fi atât de ușor pe cât ar fi crezut.

Trailer Vanguard

Spion din greșeală (2001)

Acest film de acțiune cu Jackie Chan urmărește povestea lui Bei, un simplu vânzător căruia îi place să viseze, cu ochii deschiși, la tot felul de aventuri. Totul începe când, într-o zi care părea a fi plictisitoare, normală, Bei urmărește doi bărbați care par suspecți. Când își dă seama că își propun să jefuiască un magazin de bijuterii, intră în acțiune pentru a le zădărnici planurile. La scurt timp, îl întâlnește pe Liu, detectiv particular, care îl convinge pe Bei că ar putea fi fiul ce demult s-a pierdut al unui bogat om de afaceri coreean. Pentru Bei, lucrurile par că încep să se așeze de la sine – curând, bogăția va fi a lui și va putea face ce vrea. Dar, la fel de rapid, își dă seama că totul n-a fost decât un alt scurt vis frumos. Sau, de fapt, extraordinar de urât!

Spion din greșeală, trailer oficial

Mitul (2005)

De data aceasta, legenda artelor marțiale, Jackie Chan, joacă rolul lui Jack, un arheolog extrem de cunoscut, care începe să aibă vise misterioase despre o viață anterioară de războinic în China antică. Când un coleg de știință îi cere ajutorul pentru a localiza mausoleul primului împărat al Chinei, trecutul se ciocnește, violent, cu prezentul, iar Jack își dă seama că viziunile sale nu au fost doar roade ale propriei imaginații, ci extrem de reale: ajutat de spiritul unei prințese nobile care, la rândul ei, are nevoie de ajutorul unui războinic de seamă… Așa cum Jack a fost cândva! Un film foarte interesant, bine făcut, cu o poveste pe placul oricui!

The Myth, trailer

Medalionul (2003)

Încheiem lista recomandărilor de filme cu Jackie Chan cu acest titlul, în care legendarul Jackie Chan joacă rolul lui Eddie Yang, un polițist din Hong Kong, care suferă un accident aproape fatal în timp ce investighează un caz care implică un medalion misterios. Curând, Eddie are să descopere că, odată ce are în posesie puternicul medalion, dobândește viteză, forță și alte puteri incredibile, ducând abilitățile sale în domeniul artelor marțiale la cote absolut uluitoare. În regia lui Gordon Chan, după un scenariu de Alfred Cheung, Bennett Davlin și Gordon Chan, avându-i în distribuție pe Jackie Chan, Lee Evans, Claire Forlani, Medalionul chiar este un film destul de bun, cu o premisă interesantă și foarte multe scene amuzante.

Medalionul, 2003, trailer

Cam acestea sunt 20 de filme cu Jackie Chan pe care vi le recomandăm cu mare încredere; știm că lista ar fi putut fi mult mai lungă, dar nu am considerat-o ca fiind exhaustivă. De aceea, dacă ai și alte recomandări și crezi că ne-au scăpat titluri, poate, mult mai bune decât cele pe care ți le-am prezentat mai sus, nu ezita să ni le transmiți printr-un comentariu. În realizarea listei ne-am bazat, în primul rând, pe experiențele personale, dar și pe rating-urile pe care aceste filme cu Jackie Chan le au pe platformele de specialitate. Vizionare plăcută și, așa cum am menționat, nu ezita să ne lași recomandările tale în secțiunea de comentarii.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.