Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine top 25 filme inspirate din cărți, astfel încât tu să găsești mult mai ușor un film bun, fie că ești în căutarea unuia care aparține genului thriller, dramă, horror, psihologic, a unui film istoric sau chiar autobiografic. În alegerea lor ne-am bazat, în primul rând, pe faptul că respectivele titluri se găsesc și la noi, în România, traduse la diferite edituri. De asemenea, experiența personală a fost un criteriu definitoriu avut în vedere, deoarece am văzut toate aceste filme (unele dintre ele chiar de mai multe ori). Bineînțeles, este un top subiectiv, dar vrem să menționăm că foarte multe titluri nu doar că sunt extrem de apreciate de către public, dar și de către exegeza din domeniu. Cărțile au constituit întotdeauna o sursă de inspirație valoroasă pentru regizorii care au luat în calcul posibilitatea de a le adapta pentru marile ecrane. Bineînțeles, multe filme suferă modificări ușoare (sau chiar destul de masive), astfel încât să se potrivească mult mai bine spre a fi adaptate în scenarii. Cu toate acestea, esența lor rămâne neschimbată, iar multe dintre ele ajung să sporească foarte mult vânzările unei anumite cărți (cum ar fi cazul filmelor Cincizeci de umbre ale lui Grey, pe care, din anumite considerente, nu le-am inclus în top).

Așadar, fără a mai lungi discuția, iată top 25 filme după cărți pe care merită să le vizionezi!

Omul de zăpadă (2017)

Inspirat din thriller-ul omonim scris de către autorul norvegian Jo Nesbø (tradus la Editura Trei), maestru al genului noir & thriller, care reprezintă al șaptelea volum din seria care îl are drept protagonist pe inspectorul Harry Hole, Omul de zăpadă este un film de-a dreptul genial. Avându-l drept protagonist pe Harry, un inspector care se luptă cu proprii demoni interior, totul începe în momentul în care, după o noapte în care a nins, Jonas se trezește și descoperă că mama acestuia a dispărut în mod neașteptat, lăsând în urmă o eșarfă roz pe care o primise de Crăciun. Chestia bizară este că acum această eșarfă este purtată de către un om de zăpadă din curtea casei, apărut în mod inexplicabil. În scurt timp, Harry îți dă seama că un ucigaș în serie terorizează statul norvegian: în ultimii zece ani, unsprezece femei au dispărut – toate în ziua în care a căzut prima zăpadă.

FIlm The Snowman 2017
Omul de Zăpadă – The Snowman

Mă gândesc să-i pun capăt (2020)

Inspirat din romanul omonim scris de către Ian Reid (tradus la Editura Curtea Veche), acest film absolut superb urmărește povestea lui Jack și a iubitei lui – „împreună, și totuși fiecare singur”. Mai mult decât un film al acțiunii, este un film care pune accent pe introspecție, întrebări existențiale, poezie, dar asupra căruia planează o umbră de mister, thriller și chiar groază, într-o angoasă existențială care incită la meditație și îl face pe privitor, la sfârșitul filmului, să se întrebe despre ce a fost, de fapt, acest film. Recunosc, eu, unul, ar trebui să caut o explicație pe internet după ce l-am văzut, și mi-am dat seama că acest film este mult mai mult decât am crezut: profund, cu un substrat filosofic de-a dreptul ieșit din comun. „Ca o piesă de teatru aproape mută”, filmul este unul dintre cele mai geniale apariții ale ultimilor ani, găsindu-se și pe Netflix unde se bucură de o popularitate constantă.

Filmul Mă gândesc să-i pun capăt (2020)
I’m Thinking of Ending Things – Thinking of Ending

365 de zile (2020)

Această serie de filme este inspirată din trilogia scrisă de către autoarea poloneză Blanka Lipińska, apărută în întregime la Editura Bookzone, și urmărește, după cum probabil deja știți, tumultuoasa poveste de dragoste dintre Laura și Massimo, un mafiot italian. Există trei filme, 365 de zile (2020), 365 de zile: Acea zi (2022) și Următoarele 365 de zile (lansat ieri, 19.08.2022, pe Netflix). Deși a primit numeroase critici negative, seria continuă să se bucure de o popularitate din ce în ce mai mare, toate cele trei filme aflându-se în top la scurt timp după apariție. Nu știm dacă va apărea și o a patra parte, însă finalul celei de-a treia părți este destul de vag și, într-o oarecare măsură, dă undă verde unei noi părți din serie. În orice caz, cărțile sunt destul de diferite față de filme, dar povestea, în esență, este aceeași.

Filmul 365 de zile (2020)
365 de zile (2020) – 365 Days

Pe aripile vântului (1939)

Inspirat din romanul omonim scris de către autoarea Margaret Mitchell, tradus la noi pentru prima dată de către Editura Univers, cu siguranță acest film nu mai are nevoie de nicio explicație. Este un icon al filmelor clasice, extrem de complex, care abordează tematici dintre cele mai efervescente: războiul, povestea de dragoste, rasismul, segregarea, dar și povestea de viață a unei eroine care, de-a lungul cărții, se transformă într-o adevărată femeie puternică. După părerea noastră, Pe aripile vântului este un film care ar trebui văzut de către oricine, meritând un loc de seamă în top filme inspirate din cărți. Filmul a luat 10 premii Oscar și are o distribuție absolut genială.

Filmul Pe aripile vântului (1939)
Pe aripile vântului (1939) – Gone with the Wind

Culoarea purpurie (1985)

Inspirat din romanul câștigător al Premiului Pulitzer și al National Book Award, scris de către Alice Walker și apărut la noi la Editura ART, filmul urmărește povestea lui Celie care, o adolescentă afro-americană care trăiește în Sudul ostil de la începutul secolului al XX-lea, și care îi scrie scrisori lui Dumnezeu (de fapt, cartea chiar este scrisă astfel). Zeci de ani mai târziu, după o viață plină de abuzuri, suferință, violență și sărăcie, se pare că, în sfârșit, își găsește locul în această lume. Dincolo de a fi un film clasic, inspirat dintr-un roman etalon al literaturii feministe și LGBT, este un film despre oameni, așa cum sunt ei: bun, răi, slabi și puternici. Un film pe care nu ai cum să nu îl apreciezi, deoarece te învață să apreciezi mult mai mult această viață și ceea ce ai.

The Color Purple – Trailer, YouTube

Cititorul (2008)

Un film absolut genial, inspirat din romanul omonim scris de către autorul german Bernhard Schlink (apărut la noi la Editura Polirom), care urmărește problematica poveste de dragoste dintre Michael Berg (Ralph Fiennes), în vârstă de 15 ani, și Hanna Schmitz (Kate Winslet), în vârstă de 37 de ani. Pot să vă spun doar că povestea este cutremurătoare și are o întorsătură de situație neașteptată, urmărind extrem de fidel cronologia și dinamica romanului. Pentru rolul Hannei Schmitz, Kate Winslet a primit premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, și l-a meritat fără niciun dubiu. Este un film care atinge un subiect sensibil, și reiterează, încă o dată, cât de departe poți merge pentru a ține un secret pe care nu vrei ca nimeni să-l descopere.

Filmul Cititorul (2008)
Cititorul (2008) – The Reader

3096 de zile (2013)

Filmul este inspirat din autobiografia omonimă scrisă de către Natascha Kampusch, apărută la noi la Editura Humanitas. Pe scurt, aceasta a fost răpită pe când avea 10 ani, în dimineața zilei de 2 martie 1998, iar 8 ani mai târziu, în vara anului 2006, a reușit să scape din mâinile răpitorului. În această autobiografie, ea povestește, întocmai, cum a reușit să facă față anilor grei de captivitate, abuzurilor la care a fost supusă și cum, totuși, nu a renunțat la speranță.

Filmul 3096 de zile (2013)
3096 de zile (2013) – 3096 Days

Anna Karenina  (1948)

Inspirat din romanul omonim scris de către autorul Lev Tolstoi, tradus la noi Editura Polirom, Anna Karenina este un alt film clasic pe care trebuie să-l vezi. Bineînțeles, de-a lungul timpului au apărut mai multe remake-uri, însă cel din 1948, în regia lui Alexander Korda și Herbert Mason, cu Vivien Leigh, Ralph Richardson, Kieron Moore, Sally Ann Howes și Martita Hunt rămâne, de departe, cel mai fidel cărții. Deși, în esență, nu este un film al acțiunii, ci pune accent pe personaje, dramele și conflictele dintre acestea, pe introspecție și problemele ridicate de societatea contemporană cărții, este imposibil să nu-ți placă măcar puțin. Merită un loc fruntaș în top filme după cărți.

Filmul Anna Karenina  (1948)
Anna Karenina  (1948)

Să ucizi o pasăre cântătoare (1962)

Romanul scris de către Harper Lee, apărut la noi la Editura Polirom, rămâne un standard al literaturii clasice. Filmul este brutal, onest, construit pe premisa unor subiecte extrem de sensibile, ba chiar tabu: rasismul, pierderea inocenței din copilărie, conflictele sociale contemporane societății, totul fiind filtrat de ochii lui Scout Finch, o fetiță martoră la toate întâmplările declanșate într-un orășel din Sud în momentul în care un bărbat de culoare este acuzat de faptul că a abuzat de o femeie albă. Atticus, însărcinat drept avocat al apărării, trebuie să facă față tuturor prejudecăților rasiale, iar pe parcursul procesului, întreg orașul decade în grotesc, violență exacerbată, dar există și oameni care încă își păstrează speranța. Pe scurt, acest film is a must!

Să ucizi o pasăre cântătoare (1962)
To Kill a Mockingbird (1962) – Să ucizi o pasăre cântătoare

Rămășițele zilei (1993)

Roman scris de către Kazuo Ishiguro, apărut la noi la Editura Polirom, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2017), pentru care autorul a primit prestigiosul Booker Prize și care în 1993 a fost transpus cinematografic de către James Ivory, avându-i drept protagoniști pe Anhony Hopkins și Emma Thompson. Urmărește o tulburătoare și sinceră poveste de dragoste desfășurate pe fundalul unei țări aflate în pragul celui de-al Doilea Război Mondial. Stevens, majordom în conacul lordului Darlington, este un om rece și serios, care, trecut prin foarte multe, consideră că singura sa îndatorire în această viață este să-și facă munca de majordom. Spre sfârșitul vieții, acesta își dă seama că o existență plasată exclusiv sub semnul datoriei este, de fapt, „o existență ratată”, iar el însuși „nu e altceva decât o rămășiță a unui trecut ficționalizat”.

Flmul Rămășițele zilei (1993)
Rămășițele zilei (1993) – The Remains of the Day

Stăpânul Inelelor (2001)

Seria de filme produsă de către L.E Srtra S.R.L, în regia lui Peter Jackson, este inspirată din romanele marelui filolog J.R.R. Tolkien, apărute la noi la Editura RAO. De asemenea, probabil nu mai trebuie spus nimic suplimentar despre ele, dat fiind faptul că se bucură de o popularitate constantă, chiar și la douăzeci de ani după apariție. Seria cuprinde trei filme: Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului (2001), Stăpânul Inelelor: Cele două turnuri (2002) și Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui (2003). Ultima parte a seriei deține recordul pentru cele mai multe premii Oscar câștigate vreodată de către un film. De asemenea, în același univers fantastic este plasată și acțiunea din Hobbitul (2012), carte apărută tot la Editura RAO, ecranizată în trei părți: Hobbitul: o călătorie neașteptată (2013), Hobbitul: Dezolarea lui Smaug (2013) și Hobbitul: Bătălia celor cinci oștiri (2014). Anul acesta, Amazon Studios va lansa serialul Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii, data oficială de lansare a acestuia fiind 2 septembrie 2022. Așteptăm cu nerăbdare să vedem dacă, într-adevăr, se va ridica la măsura așteptărilor fanilor.

Filmul Stăpânul Inelelor (2001)
Stăpânul Inelelor (2001) – The Lord of the Rings

Rebecca (2020)

Inspirat din romanul omonim scris de către Daphne du Maurier, apărut la noi în traducere la Editura Litera, filmul urmărește povestea Rebeccăi, o tânără eroină timidă care se îndrăgostește de Maxim de Winter, un văduv foarte chipeș. Când o cere în căsătorie, aceasta acceptă, fără să ezite, să se mărite cu el. Însă când ajung împreună la moșia acestuia, aflată pe coasta Cornwall-ului, Maxim pare un cu totul alt om, iar Rebecca începe să pună la îndoială realitatea în care trăiește: conacul izolat devine un loc bizar, iar în camerele părăsite este păstrată, cu sfințenie, amintirea vie a doamnei Danvers, fosta soție a lui Maxim de Winter. Este un thriller spectaculos, cu o distribuție excelentă și care te fierbe la foc mic, iar ceea ce este și mai spectaculos e că, pentru perioada în care a fost scris, foarte puțini autori abordau acest gen literar: thriller, mistery, chiar cu tentă horror.

Rebecca (2020)
Rebecca (2020)

Doctor Zhivago (1965)

Inspirat din romanul omonim scris de către Boris Pasternak, apărut la noi la Editura Polirom, Dcotor Zhivago este un clasic, un film care durează mai bine de trei ore dar care merită tot timpul din lume. Romanul este denumit după protagonistul său, poetul și medicul Iuri Jivago, iar acțiunea este plasată în perioada de timp cuprinsă între Revoluția Rusă din 1905 și cel de-al Doilea Război Mondial. Filmul rămâne foarte fidel intrigii romanului și cronologiei, descriind evenimentele într-un stil vizual imitor. David Lean, regizorul, se concentrează în special pe povestea de dragoste și pe latura poetică, visătoare a lui Jivago, rezultând un film incredibil, atât de frumos și fluid filmat încât, sincer, îl poți viziona chiar fără sunet, și nu multe filme se pot bucura de această performanță. Niciun dubiu că merită un loc de seamă în acest top.

Doctor Zhivago (1965)
Doctor Zhivago (1965)

12 ani de sclavie (2013)

Inspirat din autobiografia scrisă de către Solomon Northup, apărută la noi la Editura Meteor Press, 12 ani de sclavie este un film american regizat de Steve McQueen. În rolurile principale joacă actorii Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Brad Pitt și Alfre Woodard. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film în 2014, iar povestea este de-a dreptul incredibilă: prezintă detaliile vieții din statele sclavagiste americane, vorbind despre suferință, disperare intensă, dar, în același timp, despre speranța care reușește să lumineze chiar și cele mai întunecate vieți. Evenimentele relatate de către Solomon Northup sunt, efectiv, copleșitoare: siluirea femeilor, truda necontenită, cumpărarea și comercializarea sclavilor, biciuirile, vânătoarea cu câini a fugarilor. O perioadă greșită din istoria lumii…

12 ani de sclavie (2013)
12 ani de sclavie (2013) – 12 Years A Slave

It (2017)

Inspirat din cartea omonimă scrisă de Stephen King, apărută la noi la Editura Nemira, It este un film horror care, într-adevăr, scoate toți fulgii din tine. Bineînțeles, nimeni nu îl întrece pe marele maestru atunci când vine vorba de a crea imagini dintre cele mai bizare, intrigi complexe și personaje memorabile. It chiar este un film bun de tot, iar continuarea,  It: Chapter Two (2019) este la fel de bună. De fapt, din ce am observat, cam toate ecranizările cărților scrise de Stephen King se bucură de un real succes, pentru că reușesc să redea foarte bine ceea ce și-a imaginat autorul. La multe dintre ele, Stephen King chiar face parte din regie, motiv pentru care ecranizările chiar rămân fidele cărților pe care le-a scris. Printre alte filme care nu sunt în top, dar sunt inspirate din romane (sau nuvele) scrise de către Stephen King, îți recomandăm: Misery (1980), În iarba înaltă (2019) și Jocul lui Gerald (2017).

It (2017)
It (2017)

Fiica ascunsă (2021)

Inspirat din romanul scris de către autoarea fenomen Elena Ferrante, apărut la noi la Editura Pandora M, Fiica ascunsă urmărește povestea lui Leda (interpretată în film de către Olivia Colman care, pentru acest rol, a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal), o profesoară de literatură engleză care rămâne pentru prima oară singură după ce fetele sale pleacă în Canada pentru a locui cu tatăl lor. Convinsă că va fi copleșită de singurătate, decide să plece într-o vacanță, dar la scurt timp își dă seama că această „libertate” este de-a dreptul necruțătoare. Romanul este o meditație profundă, copleșitoare, asupra condiției de a fi femeie și mamă, iar filmul este deosebit de bun și cu o distribuție de-a dreptul excelentă.

Filmul Fiica ascunsă (2021)
Fiica ascunsă (2021) – The Lost Daughter

Harry Potter (2001)

Inspirat din seria de cărți fantasy pentru copii scrisă de către J.K. Rowling, seria Harry Potter este, bineînțeles, arhicunoscută, motiv pentru care nu mai are nevoie de nicio descriere. La noi a apărut la Editura Arthur. Rămâne un etalon al genului fantasy, alături de filmele inspirate din cărțile lui Tolkien. Chiar și-acum, se bucură în continuare de o popularitate din ce în ce mai mare, continuând să apară filme inspirate din acest univers magic. Din această serie fac parte 8 filme, în ordinea următoare: Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001), Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002), Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), Harry Potter and the Order of The Phoenix (2007), Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009), Harry Potter and the Deathly Hallows I (2010) și Harry Potter and the Deathly Hallows II (2011).

Harry Potter (2001), Daniel Radcliffe
Harry Potter (2001)

Fight Club (1999)

Inspirat din romanul omonim scris de către Chuck Palahniuk, apărut la noi la Editura Polirom, Fight Club este un film nu doar celebru, ci și extrem de bun: regizat de către David Fincher, cu Brad Pitt, Helena Bonham Carter și Edward Norton în rolurile principale, reprezintă un clasic al literaturii ”underground”. Filmul urmărește povestea unui tânăr înstrăinat, sătul de slujba sa mediocră, care cade sub influența lui Tyler Durden, un personaj enigmatic care organizează bătăi clandestine în subsolurile barurilor: în lumea lor nu există reguli, limite sau obstacole. Romanul lui Palahniuk este considerat unul dintre cele mai originale, provocatoare și bine scrise romane ale secolului al XX-lea, iar filmul își merită locul în top filme după cărți.

Filmul Fight Club (1999)
Fight Club (1999), Brad Pitt, Edward Norton

Recviem pentru un vis (2000)

Inspirat din romanul-cult al lui Hubert Selby Jr., apărut la noi la Editura Humanitas Fiction, în regia lui Darren Aronofski, cu Jared Leto, Jennifer Connely și Ellen Burstyn în rolurile principale, nominalizat la premiile Oscar și Globul de Aur, Recviem pentru un vis este un film pe care, odată ce-l vezi, nu ai cum să-l uiți. În acest film, fiecare personaj are propriul „drog” care-l ajută să viseze mai departe la visul american: televiziunea, mâncarea, substanțele ilicite, modalități prin care eviți să privești în față realitatea crudă și necruțătoare. Filmul este povestea supraviețuirii a patru oameni dependenți de iluzii, privirea naratorului pătrunzând adânc în sufletul acestora, scoțând la față slăbiciuni, frici și traume.

Flmul Recviem pentru un vis (2000)
Recviem pentru un vis (2000) – Requiem for a Dream

Portocala mecanică (1971)

Inspirat din romanul lui Anthony Burges, apărut la noi la Editura Humanitas Fiction, filmul chiar nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este un clasic, pur și simplu, un film absolut incredibil, devenit legendar prin personajul Alex care vorbește într-un slang inventat, nadsat, scoțând la lumină patologia socială a bandei sale de adolescenți. Pe scurt, is a must!

Filmul Portocala mecanică (1971)
Portocala mecanică (1971) – A Clockwork Orange

Nomadland (2020)

Inspirat din cartea de nonficțiune scrisă de către Jessica Bruder, apărută la noi la Editura Trei, Nomadland urmărește povestea lui Fern (Frances McDormand) care, în urma colapsului economic al unui orășel din Nevada rurală, își face bagajele și pornește la drum pentru a explora o viață în afara societății convenționale, exact ca o nomadă contemporană. Cel de-al treilea lungmetraj al regizoarei Chloé Zhao îi are drept mentori și camarazi pe nomazii reali, care așa își duc viața, Linda May, Swankie și Bob Well, care o ajută pe Fern să se integreze în decor. Un film absolut superb pentru care Frances McDormand a primit Oscarul pentru cea mai bună actriță în rolul principal.

Filmul Nomadland (2020)
Nomadland (2020)

Camera (2015)

Inspirat din romanul omonim scris de către Emma Donoghue, apărut la noi la Editura ART, acest film a fost extrem de apreciat de către critici. Pentru Jack, un băiețel de cinci ani, o simplă cameră reprezintă întreaga lume: aici s-a născut, a crescut, a continuat să trăiască alături de mama sa și, din când în când, alături de „Bătrânul Nick”. Totuși, această cameră reprezenta, de fapt, o închisoare pentru mama sa care, de-a lungul anilor, a încercat numeroase posibilități pentru a se elibera. În cele din urmă, singura șansă avea să se dovedească a fi chiar fiul ei. De asemenea, cartea este inspirată dintr-un caz real care s-a întâmplat în Austria și a ieșit la iveală în anul 2008.

Filmul Camera (2015)
Camera (2015) – Room

Doctor Sleep (2019)

Inspirat din romanul cu același titlu scris de către maestrul genului horror, Stephen King, apărut la noi la Editura Nemira, Doctor Sleep este un film de-a dreptul zguduitor. Dincolo de faptul că reușește să combine în mod echilibrat drama, acțiunea, thriller-ul și horror-ul cu elemente SF și chiar fantasy, filmul este de o tensiune uluitoare, extrem de bine făcut, cu efecte speciale convingătoare și o poveste extrem de complexă și bulversantă. Totuși, este important să știi faptul că include o scenă explicită în care are loc uciderea unui copil, lucru care a deranjat destul de mulți telespectatori. Cu toate acestea, dacă ești în căutarea unui film extrem de bine făcut, cu intrigă complexă, atunci ar trebui să îi dai o șansă.

Filmul Doctor Sleep (2019)
Doctor Sleep (2019) – Genul thriller/fantasy

The Power of the Dog (2021)

Inspirat din romanul scris de către Thomas Savage, apărut la noi la Editura Corint, în regia lui Jane Champion (care a luat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor), filmul este de o intensitate halucinantă. Profund, puternic, cu personaje complexe și un subiect extrem de sensibil, este o adevărată desfășurare de forță de la început până la sfârșit. De altfel, nici nu are nevoie de descriere suplimentară, întrucât merită descoperit ca atare: pur și simplu îi dai play și te bucuri de cât de bine este regizat, cât de profundă este povestea și distribuția de renume care își merită toate laudele.

Filmul The Power of the Dog (2021)
The Power of the Dog (2021)

Tăcerea mieilor (1991)

Inspirat din romanul omonim scris de către Thomas Harris, apărut la noi la Editura RAO, filmul-cult urmărește povestea ucigașului în seria supranumit Bufallo Bill, care obișnuiește să-și jupoaie victimele. Clarice Sarling, agentă FBI, apelează la ajutorul unui psihiatru canibal, dr. Hannibal Lecter, pentru a încerca să pună mâna pe ucigașul în serie. Ecranizarea cărții a reprezentat un succes de proporții, atât din punct de vedere comercial, cât și al criticii, reușind performanța de a obține cinci premii Oscar: premiul pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun actor (Anthony Hopkins), premiul pentru cea mai bună actriță (Jodie Foster), premiul pentru cel mai bun regizor (Jonathan Demme) și pentru cea mai bună ecranizare (Ted Tally).

Tăcerea mieilor (1991)
Tăcerea mieilor (1991) – The Silence of the Lambs

Cam acestea sunt 25 de filme inspirate din cărți pe care vi le recomandăm. Sunt mult mai multe care ar merita menționate, însă am încercat să ne limităm la acestea, făcând o selecție exclusivistă din mai multe titluri. Tu ce filme realizate după cărți ne recomanzi? Așteptăm cu interes recomandările tale în secțiunea de comentarii. Până atunci, vizionare plăcută!

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

  1. Geniala lista, in special pentru ca ati ales doar titluri care sunt traduse si la noi. As mai adauga si Acolo unde canta racii, a aparut filmul de curand si e foarte bun. Stiu ca este si cartea la noi, dar eu mi-am luat-o in engleza.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.