Dacă ți-ai pus vreodată întrebarea „ce limbaj de programare să învăț”, am pregătit pentru tine top 10 limbaje de programare pe care ar trebui să le iei în considerare în cazul în care vrei să activezi într-un astfel de domeniu. Chiar dacă există mai mult de 200 de limbaje de programare, doar câteva dintre ele sunt extrem de folosite în industrie, iar solicitările persoanelor care știu să lucreze cu ele și le cunosc „tainele” sunt foarte mari. Cunoașterea unor astfel de informații este esențială pentru a reuși în această industrie a programatorilor. Dacă ai de gând să investești timp și energie (absolut necesare) pentru a învăța un limbaj de programare, vrei să te asiguri, fără niciun dubiu, că cele pe care le alegi sunt printre cele mai populare și solicitate limbaje de programare de pe piață. Dacă vrei să începi (sau chiar să avansezi) o carieră în dezvoltarea de software, nu doar că trebuie să înveți în mod constant și să te adaptezi cerințelor de pe piață și tendințelor din domeniu, ci trebuie, de la bun început, să-ți pui niște baze solide, astfel încât să te poți conforma diferitelor tipuri de sarcini și proiecte pe care le ai de dus la bun sfârșit.
Raționamentul din spatele întrebării „ce limbaj de programare să învăț” nu presupune doar a urmări, cu atenție, tendințele, chiar dacă popularitatea unui limbaj indică, deseori, importanța sa pe piață. Totuși, se observă și o tendință în acest domeniu – cu cât un limbaj de programare este mai utilizat, mai comun, cu atât mai probabil este ca programator să aibă de-a face cu el la locul de muncă (sau în freelancing, dacă te decizi să abordezi aceatsă direcție; trebuie să știi că în freelancing, ca programator, se câștigă nu bine, ci extraordinar de bine). Spre exemplu, Rust, Typescript și Phyton se află în fruntea unei liste făcute publică de către Stack Overflow în ceea ce privește cele mai populare limbaje de programare din 2019 și 2020, cu doar mici modificări în ultimii ani. În mod similar, Phyton, JavaScript și Go au rămas fruntașe pe listele celor mai căutate limbaje de programare – având în vedere dinamica pieței și direcția în care se îndreaptă industria software, sunt șase destul de mari ca aceste limbaje de programare nu doar să rămână pe poziții, ba chiar să crească și mai mult în popularitate în anii următori.
Așadar, iată top 10 limbaje de programare foarte căutate în ziua de astăzi și extrem de populare.
Cuprins
JavaScript
Acest limbaj de programare este folosit pentru web development, dezvoltare de jocuri, aplicații mobile, construirea de servere web, și potrivit sondajului Stack Overflow 2020, este, în prezent, cel mai utilizat limbaj din lume (69,7%). Spre exemplu, se află pe locul întâi când vine vorba de cel mai căutat limbaj de programare de către angajatorii din Statele Unite ale Americii. Acest limbaj de programare se utilizează pentru a gestiona comportamentul și dinamica unei pagini web. Cu ajutorul JavaScript, programatorii sunt capabilă să creeze grafice animate, elemente web dinamice, hărți interactive, butoane pentru click și multe de acest gen.
Aplicațiile acestui limbaj se combină foarte bine și cu HTML și CSS, ceea ce oferă un nivel de control mult mai ridicat și fidel al website-urilor, putând livra o experiență de navigare mult mai bună pentru utilizatori – atât în ceea ce privește viteza de navigare, cât și experiența generală de scrolling. JavaScript este un limbaj utilizat în întreaga lume, iar acest lucru nu este o surpriză: majoritatea browserelor web îl utilizează și, de altfel, este unul dintre cele mai ușor de învățat limbaje de programare. Nu necesită aproape niciun fel de cunoștințe anterioare în acest domeniu – trebuie doar să te-apuci să-l înveți, să-l practici și poți începe destul de rapid să abordezi probleme mult mai serioase de codare. Este un limbaj omniprezent în toată lumea.
Phyton
Phyton, un alt limbaj de programare extrem de solicitat, este folosit pentru data science, back-end development și dezvoltarea de aplicații. Acesta este unul dintre limbajele de programare ce le permite dezvoltatorilor să integreze mai multe stiluri de programare diferite: cum ar fi cel funcțional, orientat pe obiecte, reflexiv, atunci când creează programare. Spre exemplu, foarte multe instrumente și platforme digitale extrem de populare (YouTube, Google Search, mașinile iRobot) au fost dezvoltate cu ajutorul acestui limbaj de programare. Conform HackerRank, se clasează pe locul doi în topul celor mai solicitate limbaje de programare de către angajatorii din Statele Unite ale Americii.
Este un limbaj de programare ușor de învățat și utilizat, ceea ce îl face foarte potrivit pentru începători, dar și pentru programatori cu experiență. Limbajul vine la pachet cu o bibliotecă foarte extinsă care susține comenzi, sarcini comune, iar calitățile sale interactive permit foarte ușor programatorilor să testeze, pe parcurs, codul, reducând astfel timpul necesar pentru a crea o linie de cod funcțională (testarea pe secțiuni lungi de cod ar fi extrem de cronofagă). Phyton chiar este un limbaj de programare „care vinde”, fiind destul de ușor de învățat și înțeles. Versatilitatea sa, de la scripting, la rularea pe servere sau analiza de date, este foarte mare.
HTML
Acest limbaj de programare – de care probabil a auzit mai toată lumea – se folosește în special pentru dezvoltarea de website-uri, întreținerea acestora și documente web. De fapt, „HTML” este un acronim pentru ”HyperText Markup Language” (în traducere aproximativă, limbaj de marcare hipertext). Totuși, deși numele său sună destul de complicat, foarte multă lume susține că HTML este una dintre cele mai accesibile „trepte de acces” în lumea programatorilor. Este ușor de învățat, destul de intuitiv atunci când începi să înțelegi anumite direcții de abordare și protocoale specifice, având o gamă largă de funcționalitate și aplicabilitate.
Din punct de vedere tehnic, HTML este „un limbaj de marcare” (markup language), ceea ce se traduce prin faptul că acest limbaj se face responsabil de formatarea aspectului informațiilor prezente pe un anumit website. În esență, HTML este utilizat astfel încât să descrie website-urile cu pagini web folosind un text obișnuit. Astfel, nu prea are aceeași funcționalitate ca alte limbaje de programare, limitându-se doar la crearea și structurarea textului de pe un website. În schimb, în momentul de față, chiar este extrem de utilizat – secțiunile, titlurile, legăturile și paragrafele fac parte din domeniul HTML.
CSS
De obicei, CSS (cascading style sheets) se aplică în tandem cu HTML. Deoarece ai prins ideea, știi că acest limbaj se folosește pentru structurarea aspectului unui website. Se mai folosește și pentru documente web, design și dezvoltare de website-uri. HTML organizează textul site-ului în bucăți, iar CSS este responsabil pentru determinarea dimensiunii, culorii și poziției tuturor elementelor de pe o pagină. Partea de ”cascading style” din nume face referire la faptul că un stil aplica „va coborî în cascadă de la elementele părinte, la toate elementele copil din site”.
Asta înseamnă că odată ce determini estetica pentru un element principal (care poartă numele de părinte), nu va mai trebui să repeți, manual, codul pentru fiecare element de legătură de pe website. Mai mult decât atât, delegarea organizării site-ului de către HTML și a esteticii oferite de CSS înseamnă că nu trebuie să rescrii complet o pagină web pentru dacă vrei, spre exemplu, să-i schimbi culoarea. CSS este un limbaj foarte accesibil, destul de ușor de învățat și cu „taine” încă nedescoperite, potrivit în special pentru începătorii din domeniul codării.
Java
Java este un limbaj de programare utilizat foarte intens în domeniul e-commerce, finanțe și în dezvoltarea de aplicații, pe lângă multe altele. Este un limbaj de programare destul de vechi, ce-i drept, care folosește programarea orientată pe obiecte. În acest tip de programare, cei care se ocupă de codare se orientează pe crearea de obiecte care înglobează funcții și date și, ulterior, le folosesc pentru a oferi o structură pentru programe și aplicații. Popularitatea acestui limbaj de programare este certificată de faptul că este relativ ușor de învățat și de aplicat ulterior, are o securitate incredibilă și poate gestiona cantități masive de date; tocmai din aceste motive Java este limbajul de programare preferat în sectorul finanțelor online, fiind adesea aplicat în diferite industrii precum cea a pieței bursiere, bancară și a facturării.
Este un limbaj, de asemenea, versatil, iar asta-l face foarte preferat de către programatori. Se prezintă sub dictonul ”write-once, run-anywhere” (scrie o singură dată, rulează oriunde) ceea ce înseamnă că Java, efectiv, poate rula pe orice sistem de operare, indiferent de cel care a fost folosit pentru a scrie codul original. Este ideal pentru a scrie aplicații pentru telefoane mobile sau calculatoare, și chiar pentru procesoare, senzori și o mare varietate de gadget-uri actuale. Acest limbaj a fost popular încă din momentul creării sale (1995), și chiar dacă a mai scăzut în top datorită apariției unor limbaje mai moderne (cum ar fi Kotlin), cadrele de lucru cum ar fi Spring – utilizate în companii de top din lume – contribuie la consolidarea popularității sale.
SQL
SQL (pronunțat sequel) este un limbaj de programare care se utilizează cu succes în rapoarte de vânzări, gestionarea bazelor de date, management-ul afacerilor. Acronimul „SQL” înseamnă de fapt ”Structured Query Language” (în traducere, limbaj structurat de interogare). Astfel, este un limbaj specific domeniului, conceput în principal pentru gestionarea datelor în cadrul unui RDBMS (sistem de gestionare a bazelor de date relaționale). Pe scurt și pe înțelesul tuturor, el poate localiza și prelua date dintr-o bază de date, precum și adăuga, actualiza sau elimina astfel de înregistrări. Chiar dacă este un limbaj cu funcționalitate complexă, tinde să funcționeze mult mai bine cu baze de date mici și nu se pretează mereu la gestionarea bazelor de date extinse.
În momentul de față, încă este un limbaj de programare foarte utilizat (SQL se consideră că ar fi al treilea cel mai utilizat limbaj din industria de programare, 54,7% dintre persoanele ce au fost interogate în realizarea sondajului declarând că încă îl folosesc), scopul său principal fiind acela de obținere de informații din baze de date și actualizare a acestora. Întrucât majoritatea întreprinderilor folosesc un sistem de baze de date de un anumit tip, limbajul de programare de față, SQL, chiar ar trebui luat în considerare pentru un portofoliu solid de programator. Este și ușor de învățat, existând foarte multe resurse disponibile gratuit în mediul online, tutoriale bine explicate și, ce-i drept, nu implică o serie de competențe tehnice mult prea exagerate.
C#
Un limbaj de programare popular, folosit în special pentru dezvoltarea de jocuri și de aplicații desktop, mobile, web, și chiar VR, este C#. Este un limbaj de programare de uz general, definit drept „multi-paradigmă” (multi-paradigm), orientat pe obiecte, creat, în principal, drept un fel de „remediu” a punctelor slabe ale C++. Dat fiind faptul că este un limbaj de uz general, are o gamă largă de aplicabilitate și funcționalități dintre cele mai complexe. Cea mai frecventă arie de utilizare a acestui limbaj este cea din cadrul .NET și, de asemenea, în cadrul de joc Unity pentru scripting. La rândul lor, Unity și .NET sunt populare în rândul celor mai de top companii care fac angajări pentru programatori. Acest limbaj a fost lansat în 2002 de către Microsoft.
C# este din ce în ce mai popular în rândul dezvoltatorilor de aplicații web și desktop și, conform celor de HackerRank, aproximativ unul din cinci (1:5) angajatori sunt în căutarea unei persoane care știe să codeze folosind C#. Se așteaptă, în aceeași măsură, ca popularitatea acestui limbaj să crească în anii următori, iar din acest motiv există foarte multe grupuri și cursanți care oferă lecții celor care doresc să învețe acest limbaj de programare. Astfel, chiar dacă este un limbaj de programare care trebuie înțeles de la bun început, încercarea de a-i descoperi tainele se poate dovedi mult mai ușoară decât ai crede. Mai mult decât atât, C# este ideal pentru început, mai ales dacă vrei să activezi în domeniul dezvoltării de jocuri – nu există nicio îndoială că acest limbaj se va dovedi a fi (și mai) util în următorii ani.
Rust
Rust este un limbaj de programare care se folosește în special pentru browsere web, domeniul VR și dezvoltarea de sisteme de operare. Rust s-a clasat, în mod constant, conform sondajului de la Stack Overflow, în topul celor mai iubite limbaje de programare, 86% dintre utilizatori declarându-se interesați să continue să învețe și să dezvolte acest limbaj. Totuși, se pare că, pe lângă asta, doar 3% dintre participanții la sondaj folosesc acest limbaj de programare, ceea ce înseamnă că majoritatea programatorilor nu sunt prea familiarizați cu acesta, deși afirmă că le-ar face mare plăcere să învețe mai multe despre tainele sale.
Rust este unul dintre limbajele de programare „multi-paradigmă”, ceea ce înseamnă că permite celor care se hotărăsc să-l învețe să lucreze într-o varietate de stiluri de programare. Din punct de vedere al sintaxei și modului în care funcționează, este comparabil cu un alt limbaj care a fost foarte popular de-a lungul timpului, și anume C++. Cu toate acestea, Rust suportă aplicații mult mai ample. Prin urmare, Rust este o alegere chiar OK dacă ești în căutarea unui limbaj de programare care să fie foarte interesant, dar care să-ți ofere și oportunități de carieră în acest domeniul în continuă dezvoltare al programării.
Go
Go este un limbaj de programare destul de „tânăr”, dezvoltat de Google în anul 2007. Ceea ce scoate în evidență acest limbaj este eficiența sa de top – este capabil să execute, simultan, mai multe procese, și are un „vocabular” foarte complex, extins, ceea ce înseamnă că este capabil să afișeze mai multe informații decât alte limbaje existente în momentul de față. În general, Go se utilizează pentru big data, editare multimedia (audio și video), programare de sistem și rețea, utilizând o sintaxă similară cu alt limbaj de programare, dar oferind caracteristici de top când vine vorba de siguranță și gestionare a memoriei. Mai mult decât atât, capacitățile de tipărire structurale ale limbajului permit funcționalitate extinsă și dinamism incomparabil. S-a observat și faptul că Go nu este doar pe primele locuri privitor la cele mai bune limbaje de programare, ci cunoașterea sa este corelată și cu o creștere salarială de 33%.
Google a conceput Go pentru a îmbunătăți productivitatea programării într-o eră care vizează mașini conectate în rețea și baze de coduri mult, mult mai mari. Popularitatea Go a crescut mult în ultimii ani, iar în 2023 chiar s-ar putea să ajungă în top cinci cele mai bune limbaje de codare. Companii de top – Uber, Twitch, Google, Dropbox – folosesc Go în funcționarea lor. Inițial, a fost dezvoltat și pentru API-uri și aplicații web, iar recent chiar a devenit unul dintre limbajele de programare cu cea mai bruscă creșterea popularității – în primul rând datorită simplității sale, dar și a multor altor facilități cum ar fi gestionarea sistemelor multicore, utilizării în rețea și baze de coduri foarte mari. Go mai este cunoscut și sub numele de „Golang”, și, în principal, se adresează unei nișe de programatori care se ocupă de „proiecte mari”. A câștigat popularitate în rândul multor giganți IT din întreaga lume, datorită agilității și performanței sale de top.
PHP
PHP este un limbaj de programare open-source, creat în 1990. Inițial, a început ca un simplu ”Personal Home Page Tool” (de unde și acronimul PHP), iar de-atunci și până acum chiar a făcut „o călătorie” fascinantă – la 27 de ani de la crearea sa, PHP se află în top cinci când vine vorba de cele mai solicitate limbaje de programare, cu un demand fabulos pe piața globală. În esență, PHP este utilizat pentru dezvoltarea web, în combinație cu framework-uri cum ar fi, să zicem, Laravel sau WordPress. De altfel, foarte mulți dezvoltatori web consideră că este absolut vital să învețe PHP, deoarece acest limbaj de programare este folosit pentru a construi în jur de 80% (sau chiar peste) din website-urile de pe internet – inclusiv site-uri de renume ca Facebook, Yahoo. Programatorii folosesc PHP în principal pentru a scrie scripturi de partea serverului pe care este înregistrat un website.
Totuși, cei care cunosc acest limbaj de programare îl pot folosi și pentru a scrie scripturi care să ruleze în linie de comandă, iar programatorii cu abilități de codare și multă experiență cu acest limbaj îl pot folosi chiar și pentru a dezvolta aplicații desktop. PHP este considerat, totuși, un limbaj relativ ușor de învățat de către programatorii începători. Profesioniștii PHP au acces la multe comunități online dedicate, ceea ce facilitează posibilitatea de a învăța acest limbaj de programare care, după cum îți poți da seama, este foarte solicitat (în special de cei care doresc să aibă o prezență în mediul online). Este foarte popular în principal printre programatorii web, iar un beneficiu semnificativ este caracteristica open-source, faptul că este flexibil în ceea ce privește conectivitatea cu baze de date.
În cele din urmă, este evident că JavaScript (alături TypeScript) domină, cu certitudine, acest domeniu al programatorilor. JavaScript și TypeScript reprezintă un total de 33% din ofertele de muncă care solicită, în mod direct, cunoașterea unui limbaj de programare. Phyton și Java sunt alte două limbaje de programare foarte solicitate, iar C# de asemenea. Go, pe de altă parte, înregistrează o creștere permanentă de la o lună la alta – aceste două limbaje de programare, de fapt, s-ar putea să crească extraordinar în popularitate în perioada imediat următoare, fiind extrem de solicitate de către angajatori. Astfel, fie că ești deja un programator consacrat sau ești abia la început de drum și te interesează acest domeniu, a învăța un limbaj de programare este o alegere extrem de inspirată. Niciodată nu este prea târziu să-ți redefinești domeniul de activitate, mai ales acum, când ai la îndemână o mulțime de alternative și opțiuni de învățare.
Se câștigă extraordinar de mult în acest domeniu și, de fapt, cum nu-i vorba doar despre bani, este un domeniu extrem de antrenant, efervescent și plin de proiecte memorabile. Primul pas depinde de tine, de programul tău, obiectivele tale și, normal, de resursele pe care le ai la îndemână (dacă te apuci serios de coding, atunci ai neovie de un laptop pentru programare). Acesta a fost top 10 limbaje de programare pe care ți le recomandăm să le ai în vedere dacă te întrebi ce limbaj de programare să învăț. De asemenea, chiar ne-ar interesa care sunt recomandările tale, în special dacă activezi în acest domeniu – știm că sunt mult mai multe limbaje de programare care ar putea fi luate în calcul, dar acestea sunt cele care ni s-au părut a fi cele mai relevante, având scoruri impresionante când vine vorba de cerințele de pe piață și solicitările din partea angajatorilor, precum și predilecțiile celor care deja activează în domeniul dezvoltării de software. Așteptăm, așadar, răspunsurile tale în secțiunea de mai jos!