Cu mai mult de un an in urma, AMD a anuntat ca va construi un procesor ARM pe 64 de biti pentru servere. La mai putin de o luna la inceputul anului 2014, AMD si-a tinut promisiunea si a anuntat in mod oficial Opteron A1100: un procesor ARM pe 64 de biti.

Opteron A1100 va fi disponibil cu patru sau opt nuclee AMD Cortex A57. Fiecare nucleu al procesorului va rula la o frecvente de aproximativ 2GHz, noul SoC este construit folosind procesoul tehnologic de 28nm la Global Foundries. Fiecare pereche de nuclee din interiorul procesorului impart 1MB L2 cache oferind astfel pana la 4MB de cache L2 pentru noul cip. Toate nucleele unificate ofera pana la 8MB memorie L3 cache. AMD a dezvoltat un nou controller de memorie pentru Opteron A1100 ce este capabil sa suporte atat DDR3 cat si DDR4. Compania va oferi o platforma de referinta capabila sa suporte pana la 128GB de memorie pe un singur cip.

Opteron A1100 este destinat in special aplicatiilor ce necesita putere mai mica de procesare sau aplicatiilor ce necesita o memorie foarte mare. AMD vede o cerere masiva in spatiul cererii de memorie cache ca pentru serverele de stocare sau pentru serverele Apache. Oferta este destul de simpla: economisiti pentru CPU si beneficiati de mai multa memorie RAM.

Incercarile anterioare pentru un design hardware ARM au fost problematice datorita lipsei protocoalelor ARM ISA 64bit. Odata cu procesoarele ARMv8 si Cortex A53/A57 totul s-a schimbat. Nu se astepta nimeni ca noile solutii ca si Opteron A1100 sa fie imbratisate imediat la o scara larga dar cu siguranta acesta este inceputul a ceva nou. Segmentul de piata ARM este mare iar AMD pare o companie promitatoare dar esti si un mod pbun pentru companie de a-si reconstrui portofoliul enterprise targetand noi segmente in dezvoltare.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.