Free cookie consent management tool by TermsFeed

Memoria RAM (Random Access Memory) este un mecanism informatic responsabil pentru procesarea acțiunilor pe care utilizatorul le efectuează în timpul utilizării dispozitivului.

Această memorie este activată numai atunci când calculatorul este utilizat și nu este destinată stocării niciunui tip de informații. Când dispozitivul este oprit, informațiile care se aflau în el trec pe hard disk sau pe SSD.

Accesul la o memorie RAM cu o capacitate mare de stocare este esențial pentru ca programele utilizate pe calculator să funcționeze eficient. În plus, cei care își folosesc dispozitivul pentru a se juca sau lucrează cu programe care necesită mai mult spațiu, cum ar fi Autocad, trebuie să aibă o memorie RAM bună.

Dacă computerul dumneavoastră nu are suficientă memorie RAM, acesta va încetini, deoarece va folosi spațiul de pe hard disk pentru a procesa acțiunile pe care le efectuați.

Așadar, dacă vrei ca dispozitivul dvs. să funcționeze în cel mai bun mod posibil, continuați să citiți acest articol și vedeți care este cea mai bună memorie RAM pentru dvs.

Corsair Vengeance LED

Corsair Vengeance LED este o opțiune excelentă pentru gamerii care caută performanță și stil de top
Corsair Vengeance LED, CL15, PC4-24000

Când vine vorba de jocuri pe PC, fiecare mic avantaj contează. Acesta este motivul pentru care mulți jucători aleg memoria Corsair Vengeance LED pentru platformele lor. Nu numai că oferă performanțe excelente, dar iluminarea vibrantă cu LED-uri adaugă o notă de stil oricărui build. În plus, placa video Vengeance LED este optimizată pentru cele mai recente plăci de bază Intel, oferind o lățime de bandă maximă și un timp de răspuns mic. Cu toate acestea, placa video vine la un preț premium, așa că s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru gamerii cu buget limitat. În plus, unii utilizatori au raportat că trebuie să își actualizeze BIOS-ul pentru a putea rula memoria la 3200MHz. Dar, în general, Corsair Vengeance LED este o opțiune excelentă pentru gamerii care caută performanță și stil de top.

G.Skill Trident Z RGB

Seria Trident Z RGB
G.Skill Trident Z RGB, CL16, PC4-24000

Când vine vorba de memoria RAM DDR4, există puține mărci care pot concura cu G.Skill. Seria Trident Z RGB este un exemplu perfect al angajamentului companiei față de calitate, oferind performanțe excelente și overclocking ușor, alături de o iluminare RGB uimitoare. Cu toate acestea, unii utilizatori ar putea găsi memoria RAM un pic prea ostentativă, iar calitatea construcției nu este la fel de solidă ca în cazul altor opțiuni de pe piață. Cu toate acestea, pentru cei care caută cea mai bună memorie RAM DDR4 disponibilă, Trident Z RGB este o alegere excelentă.

Kingston HyperX Predator

memorie RAM DDR3 de top
Kingston HyperX Predator, CL11,
PC3-12800

Potențialul de overclocking este excelent cu Kingston HyperX Predator. Dacă doriți să obțineți maximum de la computerul dvs., aceasta este memoria RAM DDR3 pe care trebuie să o achiziționați. Veți vedea unele dintre cele mai bune cifre de performanță cu această memorie RAM, ceea ce face ca prețul să merite. Singurul dezavantaj este că iluminarea RGB nu funcționează întotdeauna așa cum a fost prevăzut. Acest lucru poate fi o mică dezamăgire pentru cei care sperau să o folosească în scopuri estetice. Cu toate acestea, performanțele acestei memorii RAM mai mult decât compensează orice problemă cu iluminarea RGB. Astfel, în general, Kingston HyperX Predator de la Kingston este o alegere excelentă pentru oricine caută o memorie RAM DDR3 de top.

Kingston HyperX Fury

Kingston HyperX Fury este cea mai bună memorie RAM de buget
Kingston HyperX Fury, CL17, PC4-28800

Kingston HyperX Fury este cea mai bună memorie RAM de buget pentru oricine caută un produs de calitate care să se și încadreze într-un buget limitat. Această memorie RAM cu overclocking automat este perfectă pentru oricine are un procesor Intel, deoarece detectează automat și face overclocking la cea mai mare viteză posibilă. Prin urmare, această memorie RAM puternică și rapidă este ideală pentru oricine dorește să îmbunătățească performanța computerului său fără a cheltui mulți bani. Singurul dezavantaj este că e puțin cam lent în comparație cu alte opțiuni de memorie RAM mai scumpe de pe piață. Cu toate acestea, pentru majoritatea utilizatorilor, Kingston HyperX Fury va oferi o viteză și o performanță mai mult decât suficiente.

Corsair Dominator Platinum RGB

este cea mai bună memorie RAM high-end de pe piață
Corsair Dominator Platinum RGB, CL40, PC5-41600U

Dominator Platinum RGB de la Corsair este cea mai bună memorie RAM high-end de pe piață, datorită performanțelor sale excelente și aspectului elegant. Noile LED-uri Capellix RGB creează un spectacol de lumini mult mai bogat și mai vibrant decât versiunile anterioare și, de asemenea, se spune că acestea sunt mult mai eficiente. Cu toate acestea, este important de reținut că această memorie RAM nu este compatibilă cu Ryzen de la AMD. Totuși, dacă sunteți în căutarea celui mai bun dintre cei mai buni, Dominator Platinum RGB este soluția pe care trebuie să o alegeți.

HyperX Fury RGB 3733MHz

cea mai bună memorie RAM de înaltă frecvență
HyperX Fury RGB 3733MHz, CL19, PC4-29800

HyperX Fury RGB 3733MHz este cea mai bună memorie RAM de înaltă frecvență pentru oricine dorește să adauge un pic de stil PC-ului său. Iluminarea RGB personalizabilă arată foarte bine, iar tehnologia HyperX Infrared Sync Technology asigură că efectele RGB rămân sincronizate. Memoria RAM dispune, de asemenea, de tehnologia Intel XMP-Ready, care îi permite să atingă viteze de până la 3733MHz. În plus, HyperX Fury RGB 3733MHz este pregătită pentru AMD Ryzen și dispune de un design Plug N Play care o face ușor de instalat și utilizat. Astfel, per general, HyperX Fury RGB 3733MHz este o opțiune excelentă pentru oricine caută memorie RAM de înaltă calitate și de înaltă performanță.

G.Skill Trident Z RGB DC

Trident Z RGB DC cu 5 zone de iluminat RGB
G.Skill Trident Z RGB DC, CL16, PC4-24000

Modulele de memorie Trident Z RGB DC de la G.Skill oferă ce este mai bun pentru entuziaștii PC-urilor și gamerilor. Iluminarea RGB cu 5 zone este, de asemenea, compatibilă cu software-ul de control al iluminării ASUS Aura Sync, permițându-vă să creați o schemă de iluminare personalizată, care să se completeze perfect cu celelalte componente. Cel mai mare avantaj dintre toate, e că acestea sunt suportate de o gamă largă de plăci de bază ASUS, inclusiv ROG Z390 MAXIMUS XI APEX și ROG STRIX Z390-I GAMING. Așadar, dacă sunteți în căutarea celei mai bune performanțe și a celei mai bune estetici posibile, modulele de memorie Trident Z RGB DC de la G.Skill sunt soluția potrivită.

Adata Spectrix D80

este una dintre cele mai bune memorii RAM pentru jocuri de pe piață
Adata Spectrix D80, CL16, PC4-25600

SPECTRIX D80 este una dintre cele mai bune memorii RAM pentru jocuri de pe piață. Folosește o combinație între un radiator cu lichid care este sigilat ermetic cu fluid neconductor de electricitate și un radiator din aluminiu pentru a oferi o răcire termică eficientă. Iluminarea RGB programabilă vă permite să vă personalizați experiența de joc cu efecte de iluminare interesante, iar sistemul de răcire hibrid vă asigură că memoria RAM rămâne rece chiar și atunci când o împingeți la limită.

G.Skill TridentZ Royal

cea mai bună memorie RAM RGB de pe piață
G.Skill TridentZ Royal, CL19, PC4-32000

Memoria TridentZ Royal de la G.Skill este alegerea noastră de top pentru cea mai bună memorie RAM RGB de pe piață în acest moment. Oferă performanță și compatibilitate ridicată, iar iluminarea sa cu LED-uri RGB va adăuga cu siguranță o notă de stil oricărui build. Kitul de memorie DDR4 PC4-32000 de 32GB (2 x 16GB) funcționează la o frecvență de 4000 MHz și are o latență de CL19 (19-19-19-39), ceea ce îl face ideal pentru jocuri și alte aplicații solicitante. În plus, tensiunea de 1,35 V asigură o funcționare stabilă și un consum redus de energie. Când vine vorba de aspect, memoria TridentZ Royal dispune de un radiator negru elegant cu o bandă luminoasă cu LED-uri RGB care poate fi controlată cu ajutorul software-ului de control RGB de la G.Skill. Astfel, dacă sunteți în căutarea celei mai bune memorii RAM RGB de pe piață, G.Skill TridentZ Royal ar trebui să se afle în fruntea listei dumneavoastră.

Corsair Vengeance LPX

Vengeance LPX este una dintre cele mai bune memorii RAM low-profile de pe piață
Corsair Vengeance LPX, CL16, PC4-25600

Corsair Vengeance LPX este una dintre cele mai bune memorii RAM low-profile de pe piață. Aceasta a fost testată din punct de vedere al compatibilității cu 100 de serii pentru o performanță rapidă și fiabilă. Designul este, de asemenea, realizat pentru overclocking de înaltă performanță și vine cu suport XMP 2.0 pentru overclocking automat și fără probleme. O altă caracteristică excelentă a acestei memorii RAM este designul cu profil redus, care se potrivește în spații mai mici. De asemenea, este disponibilă în mai multe culori pentru a se potrivi cu placa dvs. de bază. Prin urmare, Corsair Vengeance LPX este o opțiune excelentă pentru oricine caută o memorie RAM performantă și low-profile.

G.Skill Mac RAM

upgrade de memorie RAM pentru Mac
G.Skill Mac RAM, CL9, DDR3-1333

Memoria RAM G.Skill Mac este una dintre cele mai bune de pe piață, și asta pentru un motiv întemeiat. Nu numai că este mai ieftină decât ceea ce Apple percepe pentru upgrade-urile de RAM, dar este și mai rapidă și are o latență CAS mai mică. Cu alte cuvinte, este tot ceea ce v-ați putea dori de la un upgrade de memorie RAM pentru Mac-ul dvs. Și, din moment ce provine de la un producător terț de încredere, știți că primiți o memorie de calitate care va funcționa cu Mac-ul. Așadar, dacă sunteți în căutarea celei mai bune memorii RAM pentru Mac, G.Skill este cel mai potrivit.

Crucial Ballistix Sport

cele mai bune memorii RAM pentru laptop
Crucial Ballistix Sport, CL16, PC4-19200

Crucial Ballistix Sport este una dintre cele mai bune memorii RAM pentru laptop pe care le puteți cumpăra. Vitezele sale încep de la 2400 MT/s, ceea ce o face mai rapidă decât memoria DDR4 standard. De asemenea, vine cu un distribuitor de căldură digital camuflat, disponibil în alb, gri și roșu. Difuzorul de căldură ajută la menținerea laptopului rece în timp ce jucați sau efectuați alte sarcini solicitante. Ballistix Sport este, de asemenea, ușor de instalat, cu plug-and-play și profile Intel XMP 2.0 pentru o configurare ușoară. Astfel, dacă sunteți în căutarea celei mai bune memorii RAM pentru un laptop, Crucial Ballistix Sport ar trebui să fie în fruntea listei dumneavoastră.

Silicon Power Zenith PowerX

este una dintre cele mai bune opțiuni din gama medie pentru gameri
Silicon Power Zenith PowerX, CL16, PC4 25600

Modulul de memorie RAM Zenith PowerX de la Silicon Power este una dintre cele mai bune opțiuni din gama medie pentru gamerii care caută performanțe de înaltă calitate. Memoria RAM dispune de viteze care variază de la 3200MHz la 4133MHz, ceea ce înseamnă un timp de așteptare aproape zero. Acest lucru permite o performanță DDR4 maximă. În plus, memoria RAM Zenith PowerX este testată 100% pentru stabilitate, durabilitate și compatibilitate cu principalele mărci de plăci de bază. Dispersorul de căldură din aluminiu durabil asigură o disipare maximă a căldurii și un management termic. Ca urmare, memoria RAM Zenith PowerX este o alegere excelentă pentru cei care caută un modul de memorie RAM de înaltă calitate.

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra o memorie RAM

Capacitate

Capacitatea memoriei RAM stabilește, în esență, limita pentru cât de multe activități multitasking poate face computerul dumneavoastră în orice moment. Este important să aveți suficientă memorie RAM, deoarece aceasta ajută procesorul să țină pasul cu toate sarcinile pe care i le cereți să le îndeplinească. Atunci când nu aveți suficientă memorie RAM, procesorul trebuie să lucreze mai mult pentru a transfera date, ceea ce încetinește calculatorul. Așadar, dacă sunteți un utilizator care efectuează multe sarcini, trebuie să vă asigurați că aveți un computer cu multă memorie RAM. Memoria RAM ajută, de asemenea, sistemul dvs. să suporte software care necesită multă memorie, cum ar fi editarea video sau randarea 3D. Așadar, dacă intenționați să efectuați pe computerul dvs. o muncă intensivă în ceea ce privește resursele, trebuie să vă asigurați că acesta are suficientă memorie RAM pentru a face față acestor sarcini.

DIMM sau SO-DIMM

Atunci când doriți să cumpărați cea mai bună memorie RAM, va trebui să alegeți între DIMM și SO-DIMM. DIMM este factorul de formă pentru computerele desktop, în timp ce SO-DIMM este pentru laptopuri. Dacă vă construiți un PC de tip desktop, trebuie să vă asigurați că obțineți memorie RAM cu factor de formă DIMM. Plăcile de bază pentru laptopuri nu sunt compatibile cu memoria RAM pentru desktop-uri, așa că obținerea unui tip greșit de memorie RAM va cauza probleme. În caz de dubii, verificați la specificațiile computerului pentru a vedea ce tip de memorie RAM folosește.

Generația DDR

Generația de DDR care este mai bună pentru memoria RAM depinde de ceea ce intenționați să faceți cu calculatorul. Dacă scopul principal al computerului este reprezentat de jocuri, atunci DDR5 ar fi cea mai bună opțiune, deoarece are o lățime de bandă de memorie mai mare. Cu toate acestea, dacă computerul va fi folosit în principal pentru sarcini de tip office, atunci DDR4 ar fi suficient și chiar ar fi o opțiune mai bună, deoarece consumă mai puțină energie decât DDR5. În timp ce DDR5 ar putea avea o viteză mai mare, în majoritatea utilizărilor generale, diferența de viteză nu va fi vizibilă. În plus, DDR4 este și mai ieftin. Prin urmare, atunci când alegeți generația DDR pentru memoria RAM, este important să luați în considerare pentru ce va fi folosit în principal calculatorul pentru a lua cea mai bună decizie.

Frecvență (MHz)

Odată cu apariția procesoarelor din ce în ce mai rapide, rolul memoriei RAM s-a schimbat de-a lungul timpului. Inițial, memoria RAM a fost concepută pentru a oferi un buffer de mare viteză pentru unitatea centrală de procesare (CPU). Astfel, procesorul putea prelua date din RAM mai rapid decât de pe dispozitive de stocare mai lente, cum ar fi hard disk-urile. Totuși, pe măsură ce vitezele procesoarelor au crescut, acestea au depășit în cele din urmă viteza RAM. Ca urmare, unitățile centrale de procesare de astăzi sunt adesea limitate mai mult de cantitatea de date pe care o pot procesa decât de viteza RAM. Cu toate acestea, producătorii de RAM au continuat să treacă la frecvențe tot mai mari. Teoretic, acest lucru ar trebui să ofere un spor de performanță pentru aplicațiile care sunt limitate de viteza RAM. În practică, însă, beneficiile sunt adesea minime. Pentru majoritatea utilizatorilor, costul suplimentar și complexitatea suplimentară a RAM de înaltă frecvență pur și simplu nu merită câștigurile marginale de performanță.

Voltaj

Voltajul este un criteriu important pentru memoria calculatorului, în special pentru cei care fac overclock sau pentru cei care construiesc sisteme cu cerințe energetice stricte. Tensiunea nominală a unui modul de memorie RAM pentru calculator reprezintă cantitatea de energie de care are nevoie memoria RAM pentru a funcționa. Cele mai multe PC-uri moderne nu necesită o atenție deosebită la voltaj, dar este totuși o specificație importantă. Cei care construiesc PC-uri personalizate sau care își suprasolicită sistemele trebuie să acorde o atenție deosebită voltajului pentru a asigura stabilitatea și pentru a preveni deteriorarea componentelor lor. Memoria RAM care nu primește suficientă energie poate funcționa defectuos, iar tensiunea excesivă poate deteriora modulul de memorie sau alte componente ale sistemului. Acordând o atenție deosebită specificațiilor de voltaj ale memoriei RAM, puteți contribui la asigurarea unei performanțe optime și la prevenirea problemelor cu sistemul dumneavoastră.

Compatibilitate

Compatibilitatea este importantă din două motive: modulele RAM pe care le cumpărați trebuie să se potrivească sistemului dvs. și trebuie să funcționeze împreună. Memoria RAM potrivită pentru sistemul dvs. se va potrivi fizic în sloturile de memorie de pe placa de bază. Dacă modulele au o dimensiune diferită sau folosesc un alt tip de conector, nu se vor potrivi. În plus, memoria RAM pe care o alegeți trebuie să fie compatibilă cu sistemul dvs. în ceea ce privește viteza și latența. Aceste specificații sunt determinate de placa de bază și de procesor și va trebui să le potriviți atunci când alegeți memoria RAM. În caz contrar, este posibil să aveți probleme de performanță redusă sau de stabilitate. Din fericire, majoritatea RAM-urilor din zilele noastre sunt compatibile cu o gamă largă de sisteme. Atâta timp cât alegeți un kit conceput pentru configurația dvs. specifică, ar trebui să îl puteți instala fără probleme.

Canale

Importanța canalelor de memorie RAM poate fi rezumată într-un singur cuvânt: viteză. Pentru ca computerul dumneavoastră să funcționeze corect, datele trebuie să se poată deplasa rapid între memoria RAM și unitatea centrală. Cu cât datele se pot mișca mai repede, cu atât mai bine computerul dvs. va fi capabil să gestioneze mai multe sarcini în același timp. Viteza de deplasare a datelor este determinată de numărul de canale care sunt disponibile. Mai multe canale înseamnă că mai multe date pot circula în același timp, ceea ce duce în cele din urmă la un computer mai rapid și mai eficient. Așadar, dacă doriți să îmbunătățiți performanța computerului dumneavoastră, asigurați-vă că investiți într-o memorie RAM de calitate cu multiple canale de memorie. S-ar putea să coste puțin mai mult la început, dar va fi rentabil pe termen lung.

Latență

Latența se referă la timpul de întârziere dintre momentul în care se introduce o comandă și momentul în care datele sunt disponibile. Latența este diferența dintre aceste două evenimente. Atunci când controlerul de memorie îi spune memoriei să acceseze o anumită locație, datele trebuie să parcurgă un număr de cicluri de ceas în Column Address Strobe (CAS) pentru a ajunge la locația dorită. Latențele CAS reprezintă numărul de cicluri de ceas necesare pentru ca datele să fie disponibile după ce a fost dată comanda. Cu cât latența CAS este mai mică, cu atât mai bine. Acest lucru se datorează faptului că reprezintă o întârziere mai mică între momentul în care a fost dată comanda și momentul în care datele sunt disponibile. Astfel, având o memorie RAM cu latență mai mică, performanța sistemului va fi mai bună, deoarece există mai puțin timp de așteptare pentru ca datele să fie disponibile. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei memorii RAM care să vă ofere o performanță bună a sistemului, asigurați-vă că verificați ratingul de latență CAS.

Overclocking

Overclocking-ul memoriei RAM este important, deoarece poate duce la o performanță mai bună a PC-ului. Atunci când faceți overclocking pentru memoria RAM, modificați frecvența implicită a acesteia, astfel încât să poată funcționa mai rapid. Acest lucru poate duce la creșterea vitezei de memorie și la o performanță mai bună a PC-ului dumneavoastră. Deși overclocking-ul RAM poate fi riscant, dacă este făcut corect, poate duce la îmbunătățiri semnificative ale vitezei și performanței PC-ului dumneavoastră. Dacă doriți să obțineți maximum de la PC-ul dumneavoastră, overclocking-ul RAM este un aspect important de luat în considerare.

Întrebări frecvente

Ce este memoria RAM?

Memoria RAM este un tip de memorie pe termen scurt pe care calculatorul o folosește pentru a stoca datele ce trebuie să le acceseze rapid. Acestea pot include orice, de la instrucțiunile pentru programul care rulează în acel moment până la conținutul unui document deschis. Memoria RAM este diferită de dispozitivele de stocare, cum ar fi hard disk-urile și SSD-urile, care sunt concepute pentru stocarea pe termen lung. În schimb, memoria RAM este utilizată pentru a păstra datele de care calculatorul are nevoie pe termen scurt. Acest lucru face ca accesul să fie mult mai rapid decât la stocarea pe termen lung, care trebuie accesate secvențial. Prin urmare,RAM este o parte esențială a oricărui computer și este unul dintre factorii cheie care determină viteza de funcționare a unui computer.

Care este diferența dintre RAM și ROM?

Principala diferență între RAM și ROM este că RAM e o memorie volatilă, în timp ce ROM este o memorie nevolatilă. Asta înseamnă că RAM stochează temporar fișierele la care lucrați, în timp ce ROM stochează permanent instrucțiunile pentru computer. Ambele tipuri de memorie sunt importante pentru ca computerul dumneavoastră să funcționeze corect. RAM oferă spațiul de lucru pentru computerul dumneavoastră, permițându-vă să stocați date și informații într-un format ușor accesibil. Memoria ROM stochează instrucțiunile pentru computerul dumneavoastră, ceea ce îl ajută să pornească și să îndeplinească sarcini esențiale. Împreună, aceste două tipuri de memorie asigură faptul că computerul dumneavoastră poate funcționa fără probleme și eficient.

Cum se instalează o nouă placă de memorie RAM în computer?

Dacă doriți să instalați o nouă memorie RAM în computerul dumneavoastră, trebuie să țineți cont de câteva lucruri. În primul rând, consultați manualul plăcii dvs. de bază pentru a determina ce sloturi de memorie RAM ar trebui să folosiți. După ce ați localizat sloturile corecte, deschideți-le eliberând zăbrelele de pe fiecare parte. Apoi, luați noile plăci de memorie RAM și aliniați-le cu sloturile, asigurându-vă că crestătura din RAM se aliniază cu decupajul din slot. După ce sunt aliniate corect, introduceți ușor memoria RAM în fantă până când aceasta este complet așezată. Veți ști că este așezată corect atunci când filele de blocare de pe fiecare parte vor face click. După ce ați instalat noua memorie RAM, închideți pur și simplu carcasa computerului și porniți calculatorul în mod normal. În cel mai scurt timp, veți observa o creștere semnificativă a performanțelor generale ale computerului dumneavoastră.

De câtă memorie RAM am nevoie?

Cantitatea de memorie RAM de care aveți nevoie depinde de modul în care intenționați să utilizați calculatorul. Dacă vă folosiți computerul doar pentru sarcini de bază, cum ar fi navigarea pe internet, atunci 4 GB de RAM ar trebui să fie suficienți. Cu toate acestea, dacă vă folosiți computerul pentru sarcini mai solicitante, cum ar fi editarea video sau jocurile, atunci ar putea fi nevoie de 16 GB sau mai mult de RAM. De asemenea, este important să luați în considerare de câtă memorie RAM au nevoie sistemul de operare și aplicațiile dumneavoastră. De exemplu, Windows 10 necesită un minim de 1 sau 2GB de RAM, dar se recomandă 4GB sau mai mult pentru cele mai bune performanțe. Așadar, dacă intenționați să vă folosiți computerul pentru sarcini care necesită multe resurse, este important să vă asigurați că acesta are suficientă memorie RAM pentru a putea susține aceste activități.

Pot avea diferite mărci de RAM instalate?

Deși răspunsul la această întrebare este, din punct de vedere tehnic, da, vă încurajăm să aveți același brand de memorie RAM. Acest lucru se datorează faptului că amestecarea mărcilor de memorie RAM, chiar dacă, din punct de vedere tehnic, acestea pot fi sincronizate la aceeași viteză (cum ar fi 3200 MHz etc.), poate duce la o performanță mai slabă. La urma urmei, specificațiile vor fi diferite între diferite modele și producători de RAM, chiar dacă au aceeași viteză de ceas. În plus, diferite mărci de RAM folosesc adesea timpi și tensiuni diferite, ceea ce poate complica și mai mult lucrurile. Ca urmare, în general, este mai bine să vă limitați la o singură marcă de RAM. În acest fel, puteți fi siguri că toate plăcuțele dvs. vor funcționa bine împreună.

Cât de mult RAM este nevoie pentru jocuri?

Pentru jocuri, veți avea nevoie de cel puțin 8 GB de RAM. Cu doar 8GB de RAM, este posibil să trebuiască să închideți unele aplicații în fundal pentru a elibera memorie pentru jocuri și să nu jucați ce a fost lansat în ultimii ani la cea mai mare performanță. Dacă puteți, mai bine ar fi să alegeți 16GB de RAM. Cu 16GB de RAM, veți putea rula mai multe aplicații în fundal fără a vă afecta performanța jocurilor. De asemenea, veți observa probabil o creștere notabilă a performanțelor în jocuri de la 8GB la 16GB de RAM. Iar dacă sunteți un jucător pasionat sau dacă intenționați să construiți un PC de gaming, 32GB+ de RAM ar fi ideal. Având 32GB sau mai mult de memorie RAM v-ar permite să rulați fără probleme chiar și cele mai solicitante jocuri la setări înalte. De asemenea, v-ar permite să rulați mai multe aplicații în fundal fără niciun impact asupra performanței jocurilor.

Este mai bine să am mai multe plăcuțe mici de RAM sau una mai mare?

Atunci când se construiește un computer, una dintre cele mai importante decizii este modul de configurare a memoriei RAM. Aceasta poate fi o sarcină dificilă, deoarece sunt disponibile două opțiuni: este mai bine să aveți mai multe plăcuțe de RAM mici sau una singură și mai mare? Răspunsul la această întrebare depinde de o serie de factori, inclusiv de tipul de computer construit și de nevoile specifice de utilizare. Totuși, în general, răspândirea RAM-ului pe mai multe sloturi va duce la o creștere foarte ușoară a performanței, profitând de modul dual channel. În medie, veți observa o îmbunătățire a performanței de 2-3% cu două plăcuțe față de una singură.

DDR3 vs DDR4 vs DDR5. Care este mai bun?

DDR3, DDR4 și DDR5 sunt toate tipuri diferite de memorie pentru calculatoare. DDR3 este cel mai vechi și mai puțin eficient tip, în timp ce DDR5 este cel mai nou și mai eficient tip. Dacă cumpărați sau construiți un computer nou, ar trebui să alegeți DDR4. Cu toate acestea, dacă folosiți un computer cu DDR3, ar trebui să luați în considerare o actualizare numai dacă atingeți limitele procesorului și ale GPU-ului dumneavoastră. DDR5 rămâne o variantă scumpă și slab susținută, așa că nu merită deocamdată să faceți upgrade la acest tip de memorie RAM.

Care este impactul vitezei RAM asupra procesoarelor AMD și Intel?

Procesoarele AMD beneficiază mai mult de viteze mai mari ale memoriei RAM decât procesoarele Intel. Acest lucru se datorează modului în care sunt fabricate. APU-urile AMD utilizează memoria principală a sistemului ca memorie grafică, astfel încât acestea au nevoie de viteze RAM mai mari pentru a funcționa la cele mai bune performanțe. Dacă folosiți un procesor AMD, veți observa o diferență notabilă în ceea ce privește performanța atunci când faceți upgrade la o memorie RAM mai rapidă. Pe de altă parte, procesoarele Intel nu au nevoie de o viteză atât de mare din partea memoriei RAM, așa că nu veți observa o creștere atât de mare a performanțelor atunci când faceți upgrade la viteze mai mari ale memoriei RAM.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.