Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă te gândești să îți faci un upgrade la calculator atunci ar trebui să iei în calcul și partea financiară deoarece actualizarea îți poate face o gaură serioasă în buget. Dacă vrei să îți faci un upgrade al sistemului fără să ai și o gaură în buget atunci îți poți îndrepta atenția către produsele mid-range care îți pot oferi o putere de calcul suficientă.

Alegerea unui procesor nou

Alegerea unui procesor nou poate fi bazată pe preț, performanțe dar este posibil să iei în calcul și faptul că va fi nevoie să schimbi placa de bază sau chiar memoria RAM, indiferent dacă alegi un procesor Intel sau AMD.

Procesoarele AMD au revenit tare în acest an. Compania ne-a surprins prin lansarea gamei de procesoare Ryzen, modele care oferă utilizatorului performanțe superioare la prețuri mai avantajoase față de concurență. Chiar dacă au fost lansate noi modele, procesoarele AMD Vishera, generația anterioară, se pot dovedi produse capabile să îndeplinească cele mai grele taskuri la care le vei supune așa că și acestea rămân o alegere bună în cazul unui viitor upgrade.

Procesoarele AMD Vishera folosesc socket-ul AM3+ așa că dacă îți vei alege unul din procesoarele disponibile în această gamă, va trebui să te asiguri că placa ta de bază deține acest socket. Dacă ai deja o placă de bază cu socket AM3+ atunci va trebui să verifici dacă ai nevoie de o actualizare BIOS pentru a putea folosi un procesor AMD FX. Toate aceste sfaturi se aplică și pentru situația în care alegi un procesor Intel sau Ryzen.

AMD Vishera
AMD Vishera

Procesoare AMD FX din familia Vishera

Pe piață poți găsi mai multe modele de procesoare AMD Vishera iar prețurile diferă în funcție de performanțele oferite sau de pachetul ales. AMD îți poate oferi un procesor performant la un preț foarte avantajos.

AMD FX X8 8300 este un model performant al companiei care face poarte din familia Vishera. Acesta are patru nuclee fizice cu opt fire de execuție și o frecvență de lucru care ajunge până la 4.200 MHz. Socketul folosit este AM3+, operează pe 64 de biți și are 16MB memorie cache.

Acest procesor este disponibil la un preț de aproximativ 570 de lei și îl poți găsi la eMag, PC Garage.

AMD FX X6 6100 este modelul mid-range al familiei de produse Vishera. Acesta are specificații tehnice destul de bune cu o frecvență maximă de lucru de 3.900 MHz, operează pe 64 de biți, are 6MB memorie cache, folosește socketul AM3+ și are trei nuclee fizice.

Acest procesor este disponibil la un preț de aproximativ 400 de lei și îl poți găsi la eMag, PC Garage.

AMD Ryzen
AMD Ryzen

Procesoare AMD din familia Ryzen

AMD Ryzen 5 1500X este un procesor performant lansat de AMD anul acesta. Acest model are o frecvență maximă de lucru de 3,7 GHz, are 4 nuclee fizice, 16 MB memorie cache și folosește noul socket AM4.

Acets procesor este disponibil la un preț de aproximativ 1.050 lei și îl poți găsi la eMag, PC Garage.

AMD Ryzen 7 1700 face parte din gama de top a companiei. Acest model are o frecvență maximă de lucru de 3,7 GHz, are 8 nuclee fizice, 20 MB memorie cache și folosește socketul AM4.

Acest procesor este disponibil la un preț de aproximativ 1.650 lei și îl poți găsi la eMag, PC Garage.

Acestea sunt doar câteva exemple dar poți găsi și un procesor mai ieftin precum modelul AMD FX X4 4320 cu două nuclee fizice și patru fire de execuție și o frecvență maximă de 4.2 GHz la un preț de aproximativ 350 de lei.

Care este diferența dintre Vishera și Ryzen?

Procesoarele din gama Vishera au fost lansate în anul 2012 iar cele din familia Ryzen au fost lansate în 2017. Noile procesoare Ryzen consumă mai puțină energie, sunt construite folosind tehnologia de fabricație pe 14 nm și oferă utilizatorului o putere de calcul superioară față de cele din familia Vishera.

Noile procesoarele Ryzen pot fi folosite alături de memoriile RAM de tip DDR4 care au performanțe superioare față de DDR3, au memorie cache mai multă și folosesc noul socket AM4.

Oferte și promoții

Poți găsi în magazinele online destule oferte și promoții care te pot ajuta să achiziționezi un procesor nou la un preț avantajos. Poți vizita site-urile magazinelor online eMag, PC Garage sau evoMag pentru a-ți căuta următorul procesor pentru sistemul tău.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.