Free cookie consent management tool by TermsFeed

Te-ai întrebat vreodată care este semnificația simbolurilor G, E, 2G, 3G, H, H+ și 4G care apar lângă semnalul telefonului atunci când îl folosești pentru a te conecta la internet?

Care dintre acestea îți oferă o viteză mai bună când pentru navigarea pe internet? În rândurile de mai jos poți găsi răspuns la întrebările tale.

Sari la conținut:

Telefoanele nu mai sunt folosite doar pentru efectuarea apelurilor sau pentru mesajele scurte de tip SMS. Tehnologia a evoluat fulgerător iar un smartphone este un dispozitiv ce aduce oricărui utilizator foarte multe unelte productive, la purtător. Rețelele mobile se întrec în oferte iar o conexiune de date este esențială în zilele noastre.

Dacă ești în căutarea unui telefon performant atunci poți alege să cumperi unul din ofertele operatorilor Orange, Telekom, Vodafone sau Digi Mobil.

Atunci când folosești rețeaua mobilă pentru a te conecta la internet o să observi apariția unor simboluri variate lângă indicatorul de semnal de pe bara de stare a telefonului (de obicei plasată în partea dreaptă-sus pe ecran).

Simbolurile utilizate de telefoane variază în funcție de tipul conexiunii la internet (mai bine spus, în funcție de tipul semnalului disponibil).

Simbolurile care apar pot fi: G, E, 2G, 3G, H, H+, 4G sau 5G. Toate rețelele de la noi din țară dispun de o infrastructură 4G LTE care acoperă majoritatea zonelor țării. Asta nu înseamnă că întotdeauna semnalul va fi unul de mare viteză, semnalul este unul variabil, în funcție de zonă sau aria de acoperire a rețelei mobile folosită iar aceste informații le poți afla direct de la operatorul tău.

Releu telecomunicații
Releu telecomunicații

Simboluri de semnal folosite de telefoane și rețelele de telecomunicații

Ce înseamnă simbolul G?

Litera G vine de la abrevierea GPRS (General Packet Radio Service). Acest simbol semnifică cea mai mică viteză de transfer de date. Când acest simbol este afișat, navighezi pe web cu cea mai mică viteză disponibilă. GPRS reprezintă tehnologia mobilă din generația a 2-a (2G). Viteza de transfer în acest caz este între 56 și 114 Kbit/secundă. Eu personal nu am mai întâlnit acest simbol de câțiva ani.

Ce înseamnă simbolul E?

Litera E vine de la EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution). Acest tip de conexiune mai este denumit și Enhanced GPRS fiind poziționat undeva între 2G și 3G. Viteza de transfer în acest caz este de aproximativ 400Kbit/s.

Ce înseamnă simbolul 3G?

3G ne arată o rețea mobilă din generația a 3-a. Folosește Universal Mobile Telecommunication System (UMTS), tehnologie bazată pe standardele GSM. Viteza de transfer a datelor în acest caz poate varia de la 384Kbit/s și poate ajunge la 42Mbit/s, aceasta fiind determinată de modul de implementare al fiecărei rețea mobilă.

Ce înseamnă simbolul H?

H vine de la HSPA (High Speed Packet Access) și este o versiune îmbunătățită a tehnologiei 3G. Viteza de transfer în acest caz este mai mare și poate ajunge până la 14Mbit/s.

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) este o altă versiune îmbunătățită a HSPA. Viteza de download poate ajunge până la 99,3 Mbit/s în acest caz.

Ce înseamnă simbolul H+?

Aceasta este o versiune mai avansată a tehnologiei HSPA, așa cum am explicat mai sus. Acest tip de conexiune este cel mai des întâlnit, atât la noi în țară cât și în întreaga lume.

Ce înseamnă simbolul 4G?

Dacă în majoritatea timpului întâlnești acest simbol când folosești conexiunea de date a rețelei atunci te poți considera norocos.

4G este printre cele mai avansate tehnologii mobile disponibile în întreaga lume. Mai poartă denumirea de LTE (Long Term Evolution) și poate fi o conexiune la fel de bună ca și una de tip Wi-Fi. Vitezele de transfer pot ajunge și până la 1Gbit/s iar asta depinde de modul în care tehnologia este implementată de fiecare operator mobil.

Ce înseamnă simbolul 5G?

5G este cea mai nouă tehnologie telecom disponibilă în lume. Aceasta a început să fie testată și implementată de anumiți operatori.

Tehnologia telecom din generația 5 (sau 5G) va înlocui, cu timpul, tehnologia 4G LTE disponibilă în momentul de față. Odată cu disponibilitatea rețelelor 5G, vitezele de transfer de date vor creste exponențial și va duce duce la dezvoltarea mai multor tehnologii moderne precum Internetul Tuturor Lucrurilor (IOT), sănătate, infrastructură sau autoturismele autonome.

Ce este WCDMA?

WCDMA este tot o tehnologie 3G. WCDMA este abrevierea de la Wide-band Code-Division Multiple Access (CDMA). Această tehnologie este folosită de sistemele GSM și este capabilă să crească vitezele de transfer folosind această interfață.

Viteza de transfer a datelor
Viteza de transfer a datelor. Foto: telecomtalk.info
Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

9 comentarii

 1. Avatar of Costin Red

  Eu, blochez semnalul de la Telekom, numai pe 3G, ca sa am net, ca de multe ori alege 2G, deși este 3G în zonele unde ma mai duc. Asa ca, atunci când, este blocat numai pe 3G numai dispare semnalul.

 2. Avatar of dacos

  are cineva idee daca simbolul H indicat de telefon, indica transmisia pe o anumita frecventa? (adica una din cele doua ale Vodafone: 900 si 2100 Mhz)

  Sau H apare indiferent de frecventa lor, adica si pe 2100 pt zonele urbane si pe 900 Mhz pentru cele rurale ?

 3. Avatar of cornel

  dupa indicatorul de semnal apare 3G+, apoi o nota muzicala si apoi H+. Ce reprezinta acest H+ ultim si cum se poate scoate?

  • Avatar of Marian Savu
   Marian Savu on

   Poti merge la setarile pentru retea sa vezi daca ai selectat 3G sau 4G la tipul preferat de reta iar daca este atunci inseamna ca acela este semnalul releului din zona.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.