Cu toții ne bucurăm atunci când primim ceva gratis iar Windows 10 se poate încadra în aceasă situație, într-un fel sau altul. Microsoft vrea să aducă noua versiune a sistemului de operare pe cât mai multe dispozitive posibil așa că aveti la dispoziție mai multe posibilități de a-l primi gratuit.

Actualizarea la Windows 10

Dacă ați cumpărat recent un sistem cu Windows 7 sau Windows 8/8.1 (sau poate dețineți deja o licență a acestora) atunci sunteți eligibili sa faceți actualizare la Windows 10, fără nici un fel de cost suplimentar. De cum va fi disponibil, puteți obține Windows 10 prin intermediul Windows Update, ca o orice altă actualizare. Dacă nu aveți deja unul din sistemele de mai sus cu o licență originală atunci mai există o modalitate de actualizare (cu licență inclusă)  dar nu va fi chiar așa.

Accesul Insider

Dacă folosiți deja Windows 10 prin intermediul programului Insider de la Microsoft nu veți primi, tehnic, versiunea de retail a Windows 10 dar puteți continua folosi sistemul gratuit. Nu este nevoie să faceți absolut nimic, actualizarea o veți primi pe 29 Iulie dar aceasta va fi doar ca o altă actualizare (un alt build) a(l) sistemului – practic este aceiași versiune cu cea comercială pe care o vor primi toti utilizatorii.

Sistemul va continua să fie actualizat la versiunile din cadrul programului Insider la scurt timp după lansarea oficială. Puteți opri oricând actualizarea sistemului dar versiunile speciale de test ale Windows 10 au date de expirare iar odată ce sunt atinse, sistemul nu va mai putea fi folosit.

Zilele trecute a fost mare zarvă în presa de specialitate atunci când Microsoft a anunțat că va oferi gratuit o copie licențiată a sistemului de operare Windows 10 tuturor utilizatorilor din cadrul programului Insider. La scurt timp după ce informația a fost preluată de pe blogul oficial, compania a modificat anunțul și a spus că o licența va fi oferită gratuit, în decursul unui an de la lansare, utilizatorilor ce dețin deja o licență pentru Windows 7, Windows 8 și Windows 8.1 și doresc să își actualizeze sistemul indiferent dacă fac sau nu parte din programul Insider (deținerea unei licențe a unei versiuni anterioare este obligatorie pentru a beneficia de o licență gratuită pentru Windows 10).

Concluzie

Aveți deja Windows 7 sau Windows 8/8.1 cu cu licență? Dacă da și doriți să vă actualizați sistemul la Windows 10 o puteți face, gratuit, în decursul unui an de zile de la lansarea noii versiuni a sistemului (probabil până pe data de 28 Iulie 2016).

Nu aveți o licență pentru versiunile anterioare ale Windows? Atunci vă puteți achiziționa una, oricând doriți și puteți beneficia de actualizarea gratuită (incă nu se cunoaste prețul de achiziție a unei licențe pentru Windows 10, o să aflăm atunci când acesta va fi lansat, probabil).

Nu aveți și nu doriți o licență originală pentru Windows 7 sau Windows 8/8.1 atunci puteti folosi gratuit, legal, Windows 10 doar dacă sunteți înscris în cadrul programului Insider de la Microsoft. Este de notat faptul că sistemul va fi actualizat la orice modificare adusă de companie și nu este recomandată utilizarea acestuia pe PC-ul personal, pentru uzul normal. Este posibil ca unele versiune să vină cu erori, să rămâneți fără fișierele importante la fel cum este posibil ca sistemul să meargă foarte bine chiar dacă ceea ce rulați nu este o versiune comercială a sistemului de operare.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

  1. Avatar of alexandra

    Asa cum ne-am obisnuit, era imposibil ca Microsoft sa ofere ceva gratuit.Nu as cumpara W10 si nici nu mi-as dori sa devin cobaiul lor atata timp cat exista sisteme de operare opensource.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.