Google a lansat in mod oficial noua versiune a sistemului de operare mobil: Android 5.o Lolipop la patru luni de la disponibilitatea unei versiuni de preview pentru dezvoltatori. Noua versiune a sistemului de operare a fost lansata cu cele mai noi produse marca Google: Nexus 6, Nexus 9 si Nexus Player. Un SDK pentru dezvoltatori va fi disponibil incepand cu 17 Octombrie iar in saptamanile ce urmeaza, compania va pune la dispozitia utilizatorilor de dispozitive Nexus sau a editiilor speciale Google Play ale unor dispozitive populare actualizari pentru sistemul de operare.

Ce aduce nou noul Android 5.0 Lolipop?

Material Design
Cea mai vizibila schimbare a noi versiuni Android este noul limbaj de design denumit Material Design. Google denumeste noul design al sistemului de operare „material” deoarece se presupune ca acesta se va resimti pe ecranul dispozitivelor ca materiale actuale.

Compania defineste asta ca umbre si lumini realiste, suport pentru miscari naturale si imagini edge-to-edge ce preiau controlul intregului ecran.Cu alte cuvinte, schimbarea unui ecran cu altul va fi simtita ca schimbarea unei pagini cu alta.

Notificari

Puteti raspunde la mesaje direct din ecranul de blocare dar poate nu doriti sa fie afisate date sensibile pe ecranul de blocare asa ca le puteti ascunde. Exista si o optiune pentru un mod prioritar ce afiseaza notificari ce vin de la anumite persoane.

Puteti dezactiva notificarile de la anumite aplicatii iar Android va incerca sa prioritizeze notificarile in functie de expeditor sau aplicatie.

Performanta

Android 5.0 utilizeaza ART Android si nu Dalvik. Google spune ca acest proces va oferi o performanta de patru ori mai mare. Lolipop este prim aversiune de android ce ofera suport pentru procesoarele bazate pe arhitectura de 64 de biti iar asta include procesoare ARM, x86 si MIPS, nu doar Nvidia Tegra 1 (procesor folosit pe noul Nexus 9).

Partajarea de continut intre dispozitive

Android 5.0 permite utilizatorilor sa aleaga un dispozitiv pe care lucrati iar daca il lasati si mergeti pe altul, totul sa ramana la fel asa ca daca ascultati o melodie pe smartphone iar apoi doriti sa folositi tableta atunci melodia va incepe sa fie redata pe tableta.

Setari rapide

Nu aveti nevoie de un ROM personalizat pentru a accesa lanterna, hotspot-ul WiFi sau controale rapide din panoul de setai rapide.

Durata de viata a bateriei

Exista o noua functie de economisire a energiei ce poate dezactiva anumite aplicatii ce consuma prea multa energie asa ca puteti castiga de pana la 90 de minute de activitate a dispozitivului.

Audio si video

Cum a promis, Google a redus latenta audio ceea ce inseamna ca Android 5.0 este un mediu mai bun pentru crearea de muzica si pentru aplicatiile de editare. Android 5.0 include suport audio pe portul USB asa ca puteti folosi un microfon sau alte periferice direct cu acesta.

Securitate

Criptarea datelor este activata implicit pe dispozitivele noi iar SELinux este folosit pentru toate aplicatiile. Puteti folosi noua functie Android Smart Lock ce poate imperechea telefonul cu un accesoriu ce ruleaza Android sau chiar o masina.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.