Free cookie consent management tool by TermsFeed

Fizicianul francez și director al Comisiei franceze pentru energie atomică și alternativă, Etienne Klein, a făcut o gafă jenantă pe rețelele de socializare când a postat pe Twitter o fotografie a unei felii de salam chorizo, susținând că este o imagine a unei stele realizată de telescopul spațial James Webb. Greșeala a fost rapid observată de alți utilizatori Twitter, care au subliniat că fotografia seamănă izbitor de mult cu o felie de salam.

“Fotografie cu Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare, situată la 4,2 ani lumină de noi. Aceasta a fost realizată de către JWST (James Webb Space Telescope). Acest nivel de detaliu… în fiecare zi se dezvăluie câte o lume nouă.” a menționat acesta celor 90.000 de urmăritori ai săi, pe 31 iulie.

Tweetul său a fost distribuit și comentat imediat. Având în vedere statura sa, internauții habar nu aveau că este vorba de o glumă. Dar Etienne Klein a spulberat zvonul informându-și urmăritorii că cel din imagine nu era decât o felie din binecunoscutul salam spaniol chorizo tăiat pentru a semăna cu o stea.

Mulți utilizatori, însă, nu au fost amuzați de gluma acestui astronom. Păcăleala postată de omul de știință, care este deja cunoscut în lumea științifică franceză și joacă un rol important în cadrul acesteia, a fost condamnată de multe persoane supărate pe comportamentul său.

Multe persoane au criticat fapta acestuia deoarece, într-o perioadă istorică precum cea în care oamenii de știință se confruntă frecvent cu lupta împotriva știrilor false, majoritatea utilizatorilor consideră că un astfel de comportament este greșit și împiedică credibilitatea activității cercetătorilor și a cadrelor universitare din întreaga lume.

Este extrem de nepotrivit ca un om de știință de renume mondial să distribuie o fotografie cu o felie de chorizo, menționând, de altfel, că a fost realizată de telescopul spațial James Webb. Comportamentul lui Etienne este o rușine pentru comunitatea științifică și reprezintă un exemplu negativ pentru generațiile viitoare de oameni de știință. De altfel, acest tip de comportament ar putea să fie tras la răspundere.

Cercetător de renume mondial recunoaște: fotografia trimisă de telescopul Webb este de fapt o felie de salam chorizo
Omul de știință s-a apărat spunând că a fost o „glumă” și afirmând că scopul său a fost de a îndemna oamenii să fie „atenți la ceea ce spun oamenii aflați în poziții de putere”:

“Având în vedere unele comentarii, mă simt obligat să precizez că acest tweet care prezintă o presupusă fotografie a lui Proxima Centauri a fost de natură amuzantă. Să învățăm să ne ferim atât de argumentele părților autoritative, cât și de elocvența spontană a unor imagini….”

“Conform cosmologiei contemporane, nu există delicatese spaniole nicăieri altundeva decât pe Pământ.”

Pe 12 iulie, în încercarea de a îndrepta lucrurile, Etienne Klein a postat o imagine cu frumoasa galaxie Cartwheel, asigurându-i pe urmăritori că de data aceasta fotografia era reală. În ceea ce privește Telescopul Webb, care este în prezent cel mai puternic observator spațial din lume, și-a început operațiunile științifice pe 12 iulie. Acesta va fi capabil să tragă cu ochiul în interiorul atmosferelor exoplanetelor și să vadă unele dintre primele galaxii formate după apariția universului, observându-le cu ajutorul luminii în infraroșu, care este dincolo de ceea ce poate percepe vederea umană.

Imagine telescop James Webb, Galaxia Cartwheel
Imagine realizată de telescopul spațial James Webb a Galaxiei Cartwheel – NASA/ESA/CSA/STScI
Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.