Apple controleaza intreaga experienta a utilizatorilor, de la hardware si pana la sistemul de operare ce ruleaza pe telefoanele si tabletele sale. Microsoft controleaza sistemul de operare pe care producatorii il folosesc pentru dispozitivele acestora.

Cu Android, povestea este diferita. Google (si altii) lucreaza la nucleul sistemului de operare dar producatorii hardware sunt liberi sa modifice experienta utilizatorilor conform nevoilor acestora. Pentru a incerca o unificare, Google are trei programe ce ajuta producatorii hardware sa pastreze Android oarecum similar intre platforme, producatori, operatori mobili si hardware.

Google Nexus

Incepand cu Nexus One, Google a avut ca parteneri multi producatori de dispozitive mobile pentru a produce o „platforma de referinta”. Prin intermediul acestui program, Google a redus preturile, a ridicat din specificatii si a ghidat directia dispozitivelor ce ruleaza sistemul de operare Android. Parteneriatele dintre Google si producatorii hardware au condus la actualizari mai rapide pentru dispozitive, mai putine erori si o mai buna experienta a utilizatorilor.

Android Silver

Retelele mobile sunt mai usor de setat decat retelele cu fir si pot ajunge mult mai departe – in special in zonele rurale unde caldirile inalte nu blocheaza semnalul operatorului. Telefoanele inteligente raman inca relativ scumpe iar aici se potriveste Android Silver. Oferind o platforma de referinta la un pret redus pentru sistemele hardware si controland mentenenta si actualizarile. Google se pozitioneaza ca un jucator cheie in distribuirea informatiei catre mase.

Google Play Edition

In cele din urma, Google s-a oferit sa vanda versiuni deblocate ale celor mai populare dispozitive prin intermediul magazinului Play Store. Aceste dispozitive au inlaturat personalizarile fiecarui producator. HTC, Asus, LG, Samsung si altii doresc sa instaleze pe dispozitive solutii software proprii.

Dispozitivele din programul Google Play ofera consumatorilor optiunea de a cumpara un smartphone de la brandul favorit, fara contracte si cu actualizari oferite direct de Google ci nu de producatorii sau operatorii mobili oferind astfel o experienta pura Android. Recent, s-a putut observa ca numarul de dispozitive listate in magazinul Play Store s-a redus semnificativ, in acest moment, singurul dispozitiv ce a mai ramas este HTC One M8.

Dispozitivele din programul Google Play combina beneficiile Android Silver si Google Nexus. Dispozitivele din ce poarta denumirea de Editie Google Play reprezinta un beneficiu intregii comunitati iar acest proiect merita sa fie continuat.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.