Sistemul de operare Symbian este primul sistem de operare oferit de Nokia pe dispozitivele acestora, acum mai mult de o decada a facut compania sa domine piata pana cand Apple iOS™ si Android™ de la Google™ au inceput sa iasa la iveala in 2010. Se pare ca este timpul sa spunem adio Symbian deoarece Nokia are in plan sa opreasca definitiv distributia de telefoane bazate pe aceasta platforma.

Cel mai mare producator de telefoane va opri distribuirea smartphone-urilor bazate pe Symbian in aceasta vara si se va baza in totalitate pe platforma Windows Phone 8 de la Microsoft, scrie Financial times. Nu ne asteptam ca Nokia sa faca un anunt formal cu privirea la oprirea exporturilor avand in vedere ca mai sunt destule dispozitive Symbian in stoc in toata lumea iar partenerii Nokia vor trebui sa le vanda cumva.

Volumul de productie si distributie pentru Nokia Lumia a crescut cu 27% in prima parte a acestui an vand aceeasi crestere pe fiecare trimestru pana la 5.6 milioane de unitati. In acelasi timp, vanzarile dispozitivelor bazate pe Symbian au scazut pana la 500 de mii pe trimestru ceea ce indica faptul ca platforma este aproape „moarta”.

Avand in vedere piata de dezvoltare a smartphoneurilor, Nokia va continua promovarea Lumia si este foarte probabil ca in al doilea si al treilea trimestru vanzarile dispozitivelor Symbian vor stagna sau poate scade iar compania va trebui nu numai sa opreasca noile livrari ci si va suferi o pierdere masiva pe urma dispozitivelor ramase pe stoc.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.