Senzorii canini ce permit comunicarea cu oamenii

comunicatii intre om si caine

Un dispozitiv purtabil pentru caini are rolul de a permite comunicarea pe doua cai intre om si caine.

Ce ar fi daca oameniis i cainii s-ar putea intelege unul cu celalalt? Caini de companie, de salvare, de politie: aceasta tehnologie noua ar putea deschide o noua cale de posibilitati pentru a lucra impreuna.

O echipa de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord a creat un ham pentru caini ce include o gama larga de senzori si tehnologii pentru a interpreta miscarile canine pentru oameni iar oamenii ar putea comunica cu acestia pe cale orala.

Sunt doua tipuri de tehnologii de comunicare. Una care ne permite sa comunicam cu cainii iar cealalta ce le permite acestora sa comunice cu noi.” a spus Dr Alper Bozkurt, un profesor al Universitatii.

Pentru caini, ce comunica cu alti caini folosind limbajul trupului, hamul este echipa cu o gama larga de senzori ce pot prelua postura cainelui (alergarea, sezutul etc.). Bataile inimii si senzorii de temperatura monitorizeaza starea emotionala a cainelui, fapt ce ar putea ajuta oamenii sa ii inteleaga comportamentul dar si sa aajute la detectarea nivelului de stres imbunatatindu-i astfel calitatea vietii. Semnalele sunt transmise wireless prin intermediul unui calculator montat pe ham de marimea unui pachet de carti de joc.

In schimb, hamul se potriveste si cu comenzile asa ca atunci cand omul da o comanda cainelui, acesta o poate traduce intr-o senzatie astfel ca acesta poate intelege mai usor un cuvant. Hamul, momentan un prototip, poate fi adaptat pentru functii specifice.

De exemplu, pentru cautare si salvare, am adaugat cativa senzori de mediu ce pot detecta hzarde ca scurgerile de gaze dar si o camera cu microfon pentru colectarea de date aditionale.” a spus Dr Bozkurt.

Dispozitivul a fost deja utilizat ca asistenta in antrenarea unui caine; urmatorul pas este miniaturizarea tehnologiilor si imbunatatirea senzorilor adaptandu-le pentru utilizarea in adaposturile pentru animale si spitale.

Intregul studiu, “Towards Cyber-Enhanced Working Dogs for Search and Rescue“, se poate citi online la: IEEE Intelligent Systems.

Alte articole

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută public. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterix *.
Citește Politica de confidențialitate pentru detalii suplimentare despre confidențialitatea datelor tale.

Mergi sus