Free cookie consent management tool by TermsFeed

Opțiunile de control parental iPhone se dovedesc a fi esențiale în cazul în care copilul tău folosește un dispozitiv iOS care se poate conecta la internet. Apple facilitează foarte mult setarea controalelor parentale pe iPhone, iPad sau iPod Touch, aceste posibilități de restricție permițându-ți să controlezi o serie de lucruri, cum ar fi achizițiile, navigarea pe internet, vizionarea de conținut explicit sau descărcarea diferitelor tipuri de aplicații.

În ziua de astăzi, este tot mai greu să faci față cantității enorme de informații și conținut grafic cu care copilul tău intră în contact. De altfel, faptul că îți lași copilul să petreacă timp pe telefon nu te face un părinte rău; cu toate acestea, ar trebui să faci tot ce-ți stă în puteri pentru a-ți proteja copilul de potențialele pericole cărora se expune atunci când navighează pe internet. Iar cea mai bună soluție o reprezintă controlul parental iPhone, în cazul dispozitivelor iOS.

Restricțiile parentale îi permit copilului tău să-și folosească dispozitivele în siguranță. În calitate de părinte, mai mult ca sigur asta e ce-ți dorești cel mai mult pentru copilul tău atunci când vine vorba de folosirea diferitelor dispozitive, întrucât internetul le permite copiilor să interacționeze extrem de ușor, chiar fără să știe, cu anumite persoane lipsite de etică. Pentru a preveni aceste situații neplăcute, activează controlul parental pe dispozitivul copilului tău.

https://youtu.be/ZAXcyGw8Q2Y
Video descriptiv oferit de Apple legat de controlul parental și setările disponibile

La ce te ajută controlul parental iPhone

În primul rând, poți gestiona întocmai după cum dorești conținutul la care copilul tău are acces. Spre exemplu, furtul de identitate este un pericol arhicunoscut al internetului. Copilul tău poate livra, chiar fără să știe, informații personale, sensibile, în mediul online, ceea ce ar putea expune întreaga familie. Copii, în special, sunt predispuși unui astfel de lucru.

În al doilea rând, prădătorii sunt un pericol omniprezent pe internet. În zilele noastre, copilul poate intra fără să știe pe un website periculos, unde un adult cu rele intenții ar putea lua în legătură cu el, dându-se drept altcineva. Fără supraveghere constantă, nu poți fi niciodată sigur de faptul că al tău copil este în siguranță față de prădătorii online. Mulțumită controlului parental și restricțiilor impuse, poți oricând bloca navigarea copilului pe site-uri periculoase.

Dispozitivele conectate la internet pot fi folosite pentru a face achiziții online. Iar treaba este și mai serioasă atunci când copilul se conectează la cardul tău și, fără să știe, face achiziții în mod constant. Există și cazuri în care copiii au achiziționat, fără știrea părinților, aplicații și abonamente de sute de dolari. Controlul parental îți permite să restricționezi posibilitatea copilului de a face achiziții pe cont propriu, fără știrea ta.

Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile controlului parental. Deși internetul este extrem de benefic, tind să cred că mulți copii au nevoie de o oarecare educare, „reactualizare” a modului în care îl folosesc. Internetul este plin de informații, videoclipuri educative, site-uri pentru învățare, însă, pe de altă parte, este și un imens sac în care devine din ce în ce mai greu să discerni între ce este bun și ce nu. Și, tind să cred, copiii, mai ales ce-i mici, nu sunt încă suficient de dezvoltați pentru a putea discerne între astfel de situații, punând în balanță beneficiile și minusurile unei anumite acțiuni.

Setare control parental Apple TV
Utilizatorilor Apple li s-a adus la dispoziție inclusiv setarea pentru control parental Apple TV

Control parental iPhone – tot ce trebuie să știi

Primul pas pe care îl poți face este să setezi un cod de acces, o parolă, pe dispozitivul copilului tău. Acest lucru împiedică utilizarea dispozitivului de către oricine nu știe codul acces și, astfel, poate proteja dispozitivul și informațiile copilului tău, mai ales în cazul în care dispozitivul este pierdut sau furat.

Pasul următor este să activezi restricțiile, benefice în special în cazul în care copilul tău navighează online. Tot ce trebuie să faci este să intri în setările dispozitivului, apoi să selectezi General, până vei ajunge la Restricții (Setări > General > Restricții), unde poți restricționa conținutul în funcție de aplicație, după bunul plac.

Pentru a activa restricțiile, trebuie întâi să creezi un cod. Acesta va avea patru cifre și, evident, ar trebui să fie unul pe care copilul tău să nu-l poată ghici, astfel încât să nu înlăture, ulterior, restricțiile pe care tu le-ai aplicat. Dacă uiți codul, trebuie să resetezi telefonul la setările din fabrică pentru a elimina restricțiile.

După activarea restricțiilor, poți începe să restricționezi accesul pe care copilul tău îl va avea pentru aplicațiile de pe telefon. Poți dezactiva accesul la anumite aplicații, îl poți împiedica să instaleze altele, să șteargă aplicații existente și chiar să facă achiziții din magazinul de aplicații. Cu alte cuvinte, ai un control complet asupra a ceea ce poate face copilul tău pe telefon.

Pe lângă blocarea aplicațiilor sau a anumitor funcții poți, de asemenea, să împiedici copilul tău din a vizualiza sau accesa conținut grafic explicit, indiferent dacă acesta este livrat prin intermediul unei aplicații, videoclip sau website. Pentru asta, accesează „Conținut permis” pentru a seta ce poate copilul tău să acceseze atunci când urmărește filme, videoclipuri sau ascultă muzică. De altfel, poți chiar să restricționezi asistentul inteligent Siri din a căuta conținut explicit pe Google și Wikipedia. Tot în această secțiune poți să restricționezi accesul la internet, împiedicându-ți copilul să acceseze: toate site-urile web, anumite site-uri web, site-uri web cu conținut pentru adulți.

Referitor la setările de confidențialitate, acest lucru îți va proteja copilul în ceea ce privește experiența online, prin restricționarea accesului la postarea de fotografii, partajarea locației, astfel încât site-urile web să nu poată accesa locația copilului și coordonatele GPS: De asemenea, poți seta ca dispozitivul acestuia să partajeze locația doar cu dispozitivul tău, chiar dacă restricțiile de locație sunt active. În aceeași măsură, poți restricționa accesul copilului tău din a încărca fotografii pe platformele de socializare, împiedicând accesul aplicațiilor la galeria proprie de poze de pe dispozitivul acestuia.

O altă secțiune importantă o reprezintă restricțiile Game Center. Pentru acestea, intră în Game Center Settings, după care poți gestiona o serie de caracteristici referitoare la jocurile online. Spre exemplu, în ceea ce privește jocurile multiplayer – care include jocuri jucate cu prieteni prin Bluetooth și cu necunoscuți prin internet –, poți oricând dezactiva posibilitatea. O altă opțiune este adăugarea de prieteni în Game Center, care restricționează posibilitatea copilului tău de a trimite sau accepta invitații de prieteni.

O altă opțiune foarte utilă o reprezintă înregistrarea ecranului, care îți permite să vezi ceea ce face copilul tău pe toată durata folosirii telefonului. Astfel, poți oricând să ai acces la conținutul pe care îl vizualizează, mesajele pe care le trimite și primește, pentru a putea interveni imediat atunci când este cazul. Nu o fi tocmai etic, să spunem așa, dar siguranța copilului tău primează, fără a lua în calcul variabile de ordin moral. În orice caz, totul este absolut legal.

Pentru a elimina restricțiile – atunci când copilul tău este suficient de mare pentru a înțelege anumite lucruri sau, pur și simplu, vrei s-o faci dintr-un oarecare motiv –, este necesar să-ți reamintești codul de restricție despre care am vorbit. Pur și simplu trebuie să-l introduci pentru a dezactiva restricțiile. Din acest moment, copilul tău va avea acces la toate aplicațiile și funcțiile în trecut restricționate și blocate.

Funcția Apple Screen Time
Utilizarea setării Screen Time cu opțiuni globale pentru toate dispozitivele legate prin același cont.

Aplicații pentru control parental iPhone

Dacă configurările manuale puse la dispoziție de Apple nu îți sunt îndeajuns de utile, atunci poți oricând să descarci aplicații care să-ți asigure un control parental complet în ceea ce privește restricțiile, limitarea timpului de utilizare, localizarea geografică și alte chestii de acest gen. Iată câteva dintre aplicațiile pentru control parental iPhone:

  1. FamiSafe – Obține locația GPS în timp real. Monitorizează durata de utilizare totală a ecranului de pe dispozitiv și stabilește o limită de timp. Activează filtrele de site-uri web pentru a le bloca pe cele necorespunzătoare. Blochează aplicațiile în funcție de intervalul de vârstă pentru a împiedica copiii să acceseze aplicații care nu sunt adecvate acestora. Creează cuvinte-cheie de alertă pentru a fi notificat atunci când acestea sunt detectate în conținutul YouTube. Folosește un algoritm pentru a detecta fotografiile care conțin factori precum pornografie, nuditate și primește notificări atunci când acestea sunt accesate.
  2. Mobistealth – Este una dintre cele mai bune aplicații de control parental iPhone, cu funcții puternice de urmărire a iOS, cum ar fi urmărirea locației, monitorizarea mesajelor text, urmărirea rețelelor sociale. Caracteristici: urmărește activitățile online, precum și istoricul browserului. Monitorizează contactele, jurnalele de apeluri și mesajele text. Urmărește locația copiilor.
  3. ScreenTime – ScreenTime este o aplicație de control parental și de monitorizare a iPhone-ului care permite părinților să monitorizeze activitățile copiilor lor pe smartphone-uri și să stabilească diferite reguli de utilizare. Îți permite să stabilești un anumit timp de utilizare, să programezi restricții, să întrerupi oricând dorești aplicațiile și internetul, să verifici istoricul browserului web și, de asemenea, să aprobi sau să blochezi orice aplicație descărcată.
  4. OurPact – aceasta este o aplicație ușor de utilizat, intuitivă, pe care părinții o pot folosi pentru a-și urmări copiii și a le restricționa utilizarea telefonului. Poți bloca mesajele de pe dispozitivul copilului, aplicațiile pentru anumite perioade (sau permanent) și urmări locația GSP în orice moment. 

După cum am spus, este foarte important ca experiența de navigare online a copilului tău să fie una cât mai sigură și lipsită de incidente neplăcute. Uneori, chiar este necesar să eviți astfel de situații prin a lua niște măsuri care, în primă instanță, l-ar putea deranja și enerva pe copilul tău. Însă se va dovedi că acest lucru va fi fost în beneficiul său. Dacă ai și alte întrebări legate de cum activezi control parental iPhone, nu ezita să ne scrii în secțiunea de comentarii. Suntem mai mult decât bucuroși să te ajutăm. De asemenea, sperăm că acest articol ți-a fost util și că, de-acum, știi cum să gestionezi setările de control parental iPhone. Pe pagina oficială Apple găsești mult mai multe detalii care sunt utile.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.