Free cookie consent management tool by TermsFeed

Avatar: The Way of Water nu doar că s-a dovedit a fi, la propriu, un succes de miliarde, însă a și reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor – foarte mari! James Cameron nu se dezminte nici măcar o clipă când spune că oferă publicului „cinematografie la superlativ”. Bucurându-se de faptul că franciza sa are în față un viitor extraordinar, Cameron deja a anunțat faptul că Avatar nu se va termina aici, ci va mai avea cel puțin încă două părți. Avatar 3 urmează să apară anul viitor, pe data de 20 decembrie 2024. Până atunci, fanii sunt destul de nerăbdători, și atenția se concentrează în special asupra unui așa-numit clan Ash People („Oamenii Cenușii”), care ar reprezenta „o parte întunecată” a populației Na’vi: „Există oameni buni și oameni răi – adevărul acesta este valabil și pentru populația Na’vi – chiar dacă oamenii nu se văd pe ei înșiși ca fiind răi; nu acceptă acest lucru. Care este principala cauză pentru care ceva evoluează într-o măsură în care ajungem să-l considerăm rău? Poate că există acolo și alți factori de care nu suntem noi conștienți”, a afirmat producătorul Jon Landau, detaliind astfel conceptul acestor „răufăcători” din viitorul film Avatar. Nici nu mai trebuie să menționăm faptul că viitorul francizei se anunță încă de pe acum a fi spectaculos și efervescent, motiv pentru care fanii abia așteaptă să ia parte la următorul capitol din fascinanta poveste a Pandorei. Totuși, să ne așteptăm la rivalități între diferitele clanuri Na’vi? Ar putea constitui ele un punct principal al viitorului Avatar 3?

Toată vâlva din jurul poporului Ash a început atunci când James Cameron a menționat într-un interviu faptul că în Avatar 3 vor apărea noi triburi. După cum am văzut, în partea a doua, Jake și Neytiri au ales să se rupă de clanul originar Omatikaya, alegând să se alături clanului celor care trăiesc în oceanele Pandorei, Metkayina. În ceea ce privește viitorul francizei, Cameron a afirmat faptul că va fi nevoit să adauge noi clanuri, dar este pentru prima dată când face aluzie la un clan negativ – Ash People – în viitoarea parte a francizei. În interviul pentru 20 Minutes, Cameron a menționat de acest clan, denumindu-l Ash People, iar fanii au început să facă tot mai multe speculații pe baza spuselor sale. În același timp, Cameron a făcut și aluzii conform cărora „încă sunt multe care mai trebuie dezvoltate – ce-am văzut noi până acum este nu puțin, ci foarte puțin”. Landau a confirmat faptul că liderul acestui trib va fi interpretat de către actrița Oona Chaplin, care fusese anunțată în distribuția filmului încă din anul 2017. Se pare că aceste lucruri sunt gândite și puse la punct de ani buni, nu de câteva luni! James Cameron susține că acest nou clan va reuși să contureze „profunzimea speciei care locuiește în Pandora”, deoarece vor întruchipa și cealaltă latură a speciei Na’vi – una întunecată, rea, dușmănoasă, care va duce povestea Pandorei cu mult timp în trecut, înainte ca oamenii să-i calce pământurile.

Ash People: un nou clan Na’vi care va arăta și cealaltă față a monedei

Există multe teorii care se învârt în jurul rolului pe care acești Ash People l-ar putea juca în viitorul francize. După ce a fost lansat Avatar: The Way of Water, regizorul a confirmat faptul că viitorul francizei ne va introduce în „culturi diferite de cele deja prezentate (…), iar focul va fi reprezentat de Oamenii Cenușii [Ash People]”, însă mai multe detalii nu ni s-au oferit. Totuși, acest nou clan Na’vi va demonstra faptul că nu există doar oameni buni și răi, ci și Na’vi pot fi la fel de „umani”, reiterând o nouă față a speciei Na’vi. Cameron a declarat că: „Primele 2 filme au reușit să demonstreze că există exemple umane negative și exemple Na’vi pozitive. În Avatar 3, de fapt, vom demonstra exact opusul”. Mulți fani speculează faptul că clanul Ash People vor reprezenta principalii antagoniști în viitorul film, ba chiar putându-se alătura cu RDA, cei care acum trăiesc pe Pandora, în orașul antropic Bridgehead. Bineînțeles, sunt simple speculații, dar cu siguranță James Cameron ne pregătește ceva absolut imprevizibil, care va da peste cap multe dintre cele pe care le știm despre Avatar: faptul că Na’vi este o specie care dorește pace!

Totuși, după cum James Cameron a afirmat, Ash People nu vor fi principalii răufăcători Avatar 3, ci aceștia vor fi în continuare reprezentați de către oameni și Quaritch în principal. Clanul Ash People va avea un rol important de jucat în dinamica filmului, dar mai ales în a-i înțelege pe cei din specia Na’vi: această comunitate indigenă ar părea că împărtășește, fără nicio reținere, cu totul alte păreri față de alți Na’vi – ei nu cred în Eywa, întrucât au pierdut legătura cu aceasta (motivele sunt, de asemenea, speculate) – ar reuși să scoată la iveală și „răul” adânc întrupat în sufletul celor care și-au pierdut speranța și care, de-a lungul timpului, au trăit într-o izolare permanentă, rupți de ceea ce se s-a întâmplat în alte locuri ale Pandorei. Trăind singuri, fără prea multe resurse și ducând o viață austeră, Ash People s-ar fi „sălbăticit”, ajungând acum lipsiți de moralitate, fără să aibă nimic de pierdut. O premisă interesantă este faptul că poporul acesta ar reprezenta un fel de „rău necesar” al filmului, care ne va ajuta să ne facem o imagine mult mai complexă despre specia Na’vi și istoria acesteia. James Cameron nu se mulțumește în acest punct doar să ne ofere imagini uimitoare, ci dorește să creeze o istorie întreagă a speciei.

https://youtu.be/Zu_LF6hjcCk
„Se zvonește că Avatar 3 va introduce un nou tip de Navi numit Oamenii Cenușii (Ash People), și nu se aseamănă cu ceea ce te-ai aștepta.”

Ash People: teorii privitoare la originile clanului

Circulă teorii foarte interesante privitoare la originile acestui popor misterios. După cum chiar și numele o spune, Ash People ar fi „oameni ai cenușii” care ar fi dispărut cu mult timp după ce o erupție vulcanică a distrus legătura dintre ei și Eywa, ”All-Mother”, forța biologică de pe Pandora, cea care ghidează viața și singura divinitate. De altfel, însuși Cameron a afirmat faptul că „va explora și alte teritorii” în continuările filmelor, ceea ce înseamnă că acțiunea s-ar putea ușor plasa într-o zonă vulcanică, arzândă, unde acești Ash People să fie introduși publicului larg. Cu mult timp în urmă, Pandora ar fi fost lovită de erupția unui vulcan cu o forță deosebit de puternică, iar faptul că planeta Polyphemus se află în apropiere ar valida această teorie. De asemenea, populația Ash People, din cauza faptului că ar fi fost izolată pe o insulă îndepărtată și ar fi pierdut legătura cu Eywa, odată cu trecerea timpului și-a pierdut încrederea, credința în această divinitate, ajungând să reprezinte o simplă poveste (vorbim, așadar, nu despre cei care au fost martori ai erupției, ci despre generațiile întregi care au urmat după ei și nu au putut avea legătură cu Eywa, auzind de ea doar de la părinții lor).

Fanii consideră că Ash People s-ar putea alia, în cele din urmă, cu oamenii, teorie care pare să stea în picioare dacă ne gândim că ei nu doar că nu au mai avut legătură cu Eywa, ci au trăit și pe o planetă aridă, lipsită de resurse, pe când Pandora așa cum o cunoaștem este o planetă care abundă de astfel de lucruri. De altfel, erupția vulcanică a reușit să sape adânc în pământul planetei, facilitând astfel accesul clanului la materie primă pentru a-și realiza arme puternice și mult mai moderne decât cele folosite de celelalte clanuri Na’vi. Prin urmare, din acest punct de vedere, Ash People ar fi mult mai evoluați pe partea de arme, exact așa cum sunt și membrii și războinicii RDA. Plini de ură pentru bunăstarea celorlalte clanuri Na’vi, pregătiți să-i înfrângă, să le fure terenurile și să se bucure de prosperitate, Ash People i-ar putea ajuta pe războinici și pe membrii RDA să-i înfrângă și terorizeze pe ceilalți. Nu putem spune că nu ar fi o modalitate destul de interesantă prin care Cameron să introducă noi intrigi în film, comploturi secundare, dar ar trebui să aducă justificări convingătoare pentru care Ash People vor lupta împotriva altor Na’vi, și nu împotriva oamenilor care amenință bunăstarea Pandorei.

Concept Oamenii Cenușii
Clanul „Cenușiilor” vor reprezenta cealaltă față a „monedei”, ei vor fi principalii antagoniști din Avatar 3. Sursa fotografiei: gamerant.com

Ash People: clanul care va reuși să ne dezvăluie istoria Na’vi și a Pandorei

După cum ne-am putut da seama, planeta Pandora este destul de eterogenă. Se pare că există mai multe „subspecii” Na’vi, și chiar era de așteptat ca nu toți să fie la fel. Chiar dacă cele care ne-au fost prezentate până acum pledează pentru aceleași valori morale și credințe, deși trăiesc în medii diferite, de ce să nu existe și o față mai puțin plăcută a monedei? Se speculează faptul că acești Ash People ar fi cei care s-ar caracteriza prin agresivitate, instinct de conservare, fiind așadar mult mai greu de convins, și nu-și oferă încrederea oricui. De altfel, numele lor pare să fie un semn al focului, nu? Ceea ce reiterează furia mocnită care sălășluiește în sufletele lor.

Însă nu știm motivele pentru care aceste creaturi ale focului ar reprezenta clanul negativ și care va face probleme celorlalți Na’vi. Ne putem da seama, în schimb, că vor avea abilitățile de care au nevoie pentru a trăi pe pământuri înecate în foc (așa cum și cei care trăiesc în păduri sau în ape au abilitățile necesare pentru astfel de medii). Totuși, nu mai avem mult de așteptat, pentru că Avatar 3 urmează să apară la sfârșitul acestui an în cinematografe. Abia atunci vom ști care este de fapt treaba cu Ash People și ce rol va avea acest clan în dinamica acțiunii. Cameron nu doar că își propune să-și facă personajele și mai profunde, dar dorește și să exploreze universuri și planete noi, tărâmuri – există potențial maxim în toată această poveste. Singura limită acum cu care se confruntă James Cameron este propria sa imaginație. Și, din câte ne putem da seama, nu duce lipsă de aceasta. Tu ce crezi că reprezintă Ash People din Avatar 3 și ce rol vor juca ei în ceea ce privește viitorul Pandorei și a altor clanuri Na’vi?

Share.
Avatar of Cioată Andrei

Pasionat de știință, literatură, tehnologie și scris, cinefil, în ultimii ani am publicat trei cărți de ficțiune, proză și poezie, și dețin un blog pe care postez recenzii de cărți. Îmi place să mă documentez în mod constant din toate domeniile, mergând pe ideea că într-o lume minimalistă, generaliștii întotdeauna vor triumfa. Internetul reprezintă o sursă infinită de informații – de aceea, a redacta articole nu reprezintă doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia reușesc, în mod constant, să-mi îmbunătățesc perspectiva asupra a ceea ce ne înconjoară și definește dinamica lumii în care trăim.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.