Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă te întrebi când apare sezonul 2 din Gambitul Damei, poate ar trebui să știi, înainte de toate, că serialul fost ecranizat după romanul omonim scris de către Walter Tevis (1983), apărut la noi la Editura Bookzone. Mai mult decât atât, există o singură carte. Da, una singură, nu două. Nu trei. Ceea ce, într-un fel, înseamnă că este foarte posibil ca răspunsul referitor la întrebarea când apare sezonul 2 din Gambitul Damei să fie, de fapt, că nu va apărea niciodată. Totuși, dat fiind faptul că ecranizarea a fost mult timp în top, a câștigat 11 premii Emmy, plus Globuri de Aur pentru cel mai bun miniserial și cea mai bună actriță, și-a atras fani din toată lumea și a lansat-o fenomenal pe Anya Taylor-Joy (care a interpretat-o pe protagonistă, Beth), ne așteptăm totuși ca, într-un oarecare fel, să existe un al doilea sezon al serialului.

Gambitul Damei a fost unul dintre cele mai bune seriale de pe Netflix apărute în 2022, iar asta o spun numeroasele premii câștigate și comentarii pozitive ale fanilor. Anya Taylor-Joy este, de altfel, o actriță uriașă, de renume, iar lucrurile arată bine, de fapt, pentru toți cei care au fost implicați în primul sezon de succes al serialului. Așadar, fanii sunt foarte entuziasmați cu privire la sezonul 2 din Gambitul Damei, fiind curioși când va apărea acesta și, de asemenea, cum va evolua povestea lui Beth care, după cum bine știm, a trecut prin foarte multe de-a lungul primului sezon. Până în prezent, există un singur sezon din Gambitul Damei, premiera având loc pe data de 23 octombrie 2020. Acesta are șapte episoade, iar finalul lasă loc la numeroase întrebări care au nevoie de răspunsuri.

Când apare sezonul 2 Gambitul Damei?

În mod neașteptat, sezonul 1 din Gambitul Damei a fost o surpriză nu doar pentru telespectatori, ci și pentru serviciul de streaming Netflix, asta după ce în toamna anului 2020 a fost lansat și a prins extrem de rapid la public. Datorită protagonistei sale captivante, cu comportament autodistructiv, a abilității de a transforma șahul într-un sport captivant, precum și a culorii locale a filmului (decorul, costumul, aerul epocii magnifice și societății contemporane actorilor), Gambitul Damei s-a aflat în top foarte mult timp, nu doar în România. Deși crescută într-un orfelinat, Beth Harmon dezvoltă, timpuriu, o dependență de pastile, iar în următoarele decenii încearcă să muncească din greu pentru a deveni campioană mondială la șah, în timp ce se luptă cu dependența de droguri și alcool.

Ultima dată când am văzut-o pe Beth pe ecran, aceasta își îndeplinise obiectivele și juca șah cu localnicii într-un parc rusesc, îmbrăcată în rolul reginei ce urmează. Chiar dacă am putea spune că, într-o oarecare măsură, lucrurile au fost definitivate, nu este deloc așa. Încă există întrebări la care fanii au nevoie de răspunsuri. Și au nevoie rapid! Deci, ce urmează? Când apare sezonul 2 din Gambitul Damei? Din păcate, răspunsul este unul foarte vag: conform adaptării romanului, în ceea ce privește scenele semnificative și într-adevăr relevante, primul sezon a acoperit aproape toată acțiunea cărții. Cu toate acestea, avem speranța că un al doilea sezon din Gambitul Damei va apărea cât mai curând, chiar dacă asta înseamnă să ieșim din universul fictiv al romanului scris de Walter Tevis și să ne fie înfățișată o intrigă cu totul și cu totul diferită. Nu ne pasă, noi doar o vrem pe Beth înapoi pe ecrane.

William Horberg, producătorul executiv al serialului, a spus că „finalul serialului este deja unul minunat”, ceea ce înseamnă că nu găsește motive pentru care ar trebui să existe și un alt sezon. „Am putea lăsa lucrurile la latitudinea imaginației publicului”, adaugă și regizorul. Actrița principală, Anya Taylor-Joy, a afirmat că „s-ar întoarce, dacă i s-ar solicita acest lucru”. Harry Melling, care îl interpretează pe Harry Beltik, a spus că „o continuare a serialului ar fi grozavă, chiar dacă lucrurile s-au terminat deja exact așa cum se termină și romanul lui Tevis”. Nu este, totuși, ceva neobișnuit ca adaptările cinematografice să continue și după ce „materialul sursă inițial” (romanul lui Tevis) a fost deja folosit drept scenariu. În acest caz, dorința fanilor poate juca chiar un rol vital, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor filme care s-au dorit a fi într-o singură parte sau într-un singur sezon. Totuși, va trebui să fim răbdători pentru a vedea dacă, într-adevăr, va exista sezonul 2 din Gambitul Damei.

Este neobișnuit ca adaptările cinematografice să meargă dincolo de materialul sursă, cum este cazul serialului Game of Thrones. Cu toate acestea, având în vedere ultimul sezon, s-ar putea ca aceasta să nu fie ilustrarea ideală. Revolta cinefililor ar putea fi un instrument vital, așa cum am văzut în cazul filmului Justice League și al lui Snyder Cut. Va trebui să așteptăm și să vedem dacă va exista un al doilea sezon din The Queen’s Gambit.

Bill Camp jucân rolul D-lui. Shaibel în The Queen’s Gambit
Gambitul Damei a fost lansat în toamna anului 2020 și a prins extrem de rapid la public

Care ar putea fi povestea din sezonul 2 Gambitul Damei?

După cum am spus deja, romanul lui Walter Tevis nu are o continuare. În aceste condiții, orice eventual sezon următor ar trebui să fie unul complet nou, cu scenariu propriu. Deci, în aceste circumstanțe, care sunt șansele? Ne putem gândi totuși că, chiar dacă l-a învins pe cel mai bun jucător de șah din lume, ar putea apărea o nouă posibilă amenințare pentru Beth, nu? De asemenea, ca urmare a trecutului ei tumultuos, violent, Beth, bântuită de proprii demoni, ar putea-o lua din nou pe căi greșite. Sau cineva ar putea-o provoca – lucru la care se face aluzie chiar în serial, când Beth concurează împotriva unui tânăr jucător care ar părea că promite multe.

De asemenea, am putea afla mult mai multe despre trecutul traumatic al lui Beth, modul în care a început să fie pasionată de șah. Și de ce să nu ni se aducă la lumină și poveștile a numeroase personaje secundare deosebit de populare, care au câștigat rapid simpatia publicului de pretutindeni? Cu toate acestea, pentru fanii autorului și, în special, cei care citesc cărțile înainte de a le vedea ecranizările, merită menționat faptul că autorul a vorbit despre posibilitatea de a publica a doua carte despre Beth Harmon. Totuși, la puțin timp după ce a făcut acest anunț, Walter Tevis a decedat.

Care ar putea fi distribuția din sezonul 2 Gambitul Damei?

Având în vedere faptul că și-au exprimat dorința de a reveni într-un posibil sezon 2 al serialului, cu siguranță ne-am putea reîntâlni cu Anya Taylor-Joy în rolul protagonistei, Beth Harmon, Harry Melling în rolul lui Harry Belk, Thomas Brodie-Sangster în rolul lui Benny Watts și Moses Ingam în rolul lui Jolene. De asemenea, există numeroase motive care justifică posibilitatea de a introduce o mulțime de rivali și mentori în afara grupului principal din serial. Iar flashback-urile lui Beth reprezintă, de asemenea, idei pe baza cărora s-ar putea dezvolta un nou scenariu, deci apariția a numeroase alte personaje care să facă parte din distribuție. De asemenea, dacă s-ar schimba și perioada istorică a serialului (n-ar fi surprinzător, dar ar o mișcare extrem de sensibilă), aceeași formă mixtă ar putea da piept cu realitatea modernizării lumii în care trăim, mai ales în ceea ce privește prejudecățile de gen și rasiale. Iar șahul, din această privință, ar putea fi folosit pentru a ilustra acest lucru la un nivel profund și simbolic.

Cine este Anya Taylor-Joy
Anya Taylor-Joy, protagonista serialului Gambitul Damei – sursa Elle

Trailer sezonul 2 Gambitul Damei

În momentul publicării acestui articol, nu există, încă, un trailer oficial al sezonului 2 din Gambitul Damei. Evident, de fapt nici nu există dată oficială de lansare sau măcar ideea că sezonul 2, într-adevăr, va apărea vreodată. Totuși, există postat un teaser trailer foarte bine editat și care chiar merită văzut. De asemenea, pe măsură ce vor apărea informații oficiale privitoare la când va apărea sezonul 2 din Gambitul Damei și dacă va apărea, vom reveni cu modificările aferente. Ideea în sine este că primul sezon din serial chiar a fost unul extrem de reușit și a avut încasări foarte mari, apărând într-un moment în care chiar aveam nevoie de un serial de genul, plin de tensiune, profund și foarte dramatic – așa că nu văd de ce, în cele din urmă, regizorii și scenariștii nu ar lucra și la un al doilea sezon. Ar fi păcat, oricum, ca o poveste atât de bună, cu personaje convingătoare și actori talentați, să nu aibă mai multe sezoane, chiar dacă romanul omonim nu face parte dintr-o serie.

Trailer oficial The Queen’s Gambit Limited Series – Rotten Tomatoes

După cum am spus, informațiile din articolul de față sunt pur speculative. Se pare că, cel puțin momentan, lumea are alte proiecte la care să lucreze. Evident, asta nu înseamnă că, pe viitor, nu există posibilitatea să apară sezonul 2 din Gambitul Damei. Spre exemplu, producția pentru primul sezon a început în 2019 și s-a încheiat undeva pe la mijlocul anului 2020. Trebuie să avem în vedere, totuși, că echipa de producție a avut la dispoziție romanul lui Tevis după care să se ghideze, ceea ce a ușurat semnificativ de mult munca. După cum probabil ne-am dat seama, la Hollywood se merge mult pe premisa ”never say never”!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.