Când spui „Familia Addams”, se subînțeleg următoarele: satiră, ironie, mister, amuzament și multe, multe situații macabre. Poate puțini știu faptul că această familie fictivă a fost creată de către desenatorul american Charles Addams, care a numit membrii după numele său: Morticia (femme fatale, îmbrăcată în haine gotice), Gomez (patriarhul familiei, cu o mustață care nu ar putea fi vreodată confundată), Fester, Lurch, Pugsley, Things și Wednesday, sora mai mare. Și din acel moment în care au fost creați și imaginați, membrii familiei Addams au reprezentat o complexă și efervescentă sursă de inspirație pentru numeroase lansări – și nu este vorba despre seriale și desene animate, ci și despre panouri publicitare, jocuri video și chiar un musical. De obicei, familia Addams apare ca o versiune satirică a familiei americane, fiind un grup excentric de personaje, un grup macabru și deseori inconștient, care nu pune deloc preț pe ceea ce spune lumea despre ei și tabieturile pe care le au. De altfel, nici au motivele pentru care ar face acest lucru, din moment ce: 1) nu au prieteni de familie, 2) duc o viață mult prea cool, motiv pentru care nu îi interesează interacțiunea socială și 3) se au unii pe alții, iubindu-se cum numai ei ar putea-o face. Cu alte cuvinte, le este îndeajuns să se știe unul lângă celălalt!
Bucurându-se de o popularitate extraordinară, de-a lungul deceniilor au reprezentat punctul de interes pentru numeroase filme și seriale. Prima dată a fost lansat un serial care s-a întins de-a lungul a 2 ani (1964-1966), intitulat The Addams Family. Între 1998-1999, a apărut și serialul The New Addams Family, iar un serial mult mai nou, Wednesday, a apărut anul trecut, pe data de 23 noiembrie 2022, pe Netflix. În ceea ce privește filmele, primul film cu și despre familia Addams a apărut în 1977, intitulat Halloween with the New Addams Family. În 1993, a apărut și Addams Family Values, iar în 1998 a fost lansat Addams Family Reunion. Desenele animate care îi au în centru pe membrii familiei au fost lansate în anii 1973 și 1992. Musical-ul omonim a apărut în anul 2010, și a prins deosebit de bine la public. După cum putem vedea, mai toate creațiile s-au bazat strict pe familia Addams, nicidecum pe un singur membru. Așadar, care au fost motivele pentru care Al Gough și Miles Millar, creatorii serialului Wednesday, s-au gândit că „ar da lovitura” făcând un serial doar despre fiica familiei Addams? Alegerea, așa cum știm, s-a dovedit deosebit de inspirată, dat fiind faptul că Wednesday a acumulat un număr imens de ore de vizionare în doar prima lună: peste un miliard! Și continuă încă să fie în top!
Cuprins
Un salt temporal semnificativ și un nou cadru al poveștii
După cum bine știm, serialul creat de Al Gough și Miles Millar o readuce pe Wednesday într-un nou cadru, precum și la o altă vârstă față de cea cu care eram obișnuiți în creațiile anterioare. Acum, Wednesday nu mai este doar o fetiță, așa cum este în adaptările celelalte, ci o adevărată adolescentă care chiar ajunge să se integreze în societate (într-o oarecare măsură), și urmează cursurile Academiei Nevermore, deși ajunge aici nu în mod voluntar. Bineînțeles, cum lucrurile nu au cum să fie „prea normale” când vine vorba de familia Addams, la Nevermore încep să se întâmple lucruri tot mai bizare, periculoase, dar în acest cadru improbabil, Wednesday pare că în sfârșit ajunge să-și descopere adevărata natură, își face prieteni și descoperă faptul că uneori pur și simplu trebuie să înveți cum să te împrietenești cu oamenii și cum să-ți lași inima să aibă încredere în alții! Din această privință, serialul s-a dovedit a ne oferi o nouă perspectivă asupra unui personaj pe care, în trecut, nu l-am fi crezut în stare de așa ceva (empatie, emoții, și chiar lacrimi), iar asta se pare că a prins extraordinar de bine la public. Serialul Wednesday a adunat mai bine de un miliard de ore vizionare, aflându-se în topul preferințelor Netflix pentru extrem de mult timp. Astăzi, în România, în momentul scrierii acestui articol, Wednesday încă se află în top 10, chiar dacă nu pe primul loc. Având în vedere când a fost lansat, chiar este o reușită!
Totuși, nu putem să nu luăm în considerare un lucru. Chiar dacă succesul a fost oarecum destul de neașteptat, care au fost motivele pentru care Al Gough și Miles Millar, cei care au creat fără să aibă vreo certitudine a succesului acest serial, s-au decis să o pună în prim-plan pe cea care părea să nu aibă sorți de izbândă – Wednesday Addams? Se pare că, după cum au afirmat într-un interviu pentru The Hollywood Reporter, amândoi au căzut de comun acord că Wednesday Addams are mult mai multe de oferit decât grimase enervante, amenințări periculoase, sarcasm și multă ironie acidă. Pe scurt, au fost convinși că dacă știu cum să dezvolte caracterul acesteia, punându-l într-o lumină cu totul nouă, vor da lovitura – și se pare că au avut dreptate. Cei doi s-au gândit să exploreze posibilitatea de „a crește și dezvolta personajul”, oferind o perspectivă complet nouă, conceptul fiind imaginat cu mult, mult timp înainte de a fi fost pus în practică în acest serial. Prin urmare, au încercat să se gândească care ar fi cele mai bune alternative și care ar fi cel mai potrivit cadru în care ar putea-o plasa. Răspunsul? De ce să nu ne imaginăm că ea, Wednesday Addams, va ajunge într-un colectiv în care va încerca să se integreze? Convinși că au găsit „rețeta succesului”, au trecut la treabă, lucrând timp îndelungat la crearea serialului.
După cum ei înșiși afirmă: „[Wednesday Addams] este un personaj memorabil, un personaj pe [amândoi] îl iubim, dar cu care nimeni nu petrecuse îndeajuns de mult timp pentru a-l înțelege. Cu alte cuvinte, știam că Wednesday are foarte multe lucruri de spus și arătat. De asemenea, a fost și un personaj reprezentat doar ca un copil de 10, 11, 12 ani, care face parte dintr-o familie destul de extravagantă și care avea doar pe alocuri replici și apariții în cadru – concluzionând, despre ea nu știam prea multe. Însă avea acel ceva interesant, special, diferit, o anume abilitate de a ieși în evidență, de a fi neînfricată indiferent de situație, de a fi impenetrabilă. De fapt, ne plăcea enorm faptul că reușea să rămână ea însăși indiferent de situație. Asta era interesant, și cred că a fost principalul motiv pentru care ne-au stârnit curiozitatea și interesul. Prin urmare, ne-am gândit foarte bine înainte de a ne întreba «Cum ar fi dacă Wednesday ar crește, ce-ar fi dacă ar deveni adolescentă? Și cum ar fi dacă am scoate-o din mediul familiei și am plasa-o într-un cadru cu totul și cu totul nou, cum ar fi un internat? Cum ar reacționa ea pusă față în față cu alternativa unei noi familii»”.
Wednesday sezonul 2 ar putea extinde povestea familiei Addams și membrilor ei
După cum deja știm, pe data de 7 ianuarie 2023 s-a făcut anunțul oficial conform căruia serialul va avea și un al doilea sezon. Așadar, Wednesday sezonul 2 este pe drum, și nu doar că știm că se va axa în principal tot pe Wednesday Addams, dar s-ar putea ca povestea să se extindă și să aibă în vedere și alți membri ai familiei Addams. De fapt, chiar dacă nu va fi așa, ne așteptăm ca în anii care urmează să existe mai multe spinoff-uri cu membrii familiei. Nu știm încotro se va îndrepta povestea celui de-al doilea sezon, dar încă avem nevoie de anumite răspunsuri. Deși primul sezon nu a oferit prea multă importanță și altor personaje cu potențial – cum ar fi fratele lui Wednesday, Pugsley (care, de altfel, a fost mult trecut cu vederea și în adaptările „originale” din trecut) – știm că cel de-al doilea sezon s-ar putea să schimbe lucrurile, pregătind terenul și pentru alte apariții viitoare din „universul familiei Addams”. Evident, serialul poartă numele lui Wednesday pentru un motiv subînțeles, dar am vrea să vedem și „ce au de spus” și celelalte personaje și ceilalți membri ai familiei Addams – chiar dacă macabră, atât de autentică și cool!
Wednesday ne-a oferit o nouă perspectivă asupra familiei Addams
Și acest lucru e de bine! Chiar dacă serialul Wednesday al celor de la Netflix a aruncat o lumină nouă asupra lui Wednesday Addams, farmecul acestora a fost reconsiderat, într-o măsură: asta nu înseamnă că ei nu rămân la fel de speciali, la fel de ciudați, la fel de lipsiți de sentimente și diferiți (în felul lor, membrii familiei Addams se regăsesc în fiecare dintre noi). Evident, toate acestea s-au întâmplat din cauza (sau „datorită”) faptului că serialul a avut o oarecare tentă de supranatural, ceea ce s-a potrivit în contextul poveștii. Mai mult decât atât, vorbim despre faptul că acum este adolescentă, ajunge la Nevermore, plus că „este o Wednesday modernă”, actuală.
Serialul Wednesday a fost despre transformare, despre adolescență și despre integrare, despre prieteni și lipsa acestora. Academia Nevermore, un loc „al proscrișilor”, este cadrul în care ea învață să își stăpânească puterile, în timp ce ajunge să descopere, încetul cu încetul, informații prețioase despre familia sa. Cunoscându-și istoria, Wednesday ajunge implicit să se cunoască mult mai bine pe sine însăși. Chiar dacă povestea din serial este mult diferită față de poveștile anterioare, asta nu înseamnă că nu este la fel de bună sau poate chiar mult mai bună.
Aici, odată cu apariția serialului, Al Gough și Miles Millar ne livrează o perspectivă mult mai emoționantă, mult mai profundă asupra acestor „ciudați” aparent fără inimă, dar care ar face orice pentru ca familia să rămână întotdeauna împreună și întregită. Bucurându-se de un succes extraordinar, serialul rămâne un fenomen al timpurilor noastre, în jurul său creându-se aproape un cult fanatic. Jenna Ortega, actrița care joacă rolul lui Wednesday, tocmai și-a semnat sentința de a fi poate una dintre cele mai solicitate actrițe de la Hollywood. Abia așteptăm să vedem ce ne-au mai pregătit creatorii Al Gough și Miles Millar, precum și legendarul regizor Tim Burton. Nu știm, încă, care este data de lansare pentru Wednesday sezonul 2, dar vă vom ține la curent pe măsură ce vor fi disponibile anunțuri oficiale!