Free cookie consent management tool by TermsFeed

Seria de filme Harry Potter a devenit o parte esențială din lumea iubitorilor de fantasy, deși mulți consideră cărțile ca fiind mai bune decât adaptările lor cinematografice. Universul filmelor s-a extins chiar și dincolo de seria originală, cu 3 părți, Fantastic Beasts, care ne-au introdus într-o nouă parte a lumii vrăjitorilor. Acum, odată cu lansarea lui Hogwarts Legacy, este un moment potrivit să ne reamintim cronologia Potter pentru a vedea unde se încadrează totul.

Indiferent dacă vizionezi pentru prima dată sau pur și simplu ai uitat ordinea corectă , iată cum să urmărești seria de filme Harry Potter în ordine cronologică sau în ordinea lansării.

Câte filme Harry Potter există?

 Deși în seria originală de filme Harry Potter există doar 7 cărți, există în total 11 filme. Aceasta include 8 filme bazate pe cărți (2 părți pentru Deathly Hallows) și 3 părți Fantastic Beasts. În afara filmelor există și o piesă de teatru de pe Broadway numită Harry Potter and the Cursed Child, precum și o mulțime de jocuri Harry Potter – inclusiv cel mai nou, Hogwarts Legacy.

Acțiunea din Hogwarts Legacy are loc înaintea oricărui film principal undeva în jurul anilor 1890. Pentru context, filmele Fantastic Beasts încep în anii 1920, iar seria de filme Harry Potter încep în anii 1990. Și deși acțiunea filmului are loc înaintea celorlalte, vei recunoaște destule nume de familii din Hogwarts Legacy din cărți și filme, iar Castelul Hogwarts este practic la fel.

Seria de filme Harry Potter în ordine cronologică

1. Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016)

Plasat în anul 1926, Fantastic Beasts and Where to Find Them a fost primul film ce continuă seria Harry Potter și care a ajuns în cinematografe. Având în vedere că acțiunea se petrece cu aproximativ 70 de ani înainte ca Harry să înceapă școala la Hogwarts, acesta este primul film pe care trebuie să-l vezi dacă urmărești ordinea cronologică. Primul film Fantastic Beasts se concentrează pe Newt Scamander (Eddie Redmayne) în timp ce navighează prin New York și prin subtilitățile magice ale Statelor Unite.

2. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

La câteva luni după încheierea primei părți Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald ne duce înapoi în Anglia și aduce și mai multe conexiuni cu filmele originale Harry Potter. Aflăm despre un tânăr Albus Dumbledore (Jude Law) și suntem introduși într-o tinerețe a lui Minerva McGonagall (Fiona Glascott). Filmul se concentrează în mare parte pe personajul negativ dezvăluit în primul film, Gellert Grindelwald (Johnny Depp).

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica
Sursa Warner Bros

3. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore (2022)

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore este primul film din seria Fantastic Beasts care face un salt în timp real. Plasat la 5 ani după evenimentele din The Crimes of Grindelwald, al treilea film din seria Fantastic Beasts se concentrează în mare parte pe Grindelwald însuși – jucat de data aceasta de Mads Mikkelsen. Există câteva salturi în timp datorate unei creaturi numite Qilin, dar majoritatea filmului se petrece în anii 1930.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 1
Sursa IMDB

4. Harry Potter and The Sorcerer’s Stone (2001)

Harry Potter and The Sorcerer’s Stone este primul film din seria originală. Și deși majoritatea acțiunii are loc în 1991, începutul adevărat al filmului este tehnic 1980 – anul în care s-a născut Harry și când Hagrid îl lasă la locuința familiei Dursley. Deoarece acesta este primul film Harry Potter lansat, ne oferă prima întâlnire cu Harry (Daniel Radcliffe), Hermione Granger (Emma Watson) și Ron Weasley (Rupert Grint), precum și prima noastră incursiune în lumea vrăjitorilor prin ochii unui muritor.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 2
Sursa GOAT Film Reviews

5. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Harry Potter and the Chamber of Secrets este al doilea film lansat în franciză și urmărește al doilea an al lui Harry la Hogwarts. Acesta plasează acțiunea între anii 1992 și 1993, când Harry descoperă adevăruri din trecut despre păianjeni uriași și un Voldemort asemenea unui fantomă tânăr. Acest film ne introduce și la profesorul Gilderoy Lockhart (Kenneth Branagh) și la Elfa de casă Dobby.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 3

6. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban este al treilea film din seria originală de filme Harry Potter și se petrece în al treilea an al lui Harry la Hogwarts – în 1993. Acesta este primul film în care începem să vedem cu adevărat latura întunecată a lumii vrăjitorilor, fiind introduși în personaje precum Sirius Black (Gary Oldman) și Peter Pettigrew (Timothy Spall). Aici facem cunoștință și cu vârcolacii prin intermediul noului profesor de Apărare Împotriva Magiei Negre, Remus Lupin (David Thewlis), și, desigur, cu înfricoșătorii Dementori ai Azkabanului.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 4
Sursa Fanpop

7. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

Harry Potter and the Goblet of Fire este al patrulea film din seria originală și se petrece în al patrulea an al lui Harry la Hogwarts. Acțiunea are loc în 1994, iar The Goblet of Fire aduce viață nouă la Hogwarts prin adăugarea Turneului Celor Trei Vrăjitori și Balul de Iarnă. Suntem introduși unor noi personaje importante, precum Mad Eye Moody (Brendan Gleeson) și Cedric Diggory (Robert Pattinson). De asemenea, avem ocazia să vedem pentru prima dată un turneu profesionist de Vrăjitorii și să facem cunoștință cu membrii și profesorii altor școli de vrăjitorie.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 5
Sursa Warner Bros

8. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)

Harry Potter and the Order of the Phoenix este al cincilea film din seria originală de filme Harry Potter și se petrece în 1995. Harry începe al cincilea an de la Hogwarts și facem cunoștință cu alți membri ai Ordinului Phoenix, precum Nymphadora Tonks (Natalia Tena), capabilă să-și schimbe forma. De asemenea, vom avea parte de prima întâlnire cu Luna Lovegood (Evanna Lynch), care joacă un rol important în filmele următoare.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 6
Sursa EVERETT COLLECTION

9. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Harry Potter and the Half-Blood Prince este al șaselea film lansat și se petrece în 1996. Pe măsură ce Harry intră în al șaselea an la Școala de Magie și Vrăjitorie Hogwarts, începe să crească cu adevărat după ce se confruntă cu și mai multe momente dificile. În acest film, avem ocazia să vedem într-adevăr motivele lui Severus Snape (Alan Rickman) și pe cele ale lui Draco Malfoy (Tom Felton).

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 7
Sursa Popsugar

10. Harry Potter and the Deathly Hallows – Partea 1 (2010)

Harry Potter și Talismanele Morții – Partea 1 are loc în anul 1997 și se încadrează în ultima carte a seriei. Acesta este primul film care împarte povestea unei singure cărți în două filme, și asta pentru că există o mulțime de detalii ce trebuie dezvăluite. În ceea ce ar fi trebuit să fie anul numărul șapte la Hogwarts pentru Harry, Hermione și Ron părăsesc lumea magică și pornesc într-o călătorie în lumea reală. Cu multă acțiune și dezvoltare profundă a personajelor, este clar că seria atinge punctul culminant. De asemenea, avem o perspectivă mai profundă asupra relațiilor dintre Voldemort și ceilalți Devoratori ai Morții.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 8
Sursa Warner Bros

11. Harry Potter and the Deathly Hallows – Partea 2 (2011)

Harry Potter și Talismanele Morții – Partea 2 este ultimul din seria de filme Harry Potter din punct de vedere cronologic. Situat în anul 1998, acest film continuă acțiunea de unde s-a încheiat partea anterioară. Pe măsură ce Harry și prietenii săi dezvăluie mai multe informații despre profetia în care este implicat Harry, ei se întorc la Hogwarts pentru o confruntare finală împotriva lui Voldemort și a Devoratorilor Morții. Este o bătălie emoționantă care se încheie cu moartea unor personaje iubite de fani, dar putem vedea adevăratul eroism a lui Neville Longbottom și un final destul de definitiv al poveștii.

Seria de filme Harry Potter in ordine cronologica 9
Sursa Rotten Tomatoes

Așadar, seria de filme Harry Potter reprezintă o călătorie incredibilă pentru fanii acestei lumi magice. De la primele aventuri ale lui Harry și prietenii săi la școala de vrăjitorie și magie Hogwarts, până la finalul apoteotic al confruntării cu întunericul și triumful luminii, filmele inspirate de faimoasele cărți au captivat și emoționat milioane de spectatori.

Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.