Free cookie consent management tool by TermsFeed

Una dintre cele mai mari surprize din categoria filmelor de groază este reprezentată de Winnie the Pooh: Blood and Honey, care a făcut furori înainte să fie lansat. Filmul a avut debutul online pe 18 noiembrie 2022, și va fi lansat în SUA pentru o singură zi pe data de 15 februarie 2023, urmând să fie lansat apoi și în Marea Britanie, Mexic și Canada. Producția acestui film a fost anunțată încă din luna mai a anului trecut, la scurt timp după ce personajele îndrăgite, imaginate de scriitorul Alan Alexander Milne, au fost readaptate într-o manieră mult mai sângeroasă, ceea ce a provocat o agitație foarte mare în mediul online, mai ales când Jagged Edge Productions a publicat fotografii din viitorul film. Acestea înfățișau un Winnie the Pooh de coșmar, iar porcușorul Piglet nu arăta, nici pe departe, prea angelic. De asemenea, lansarea trailer-ului oficial a creat și mai multă confuzie, deoarece ne arată cum cele două personaje din povestea pentru copii se angajează în activități criminale. Regizat de Rhys Frake-Waterfield și inspirat din povestea lui Alan Alexander Milne, acțiunea filmului se va desfășura la o distanță temporală foarte mare față de evenimentele din poveștile clasice.

Care este povestea filmului de groază Winnie the Pooh?

În versiunea regizorului, Christopher Robin, prietenul uman al lui Winnie the Pooh, a decis să nu mai viziteze Hundred Acre Wood, pe măsură ce anii au trecut. Suferind din cauza foametei, Winnie the Pooh și Piglet sunt nevoiți să se reîntoarcă la „rădăcinile lor primite”, animalice și la instinctul primar – acela de a supraviețui și de mânca. Așa că se decid, împreună, care va fi prima lor victimă: Eeyore. În filmul de groază Winnie the Pooh: Blood and Honey, Cristopher Robin va fi, acum, adult, iar interpretarea acestui personaj va fi asigurată de actorul Nikolai Lenon, care decide să se întoarcă în casa copilăriei sale, împreună cu soția sa. Însă vechii săi prieteni nu mai sunt cei pe care îi avea cândva – ei caută răzbunare și, mai mult decât atât, să supraviețuiască pe măsură ce lucrurile o iau din ce în ce mai razna. Publicul se dovedește a fi foarte interesat, într-o mare măsură, de ideea de a-l vedea pe Winnie the Pooh în costumul unui ucigaș care s-a decis să dea mierea la schimb cu sângele nevinovaților.

Winnie the Pooh: Blood and Honey, Trailer Oficial

La ce să ne așteptăm de la acest film?

Conform The Hollywood Reporter, interesul din mediul online pentru această adaptare horror a poveștii clasice i-a asigurat filmului o zi de lansare în cinematografe – 15 februarie 2023. În primă instanță, Fathom Events, care se ocupă de distribuția filmului, va găzdui evenimentul de proiecție în cinematografele din Statele Unite, în timp ce Altitude, Cineplex și Cinemax se vor ocupa de lansările din Marea Britanie, Canada și Mexic. Totuși, există posibilitatea ca Winnie the Pooh: Blood and Honey să apară și la noi. De asemenea, toată vâlva creată în jurul acestui titlu se pare că i-a motivat și mai mult pe cei care l-au realizat – se zvonește faptul că Waterfield are de gând să dezvolte atât o continuare a acestuia, cât și un film de groază la fel de scandalos cu și despre personajul Peter Pan. Planificarea unui sequel, înainte de lansarea filmului Winnie the Pooh: Blood and Honey este o mișcare îndrăzneață pentru Frake-Waterfield. O mare parte din toată agitația din online privitoare la acest film de groază se bazează pe noutatea ca publicul să-l vadă pe inocentul ursuleț de pluș transformat într-un răufăcător lipsit de scrupule.

Trebuie să recunoaștem că, dintr-o altă perspectivă, ideea aceasta este oarecum amuzantă – un Winnie the Pooh ucigaș, canibalizat, însă nu există încă nicio garanție a faptului că filmul va fi un adevărat succes (sau cel puțin un succes îndeajuns de mare) în rândul publicului pasionat de filme horror, astfel încât să merite și o continuare. Winnie the Pooh: Blood and Honey pare să aibă un scenariu interesant, dar totul va depinde de modul în care publicul va putea să privească acest ursuleț de pluș, și prietenul său porcușor, percepând personajele ca o readaptare modernă, în afara tiparelor, a personajelor poveștii clasice. De asemenea, se zvonește și faptul că filmul va fi lansat în cinematografe pentru o singură zi (lucru care, de obicei, se întâmplă atunci când vine vorba de relansări, mai degrabă decât pentru filme noi). Dar nu putem decât să așteptăm!

Winnie-the-Pooh Blood and Honey
Winnie-the-Pooh, Jagged Edge Productions

Va fi Disney o „piedică” pentru filmul Winnie the Pooh: Blood and Honey?

După cum v-ați dat seama, Winnie the Pooh: Blood and Honey este un retelling horror a unei povești clasice pentru copii. Totuși, cum este posibilă această readaptare fără permisiunea celor de la Disney? Filmul are undă verde spre a fi realizat, asta pentru că cei de la Disney nu mai au drepturi de autor asupra îndrăgitului personaj din cărțile pentru copii. Creat de Alan Alexander Milne și ilustrat de Ernest H. Shepard, Pooh a fost introdus în Winnie the Pooh, într-o colecție de povestiri publicate în 1926. Ulterior, Disney l-a încorporat pe Pooh și pe celelalte personaje în numeroase producții, deoarece a achiziționat, în 1961, drepturile exclusiviste de licență. Prin intermediul animației CGI (computer generated imagery), filmul Christopher Robin, lansat în 2018, i-a încorporat pe Pooh și prietenii săi într-o ecranizare live-action. Acum, Pooh urmează să fie reimaginat și reintegrat într-un gen complet diferit: horror. Prin urmare, Winnie the Pooh: Blood and Honey va modifica personajele Pooh și Piglet, transformându-i în caractere sălbatice și dezlănțuite, asta după ce au fost abandonate de către Cristopher Robin. Filmul de groază este regizat și scris de Rhys Frake-Waterfield, iar perspectiva sa tulburătoare asupra clasicului basm pentru copii este, în momentul de față, întâmpinată cu multe controverse și critici.

De asemenea, producția filmului Winnie the Pooh: Blood and Honey este posibilă și pentru că opera originală a lui Alan Alexander Milne a intrat în domeniul public, în Statele Unite, în luna martie a acestui an. În conformitate cu legile drepturilor de autor din Statele Unite, o operă face parte din domeniul public după ce trec 95 de ani de la anul primei sale publicații sau 120 de la anul creării sale, oricare dintre acestea survine mai întâi. Ca atare, drepturile de autor exclusive ale lui Disney asupra personajelor și poveștilor din Winnie the Pooh se încheie, efectiv, dar cu toate acestea compania media își păstrează drepturile asupra versiunilor proprii ale personajelor lui Alan Alexander Milne. Legislația privind drepturile de autor variază de la o țară la alta. De exemplu, în Marea Britanie, drepturile asupra Winnie the Pooh nu vor intra în domeniul public decât în 2027, la 70 de ani după moartea lui Milne. Mai mult decât atât, în Statele Unite doar cartea a intrat în domeniul public, astfel încât orice elemente introduse în lucrarea ulterioară a lui Alan Alexander Milne sunt încă sub licența Disney, doar lucrarea originală publică: aceasta include personajul Tigger, introdus în colecția de povestiri The House at Pooh Corner (1928).

Winnie The Pooh în fața a patru persoane
Foto Winnie the Pooh: Blood and Honey

Vom vedea și alte personaje în afară de Winnie și Piglet?

Din acest motiv, imaginile făcute publice din filmul Winnie the Pooh: Blood and Honey nu îl includ pe Tigger, dar nu va mai trece mult timp până când filmele îl vor putea integra pe acest tigru săltăreț, fără permisiunea celor de la Disney. Cu toate acestea, studiourile nu pot folosi în momentul de față decât materiale direct din opera lui Alan Alexander Milne, deoarece Disney păstrează drepturile pentru orice contribuție creativă asupra acestora. Acest lucru înseamnă că filmele care nu sunt produse de Disney, dar care se bazează pe personajele lui Alan Alexander Milne, nu au dreptul de a-l prezenta pe Gopher, deoarece personajul a fost introdus de Disney în filmul Winnie The Pooh and the Honey Tree (1966). Alte viitoare posibile adaptări ar trebui să se asigure că nu există nicio asemănare cu adaptările celor de la Disney. Acest lucru include orice poveste Disney care nu este inspirată din opera lui Milne și orice reinterpretare autentică a acestora. În orice caz, Winnie the Pooh: Blood and Honey va fi o reinventare cu totul nouă a clasicului personaj, și cel mai probabil nu va fi niciodată acel Winnie the Pooh pe care îl știm cu toții, care iubește mierea și se bucură, în felul său, de viața liniștită pe care o duce.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.