Free cookie consent management tool by TermsFeed

Serialul Wednesday a fost lansat pe platforma de streaming Netflix acum aproximativ două luni (23 noiembrie 2022). De atunci, serialul continuă să rămână în topul preferințelor; deși nu chiar pe locul 1 (de care s-a bucurat timp de săptămâni bune), în puține țări acesta a ieșit din grila de top 10. Între timp, a strâns peste un miliard de ore de vizionare, ceea ce îl face să fie unul dintre cele mai vizionate seriale Netflix din toate timpurile. Se pare că decizia celor doi producători, Al Gouch și Miles Millar, de a crea un serial doar despre fiica Familiei Addams, Wednesday, a fost un real succes. În regia lui Tim Burton, serialul este o adevărată capodoperă, bucurându-se de popularitate extraordinară în rândul fanilor. Această nouă „readaptare” a benzilor pe care Charles Addams le-a desenat, care o are în centru pe fiica lui Morticia și Gomez Addams și al cărei rolei este interpretat de Jenna Ortega, a fost filmată în România – se pare că filmările au durat mai bine de 8 luni, și unde altfel ar fi putut fi filmat filmul dacă nu „în țara lui Dracula”? Nu știm cum vor sta filmările pentru următorul sezon, dar așteptăm informații oficiale!

La New York Comic Con, Jenna Ortega a declarat că: „Am muncit foarte mult la acest serial. Am fost nevoiți să stăm mai bine de 8 luni în România, departe de familiile noastre, încercând să creăm ceva cu adevărat uimitor, ceva care să-i facă dreptate lui Wednesday Addams”. Spre exemplu, multe scene care au loc la fictiva Academie Nevermore sunt filmate chiar în interiorul sau în incinta Castelului Cantacuzino, iar orașul „Jericho” a fost imaginat în țara noastră, însă construit pentru a reda cu fidelitate arhitectura tipică perioadei respective. Dincolo acestea, se pare că Tim Burton vrea să mute filmările pentru sezonul 2 din serialul Wednesday în altă țară, Bulgaria sau Ungaria, din cauza lucrurilor pe care este mai bine să nu le numim. În orice caz, Wednesday este un serial plin de surprize, și de multe dintre ele s-ar putea să nu fi auzit – până acum! Iată câteva lucruri interesante despre serialul lui Tim Burton pe care nu le știai, dar care se dovedesc a fi pline de întâmplări amuzante și chiar interesante. Fie că ne referim la distribuție, fie că ne referim la întâmplări și cadre care nu erau menite să joace un rol vital în dinamica serialului, dar sunt elemente ”behind the scenes”, sigur te va surprinde ce vei afla în continuare!

Jenna Ortega și-a făcut un upgrade la abilități înainte de a începe filmările

Vorbește multe limbi, știe să joace scrimă, se pricepe la a trage cu arcul, se pricepe și la sporturi marțiale, știe să cânte la violoncel – te-ai întreba, când a mai avut timp Ortega să le mai învețe și pe toate acestea?! Răspunsul: chiar înainte (și chiar în timpul) filmărilor. Pentru a reuși să se acomodeze cât mai fidel acestui personaj complex (Wednesday), Ortega s-a pregătit periodic, serios, și a luat chiar și lecții de canotaj. Chiar dacă antrenamentele au fost intense, Ortega s-a declarat foarte mulțumită de rezultatele pe care le-a avut, intrându-și perfect în pielea acestui personaj. De fapt, chiar a declarat faptul că „se regăsește destul de mult” în Wednesday Addams și din acest motiv i-a fost mult mai ușor să o interpreteze atât de bine!

Numeroase referințe la adaptările anterioare ale Familiei Addams

https://www.youtube.com/watch?v=7bXVghkX9d0
Evoluția personajului Wednesday din 1964 până în prezent

De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase adaptări ale benzilor desenate ale lui Charles. Atât filme, cât și seriale, cărți și chiar musical-uri. Poate cea mai evidentă „referință” este faptul că în serialul Wednesday joacă și actrița Christina Ricci, cea care joacă rolul omonim atât în filmul din 1991 (The Addams Family), cât și în cel din 1993 (The Addams Family Values). De-a lungul serialului, mai există și numeroase alte referințe. Spre exemplu, Wednesday din serial alege la un moment dat să poarte o rochie neagră, clasică, cu un guler alb, fiind o trimitere la rochia pe care Ricci a purtat-o în filmele anterioare. În biroul directoarei Weems, există un ursuleț plușat care ar fi existat și în casa Familiei Addams în serialul din 1964. Danny Elfman, cel care a avut sarcina de a se ocupa de coloana sonoră a serialului, a ales să includă note de instrumente mai clasice (clavecin, orgă), pentru a reaminti de atmosfera anilor 1960 – mix de modern și clasic!

Jenna Ortega s-ar fi prezentat la audiția rolului acoperită cu sânge fals

Din câte știm, Jenna Ortega joacă și în filmul tip slasher intitulat X, produs, regizat de Ti West, marca A24. În acest film, Mia Goth joacă un rol dublu – cel al lui Maxine și cel al lui Pearl. În cadrul distribuției se regăsește și Jenna Ortega, care are un rol secundar. În timp ce ar fi filmat o scenă, Ortega ar fi fost sunată de către Tim Burton pentru a discuta despre Wednesday. După cum actrița declară: „Eram plină de sânge, plină de transpirație, cu părul plin de glicerină, plus că aveam și o tăietură masivă pe față. Ah, da, mai adăugă și faptul că eram trează de mai bine de 24 de ore (…). Am intrat pe Zoom și [Tim] chiar s-a amuzat copios. M-a făcut să râd, îți dai seama. Mi s-a părut simpatică toată situația”. Oricum, Jenna Ortega a câștigat audiția și se pare că i-a adus un rol de succes, care a atras după sine numeroase alte solicitări de la Hollywood.

Actrița Christina Ricci era cât pe ce să nu facă parte din distribuția serialului

Actrița Christina Ricci era cât pe ce să nu facă parte din distribuția serialului
Un casting aproape ratat: Descoperă cum Christina Ricci a ajuns să joace rolul profesoarei Marilyn Thornhill în serialul Wednesday.
Sursă fotografie: Netflix

După cum bine știm, revenirea lui Ricci într-o nouă creație marca Familia Addams a fost destul de surprinzătoare, dar extrem de bine primită de către public. Când au început filmările pentru serial, Thora Birch a fost distribuită, de fapt, în rolul profesoarei Marilyn Thornhill. Mai mult decât atât, unele scene chiar au fost filmate, dar între timp aceasta a fost nevoită să se retragă din cauza unor probleme de familie, întorcându-se înapoi în Statele Unite. Ulterior, nu s-a mai putut întoarce în distribuție, iar rolul ei i-a fost redistribuit lui Christina Ricci. Echipa producției a fost nevoită chiar să folosească un ecran verde pentru a reface unele scene în care juca Birch.

Toate costumele din serial au fost lucrate și create de Colleen Atwood

Știm un lucru sigur: Tim Burton are un designer de costume preferat, numele său fiind Colleen Atwood. Iar lucrurile nu sunt nejustificate – Atwood chiar a câștigat Premiul Oscar pentru cele mai bune costume (Alice în Țara Minunilor). Lucrurile ajung să fie și mai personale, deoarece creatorul benzilor desenate, Charles Addams, a fost prieten foarte bun cu bunicul lui Atwood. Bineînțeles, pentru a rămâne cât mai fidel „sursei de inspirație”, el a încercat să redea cât mai bine culoarea locală a benzilor desenate, deci costumele pe care Charles le-ar fi imaginat pentru personajele sale. Totuși, a reușit să dea și o tentă mai modernă acestora, inspirându-se în special din tendințele de fashion actuale (și mai ales din stilul lui Billie Eilish). Uniforma pe care este nevoită Wednesday să o poarte este pictată manual: „Inițial, am vrut doar să facem o dungă gri și una neagră, dar nu prea ne-a plăcut rezultatul (…). Așa că am ajuns să pictăm dungile și să le desenăm, pentru un aspect mult mai interesant”, a declarat Colleen Atwood.

A treia încercare a lui Tim Burton de a realiza un proiect marca Familia Addams

Nu este prima „încercare” a lui Tim Burton de a realiza un proiect inspirat din benzile desenate ale lui Charles Addams. De fapt, regizorului i s-a propus și în anul 1991 să conducă producția filmului The Addams Family, însă avea deja în lucru un proiect: Batman Returns (1992). Chiar cu puțin timp înainte de a se angaja în proiectul Wednesday, Tim Burton a semnat un contract care prevedea să facă parte din echipa de producție și scenografie a unei animații stop-motion inspirate din Familia Addams, dar proiectul nu a dat rezultate și a fost amânat. În serialul acesta, Burton a investit foarte, foarte mult timp, dar și satisfacțiile pe care i le-a adus au fost imense.

Jenna Ortega a coregrafiat celebra scenă de dans și a fost nevoită să-și taie bretonul

Celebra scenă de dans din serialul Wednesday

Cred că nici nu este cazul să vorbim despre celebra scenă de dans care a devenit virală pe toate rețelele de socializare și care, de altfel, au reușit să atragă și atenția lui Lady Gaga. Dar probabil nu foarte multă lume știe că Jenna Ortega a petrecut ore bune urmărind arhive cu grupuri goths din anii ’80 care se distrau în cluburile de noapte, în vremurile respective, astfel încât să redea cât mai bine atmosfera dansurilor și mișcările. De asemenea, actrița a fost nevoită și să renunțe la breton, asta după ce a încercat numeroase alte alternative nereușite pentru a-și ascunde părul.

Ortega a avut COVID-19 în timp ce filma și anumite scene au necesitat multe duble

Deși echipei de coafură și machiaj i s-a promis faptul că scena „dușului cu sânge” va fi filmată într-un cadru unic, fără să fie nevoie de repetiții, se pare că lucrurile nu au stat chiar așa, întrucât a fost nevoie de cel puțin 3-4 încercări pentru a ieși cum și-a imaginat Burton. Evident, fiecare scenă nereușită atrăgea după sine noi coafuri și un nou machiaj pentru actorii implicați. Se știe și faptul că Jenna Ortega a dezvăluit faptul că, chiar dacă se simțea rău, i s-a spus să filmeze în continuare. „Îmi dădeau medicamente între filmări, pentru că ne așteptam cu toții la un rezultat pozitiv”, a declarat acesta. Odată ce a fost confirmată ca fiind pozitivă, filmările au fost sistate și reluate după o anumită perioadă de timp, iar producția a fost criticată pentru acest lucru.

Tim Burton și fixațiile sale destul de interesante și originale

Jenna Ortega și Tim Burton au căzut de acord asupra unui lucru: orice ar fi, nu clipi atunci când camera se concentrează asupra feței tale. „Trebuia să reîncepem totul ori de câte ori se întâmpla să clipesc, pentru că uneori, dacă îți ții ochi prea mult deschiși, îți dau lacrimile”, a declarat ea. „Era iarna românească, totul acel vânt bătându-mi în față. Am învățat să clipesc doar la replicile altora”, a mai adăugat Jenna Ortega. De asemenea, se pare că Tim Burton a ținut morțiș ca acel Thing să fie interpretat de un actor, să fie „o prelungire a acestuia”, nu ceva animat. Prin urmare, Victor Dorobanțu, magician, a fost nevoit să poarte un costum în timp ce dinamiza mâna, pentru a fi mult mai ușor ca al său corp să fie editat și eliminat din cadru.

Monstrul Hyde a fost interpretat de un actor, iar Catherine Zeta-Jones este superbă

Vă amintiți de oribilul și ciudatul monstru Hyde? Daniel Himschoot a fost cel care l-a adus la viață, fiind nevoit să poarte bastoane și cârje pentru a imita mișcările nenaturale ale acestuia. Chiar i-a ieșit, dat fiind faptul că ne va trebui ceva timp pentru a-l uita. De asemenea, persoana care se ocupa de machiaj, Tara McDonald, a declarat faptul că pentru a recrea o Morticia care să se potrivească timpurilor moderne, a fost nevoie „să lucreze alături de o echipă întreagă, de la extensiile de păr până la acoperirea corpului cu fond de ten foarte deschis la culoare, astfel încât să dăm senzația de ten palid”. Transformarea lui Catherine Zeta-Jones în Morticia se pare că a durat, de fiecare dată, aproximativ două ore și jumătate.

Acestea sunt câteva chestii interesante despre serialul Wednesday pe care este posibil să nu le fi știut – cel puțin nu până acum. Nouă chiar ni s-a părut interesant (și amuzant) faptul că Jenna Ortega „s-a prezentat” plină de sânge la apelul telefonic cu Tim Burton, precum și faptul că i s-a spus că ar fi mult mai dramatic să nu clipească în timpul filmărilor. În așteptarea celui de-al doilea sezon din serialul Wednesday, suntem sigur că Burton ne pregătește și mai multe surprize. Nu se știe încă o dată oficială de lansare, dar știm, conform anunțului Netflix, faptul că sezonul al doilea va avea loc; și noi chiar nu mai avem răbdare, fiindcă vrem să vedem ce ni se pregătește!

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.