Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine top filme coreene, deoarece știm faptul că cinematografia asiatică a început să fie din ce în ce mai mult pe placul cinefililor români. Acest lucru este de înțeles, deoarece aceste filme coreene reușesc să ne surprindă deseori prin profunzime, dar în special prin valori de viață și tradiții, poveștile inspiraționale cu și despre oameni simpli, alături de distribuții din ce în ce mai convingătoare.

Cu toate acestea, în realizarea listei noastre de recomandări vom încerca să avem în vedere în special filme coreene disponibile pe Netflix, HBO Max, Disney Plus și nu numai. Oferta de filme coreene este una destul de variată, și din acest motiv ne asumăm faptul că acest top nu este unul exhaustiv, ci unul selectiv.

Așadar, dacă ai recomandări de filme coreene Netflix, HBO Max, Disney Plus sau filme care nu sunt pe diferitele platforme de streaming disponibile, ne-ar face mare plăcere să ni le comunici în secțiunea de comentarii.

Există multe filme coreene bune, iar ofertele platformelor de streaming sunt avantajoase. Prin urmare, acest top reprezintă o alegere selectivă a titlurilor pe care considerăm că ar trebui să le ai în vedere, însă am încercat să facem și un mix între mai multe genuri.

Astfel, s-ar putea să existe filme care nu au un rating prea mare pe IMDb, iar motivul principal este însuși genul filmului (nu toată lumea apreciază la superlativ comediile romantice – de exemplu), dincolo de faptul că s-ar putea să existe „probleme” la actori și scenariu.

Cu toate acestea, pentru a reuși să facem un top cât mai complex și efervescent, am optat și pentru astfel de filme. De altfel, în lista de mai jos vei găsi și câteva recomandări de filme coreene istorice, horror, thriller și altele, care sunt disponibile în special pe diferite platforme de streaming.

Lucid Dream

Gen: SF/Thriller

Durată: 1 h 41 min

Data apariției: 2017

Notă IMDb: 6.1/10

Unde îl poți viziona: Netflix

Începem acest top filme coreene cu o peliculă disponibilă pe Netflix, din genul SF. În regia și după un scenariu de Joon-Sung Kim (chiar debutul său regizorial), cu Go Soo în rolul protagonistului și cu o distribuție excelentă, acest film, deși SF, are un substrat mult mai profund: dragostea de tată. Într-un registru science-fiction, cu efecte speciale și intrigi complementare, care reiterează misterul filmului, Lucid Dream este un film bine structurat, care abordează cu succes intriga și acțiunea privitoare la un tată, jurnalist de investigație, care încearcă să-și găsească fiul răpit, și fără să își dea seama pătrunde într-un joc în care limitele realității sunt distorsionate. Sol Kyung-gu, Go Soo, Kang Hye-jeong, Yu Chun Park fac parte din distribuția filmului.

The Warrior’s Way

Gen: Acțiune/Fantezie

Durată: 1 h 40 min

Data apariției: 2010

Notă IMDb: 6.2/10

Unde îl poți viziona: HBO Max

În regia lui Sngmoo Lee, după un scenariu de Sngmoo Lee și Scott Reynolds, avându-i pe Jang Dong-Gun, Kate Bosworth, Geoffrey Rush în distribuție, acest film urmărește încercarea grea a unui războinic de a proteja un copil mic. Cu acțiunea plasată în secolul al XIX-lea, reiterând o perioadă diferită a lumii în care trăim, Yang, protagonistul, este membrul clanului de asasini al cărui nume este ”Flautul trist”. Yang și-a propus dintotdeauna să fie cel mai bun în ceea ce face și reușește acest lucru atunci când alege să-l elimine pe liderul clanului rival. Totuși, el decide să cruțe viața unui copil din această bandă, ceea ce ridică suspiciunile grupului său. Forțat astfel să plece, fiind izgonit, Yang se retrage într-un oraș american. Însă nu își va putea găsi liniștea, deoarece vechi dușmani îi sunt pe urme. Acum, trebuie să aibă grijă și de viața copilașului.

Train to Busan

Gen: Acțiune/Horror/Thriller

Durată: 1 h 58 min

Data apariției: 2016

Notă IMDb: 7.6/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Mulți cinefili consideră că Train to Busan este unul dintre cele mai bune filme cu zombie, mai ales datorită faptului că reușește să depășească mai toate „clișeele” americane. Reușește să fie și un film profund, emoționant, urmărind povestea unui tată care, divorțat, încearcă să își ducă fiica să se vadă cu mama ei. În schimb, ajung blocați într-un tren, deoarece o apocalipsă zombie izbucnește pe neașteptate. Alături de alți câțiva supraviețuitori, el trebuie să rămână în viață nu doar pentru a avea grijă de fiica sa, ci și pentru a ajunge la destinație. O distribuție excelentă și plină de vedete, în regia lui Sang-ho Yeon, după un scenariu de Joo-Suk Park și Sang-ho Yeon, avându-i în distribuție pe Gong Yoo, Jung Yu-mi, Ma Dong-seok.

Parasite

Gen: Dramă/Thriller

Durată: 2 h 12 min

Data apariției: 2019

Notă IMDb: 8.5/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

În regia lui Bong Joon Ho, după un scenariu de Bong Joon Ho și Han Jin-won, și cu o distribuție specială (Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong), Parasite este unul dintre cele mai bine cotate filme coreene, meritând un loc special în acest top. Premiat cu Oscar, filmul urmărește povestea unei familii sărace care, atunci când prinde ocazia, manifestă o lăcomie patologică, o voracitate care, în cele din urmă, portretizează o imagine fidelă, incisivă, a societății bazate în primul rând pe discriminare, ridicularizare și inegalitate socială. Un film deosebit de bun, care merită toată atenția ta, și pe care cu greu îl vei putea uita. Cu o dinamică plină de tensiune, însă și multă profunzime, emoție, Parasite rămâne unul dintre preferatele noastre.

Sermon on the Mount

Gen: Dramă

Durată: 2 h 4 min

Data apariției: 2017

Notă IMDb: 7.2/10

Unde îl poți viziona: HBO Max

Regizat de Younguee Yoo, după un scenariu scris tot de către acesta, cu Baek Seo-Bin, Jung Soo-Kyung și Park Chang-Jun în distribuție, acest film este unul puțin „mai atipic” față de ceea ce, în general, se recomandă. În schimb, mizează pe un subiect destul de sensibil, dat fiind mai ales faptul că, în Coreea de Sud, lucrurile sunt așa cums unt: creștinismul și influențele pe care le are asupra țării. În filmul lui Yoo, opt tineri se adună pe furiș într-o peșteră pentru a-și pune diferite întrebări privitoare la credință, din dorința ca fiecare să își găsească scopul în viață. Un film profund, care pune întrebări existențiale, îți oferă răspunsuri și incită la meditație. Acești tineri sunt, de fapt, o imagine generală a lumii în care trăim, iar prin prisma întrebărilor pe care le au nu fac altceva decât să dea glas propriilor noastre întrebări.

20th Century Girl

Gen: Dramă/Romance

Durată: 1 h 59 min

Data apariției: 2022

Notă IMDb: 7.3/10

Unde îl poți viziona: Netflix

Regizat de Woo-ri Bang, cu Kim Yoo-jeong, Woo-Seok Byeon, Park Jung-woo, acest film plin de situații amuzante, fermecător și extrem de bine gândit urmărește povestea adolescentei care are o imaginație bogată, Na Bo-Ra. Totul începe dintr-o pură întâmplare, iar de aici viața ei se va schimba: neașteptat, se îndrăgostește de un băiat din clasă. 20th Century Girl este acel film de care ai nevoie pentru a te relaxa, pentru a te liniști și a te bucura de o zi odihnitoare de după un program intens și solicitant. Un film nostalgic, care te face să îți aduci aminte de vremurile ce au apus, care nu se vor mai reîntoarce, dar la care avem acces prin astfel de titluri. Acțiunea filmului este plasată în 1999, când începeam să facem salturi majore spre tehnologia actuală.

Il Mare

Gen: Dramă/Romance/Fantezie

Durată: 1 h 45 min

Data apariției: 2000

Notă IMDb: 7.5/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Regizat de Hyun-seung Lee, cu Lee Jung-jae, Jun Ji-hyun, Mu-saeng Kim, acest film nu trebuia să lipsească din top filme coreene. Il Mare este, de fapt, numele unui conac în care se mută Sung-Hyun (Lee Jung-jae), conacul tatălui său înstrăinat. Într-o zi, primește în cutia poștală o scrisoare de la o tânără femeie. Nimic neobișnuit la început, însă tot mai multe scrisori urmează să ajungă. Lucrurile devin și mai bizare în momentul în care Sung-Hyun își dă seama că acestea conțin profeții care se adeveresc privitoare la viitor. Un film coreean ușor diferit față de restul, dar foarte bine gândit și pus la punct. Chiar dacă are ceva care nu reușește să te convingă prea mult, tot te bucuri de atmosfera frumos creată și povestea emoționantă.

The Wailing

Gen: Dramă/Horror/Mister

Durată: 2 h 36 min

Data apariției: 2016

Notă IMDb: 7.4/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Dacă ești în căutare de filme coreene horror, cu mister, atunci The Wailing este pentru tine. În regia și după un scenariu de Na Hong-jin, cu Jun Kunimura, Hwang Jung-min, Kwak Do-won, acest film urmărește declanșarea unei pandemii în Gokseong, un mic sătuc din munți, imediat după ce liniștea omniprezentă a locuitorilor este dată peste cap de venirea unui străin. Pe acest fundal, au loc în sătuc o serie de crime misterioase și morți suspecte. Povestea se concentrează pe un ofițer care vrea să descopere adevărul din spatele acestei pandemii și criminalul, înainte de a fi prea târziu: propria sa fiică are potențialul de a deveni victimă. Un film coreean care îți dă fiori, tensionat și înfiorător, probabil unul dintre cele mai bune filme coreene thriller de acest gen, alături de Parasite și, bineînțeles, altele de care probabil încă nu am auzit.

Escape from Mogadishu

Gen: Dramă/Acțiune/Thriller

Durată: 2 h 1 min

Data apariției: 2021

Notă IMDb: 7.0/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Regizat de Seung-wan Ryu, după un scenariu de Ki-cheol Lee și Seung-wan Ryu, acest film se axează pe războiul civil din Mogadishu, când un grup de oameni rămâne blocat în centrul său. Într-o Somalie devastată de război, personalul și familiile ambasadelor sud-coreeană, alături de cele nord-coreene, deși duc o campanie pentru a compromite rezultatele reciproce, acum sunt nevoite să se alieze pentru a scăpa din Mogadishu. Un film coreean foarte interesant, care pune accent pe latura istorică a țării, dar și pe sacrificiile pe care oamenii le fac pentru a-și proteja și avea grijă de familie. De asemenea, cu un substrat profund (oameni diferiți, chiar dușmani, dar care sunt uniți de aceeași cauză), Escape from Mogadishu capătă valențele unui film care te va emoționa și, în aceeași măsură, inspira.

Veteran

Gen: Dramă/Acțiune/Comedie

Durată: 2 h 3 min

Data apariției: 2015

Notă IMDb: 7.0/10

Unde îl poți viziona: Netflix

Continuăm acest top filme coreene cu recomandarea unui film în regia lui Seung-wan Ryu, cu un scenariu scris tot de către el și Hwang Jung-min, Yoo Ah-in, Hae-Jin Yoo în distribuție. Acest film urmărește povestea detectivului Seo Do-cheol care vrea să facă orice este necesar pentru a-l pedepsi pe milionarul Jo Tae-oh, cel care conduce un imperiu al crimei și care, în trecut, a încercat să-i ucidă prietenul. Într-un amestec permanent de acțiune, suspans, tensiune, dar și cu un profund substrat emoțional și moral, filmul explorează diferențele sociale ale societății, dar și abuzurile de putere ale celor care deseori „domină” regulile unei societăți. De asemenea, este și un film cu numeroase scene amuzante, care vor stârni zâmbetele și râsetele telespectatorilor.

Tune in for Love

Gen: Dramă/Romance

Durată: 2 h 2 min

Data apariției: 2019

Notă IMDb: 7.1/10

Unde îl poți viziona: Netflix

În regia lui Ji-woo Jung, după un scenariu de Ji-woo Jung, cu Kim Go-eun, Jung Hae-in, Park Hae-joon, Tune in for Love urmărește o inspirațională poveste de dragoste, pe parcursul a mai mulți ani, cu tot ce presupune aceasta: iubiri și trădări, bucurii și tristeți, suișuri și coborâșuri. Deși iubirea dintre ei este evidentă, se pare că mereu intervin situații care îi țin la distanță. Cu toate acestea, cei doi continuă să se caute, să nu renunțe unul la celălalt, oricât de mari și grele ar fi impedimentele vieții, indiferent de tot ce le-ar sta în cale. O poveste de dragoste sinceră și profundă, emoționantă, despre ce sunt capabili să facă oamenii simpli pentru a atinge fericirea la care visează de o viață întreagă. Pentru pasionații de filme coreene de dragoste, aceasta este una dintre cele mai potrivite alegeri.

Night in Paradise

Gen: Dramă/Acțiune/Crimă

Durată: 2 h 11 min

Data apariției: 2020

Notă IMDb: 6.7/10

Unde îl poți viziona: Netflix

În regia lui Park Hoon-jung, după un scenariu scris tot de către acesta, și cu Tae-goo Eom, Jeon Yeo-bin și Seung-Won Cha în distribuție, Night in Paradise este unul dintre acele filme coreene thriller clasice, fiind o alegere excelentă pentru fanii genului. O dramă întunecată și tensionată în care un mafiot, refuzând să se alături bandei rivale, își vede toată familia ucisă. Acesta alege să se răzbune și fuge pe insula Jju, unde întâlnește o femeie pe nume Kim Jae-yeon, bolnavă în fază terminală. Deși știe că are de suferit, el leagă o relație strânsă cu aceasta. Însă, nici aici pe insulă, Tae-goo nu își poate găsi liniștea, întrucât este vânat de cei cărora le-a făcut rău. Filmele cu povești de răzbunare, dramă, dar și un strop de romance, sunt o alegere potrivită pentru cei cărora le plac poveștile de acest gen.

I Saw the Devil

Gen: Dramă/Acțiune/Crimă

Durată: 2 h 24 min

Data apariției: 2010

Notă IMDb: 7.8/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Cum tocmai ziceam de povești de răzbunare, am adăugat în acest top filme coreene și titlul lui Jee-woon Kim, I Saw the Devil, cu Lee Byung-hun, Choi Min-sik, Jeon Gook-hwan în rolurile principale. O poveste incisivă, furioasă, obsesivă, care urmărește povestea unui criminal, după ce comite o crimă oribilă. Kyung-chul caută răzbunare, acum, și nu se va opri până când nu va obține ceea ce caută: pacea cu demonii interiori. Un thriller coreean extraordinar, care reușește să depășească tiparele clasice ale unui thriller american. Intens, tensionat, cu multe răsturnări de situație, care te va ține captiv de la început până la sfârșit. Cu un scenariu foarte bine adaptat și pus la punct, I Saw the Devil este un adevărat thriller de succes.

Okja

Gen: Dramă/Acțiune/Aventură

Durată: 2 h

Data apariției: 2017

Notă IMDb: 7.3/10

Unde îl poți viziona: Netflix

În regia lui Bong Joon Ho, după un scenariu de Bong Joon Ho și Jon Ronson, distribuția reunind mai mulți actori renumiți (Tilda Swinton, Paul Dano, Seo-hyun Ahn), acest film spune povestea unei tinere pe nume Mija, care își propune să-și salveze animalul pe care l-a crescut, Okja. Okja este un „animal experimental”, parte a unui experiment din industria fabricării de carne, condus de o companie americană coruptă. Scopul final al companiei este acela de a-l consuma pe acest animal crescut de Mija, iar filmul în sine reprezintă, de fapt, o satiră incisivă a capitalismului american, precum și reiterarea imaginii brutale și violente pe care industria alimentară, inclusiv cea a zootehniei, o implică prin procesele de producție a cărnii. Povestea este una profundă, pe alocuri sfâșietoare, însă și amuzantă, inspirațională, făcând filmul o alegere foarte bună pentru cei care vor să urmărească ceva care să îți dea de gândit.

Forgotten

Gen: Mister/Thriller

Durată: 1 h 48 min

Data apariției: 2017

Notă IMDb: 7.4/10

Unde îl poți viziona: Netflix

Regizat de Jang Hang-jun, cu Kang Ha-neul, Kim Mu-yeol, Moon Sung-keun, Na Young-hee în distribuție, acest thriller psihologic urmărește povestea tânărului Jin-seok, care, într-o seară, vede cum fratele său este răpit pe stradă. Totuși, câteva săptămâni mai târziu, fratele său se va reîntoarce, și pare că este bine, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Cu toate acestea, Jin-seok își dă rapid seama că lucrurile nu sunt chiar atât de în regulă, pe măsură ce fratele său se comportă tot mai bizar. Astfel, acesta ajunge să pună la îndoială identitatea propriului frate, în timp ce lucruri și situații bizare încep să aibă loc. Jin-seok încearcă să descopere ce s-a întâmplat cu adevărat în seara răpirii fratelui său, fiind prins într-un joc psihologic bizar, tensionat, în care nimic nu mai pare a fi ceea ce este. Dacă ești în căutare de filme coreene Netflix din genul thriller, atunci ar trebui să mizezi pe Forgotten, deoarece este genial.

Nothing Serious

Gen: Comedie/Dramă/Romance

Durată: 1 h 34 min

Data apariției: 2021

Notă IMDb: 6.5/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Regizat și după un scenariu de Ga-Young Jeong, cu Yoo-ram Bae, Kim Jae-hwa, Jeon Jong-seo, Nothing Serious este un film „nu prea serios”, dar pe care n-am fi putut să nu îl includem în top filme coreene, în special pentru cei care adoră comediile romantice. Cu un scenariu foarte relaxat, situații amuzante și uneori ieșite din comun, filmul urmărește povestea lui Woo-ri și a lui Ja-young, care, deși urăsc singurătatea, devin foarte anxioși atunci când au ocazia de a ieși la întâlniri. Totuși, apelează la o aplicație de dating pentru a-și găsi perechea. Când it is a match, cei doi ajung să fie împreună, iar de-aici avem parte de o comedie romantică de zile mari, cum deseori doar aceste filme coreene de dragoste reușesc să ne ofere. Chiar dacă are un rating mai mic, am vrut să-l includem în top pentru că este amuzant, relaxant și nu îți solicită atenția, iar uneori avem nevoie de astfel de filme pentru a mai uita de grijile cotidiene.

The Outlaws

Gen: Acțiune/Crimă/Thriller

Durată: 2 h 1 min

Data apariției: 2021

Notă IMDb: 7.2/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Regizat și scris de Yoon-Seong Kang, cu Ma Dong-seok, Yoon Kyesang, Jo Jae-yoon, acesta este un film coreean de acțiune bazat pe evenimente reale, urmărind povestea unui detectiv din Seul. Acesta se angajează în a asigura pacea într-un cartier, în timp ce două găști de gangsteri își dispută teritoriul prin violență și crimă organizată. Dacă ești în căutarea unui film de acțiune, tensionat, plin de suspans și cu situații neașteptate, atunci The Outlaws s-ar putea să fie alegerea cea mai bună pentru tine. Actorii fac roluri convingătoare, iar scenariu bine gândit și pus la punct îți asigură cap-coadă o acțiune interesantă și deloc previzibilă. Nu am putut să nu îl includem în lista noastră de recomandări filme coreene Amazon Prime Video.

Minari

Gen: Dramă

Durată: 1 h 55 min

Data apariției: 2020

Notă IMDb: 7.4/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

În regia lui Lee Isaac Chung, după un scenariu scris tot de către el, Minari este o dramă extrem de profundă, pentru care Youn Yuh-jung, în 2021, a luat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar. Alături de Steven Yeun, Yeri Han Alan, Kim Youn, filmul acesta urmărește povestea unei familii coreano-americane care decide să se mute, în căutarea „visului american”, la o fermă din Arkansas. Deși viața lor pare normală, urmându-și cursul firesc, când în scenă apare bunica lor, lucrurile iau o întorsătură radicală. Minari urmărește povestea tuturor acelor lucruri care ne leagă și ne țin împreună, într-o dramă de familie care reiterează, în cele din urmă, cât de important este să ne păstrăm legăturile și să ne iubim familia. Youn Yuh-jung face un rol deosebit de bun și convingător, dar nici ceilalți actori nu se lasă mai prejos.

The Call

Gen: Crimă/Horror/Mister

Durată: 1 h 52 min

Data apariției: 2020

Notă IMDb: 7.1/10

Unde îl poți viziona: Netflix

Continuăm acest top filme coreene cu un film în regia lui Chung-Hyun Lee, după un scenariu de Sergio Casci și Chung-Hyun Lee, cu Park Shin-Hye, Jeon Jong-seo, Kim Sung-ryung făcând parte din distribuția excepțională. Un thriller misterios, captivant, tensionat și obscur, care ne spune povestea lui Kim Seo-yeon, o tânără care găsește un telefon vechi atunci când se întoarce în casa copilăriei sale. Lucrurile devin ciudate în momentul în care telefonul începe să sune, și de partea cealaltă a receptorului se află Oh Young-sook, care susține că sună dintr-un alt plan temporal: cu 20 de ani în trecut. Știind cum va fi viitorul, Kim Seo-yeon încearcă să îi dicteze lui Oh Young-sook ce să facă. Însă, își dă seama că dacă schimbă trecutul, atunci consecințele asupra viitorului trăit pot fi mult mai violente și periculoase decât ar crede. Cu o poveste foarte bizară, un scenariu deosebit de palpitant, situații tensionate și neașteptate, răsturnări de situație și o dinamică satisfăcătoare, The Call este un thriller pe care nu vei vrea să îl ratezi.

The Villainess

Gen: Acțiune/Dramă/Crimă

Durată: 2 h 4 min

Data apariției: 2017

Notă IMDb: 6.6/10

Unde îl poți viziona: Amazon Prime Video

Încheiem acest top filme coreene cu un titlu în regia lui Byung-gil Jung, după un scenariu scris de Byeong-sik Jung și Byung-gil Jung, cu Kim Ok-bin, Shin Ha-kyun, Sung Jun în distribuție. Filmul The Villainess urmărește povestea lui Sook-Hee (Kim Ok-bin), o asasină lipsită de milă crescută în Yanbian, China, unde copilăria și-a petrecut-o învățând tainele de a fi asasin. Sook-Hee, sub acoperire, se îndreaptă spre Coreea de Sud, unde în sfârșit vrea să-și găsească pacea. În schimb, aici întâlnește doi bărbați care nu îi dau pace. Dar Sook-Hee nu se va opri aici și va face orice pentru a rupe legăturile cu trecutul. Bineînțeles, nu îi va fi ușor, deoarece încă există situații care n-au fost rezolvate. Un thriller complex, dinamic, plin de acțiune și care te va ține în priză de la început până la sfârșit.

Acesta este topul cu filme coreene pe care ți le recomandăm cu încredere. Trebuie să ai în vedere faptul că am încercat să alegem doar titluri care se găsesc pe platformele de streaming Netflix, Amazon Prime Video și HBO Max, Disney Plus.

Știm că topul de față nu este exhaustiv, pentru că nu ne-am propus acest lucru, și multe alte titluri ar fi putut fi adăugate (Poetry, de exemplu, un film deosebit de bine cotat și apreciat de public).

De aceea, dacă ai și alte recomandări de filme coreene pe care crezi că ar trebui să le vedem, le așteptăm în secțiunea de comentarii.

Vizionare plăcută!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.