Free cookie consent management tool by TermsFeed

Din ce în ce mai mult simțim nevoia să ne simțim organizați și productivi în zona noastră de lucru. Chiar dacă este doar o chestiune de practicitate sau de modernitate, un mouse wireless poate fi o opțiune excelentă în acest scop.

Ne eliberează de încurcătura de fire care se formează pe birou, devenind o opțiune mai ordonată, mai modernă și mai portabilă!

Există mai multe modele cu butoane și conectivitate diferite, așa că este important să știți care este cea mai bună alegere pentru rutina dumneavoastră. Mai jos veți găsi un top și criterii care să vă ajute în procesul dvs. de alegere pentru cel mai bun mouse wireless.

Veți observa că cele mai multe modele sunt, întâmplător, de la Logitech, deoarece majoritatea utilizatorilor și experților în domeniu sunt de acord că este marca care oferă cele mai remarcabile opțiuni în această categorie de produse.

Așadar, consultați acest ghid care sperăm că vă va face timpul petrecut în fața calculatorului mult mai confortabil și mai organizat!

Razer Viper Ultimate

Razer Viper Ultimate este un mouse high-end
Razer Viper Ultimate vine cu o serie de caracteristici impresionante

Razer Viper Ultimate este un mouse high-end care vine cu o serie de caracteristici impresionante. Pentru început, este extrem de ușor, dar se simte totuși robust și bine construit. În plus, se mândrește cu un senzor fenomenal de 20K CPI care oferă o precizie de urmărire excepțională. Și pentru a completa toate acestea, durata de viață a bateriei este absolut incredibilă – puteți obține cu ușurință 100 de ore de utilizare înainte de a fi nevoie să îl reîncărcați. Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje. În primul rând, prețul este destul de exorbitant. În al doilea rând, există mai puține opțiuni de personalizare decât unele dintre celelalte mouse-uri de pe piață. În general, Razer Viper Ultimate este o alegere excelentă pentru jucătorii FPS (care se ocupă de setări în jocuri, spre exemplu, ca să tragă mai bine, precum în CS:GO) și care caută un mouse de top. Cu toate acestea, prețul său ridicat poate descuraja unii utilizatori să facă această achiziție.

Logitech G PRO X SUPERLIGHT

Logitech G Pro X Superlight este o alegere excelentă pentru jucătorii FPS
Logitech G Pro X Superlight, o alegere excelentă pentru jucătorii care trebuie să poată reacționa rapid

Logitech G Pro X Superlight este o alegere excelentă pentru jucătorii FPS care caută un mouse extrem de ușor. Cântărind doar 59 g, este unul dintre cele mai ușoare mouse-uri de pe piață. De asemenea, are un timp de răspuns excelent, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru jucătorii care trebuie să poată reacționa rapid. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje pentru Logitech G PRO X SUPERLIGHT. Unul dintre ele este faptul că nu există prea mult suport pentru palmă, așa că este posibil să nu fie confortabil pentru toți utilizatorii. Un altul este că nu există un buton DPI fizic, așa că va trebui să ajustați setările DPI în software. Dar, în general, Logitech G Pro X Superlight este o alegere excelentă pentru gamerii care caută un mouse rapid și Ultra-Light.

Razer Naga Pro

Razer Naga Pro este un mouse de gaming excelent
Razer Naga Pro este ,probabil, cel mai versatil mouse wireless, dar și unul dintre cele mai scumpe

Razer Naga Pro este un mouse wireless cu o mulțime de caracteristici. Acesta are dimensiunile de 4,7 x 2,9 x 1,7 inch și cântărește 117 g. Veți găsi receptorul USB de 2,4 GHz găzduit sub corpul mouse-ului. Panoul cu 12 butoane este dotat cu iluminare RGB și este detașabil. DPI-ul poate fi comutat între 100 și 20.000 în 5 etape. Durata de viață a bateriei este de până la 100 de ore. Câteva argumente pro ale acestui mouse de gaming sunt faptul că are performanțe excelente, un software solid și este foarte versatil cu diferitele panouri laterale. Cu toate acestea, unele dezavantaje sunt că designul ar putea fi mai confortabil și cam scump. În general, Razer Naga Pro este un mouse de gaming excelent pentru persoanele care doresc o mulțime de caracteristici și opțiuni de personalizare, dar trebuie să știți că are un cost.

Logitech MX Master 3

Logitech MX Master 3 este un mouse bine dotat
MX Master 3 suportă conectivitate multi-dispozitiv

Logitech MX Master 3 este un mouse bine dotat, care va fi pe placul unei varietăți de utilizatori. Cea mai bună caracteristică a sa este reprezentată de personalizările specifice aplicațiilor, care vă permit să adaptați mouse-ul la nevoile dumneavoastră specifice. Librăria de aplicații suportate este, de asemenea, foarte extinsă, așa că vei găsi cu siguranță o aplicație care să se potrivească nevoilor dvs. În plus, MX Master 3 suportă conectivitate multi-dispozitiv, astfel încât îl puteți utiliza cu mai multe computere sau dispozitive. Cu toate acestea, MX Master 3 poate fi scump pentru unii utilizatori și este potrivit doar pentru dreptaci. În plus, este posibil ca mânerele de cauciuc pentru palmă și cele laterale să nu fie pe placul tuturor. Dar, în general, Logitech MX Master 3 este un mouse excelent pentru cei care au nevoie de un dispozitiv versatil și personalizabil.

Logitech MX Vertical

 Logitech MX Vertical, mouse confortabil și ergonomic
Forma sa verticală ajută la reducerea efortului asupra mușchilor brațului, încheieturii mâinii

Dacă sunteți în căutarea unui mouse confortabil și ergonomic, Logitech MX Vertical este o opțiune excelentă. Forma sa verticală ajută la reducerea efortului asupra mușchilor brațului, încheieturii mâinii, iar calitatea constructivă solidă asigură că va dura ani de zile. În plus, durata de viață mare a bateriei sale înseamnă că nu va trebui să vă faceți griji cu privire la reîncărcarea frecventă a acesteia. Iar dacă folosiți mai multe calculatoare sau laptopuri, puteți sincroniza cu ușurință și schimba rapid între trei dispozitive wireless. Cu toate acestea, rețineți că este posibil să fie nevoie să vă obișnuiți cu noua sa formă, iar mânerul său vertical este mai puțin precis decât un mouse tradițional. În plus, nu există nici un spațiu de stocare a dongle-ului, așa că va trebui să găsiți un loc sigur pentru a-l păstra atunci când nu îl folosiți.

Apple Magic Mouse 2

este livrat cu un cablu Lightning-to-USB care facilitează încărcarea
Apple Magic Mouse 2 este o alegere bună pentru utilizatorii care caută un mouse wireless compatibil cu computerul lor Mac

Apple Magic Mouse 2 este o alegere bună pentru utilizatorii care caută un mouse wireless compatibil cu computerul lor Mac. Acest mouse are o baterie reîncărcabilă, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la înlocuirea bateriilor și are, de asemenea, o suprafață multitouch care vă permite să folosiți gesturi pentru a vă controla calculatorul. Mouse-ul este, de asemenea, bun atât pentru stângaci, cât și pentru dreptaci și se împerechează automat cu Mac-urile prin Bluetooth. Singurul dezavantaj al acestui mouse este că nu poate fi utilizat în timp ce se încarcă, dar este livrat cu un cablu Lightning-to-USB care facilitează încărcarea.

Logitech G305 LIGHTSPEED

G305 va funcționa până la 250 de ore cu un singur set de baterii
Logitech G305, folosește tehnologia wireless LIGHTSPEED

G305 LIGHTSPEED de la Logitech este un mouse wireless cu preț accesibil care oferă performanțe și caracteristici comparabile cu cele ale modelelor cu preț mai ridicat. G305 folosește tehnologia wireless LIGHTSPEED, proprietatea Logitech, care oferă un timp de răspuns de 1ms și este livrat cu un dongle USB de 2,4 GHz pentru conectarea la un PC. Mouse-ul este alimentat de două baterii AA, iar Logitech susține că G305 va funcționa până la 250 de ore cu un singur set de baterii. G305 este un mouse cu DPI reglabilă (până la 12.000 dpi) și cinci butoane programabile. Un potențial dezavantaj al lui G305 este că nu este reîncărcabil, deși durata de viață a bateriei este impresionantă. În general, Logitech G305 LIGHTSPEED este o alegere excelentă pentru cei care caută o cale accesibilă către mouse-urile wireless.

Cum să alegi cel mai bun mouse wireless

Design

Un mouse wireless cu un design nepotrivit poate cauza probleme precum dureri de încheietură. De aceea, este atât de important să acordați atenție unor aspecte precum dimensiunea, forma și greutatea atunci când alegeți un mouse wireless. De exemplu, un mouse cu un design prea mic poate fi dificil de prins în mână, în timp ce un mouse cu un design prea mare poate fi incomod de folosit pentru perioade lungi de timp. În general, cel mai bine este să alegeți un mouse wireless care are o formă potrivită utilizării pe care o realizați dvs.

Greutate

Dacă ați folosit vreodată un mouse wireless, știți că acesta poate fi foarte convenabil. Nu vă mai încurcați în cabluri și puteți lua mouse-ul cu dvs. oriunde mergeți. Dar v-ați gândit vreodată la greutatea mouse-ului wireless? Credeți sau nu, greutatea unui mouse wireless poate fi de fapt destul de importantă. Un mouse mai greu va avea nevoie de mai multă energie pentru a-l mișca, iar acest lucru poate să provoace oboseală după o utilizare prelungită. Pe de altă parte, un mouse mai ușor poate fi mai confortabil de utilizat. Așadar, atunci când alegeți un mouse fără fir, asigurați-vă că luați în considerare greutatea cu care vă simțiți confortabil. S-ar putea să descoperiți că un mouse ușor este exact ceea ce vă trebuie sau s-ar putea să preferați greutatea suplimentară. Oricum ar fi, greutatea mouse-ului wireless este cu siguranță un aspect la care trebuie să vă gândiți.

Butoane suplimentare

Butoanele suplimentare pot fi foarte utile, permițându-vă să efectuați sarcini specifice cu un simplu click. De exemplu, este posibil să doriți un buton care să deschidă browserul web sau un altul care să facă o captură de ecran. În plus, butoanele suplimentare pot fi programate pentru a îndeplini mai multe funcții, oferindu-vă și mai mult control asupra computerului. Așadar, atunci când cumpărați un mouse wireless bun, asigurați-vă că alegeți unul cu o mulțime de butoane suplimentare dacă preferați acest lucru.

Senzor optic sau laser

Un factor important de luat în considerare este tipul de senzor utilizat. Senzorii optici și cei cu laser sunt cele două tipuri mai comune, iar fiecare are propriile avantaje și dezavantaje. Senzorii optici tind să fie mai preciși și mai receptivi, ceea ce îi face o alegere bună pentru gameri sau pentru oricine are nevoie de un control de precizie al mouse-ului. Cu toate acestea, ei pot fi sensibili la condițiile de lumină și pot necesita o suprafață specială pentru a funcționa corect. Senzorii laser, pe de altă parte, nu sunt la fel de afectați de condițiile de lumină și pot funcționa pe o gamă mai largă de suprafețe. De asemenea, aceștia sunt, în general, mai accesibili decât senzorii optici. Cu toate acestea, ei pot fi mai puțin preciși, ceea ce îi face mai puțin ideali pentru jocuri sau alte aplicații în care precizia este esențială.

Conexiune wireless de 2,4 GHz sau Bluetooth

Dezbaterea dintre 2,4 GHz și Bluetooth la mouse durează de ani de zile, dar nu există un consens clar cu privire la care conexiune este mai bună. Fiecare tehnologie are propriile avantaje și dezavantaje. Bluetooth este de obicei mai fiabil și are o latență mai mică, în timp ce conexiunea wireless de 2,4 GHz oferă o rază de acțiune mai mare și nu este la fel de sensibilă la interferențe. În cele din urmă, cea mai bună alegere pentru un mouse wireless depinde de nevoile dumneavoastră specifice. Dacă sunteți în căutarea unui mouse care va fi folosit mai ales pentru jocuri sau alte aplicații de înaltă performanță, Bluetooth este probabil cea mai bună opțiune. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de un mouse care poate fi folosit din cealaltă parte a camerei, conexiunea wireless de 2,4 GHz este probabil o alegere mai bună.

Baterie

Dacă v-ați folosit vreodată mouse-ul wireless și ați constatat că bateriile sunt descărcate, atunci știți cât de frustrant poate fi acest lucru. Nu numai că trebuie să vă opriți din ceea ce faceți și să căutați baterii noi, dar trebuie să așteptați ca mouse-ul să se împerecheze din nou cu receptorul. Pentru a evita această potențială bătaie de cap, este important să acordați atenție duratei de viață a bateriilor atunci când cumpărați un mouse wireless. Căutați un mouse care utilizează baterii AA sau AAA, deoarece acestea sunt ușor de găsit și de înlocuit. Dacă este posibil, alegeți un mouse cu o baterie încorporată care poate fi reîncărcată prin USB. În acest fel, veți avea întotdeauna o sursă de alimentare la îndemână. Pe scurt, durata de viață a bateriei este un aspect important atunci când achiziționați un mouse wireless, așa că asigurați-vă că alegeți unul care să vă satisfacă nevoile.

Parametrii tehnici

Este important să luați în considerare și parametrii tehnici. Cel mai important parametru distanța maximă la care mouse-ul se poate afla față de receptor pentru a funcționa fără probleme. O altă specificație importantă este durata de viață a bateriei, care va determina cât de des va trebui să înlocuiți bateriile sau să reîncărcați mouse-ul. În plus, ar trebui să vă uitați la sensibilitatea mouse-ului, care se măsoară în DPI (dots per inch). Un DPI mai mare înseamnă că mouse-ul va fi mai sensibil, ceea ce îl va face mai ușor de utilizat. În cele din urmă, ar trebui să luați în considerare și rata de interogare, care reprezintă frecvența cu care mouse-ul raportează poziția sa către computer. Luând în considerare toți acești parametri tehnici, vă puteți asigura că alegeți un mouse wireless care să vă satisfacă nevoile.

Iluminare cu LED-uri

În timp ce majoritatea oamenilor se concentrează asupra dimensiunii, formei și culorii mouse-ului fără fir, există un alt factor la fel de important: tipul de iluminare utilizat. LED-urile, sau diodele emițătoare de lumină, sunt cea mai populară alegere pentru mouse-urile wireless, deoarece sunt luminoase și eficiente din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, există câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți un mouse cu LED-uri. În primul rând, asigurați-vă că LED-ul este suficient de luminos pentru a oferi o bună vizibilitate în toate condițiile de iluminare dacă sunteți un fan RGB. În al doilea rând, fiți conștienți de faptul că unele LED-uri pot produce o „pâlpâire” care poate cauza oboseala ochilor. Dacă folosiți mouse-ul pentru perioade lungi de timp, căutați să fie echipat cu LED care are o setare „lină” pentru a ajuta la reducerea acestui efect. În cele din urmă, țineți cont de faptul că un mouse wireless cu LED tinde să fie mai scump decât cei cu alte tipuri de iluminare.

Compatibilitate software

Nu toate mouse-urile wireless vor funcționa cu toate sistemele de operare, așa că este important să verificați dacă mouse-ul care vă interesează este compatibil cu sistemul de operare pe care îl utilizați. În general, majoritatea vor funcționa cu Windows și MacOS, dar pot exista unele probleme de compatibilitate cu sistemele bazate pe Linux. Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este că unele mouse-uri necesită software sau drivere speciale pentru a funcționa corect. Dacă nu sunteți sigur că un mouse este compatibil cu sistemul dvs., este întotdeauna mai bine să verificați acest aspect înainte de a face o achiziție. Făcându-vă timp pentru a găsi un mouse wireless compatibil cu OS-ul dumneavoastră, vă puteți asigura că îl veți putea folosi fără probleme.

Timp de răspuns

Timpul de răspuns este important, deoarece determină cât de repede se va mișca cursorul de pe ecran ca răspuns la mișcările mâinii dumneavoastră. Un timp de răspuns mai mic înseamnă că există un decalaj mai mic între mișcările mâinii dvs. și mișcarea cursorului, ceea ce poate fi deosebit de important atunci când jucați jocuri video sau când lucrați la proiecte de design grafic. În general, ar trebui să căutați un mouse wireless cu un timp de răspuns de 8 milisecunde sau mai puțin. Cu toate acestea, nu uitați că timpii de răspuns pot varia în funcție de tipul de conexiune wireless utilizat, așa că asigurați-vă că verificați specificațiile oricărui mouse pe care îl aveți în vedere înainte de a face o achiziție.

Suport pentru gesturi

Suportul pentru gesturi vă permite să efectuați anumite acțiuni printr-o simplă mișcare a mouse-ului. De exemplu, este posibil să puteți face click dreapta prin efectuarea unei mișcări circulare rapide cu mouse-ul. Acest lucru poate fi extrem de util atunci când lucrați cu documente sau fișiere mari. În plus, suportul pentru gesturi poate fi utilizat și pentru a naviga prin meniuri și pentru a efectua alte sarcini. Prin urmare, este clar că suportul pentru gesturi este o caracteristică esențială a unui mouse wireless.

Scrolling avansat

Când vine vorba de calculatoare, totul se mișcă din ce în ce mai repede. Ne așteptăm să putem face mai multe lucruri în mai puțin timp, iar acest lucru include și parcurgerea paginilor de informații. Un mouse standard pur și simplu nu mai face față sarcinii – avem nevoie de ceva care să țină pasul cu cerințele noastre de viteză. De aceea, un scroll avansat este o necesitate pentru oricine dorește să beneficieze de performanță. Cu această funcție, un mouse wireless facilitează parcurgerea cu ușurință a paginilor de text sau a imaginilor. Chiar dacă doar navigați pe internet, vă poate ajuta să ajungeți mai repede acolo unde doriți.

Întrebări frecvente

Cum funcționează un mouse wireless?

Un mouse wireless utilizează un mic receptor pentru a se conecta la computer. Receptorul este de obicei conectat la un port USB al computerului. Atunci când mutați mouse-ul, receptorul trimite un semnal către computer care îi indică acestuia unde se află mouse-ul. Calculatorul mută apoi cursorul pe ecran în mod corespunzător. Astfel, puteți folosi mouse-ul fără a vă face griji cu privire la cabluri încurcate. Cu toate acestea, au nevoie de baterii pentru a funcționa și, uneori, pot fi mai puțin receptive decât mouse-urile cu fir.

Care este durata de viață a bateriilor la un mouse wireless?

Durata de viață a bateriei unui mouse wireless poate varia în funcție de producător. Logitech, de exemplu, susține că dispozitivele sale pot rezista până la șase luni. Este posibil ca alte companii să nu aibă o durată de viață a bateriei la fel de impresionantă, dar un mouse mediu va rezista totuși trei luni dacă nu îl folosești mai mult de 4-5 ore pe zi. Desigur, dacă utilizați mouse-ul în mod constant pe parcursul zilei, probabil că va trebui să îl încărcați mai des. Dar, în general, durata de viață a bateriei unui mouse fără fir este destul de bună și nu ar trebui să vă faceți griji că se termină prea repede.

Cum funcționează senzorii optici la un mouse wireless?

Acești senzori funcționează cu ajutorul unei camere minuscule care realizează 1.500 de fotografii pe secundă. Mouse-ul folosește apoi aceste informații pentru a urmări mișcarea. Camera este capabilă să funcționeze pe aproape orice suprafață, datorită utilizării unei diode emițătoare de lumină (LED) mici, de culoare roșie. Acest LED ricoșează lumina de pe suprafață pe un senzor CMOS (complementary metal-oxide semiconductor). Senzorul CMOS este apoi capabil să convertească lumina în semnale electrice. Aceste semnale sunt apoi trimise la computer, care le folosește pentru a muta cursorul pe ecran. Acest tip de mouse-uri sunt populari deoarece sunt mult mai preciși. De asemenea, este mai puțin probabil ca acestea să se confrunte cu probleme precum acumularea de murdărie și praf, care pot interfera cu performanța.

Ce înseamnă DPI?

DPI înseamnă „dots per inch” și reprezintă o măsură a sensibilității mouse-ului. Cu cât DPI este mai mare, cu atât mai repede se va deplasa cursorul pe ecran. Mulți oameni consideră că un DPI ridicat este util pentru sarcinile de zi cu zi, cum ar fi navigarea pe internet sau lucratul în Microsoft Office. Cu toate acestea, un DPI ridicat poate fi un obstacol atunci când încercați să efectuați sarcini de precizie, cum ar fi editarea fotografiilor sau jocurile. În aceste cazuri, este adesea util să ajustați DPI-ul mouse-ului. Multe mouse-uri wireless vă permit să faceți acest lucru din mers cu un buton dedicat, astfel încât puteți comuta între un DPI ridicat pentru utilizarea generală și un DPI mai mic pentru sarcini de precizie. Dacă mouse-ul dvs. nu are această funcție, de obicei puteți modifica DPI-ul în setările mouse-ului din sistemul de operare al computerului dvs.

Care tehnologie este mai potrivită pentru un mouse wireless?

Atunci când alegeți un mouse fără fir, este important să luați în considerare diferitele tipuri de tehnologie disponibile. Un avantaj al Bluetooth este că poate fi utilizat cu dispozitive care nu au un adaptor, cum ar fi laptopurile și smartphone-urile. În plus, Bluetooth are o latență mai mică decât Wi-Fi, ceea ce înseamnă că există un decalaj mai mic între momentul în care mouse-ul este mișcat și momentul în care cursorul se mișcă pe ecran. Cu toate acestea, Wi-Fi are câteva avantaje față de Bluetooth. În primul rând, Wi-Fi are o rază de acțiune mult mai mare, astfel încât poate fi utilizat în încăperi mai mari sau chiar în aer liber. În plus, Wi-Fi este mai stabil decât Bluetooth și este mai puțin probabil să se confrunte cu interferențe de la alte dispozitive. Prin urmare, Wi-Fi este, în general, cea mai bună alegere pentru un mouse wireless.

Ce înseamnă latența la un mouse wireless?

Atunci când utilizați un mouse wireless, va exista întotdeauna o oarecare întârziere. Acest lucru se datorează faptului că semnalul trebuie să fie codificat, transmis și decodificat înainte de a ajunge la computerul dumneavoastră. Rata de interogare este, de asemenea, un factor; cu cât rata de interogare este mai mare, cu atât mai mare este latența. Majoritatea modelelor de pe piață au o latență de aproximativ 8-16 ms. Cu toate acestea, unele mouse-uri wireless pentru gaming sunt prevăzute cu rate de interogare modificabile, astfel încât puteți ajusta latența în funcție de nevoile dumneavoastră.

De ce un mouse wireless trebuie să fie ergonomic?

Oricine a folosit vreodată un computer pentru perioade lungi de timp știe că mișcările repetitive, cum ar fi apăsarea mouse-ului, pot duce la inflamații și dureri la nivelul încheieturilor și al degetelor. Acesta este motivul pentru care mouse-urile ergonomice au devenit atât de populare în ultimii ani. Mouse-urile ergonomice sunt concepute pentru a minimiza cantitatea de forță necesară, ceea ce poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii. În plus, acestea au adesea un design conceput pentru a se potrivi mai confortabil în mână, ceea ce poate reduce și mai mult oboseala. Așadar, pentru oricine își petrece mult timp folosind un computer, un mouse ergonomic este un instrument esențial pentru protejarea sănătății sale.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.