Free cookie consent management tool by TermsFeed

Monopoly este unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate din lume, fiind lansat în anul 1935 de către Parker Brothers. Jocul este conceput pentru a fi jucat de 2-8 persoane, iar scopul fiecărui jucător este de a nu rămâne fără bani, în timp ce trebuie să-și falimenteze adversarii, cumpărând și dezvoltând prorietățile. Știu ce ai deja în gând, că tu deja cunoști marea majoritate de reguli Monopoly, însă te asigur că marea majoritate a jucătorilor trateaza aceste reguli ca pe niște sugestii. Făcând asta, jocul nu va mai fi la fel și este foarte posibil ca pe viitor să eviți acest joc, datorită experienței neplăcute din trecut. Așa că, fără alte introduceri, să discutăm pe rând despre fiecare regulă și componentă a acestui joc.

Componentele jocului Monopoly

 • tabla de joc
 • două zaruri
 • figurine pentru fiecare jucător
 • 32 case
 • 12 hoteluri
 • 16 șanse(chances)
 • 16 cărți ale comunității (community chest cards)
 • 28 titluri de proprietate (title deed cards)
 • bani

Începutul jocului

Pentru a putea începe propriu-zis jocul, este necesar ca tabla de joc să fie așezată pe masă, apoi șansele și cărțile comunității în locurile special prevăzute. Fiecare jucător își alege o figurină ce urmează să-i reprezinte pe tot parcursul jocului. Nu în ultimul rândl, banii se împart între jucători. Fiecare jucător primește $1500, după cum urmează:

 • 2 bancnote de $500
 • 2 bancnote de $100
 • 2 bancnote de $50
 • 6 bancnote de $20
 • 5 bancnote de $10
 • 5 bancnote de $5
 • 5 bancnote de $1

Banca

Este ales bancher, jucătorul ce poate fi un bun licitator, iar fondurile personale din joc ale acestuia vor fi păstrate separat de cele ale băncii. În cazul unui joc cu mai mult de 5 persoane, bancherul poate alege să acționeze doar ca bancher și licitator.

Banca deține, pe lângă bani, și cărțile cu titluri de proprietate, casele și hotelurile. Aceasta plătește salarii și bonusuri, dar primește și amenzile, taxele, împrumuturile și dobânzile de la jucători.

Jocul

Începând cu bancherul, fiecare jucător aruncă zarurile, iar cel cu totalul mai mare începe jocul. Figurinele sunt așezate pe caseta marcată cu „GO”(Start), iar după aruncarea zarurilor, fiecare jucător va muta figurina în direcția arătată de săgeată atâtea spații câte sunt inidcate de zaruri. Jocul continuă spre partea stângă din locul în care fiecare figurină a ajuns. Pot sta în aceeași casetă unul sau mai mulți jucători.

În funcție de caseta în care figurina ta a ajuns, poți cumpăra proprietăți sau poți fi obligat să plătești chirie sau taxe, poți trage o Șansă sau o carte din Cutia comunității.

Dacă arunci duble, vei muta figurina ca de obicei, respectând instrucțiunile căsuței în care ai aterizat și ai dreptul la încă o aruncare. În cazul în care ai aruncat duble de trei ori consecutiv ești obligat să mergi direct la închisoare.

„GO” (Start)

inceput joc monopoly

De fiecare dată când figurina unui jucător aterizează sau trece de GO, banca îi va plăti acestuia un salariu de $200. Dacă jucătorul a trecut de start și a ajuns în caseta a doua căreia îi corespunde Cufărul Comunității sau în a șaptea căsuță cu Șansa și extrage cartea ”Mergi la start”, jucătorul va primi $200 pentru că a trecut prima dată de GO și încă $200 că a ajuns acolo prin urmarea instrucțiunilor oferite de carte.

Cum cumperi o proprietate

Fiecare jucător are dreptul de a cumpăra proprietatea pe care a ajuns la prețul afișat pe cartea cu Titlul de proprietate. Dacă jucătorul alege să nu cumpere proprietatea, banca o scoate la licitație și este vândută jucătorului cu cea mai mare ofertă. Licitația poate începe de la orice preț.

Plata chiriei

Atunci când figurina unui jucător ajunge pe proprietatea unui alt jucător, regulile Monopoly impun plata unei chirii către jucătorul ce deține cartea cu Titlul de proprietate. Dacă proprietatea este ipotecată, atunci posesorul acesteia nu poate primi chiria și are obligația de a ține cartea cu Titlul de proprietate cu fața în jos. Poți încasa chirie dublă dacă deții toate titlurile de proprietate de aceeași culoare (ex: Connecticut, Vermont și Oriental Avenues). Această regulă se aplică și în cazul în care una dintre proprietățile acelei culori este ipotecată.

Constituie un avantaj să deții case sau hoteluri deoarece chiriile sunt mult mai scumpe pentru aceste proprietăți decât pentru cele nedezvoltate.

Șansa și cufărul comunității

Când figurina ajunge pe una dintre aceste căsuțe, jucătorul ia cartea de deasupra, urmează instrucțiunile oferite și o așează la fundul pachetului. Excepție face cartea ”Ieși din închisoare” pe care jucătorul o poate ține până o va folosi sau o poate vinde unui alt jucător la un preț stabilit de comun acord.

Impozitul pe venit

Dacă ajungi în această căsuță, fie plătești $200, fie 10% din valoarea totală pe care o deții (se adună banii cash, valoarea proprietăților neipotecate și ipotecate și costul clădirilor).

Închisoarea

Potrivit regulilor jocului Monopoly, poți ajunge la închisoare dacă:

 • Figurina ta ajunge în spațiul marcat „Mergi la închisoare”
 • Tragi cartea „Mergi la închisoare”
 • Arunci duble de trei ori consecutiv

Când esti trimis la închisoare îți pierzi dreptul și nu mai poți primi cei $200. Dacă ai ajuns la Închisoare aruncând zarurile în decursul jocului, ești doar vizitator și nu se aplică alte penalizări.

Poți ieși din Închisoare dacă:

 • În următoarele trei runde arunci duble
 • Dacă deții cartea „Ieși din închisoare”
 • Plătești o amendă de $50 înainte de a arunca zarurile

Parcare gratuită

Jucătorul care a ajuns în acest spațiu nu primește bani, proprietăți sau alt gen de răsplată. Acesta este doar un spațiu de repaus gratuit, potrivit ca țintă când jocul evoluează.

Case și Hoteluri

cum se cumpara case in monopoly

Jucătorul poate cumpăra case atunci când deține toate proprietățile dintr-un grup de aceeași culoare. Fiecare jucător poate cumpăra câte case consideră că îi permite situația financiară, dar nu poate construi mai mult de o casa pe o proprietate al oricărui grup de culoare până când fiecare proprietate din acest grup nu deține câte o casă.

Când jucătorul are patru case pe fiecare proprietate a unui grup de aceeași culoare, acesta poate cumpăra de la bancă un hotel. Cele patru case sunt restituite băncii, iar hotelul este plătit conform prețului afișat pe cartea cu Titlul de proprietate. Se poate construi un singur hotel pe o proprietate.

Lipsa caselor și a hotelurilor

Când un jucător vrea să cumpere o casă sau un hotel iar banca nu mai are, acesta trebuie să aștepte până când un alt jucător vinde sau resituie case/hoteluri băncii. Dacă există un număr limitat de case și hoteluri disponibile și doi sau mai mulți jucători doresc să cumpere, atunci banca le scoate la licitație și le vinde jucătorului cu cea mai mare ofertă.

Cum vinzi o proprietate

Pot fi vândute oricărui jucător ca o tranzacție privată, pentru orice sumă poate obține proprietarul, proprietățile fără case/hoteluri, căile ferate și utilitățile. Nu pot fi vândute proprietățile ce dețin case/hoteluri. Înainte ca jucătorul să poată da orice proprietate, acesta trebuie vândă clădirile construite înapoi băncii.

Casele și hotelurile pot fi vândute înapoi băncii în orice moment la jumatatea prețului cu care acestea au fost cumpărate.

Ipoteca

Proprietățile nedezvoltate pot fi ipotecate prin bancă oricând, iar cele dezvolatate pot fi ipotecate doar după ce clădirile construite pe toate proprietățile unui grup de aceeași culoare au fost vândute băncii la jumătate de preț.

Pentru ridicarea ipotecii, proprietarul trebuie să plătească băncii suma ipotecii plus 10% dobândă. Când toate proprietățile unui grup de aceeași culoare nu mai sunt ipotecate, poate începe să cumpere case sau hoteluri.  

Faliment

Jucătorul este declarat falimentat atunci când datorează mai mult decât poate plăti unui alt jucător sau băncii. Dacă îi ești dator unui alt jucător trebuie să îi dai tot ce deții și să părăsești jocul, iar dacă datoria este față de bancă și nu o poți plăti nici prind vinderea clădirilor sau ipotecarea proprietăților, atunci ești obligat să predai tot băncii. Aceasta va scoate la licitație proprietățile, nu și clădirile.  

Cine este câștigătorul?

carti monopoly

Conform regulilor Monopoly, este declarat câștigător ultimul jucător rămas, toți ceilalți părăsind jocul în urma falimentului sau este considerat câștigător jucătorul cu cei mai mulți bani (în cazul în care jocul este încheiat în orice moment iar banii cash și valoarea proprietăților deținute au fost adunate).

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.