Free cookie consent management tool by TermsFeed

Când vine vorba de cărți pentru adolescenți, un lucru este sigur: ai de unde alege. Piața de carte din România poate nu este atât de solicitată, însă vine cu numeroase oferte și titluri pentru cei care doresc să evadeze într-o lume a ficțiunii, în care totul este posibil. Pentru că există o ofertă atât de efervescentă și complexă, deseori te întrebi ce să citești: dacă o carte merită să o cumperi și merită timpul tău, când poți alege dintr-o gamă atât de variată de titluri. Tocmai din aceste motive, am pregătit pentru tine o listă de recomandări cu cărți pentru adolescenți, bazându-ne pe lecturile proprii pe care le-am avut și ne-au plăcut. De asemenea, în realizarea acestei liste am încercat să prezentăm titluri din mai multe genuri literare: nu doar cărți de dragoste pentru adolescenți, ci și cărți din genul thriller, drame, literatură clasică și contemporană.

Bineînțeles, această listă nu este exhaustivă, și din aceste motive chiar ne-ar plăcea să ne lași recomandările tale în ceea ce privește cele mai bune cărți pentru adolescenți pe care le-ai citit până acum. În lista de mai jos vei găsi o gamă variată de recomandări pe care ți le facem mai ales din dorința de a găsi o lectură care, după părerea noastră, merită timpul și investiția. Totuși, cum este vorba de cărți, vorbim și despre un grad de subiectivism: s-ar putea ca ceea ce nouă ne-a plăcut și ni s-a părut că merită recomandat să nu se dovedească la fel și pentru tine. Fiecare cititor se bazează pe anumite variabile atunci când apreciază o carte ca fiind „bună” sau „rea”, și este foarte posibil ca gusturile să nu fie aceleași. Iar acest lucru este partea bună la citit!

Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Începem această listă de recomandări de cărți pentru adolescenți cu fabulosul roman al lui Jane Austen: un etalon atunci când vine vorba de cărți clasice! O poveste epică de dragoste, într-un registru stilistic în care emoțiile, trăirile și dialogul sublim primează, romanul spune povestea de iubire dintre Elizabeth Bennet și Mister Darcy. O poveste de iubire care provoacă simpatia cititorului, nostalgia, de-a lungul timpului primind numeroase omagii literare și aprobări din partea criticilor și cititorilor din întreaga lume. Un roman care dăinuie de-a lungul generațiilor și care la mai bine de două secole de la publicare (1813) încă este extrem de apreciat și vândut!

Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera

Amândoi mor la sfârșit de Adam Silvera
Autorul romanului „Amândoi mor la sfârșit” – Adam Silvera. Imagine preluată de pe portalul deadline.com. (Adam Silvera/HarperCollins.)

Schimb registrul stilistic, nu am putut să nu vă recomandăm acest roman contemporan pentru adolescenți, care spune tragica, dar în același timp curajoasa poveste a lui Mateo și Rufus. Când aceștia primesc vestea că vor muri, anunțați de Crainicii Morții, își propun să iasă în sfârșit din zona de confort și să-și îndeplinească cele mai mari dorinșe. Într-o poveste curajoasă, caldă și plină de emoție, despre iubire, speranță și puterea miraculoasă a prieteniei, Adam Silvera își propune să ne vorbească despre cum viața merită trăită la maximum în orice clipă. În cele din urmă, această „ultimă” zi a celor doi se transformă în ceva improbabil: ziua în care în sfârșit ei simt că au trăit cu adevărat într-o lume minunată.

O să râzi, totul e chimie de Mai Thi Nguyen-Kim

S-ar putea să nu fii un mare fan al științei numite chimie, dar asta nu înseamnă că îi poți nega importanța în lumea în care trăim. Da, există chimie în tot ce este în jurul nostru și ne folosim de chimie încă din prima clipă în care ne trezim, și chiar când dormim. În această carte, autoarea își propune să ne demonstreze acest lucru, descompunând fenomenele cotidiene în elemente și formule chimice, în încercarea de a ne explica într-un mod autentic, glumeț și pe înțelesul oricui faptul că lumea în care trăim se măsoară în reacții chimice și în anumite procese tot de natură chimică. S-ar putea ca autoarea să nu-ți deschidă doar ochii pentru a aprecia chimia, ci chiar să îți deschidă apetitul pentru chimie. Nu am fi putut să nu introducem în lista recomandărilor de cărți pentru adolescenți și o carte științifică, de non-ficțiune.

Sânge auriu de Namina Forna

În ultimii ani, genul fantasy a început să fie din ce în ce mai apropiat de către cititori. Așadar, și piața de carte din România a început să-și reconsidere „interesele”, apărând tot mai multe și mai multe cărți care se încadrează în acest gen literar deosebit de frumos și efervescent. Cartea lui Namina Forna face parte dintr-o dilogie (o serie de două volume) și urmărește povestea lui Deka, de 16 ani, o „akaki” – o fată aproape nemuritoare înzestrată cu haruri speciale. După ce își dă seama că sângele ei este impur, adică auriu, ea este izgonită din sat, unde din cauza asta riscă să fie ucisă, și ajunge să lupte pentru împărat. Aici, pornește într-o aventură primejdioasă, sora cu moartea, la sfârșitul căreia își va afla adevărata identitate în lume.

Castelul de la malul mării de Lucy Strange

Castelul de la malul mării de Lucy Strange
Secretele Castelului de la malul mării. Sursă imagine: YouTube(Scholastic)

O poveste extrem de emoționantă, înălțătoare, cu o atmosferă splendidă și personaje fascinante, pline de emoții și trăiri, a cărei acțiune se desfășoară pe fundalul violent al Angliei din timpul războiului. Pet, o fetiță de doar doisprezece ani, trăiește într-o lume în care basmele au fost și vor fi mereu reale, iar monștrii marini există, mereu pregătiți să iasă din apele învolburate ale mării de lângă „castelul în care trăiește”. Însă, în scurt timp, acest tărâm de basm se transformă într-un câmp de luptă, iar familia ei este sfâșiată – tatăl este nevoit să plece, mama este acuzată. Rămasă alături doar de sora ei, Pet încearcă să-și descopere curajul și să-și păstreze speranța.

Fetele care ard de C.J. Tudor

Când vine vorba de cărți pentru adolescenți, genul thriller este unul dintre cele mai populare. Mai toate editurile din România, cu excepția câtorva, mizează pe acest gen literar (în special în rândul tinerilor). Prin urmare, există o gamă extrem de variată din care poți alege. Cărțile scrise de autoare C.J. Tudor nu doar că sunt thrillere la cel mai înalt standard, dar reușesc să îmbine într-un mod armonios registrul stilistic a mai multor genuri. Fetele care ard spune povestea lui Jack Brooks și fiicei sale adolescente, Jo, nevoite să se mute în Chapel Croft pentru a ține acolo slujbele – asta după ce fostul reverend își pune capăt zilelor. Încă de când ajunge, pastorul își dă seama de faptul că ceva bizar și înfricoșător se întâmplă, și se pare că fantomele trecutului nu și-au găsit, nici acum, liniștea: mesaje de amenințare, viziuni cu fete care ard, pericol!

Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven

O altă autoare foarte bine cotată în categoria de cărți pentru adolescenți este Jennifer Niven, pe care și Taylor Swift o adoră! Pe lângă faptul că la noi au fost traduse foarte multe romane scrise și publicate de către aceasta, Toate acele locuri minunate rămâne o emoționantă și valoroasă poveste de dragoste, despre prietenie, iubire și speranță. „O fată care învață să trăiască de la un băiat care vrea să moară” – Violet Markey și Theodore Finch, care leagă o prietenie unică, așa cum poate oricine și-ar dori să aibă. Finch este fascinat de moarte și se gândește în permanență la modalități prin care să-și pună capăt zilelor, iar Violet are tot viitorul în față, și abia așteaptă momentul absolvirii. Însă, curând, lumile celor doi se contopesc.

Casa din marea azurie de TJ Klune

O poveste care are loc pe o insulă magică. O poveste periculoasă și, bineînțeles, un secret care mai bine ar fi rămas întotdeauna secret. Romanul lui TJ Klune este încântător, cum sunt toate basmele vechi, în care totul este posibil și nu poate fi pus la îndoială. În crearea lumii din carte, Klune dă dovadă de o imaginație debordantă, spunând povestea lui Linus Barker care la cei 40 de ani ai săi trăiește alături de o pisică, fiind asistent social la Departamentul Responsabil de Tineretul Magic. Însă viața sa se schimbă în momentul în care este convocat pentru a merge la Orfelinatul de pe Insula Marsyas, unde locuiesc copii periculoși. În acest moment, Linus este nevoit să lase deoparte fricile, să își ia inima în dinți și să pornească în aventura vieții sale.

Rivali în croazieră de Angie Hockman

Acțiunea romanului are loc în Insulele Galapagos

O carte pentru adolescenți apreciată de critici și desemnată cea mai bună poveste de dragoste a anului 2021 de către Entertainment Weekly, Goodreads, Marie Claire, BookBub, CNN, Insider și Vulture, care spune povestea lui Henley și a lui Graeme Crawford-Collins, colegul de muncă și „rivalul” acesteia: când li se propune să elaboreze o strategie de a crește numărul vânzărilor agenției la care lucrează, în mijloc este o miză uriașă: cel care va veni cu ideea cea mai bună și de succes va fi promovat în cadrul companiei. O poveste modernă, captivantă, care te va prinde de la bun început și pe care o vei devora, perfectă pentru cei care iubesc cărțile romance.

De la fereastra mea de Ariana Godoy

Romanul Arianei Godoy a fost ecranizat și într-un serial pentru adolescenți ajuns pe Netflix, și urmărește povestea de dragoste dintre Raquel și vecinul ei Ares, pe care îl urmărește mereu pe ascuns, fiindu-i frică să se bage în seamă cu el. Însă, în curând, lucrurile vor lua o întorsătură destul de neașteptată, iar Ares își dă seama că Raquel nu este chiar atât de „nevinovată” pe cât ar fi putut crede. Raquel va face orice este necesar pentru a-l atrage pe Ares, astfel încât acesta să se îndrăgostească de ea. Romanul lui Ariana Godoy este un fenomen, conturând un captivant și efervescent joc al seducției, iubirii, și te va prinde de la bun început. Este perfect pentru cei care sunt fani ai seriei After, într-o poveste de dragoste modernă, contemporană, care te va vrăji de la bun început. Seria cuprinde mai multe cărți, la noi fiind apărute momentan primele două.

Crima perfectă de Holly Jackson

Trilogia lui Holly Jackson numără trei volume, fiecare având-o drept protagonistă pe Pip, una dintre cele mai bune „detective moderne” pe care o știm. În primul volum, aceasta își propune să investigheze moartea lui Andie Bell, care se presupune că a fost ucisă de către iubitul ei, Sal Singh, care, cuprins de remușcări, și-ar fi luat viața. Cu toate acestea, chiar și ani mai târziu, o poveste ca aceasta îi zguduie pe locuitorii din Little Kliton. Și Pip nu poate să nu se gândească la faptul că ceva nu este în regulă și că, de fapt, povestea este cu totul alta. În momentul în care primește un proiect școlar, Pip se transformă în „detectiv particular”: încearcă să afle adevărul despre cazul Andie-Sal, neștiind că, de fapt, va intra într-o lume plină de pericol și violență.

Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni de Mackenzi Lee

Dacă ești în căutarea unei cărți pentru adolescenți care să te facă să râzi, să te poarte într-o lume plină de aventuri (pirați, tâlhari la drumul mare, secrete alchimice), atunci romanul lui Lee este ceea ce cauți. Cartea urmărește povestea lui Henry „Monty” Montague, un gentleman perfect, și Percy, prietenul său cel mai bun. Problema este că Henry este îndrăgostit până peste cap de Percy, dar nu i-a spus niciodată acest lucru. Însă, în această călătorie neașteptată, Monty decide să-și trăiască viața la maximum, dând dovadă de nesăbuință, fiind pueril și imprevizibil. Totul începe în momentul în care fură un obiect misterios de la curtea regală franceză, iar călătoria se transformă într-o aventură de zile mari. Un roman inteligent, amuzant și romantic.

Ai toată viața înainte de Roman Gary (Émile Ajar)

Schimbăm din nou registrul și de data aceasta revenim cu o recomandare clasică. O carte care îți va smulge lacrimi și te va mișca, o poveste incredibilă, plină de tristețe și speranță, despre o evreică bătrână pe nume Madam Roza și Momo care, de când se știe, a fost crescut de către ea. Într-o lume săracă, plină de violență, hoți de buzunare, „o lume colorată cu bune și rele”, celor doi pare să le fie îndeajuns să se aibă unul pe celălalt. Însă starea de sănătate a lui Madam Roza începe să se șubrezească pe zi ce trece, iar Momo începe să se maturizeze : pe măsură ce unul dintre ei își consumă zilele, celălalt pare să devină un alt om. O carte cu un mesaj emoționant, de o forță literară obsedantă, după care s-a făcut și un film cu Sophia Loren în rolul principal.

Prieten imaginar de Stephen Chobsy

Deși este un roman destul de stufos, de aproximativ 800 de pagini, romanul lui Chobsky poate fi unul dintre cele mai bune romane de groază ale anului 2019. Captivant, tulburător, însă chiar și deosebit de emoționant, romanul urmărește povestea lui Christopher care dispare timp de 6 zile, iar după ce se întoarce, deși teafăr, pare schimbat. Încetul cu încetul, lumea din jurul său se transformă într-un tărâm al groazei, în care fețe hidoase, creaturi bizare, deformate, apar la orice colț de stradă și par să-l amenințe. Christopher se vede prins într-o lume din care nu poate să iasă, totul în jurul său scăldându-se în sânge, teroare, violență și absurditate. Dar acest copil este mult mai mult decât o marionetă în acest joc sinistru: este chiar cel de care depinde orașul în care trăiește. Dacă nu reușește să construiască iască la timp căsuța din copac, atunci nimeni nu va mai fi vreodată la fel.

Căutând-o pe Alaska de John Green

Într-o perioadă, acum mulți ani, numele lui John Green era pe buzele tuturor cititorilor. Atunci, autorul dăduse lovitura cu fabulosul roman Sub aceeași stea, poate una dintre cele mai iubite cărți pentru adolescenți din toate timpurile. Romanul de față urmărește povestea lui Miles, care are o pasiune bizară: îl fascinează ultimele cuvinte pe care le-au rostit oamenii celebri înainte de a închide ochii pentru totdeauna. Când pleacă într-o aventură pentru a descoperi așa-zisul „Mare Necunoscut” pe care François Rabelais l-a amintit pe patul de moarte, Miles o cunoaște pe Alaska Young, însăși fata care îl va arunca într-un „Mare Necunoscut”. Un roman destul de interesant, care a marcat, pe atunci, introducerea unei voci extraordinare – John Green – pentru literatura contemporană destinată în special adolescenților.

Acestea sunt 15 cărți pentru adolescenți pe care ți le recomandăm cu cea mai mare încredere. De asemenea, vrem să menționăm faptul că fiecare titlu poate fi găsit și la noi, întrucât am ales să vă recomandăm doar cărți care au fost traduse și la editurile din România. Deoarece știm că și tu ai recomandări pentru noi, ne-ar face mare plăcere să ni le transmiți în secțiunea dedicată comentariilor pe acest site. Sperăm că ți-ai putut găsi următoarea lectură în lista recomandărilor pusă la dispoziție de noi! Lectură plăcută și spor la citit!

Share.
Avatar of Cioată Andrei

Pasionat de știință, literatură, tehnologie și scris, cinefil, în ultimii ani am publicat trei cărți de ficțiune, proză și poezie, și dețin un blog pe care postez recenzii de cărți. Îmi place să mă documentez în mod constant din toate domeniile, mergând pe ideea că într-o lume minimalistă, generaliștii întotdeauna vor triumfa. Internetul reprezintă o sursă infinită de informații – de aceea, a redacta articole nu reprezintă doar o activitate pe care o fac cu plăcere și seriozitate, ci și una datorită căreia reușesc, în mod constant, să-mi îmbunătățesc perspectiva asupra a ceea ce ne înconjoară și definește dinamica lumii în care trăim.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.