Free cookie consent management tool by TermsFeed

Fondată pe data de 16 octombrie 1923, Disney se bucură în acest an de un secol de activitate. Doi frați au pus bazele măreței companii, care a început într-un mic studio de animație din California, cucerind treptat inimile și multor generații.

Pentru cei 100 de ani de Disney, la Londra are loc o expoziție imensă cu peste 250 de artefacte, obiecte de scenografie și lucrări de artă unice. Acestea fac parte din cea mai mare colecție pe care compania a dezvăluit-o vreodată, alături de obiecte emblematice cum ar fi pantofii de cristal ai Cenușăresei sau portofelul de piele folosit pentru a crea sunetul pantofilor purtați de piticii din Albă ca Zăpada (1937).

Printre exponate, sunt prezente mai multe elemente interactive, iar o piesă unică pentru expoziția de la ExCel London este reprezentată de o copie a romanului scris de P.L. Travers, Mary Poppins in the Park, care are o notă scrisă de mână pentru Walt Disney de către autoare.

(…) în loc să spunem o poveste cronologică, am decis să ne întoarcem la rădăcinile noastre, la 1923 și la Walt Disney și Roy Disney, fondatorii noștri, să vedem ce anume încă facem astăzi din ceea ce au făcut ei (…)

Becky Cline, directorul arhivelor Walt Disney

Unul dintre obiectele speciale expuse este globul de zăpadă al Catedralei St. Paul din Mary Poppins (1964). Ținut în mâinile lui Julie Andrews în film, în timpul cântecului Feed the Birds, expoziția Disney surprinde prin proiectarea păsările pe obiectul reprezentativ pentru a-l aduce la viață în prezentare.

Aceste imagini proiectate sunt un declanșator care-i face pe oameni să spună, oh, da, îmi amintesc de asta. Le reamintește oamenilor cât de mult face parte Disney din viața lor.

Eric Goldberg, animator și regizor la Walt Disney Animation Studios
expoziția de la ExCel London pentru aniversarea de 100 de ani Disney
Sursa fotografiei: disney100exhibit.com

Unele dintre producțiile anterioare ale Disney au fost criticate pentru modul în care au prezentat personajele de culoare. Acestea sunt probleme pe care compania a încercat să le abordeze în remake-uri precum filmele Aladdin (2019) și Mica Sirenă (2023) printr-un casting mai diversificat și scenarii revizuite.

Dr. Sabrina Mittermeier, care cercetează compania Walt Disney la Universitatea Kassel din Germania, a declarat:

Consider că nu mai pot face doar filme despre prințese acum, și nici nu ar trebui să mai facă.

Există două expoziții similare care vor călători internațional. În timp ce una va rămâne la Londra până în ianuarie 2024, a doua unitate va fi expusă în orașul american Chicago din noiembrie 2023, iar mai multe locații din întreaga lume vor fi anunțate curând. Expoziția include filme care datează de la Albă ca Zăpada și până la Frozen și cuprinde o multitudine de obiecte reprezentative pentru lumea Disney.

Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.