Free cookie consent management tool by TermsFeed

De ani de zile, circulă zvonuri conform cărora Apple dezvoltă o funcție pentru iPhone care i-ar permite acestuia să comunice prin satelit atunci când se află în afara razei de acțiune a rețelelor mobile tradiționale. Iar înainte de prezentarea iPhone 13 în 2021, zvonurile au mai sugerat că firma din Cupertino ar putea prezenta această funcționalitate. Însă niciunul dintre cele două zvonuri nu s-a dovedit a fi adevărat. Așadar, care este povestea din spatele acestor raportări false? O teorie este că Apple lucra într-adevăr la o astfel de funcție, dar a abandonat-o din cauza dificultăților tehnice. O altă posibilitate este că zvonurile au fost lansate chiar de către Apple ca o modalitate de a genera hype pentru iPhone 13.

Însă, acum sistemul de comunicare prin satelit al Apple este din nou discutat deoarece compania se pregătește să prezinte seria iPhone 14 și se zvonește că această generație de telefoane îl va include. Într-o postare recentă pe blog, analistul Ming Chi Kuo explică faptul că datorită creșterii frecvenței dezastrelor naturale, precum și a conflictelor geopolitice comunicarea prin satelit devine din ce în ce mai necesară, pentru apeluri de urgență sau SMS-uri. Acest sistem ar putea permite utilizatorilor să efectueze apeluri de voce chiar și atunci când nu există acoperire celulară.

Apple a testat această funcție pe seria iPhone 14, iar testele hardware au fost finalizate, potrivit analistului. Funcția ar putea fi utilizată pentru a trimite mesaje text sau pentru a efectua apeluri de urgență. Astfel, comunicarea prin satelit va aduce un plus valoros pentru iPhone, deoarece le-ar permite utilizatorilor să rămână conectați chiar și în zone cu acoperire celulară slabă sau fără acoperire. Dacă Apple va adăuga în cele din urmă comunicarea prin satelit la iPhone, aceasta ar fi probabil un argument de vânzare important pentru noua serie de dispozitive mobile.

Cu toate acestea, Kuo are câteva rețineri în acest moment deoarece, potrivit acestuia, implementarea funcției pe iPhone 14 depinde în momentul de față de operatori. Într-adevăr, comunicarea prin satelit ar putea fi lansată doar dacă Apple găsește un acord cu operatorii de telefonie cu privire la modelul economic care va fi adoptat. Scopul principal al acestei tehnologii este de a permite telefonului să se conecteze la rețea chiar și în zonele în care nu există acoperire a rețelei celulare. Acest lucru ar fi util mai ales pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale sau care călătoresc des în locuri îndepărtate. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă Apple va reuși să ajungă la un acord cu operatorii care să îi permită să implementeze această funcție pe iPhone 14.

Mai mult, tot potrivit analistului, Apple a făcut deja teste hardware pe iPhone 13. „Greu de prezis cu exactitate când iPhone va oferi un serviciu de comunicare prin satelit, dar cred că se va întâmpla în cele din urmă” , asigură acesta.

În plus, invitația publicată de Apple la keynote-ul său din 7 septembrie ar putea fi interpretată ca un indiciu în acest sens. Poster-ul are un măr (logo-ul Apple) în centru și ca fundal stele. Pentru unii, acest lucru ar putea sugera că la eveniment vor fi prezentate capacitatea de conectare a telefoanelor prin satelit. Alții cred că ar putea însemna, eventual, că unele modele ale generației 14 au capacitatea de a fotografia cerul înstelat.

În orice caz, aceasta este o caracteristică care va fi implementată cât mai curând posibil, deoarece, recent, furnizorul de cipuri Mediatek a anunțat că a reușit performanța de a „susține comunicațiile prin satelit cu hardware-ul comercial pentru smartphone-uri 5G„. Aceasta este o evoluție importantă, deoarece înseamnă că smartphone-urile vor putea, în cele din urmă, să se conecteze la sateliți, deschizând astfel o serie de noi posibilități de conectivitate mobilă. În plus, ar putea avea și aplicații în situații de urgență și de ajutor în caz de dezastre. Prin urmare, capacitatea de a conecta smartphone-urile la sateliți reprezintă o evoluție semnificativă, care va avea probabil o gamă largă de aplicații și sunt șanse ca Apple să o implementeze pe noua sa generație de smartphone-uri.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.