Free cookie consent management tool by TermsFeed

Este clar că tot mai multe companii de tehnologie își canalizează forțele și resursele în direcția dezvoltării produselor de realitate virtuală și augmentată, ceea ce înseamnă că este necesară apariția unor „grupuri de supraveghere” care să mențină industria pe aceeași lungime de undă. Cel mai nou dintre acestea este Metaverse Standards Forum, un grup care își propune să stimuleze interoperabilitatea deschisă, în vederea facilitării dezvoltării de aplicații și conexiuni între diferitele platforme puse la dispoziția utilizatorilor. „Nu va exista un metaverse gestionat de Meta, așa cum nu există astăzi un «internet Microsoft» sau «internet Google»”, a explicat Nick Clegg, președintele Meta pentru afaceri globale. „La fel ca internetul, acest metaverse va fi un sistem interconectat care va depăși granițele naționale, așa că va trebui să fie pusă la punct o rețea de standarde, norme, reguli publice și private care să-i permită să funcționeze la nivel mondial”.

Ce membri sunt prezenți în Metaverse Standards Forum
Metaverse Standards Forum – Companiile membre ale acestui grup

Un grup major de companii, printre care se numără unele dintre cele mai mari nume și branduri din domeniul tehnologiei și internetului, și-au unit pentru a pune la cale, dezvolta și gestiona standardele de interoperabilitate în vederea realizării unui obiectiv comun: un metaverse deschis. Organizația creată este cunoscută sub numele de Metaverse Standards Forum, numărând zeci de membri fondatori, printre care se regăsesc și Microsoft, NVIDIA, Meta, HUAWEI, Epic Games, Otoy, Perey, Web3D Consortium, Unity, Adobe, Qualcomm, Sony Interactive Entertainment dar și alte nume din domeniu. Putem observa, totuși, că gigantul Apple lipsește din listă, ceea ce se aliniază speculațiilor din ultimii ani, conform cărora Apple își va lansa propria pereche de ochelari de realitate augumentată, așteptându-se a deveni un jucător important în metaverse atunci când dispozitivul va fi disponibil.

OWO, cel mai nou membru Metaverse Forum, s-a alaturat pe data de 2 iulie, 2022

De asemenea, un alt nume major care nu se regăsește pe listă este Google care, de asemenea, lucrează la o pereche de ochelari AR cu numele de cod ”Project Iris”. De asemenea, nici Roblox, Snapchat și Niantic, dezvoltatorul Pokémon Go, nu se regăsesc pe lista de membri. Totuși, posibilitatea de a deveni membru este gratuită, deci deschisă oricărei organizații care dorește să facă parte din grup, ceea ce se traduce prin faptul că, ulterior, lista va fi mult mai mare. La fel ca orice alt standard, unul pentru metaverse ar fi considerat de succes doar în cazul în care companiile, în special cele mai mari din industrie, hotărăsc să le adopte. „Mai mulți lideri din industrie au declarat că potențialul acestui metaverse va fi atins dacă va fi construit pe o fundație de standarde deschise, adoptate la nivel individual, apoi sinergic”, stă scris în comunicatul de presă postat pe forum.

Tiffany Xingyu Wang, director de securitate la compania de moderare a conținutului AI Spectrum Labs, a lansat consorțiul Oasis la începutul anului 2022. Din ideea de a promova angajamente mai mari în materie de siguranță, de a seta standarde și etaloane de securitate cibernetică din partea companiilor de jocuri și platformelor de socializare, consorțiul Oasis a elaborat o serie de criterii necesare a fi îndeplinite pentru siguranța digitală a utilizatorilor, care speră să devină, în cele din urmă, standarde ale industriei online și securității cibernetice atât de esențiale în ziua de astăzi. „Dacă acest metaverse va deveni realitate și va supraviețui în timp, trebuie să poată oferi utilizatorilor siguranță maximă, fără breșe de sistem”.

Moderarea conținutului este deosebit de delicată în realitatea virtuală, mai ales când hărțuirea, abuzul, violența online – deja probleme de actualitate – ar putea deveni și mai înspăimântătoare din cauza naturii imersive a conceptului de metaverse. În unele cazuri, se pare că firmele și marile companii consideră a fi prioritară dezvoltarea de produse și noi tehnologii, în detrimentul unor instrumente care să asigure siguranța digitală a utilizatorilor. Metaverse Standards Forum este condus de Khronos Group, un consorțiu non-profit format din 170 de organizații care lucrează în domeniul AR/VR, al inteligenței artificiale, învățării automate și altor domenii anexe. Consorțiul a încercat să stabilească un standard pentru API-urile VR în anul 2016, prin inițiativa numită ”VR Standards Initiative”, ce a inclus companii precum Epic Games, Google și NVIDIA.

Proiectele asupra cărora grupul intenționează să se concentreze variază de la dezvoltarea de instrumente 3D interactive, lansarea de programe cu interfață umană (VR și AR), tranzacții financiare, exersarea fluxului de lucru al activelor 3D, testarea diferitelor platforme de publicare și transmitere, exercitarea comportamentelor și atributelor interoperabile în mai multe aplicații de execuție. Deși știm că asigurarea securității cibernetice ar trebui să joace un rol primordial în dezvoltarea conceptului de metaverse, lucrurile sunt încă fragmentate, deficitare. Cu toate acestea, atât timp cât nu sunt puse la punct aspectele care să vizeze siguranța utilizatorilor, conceptul presupus de metaverse ar putea aduce prejudicii – chiar și de ordin fizic, nu doar emoțional, psihic – utilizatorilor care se vor avânta într-o lume în care aproape orice lucru ar putea fi posibil, dat fiind nivelul subliminal de protecție cibernetică.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.