Free cookie consent management tool by TermsFeed

Nintendo domină piața jocurilor video de peste patru decenii. Toate jocurile video și consolele apărute peste ani au cucerit milioane de pasionați în întreaga lume. Care este considerată însă cea mai bună consolă a tuturor timpurilor?

Nintendo este o companie japoneză, cu sediul la Kyoto, fondată în 1889. Da, este veche de peste 128 de ani. Însă, oamenii au fost atrași de diverse jocuri din etape mult mai timpurii. Primele dovezi le avem încă din anul  3.000 î.H. Da, ați citit bine. Arheologii au descoperit în nordul Irakului, teritoriu ce avea numele de Mesopotamia pe atunci, o pereche de zaruri. Nu au fost singurele. Alte zaruri au fost găsite în Pompei, dar și în Egipt. Este cunoscut faptul că împărații romani iubeau să se joace cu zarurile, doar de la Iulius Caesar a venit faimoasa expresie “Alea Iacta Est” („Zarurile au fost aruncate”), pe când își conducea trupele peste râul Rubicon. Acest fapt ne demonstrează că apetența oamenilor pentru această formă de distracție datează de multă vreme.

Nintendo
Nintendo, Sursa: Pixabay

Povestea Nintendo

Revenind la Nintendo, compania a fost înființată pe 23 septembrie 1889 de către Fusajiro Yamauchi. Inițial, aceasta producea cărți de joc japoneze, așa numitele „hanafuda”. Prin 1963, a încercat să se extindă și pe alte nișe, ca de exemplu servicii de taxi, mâncare sau hoteluri. În 1966, după ce vânzările cărților de joc scad dramatic, Nintendo începe să producă jucării. După un succes modest, începe să-și reconsidere poziția pe piață. În 1977, apare prima consolă video creată sub numele Nintendo. Aceasta poartă numele de Color TV-Game, au fost produse patru versiuni ale acesteia care s-au vândut în peste trei milioane de exemplare, în doi ani. Convins că aceasta este ramura pe care trebuie să meargă, Gunpei Yokoi, primul designer al companiei, a produs, în 1980, Game & Watch, prima consolă de jocuri video pe care o puteai ține în mână. Au fost vândute peste 43 de milioane de console și a fost primul mare succes al firmei Nintendo. Producția a fost stopată în 1991.

Famicom
Famicom, Sursa: Wikimedia

Console de gaming Nintendo

Nintendo deține unele dintre cele mai cunoscute francize de jocuri video, cum ar fi „Mario”, „Legenda Zeldei” și „Pokemon”. Primele două au putut fi jucate în 1983, pe consola proaspăt apărută atunci: Nintendo Entertainment System, vândută în 62 de milioane de exemplare. NES, așa cum mai este cunoscută, apare și într-o variantă mini, lansat în 2016, cu 30 de jocuri pre-înregistrate. A fost gândită ca o variantă premium, cu un stoc limitat, dar cererea a depășit numărul unităților puse în vânzare, așa că puteai găsi cu greu acest model. Datorită succesului înregistrat, anul acesta, multinaționala a lansat și SNES Mini, cu prețul de doar 80 de dolari.

În 1989, ia naștere una dintre cele mai cunoscute console ale firmei japoneze, care avea să beneficieze de multe alte versiuni după: Game Boy. Se lansează prima oară în Japonia și Statele Unite ale Americii, iar un an după, și europenii au ocazia să joace „Super Mario Land” și „Tennis” pe Game Boy. În 1996, se lansează varianta mini a consolei, Game Boy Pocket, care putea fi ținută mult mai ușor în buzunar. Doi ani mai târziu, îți puteai alege consola în mai multe culori: albastră, galbenă sau roșie. Varianta mai performantă apare în 2001: Game Boy Advance, creată de Gwénaël Nicolas. Pentru prima oară, consola este de tip landscape, butoanele fiind în dreapta și în stânga ecranului, nu în josul lui. Cu versiunile lui ulterioare, ca Game Boy Advance SP și Game Boy Micro, Nintendo vinde peste 81 de milioane de unități în întreaga lume.

Un alt model extrem de cunoscut produs de firma japoneză este Nintendo 64. În 1996, era cea mai avansată consolă din punct de vedere grafic și puteai juca unul dintre cele mai apreciate jocuri video: „Zelda, Ocarina of Time”. Pokemon Pikachu apare în 1998 și este considerat mai degrabă un „exercise toy” decât o consolă în adevăratul sens al cuvântului. Avea încorporat și un pedometru însă.

Nintendo
Nintendo, Sursa: Pexels

Cea mai bine vândută consolă a tuturor timpurilor este Nintendo DS, lansată în 2004, vândută în peste 154 de milioane de unități. Cu un design dual-screen și cu un pix pentru touchscreen, consola includea jocurile „Nintendogs” și „Brain Training”.

Wii
Wii, Sursa: Wikimedia

Era Wii începe în 2006 cu Nintendo Wii, consolă ce a fost creată cu scopul de a-și înfrânge competitorii: Xbox 360 de la Microsoft și PlayStation 3 de la Sony. În 2012, reușește să fie pe primul loc în vânzări, cu peste 101 de milioane de console vândute pe plan mondial. Însă varianta Nintendo Wii U, ce este jumătate tabletă, jumătate consolă de jocuri, a fost de departe cel mai prost pariu al companiei, vânzările fiind extrem de mici.

Anul acesta, Nintendo Switch s-a lansat în luna martie și, încă de la lansare, a depășit recorduri mari de popularitate. În două zile, s-a vândut mai bine decât orice altă consolă lansată vreodată în același interval de timp. Este un dispozitiv de tip tabletă ce poate fi rulat și pe TV sau îl poți lua cu tine. Manetele Joy-Con sunt detașabile, iar bateria ține între trei și șase ore. Vara aceasta, s-a lansat și consola portabilă 2DS XL, capabilă să ruleze jocuri de 3DS.

În anul ce urmează, Nintendo intenționează să aducă pe piață NES Classic Edition, pentru cei pasionați de jocuri video clasice.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.