Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă te întrebi care sunt opțiunile referitoare la cele mai bune VPN-uri pentru iPhone, în acest articol am pregătit câteva recomandări pentru tine, astfel încât să faci alegerile care se potrivesc cel mai bine experiențelor tale de navigare online. Bazându-ne pe review-urile și feedback-ul altor utilizatori de VPN-uri pentru iPhone, am ales rețelele virtuale private cele mai bine cotate, care oferă multiple facilități de securizare a activității online, astfel încât atacurile cibernetice să nu reprezinte o îngrijorare. Dar, înainte de toate, haide să vedem ce este o rețea virtuală privată, dacă ai nevoie de una și cum funcționează.

Ce este o rețea virtuală privată (VPN)?

Utilizarea unei rețele virtuale private (denumire cunoscută sub acronimul de VPN, en. Virtual Private Network) îți oferă confidențialitate și anonimat online prin crearea unei rețele private dintr-o conexiune publică la internet. VPN-urile maschează adresa de IP, astfel încât acțiunile tale online sunt, practic, nedetectabile. Este ca și cum ai naviga în permanență incognito, fără a lăsat o urmă în mediul online. Cel mai important este faptul că VPN-urile stabilesc conexiuni sigure și criptate pentru a oferi o confidențialitate mai mare chiar și decât un hotspot Wi-Fi securizat.

O rețea virtuală privată reprezintă un instrument cheie care îți asigură confidențialitatea pe care ar trebui s-o ai în vedere în cazul în care te conectezi la internet folosind o rețea publică, cum ar fi Wi-Fi-ul unei cafenele, camera unui hotel, mall-ul sau orice alt loc care oferă acces gratuit la o conexiune Wi-Fi publică. VPN-ul creează un fel de mediu care-ți ascunde activitatea online, inclusiv link-urile pe care le accesezi, fișierele pe care le descarci, astfel încât să minimalizezi, pe cât posibil, riscul de potențiale atacuri cibernetice, spionarea și diferitele atacuri ale hackerilor.

Imagine explicativă VPN
Ce este o rețea virtuală privată

De ce am nevoie de VPN?

Navigarea pe internet sau efectuarea de tranzacții online folosindu-te de o rețea Wi-Fi nesecurizată se traduce prin faptul că-ți expui informațiile private și dinamica specifică de navigare online, adică obiceiurile de navigare – paginile accesate, link-urile deschise, mesajele trimise pe platformele de socializare și alte chestii de acest gen. Din aceste motive, un VPN ar trebui să reprezinte o necesitate pentru oricine este preocupat de securitatea și confidențialitatea online, concepte foarte mult subestimate în ziua de astăzi, dar de importanță vitală. De fapt, problemele de securitate cibernetică se concretizează printr-o gamă variată de repercursiuni: de la pierderea datelor personale până la compromiterea funcționalității dispozitivelor folosite.

Dacă te-ai conectat vreodată la contul bancar online sau ți-ai plătit facturile folosindu-te de rețeaua Wi-Fi publică fără să te conectezi întâi la un VPN, se prea poate să-ți fi expus informațiile personale, confidențiale și obiceiurile de navigare, făcându-le disponibile hackerilor rău intenționați și infractorilor cibernetici care, în ziua de astăzi, acționează din ce în ce mai mult în mediul online, abuzând de fisurile de securitate ușor accesibile celor care se ocupă cu astfel de lucruri. Cu excepția cazului în care nu ești conectat la o rețea Wi-Fi privată, care necesită o parolă, orice date transmise în timpul sesiunilor de utilizare ale internetului ar putea fi vulnerabile și accesate de către alte persoane străine care utilizează aceeași rețea.

Aici, de fapt, intervine utilitatea unui VPN. VPN-urile, rețelele virtuale private, criptează datele tale în timp ce navighezi online, făcându-le inaccesibile altor persoane care ar putea, de altfel, avea acces la ele. Criptarea pe care o oferă un VPN păstrează confidențialitatea activităților online, de la cumpărăturile și achizițiile online, trimiterea de e-mail-uri, până la discuțiile personale pe care le ai prin intermediul rețelelor de socializare. De asemenea, un VPN îți poate ascunde adresa IP, astfel încât eventualii spioni să nu știe că tu ești cel care navighează pe internet, descarcă fișiere și lasă diferite comentarii în online.

„VPNs or Virtual Private Networks as Fast As Possible” – video explicativ oferit de Techquickie

Cum funcționează o rețea virtuală privată (VPN)?

În esență, VPN-urile creează un tunel de date între rețeaua ta locală și un nod de ieșire (exit node) dintr-o altă locație, care poate fi la mii de kilometri distanță, ceea ce face să pară că te afli în alt loc decât cel în care, de fapt, te afli. Tunelarea reprezintă transmiterea datelor în cadrul unei rețele publice astfel încât aceasta „să nu înțeleagă” faptul că transportul acestor informații este de fapt parte a unei rețele private. Se realizează prin încapsularea datelor ce aparțin rețelei private și realizarea unui protocol care să nu permită accesul nimănui la acestea. Tunelarea permite utilizarea rețelelor publice văzute astfel ca „rețele private”.

Un VPN criptează datele pe care le trimiți și primești pe orice dispozitiv pe care îl utilizezi, inclusiv smartphone-ul, tableta sau laptop-ul. Astfel, aceasta îți trimite datele printr-un „tunel securizat” către serverul furnizorului de servicii VPN, date care sunt criptate și redirecționate către orice website pe care vrei să îl accesezi. Acest beneficiu permite libertatea online (în limita legală de utilizare și accesare a diferitelor website-uri) și garantează securitatea experienței de navigare, în vederea evitării diferitelor „porți de intrare” pentru persoanele care, zilnic, urmăresc astfel de oportunități.

De asemenea, există și o altă latură referitoare la confidențialitate. Fără un VPN, furnizorul de servicii de internet îți poate cunoaște întregul istoric de navigare online. Folosind un VPN, istoricul căutărilor tale este ascuns, iar acest lucru se datorează faptului că activitatea ta pe internet va fi asociată cu adresa IP a serverului VPN, nu cu cea a ta, reală. Mai mult decât atât, un furnizor de servicii VPN poate avea servere în întreaga lume, ceea ce înseamnă că activitatea ta de căutare ar putea părea că provine de la oricare dintre ele. Motoarele de căutare urmăresc, de asemenea, istoricul căutărilor tale, dar vor asocia aceste informații cu o adresă IP care, după cum am spus, nu este a ta – și în acest caz, VPN-ul va păstra confidențialitatea activității tale online.

Confidențialitatea oferită de o rețea virtuală privată (VPN)

Un VPN poate ascunde și masca o mulțime de informații, de altfel sensibile, care îți pot pune în pericol confidențialitatea, ceea ce te face predispus la atacurile cibernetice provenite din partea hackerilor și a altor persoane răuvoitoare. Unul dintre cele mai importante aspecte ale utilizării VPN-ului îl reprezintă securitatea transmisiilor. O rețea VPN, prin mecanismul său, trebuie să se ocupe și să rezolve toate tipurile de amenințări referitoare la siguranță, punând la dispoziție și servicii de securitate din domeniul autentificării, deci al controlului accesului. Iată câteva dintre aspectele benefice prin utilizarea unui VPN pentru iPhone, Android și computer:

  1. Istoricul de navigare – furnizorul de servicii de internet și motorul de căutare pot urmări tot ceea ce faci pe internet, iar multe dintre website-urile pe care le accesezi pot păstra, de asemenea, un istoric, legând aceste informații de adresa ta IP, ceea ce înseamnă că, automat, împărtășești diferite informații care, mai apoi, sunt asociate cu, să zicem, reclame direcționate și diferite oferte;
  2. Adresa IP și locația – oricine îți interferează și cunoaște adresa IP poate avea acces la ceea ce ai căutat pe internet și chiar la coordonatele geografice ale locului în care te-ai aflat atunci când ai efectuat căutările.;
  3. Accesibilitatea – există situații în care, spre exemplu, dacă ești abonat la un serviciu de streaming video cum ar fi Netflix, anumite seriale și filme nu sunt disponibile într-o anumită țară (este vorba despre termenii contractuali și reglementările specifice din alte țări). Cu toate acestea, un VPN îți poate permite să selectezi o adresă IP din țara de origine, ceea ce, astfel, îți va conferi acces la conținutul respectiv;
  4. Protecția dispozitivelor utilizate – dispozitivele pe care le utilizezi pentru a naviga online reprezintă ținte principale pentru infractorii cibernetici, mai ales dacă le folosești accesând o rețea Wi-Fi publică. Un VPN te ajută să-ți protejezi datele pe care le trimiți și primești, astfel încât hackerii să nu-ți urmărească activitatea online;
  5. Libertatea de navigare – există situații în care anumite persoane se află, chiar fără știrea lor, sub supraveghere guvernamentală. Nu uita că un VPN îți asigură confidențialitatea istoricului de căutare chiar și în cazul în care furnizorul de internet, în mod normal, are acces la acesta. Dacă, să zicem, o agenție guvernamentală îi cere furnizorului de servicii de internet istoricul tău de căutare, acesta nu va avea ce să-i înmâneze – presupunând că furnizorul de servicii VPN nu îți înregistrează istoricul de navigare (deși unii furnizori o fac), VPN-ul te poate ajuta să-ți protejezi confidențialitatea pe internet.
Ce beneficii oferă un VPN
Un VPN are multe aspecte benefice

Dincolo de toate aceste beneficii considerabile, un VPN bine proiectat, complex, presupune mult mai multe avantaje. Utilizarea unui VPN poate extinde extraordinar de mult conectivitatea geografică, poate îmbunătăți securitatea liniilor necriptate, reduce costurile operaționale și timpul de tranzit și costurile de transport al datelor pentru utilizatorii aflați la distanță. De asemenea, poate oferi oportunitățile unei rețele globale, oferi compatibilitate cu rețele de mare viteză de tip broadband și chiar simplifica topologia rețelei, în anumite cazuri. Cu toate că VPN-urile nu sunt în măsură să anonimizeze complet conexiunile și activitate online, acestea pot îmbunătăți considerabil intimitatea și securitatea. În vederea asigurării incapacității de acces a altor persoane la informațiile private, VPN-urile permit doar accesul utilizatorilor autentificați și, evident, folosesc tehnici de criptare foarte sigure.

Este legal să folosesc VPN-uri?

Trebuie avut în vedere că fiecare țară adoptă o poziție diferită față de utilizarea VPN-urile, nu toate considerându-le favorabile și necesare. În prezent, guvernele fie reglementează utilizarea lor, fie interzic complet VPN-urile, printre țările din urmă numărându-se China, Irak, Coreea de Nord, Belarus, Oman, Rusia și Emiratele Arabe Unite, acestea fiind doar câteva dintre ele. De asemenea, altele impun legi stricte de cenzură a conținutului de pe internet, ceea ce face ca utilizarea unui serviciu VPN să fie destul de riscantă, fiind ilegală și, astfel, supusă reglementărilor legislative actuale.

În funcție de țară, guvernele pot amenda utilizatorii de VPN, cât și furnizorii acestui tip de servicii. Deși utilizarea VPN este, spre exemplu, complet legală în India (și în România), există cazuri în care guvernul sau poliția locală au tras la răspundere legală persoane pentru utilizarea serviciului. În orice caz, în România VPN-urile nu sunt interzise, dar este de recomandat să verifici în cazul în care mergi într-o țară și, în aceeași măsură, să nu accesezi website-uri interzise prin lege în timp ce utilizezi un VPN. VPN-urile pot fi legale în unele țări, însă încălcarea legii și atacurile cibernetice nu sunt, mai ales atunci când acestea se soldează cu daune materiale și morale dintre cele mai dezastruoase și greu de recuperat.

De reținut este faptul că VPN-urile sunt, în sine, legale, dar comiterea de infracțiuni sau simpla accesare a website-urile strict interzise de către guvern este ilegală. VPN-urile sunt, în general, legalizate pentru a preveni activitățile teroriste și criminale, iar a face orice lucru cât de cât apropiat, similar cu acest tip de infracțiuni, în timp ce folosești un VPN, este cert că merită pedepsit. Acest lucru ar putea include descărcarea și vânzarea de informații și creații protejate prin drepturi de autor, piratarea calculatoarelor sau a rețelelor fără autorizație, hărțuire cibernetică și atac la persoană, hărțuire și alte chestii de acest gen. Utilizarea unui VPN pentru a ocoli măsurile de securizare cibernetică a unui website sau al unei aplicații (cum ar fi geoblocarea, aspect vizat de ancheta sectorială) ar putea încălca legile unei anumite țări, precum și termenii și condițiile de utilizare ai unui VPN și, implicit, ai site-ului respectiv.

Cel mai important este ca înainte de a achiziționa un serviciu VPN, să citești cu atenție „Termenii de utilizare” și să te asiguri de faptul că, într-adevăr, poți fi de acord cu aceștia, dată fiind țara în care locuiești. Termenii presupun în general, că ești responsabil pentru orice activitate ilegală care survine în urma utilizării VPN-ului. De asemenea, furnizorul de servicii VPN poate chiar să aibă capacitatea de a raporta orice suspiciune de fraudă sau activitate ilegală organelor în măsură să se ocupe cu astfel de probleme. De asemenea, este important să citești termenii și condițiile de utilizare ale oricărui serviciu pe care îl utilizați (cum ar fi platforma de streaming Netflix), asigurându-te că nu încalci termenii presupuși în timp ce utilizezi un VPN.

Cele mai bune VPN-uri pentru iPhone

Acum, că am pus la punct câteva detalii referitoare la cum funcționează și care sunt beneficiile unei rețele VPN, iată câteva dintre cele mai bune VPN-uri pentru iPhone. După cum am spus, atunci când le-am ales ne-am bazat pe recenziile, părerile, rating-ul și feedback-ul altor utilizatori de VPN-uri pentru iPhone.

DenumireCaracteristiciPreț
ExpressVPNRapid, conexiuni stabile, peste 3.000 de servere în 94 de țări, poate fi folosit pe orice dispozitiv, considerat a fi cel mai bun PVN pentru anul 2022De la 65 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
CyberGhostExtensii Chrome, Firefox, protecție permanentă (GPS, mesaje, istoric), severe în 90 de țări, siguranță maximăDe la 60 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
SurfsharkPosibilitatea de a schimba IP-ul, antivirus, alerte de siguranță, incognito, protejarea datelor și siguranță maximă, servere în 65 de țăriDe la 65 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
IPVanishProtecția datelor, peste 40.000 de adrese IP disponibile, protejarea datelor și siguranță maximă, asistență permanentă prin chat, protocoale de securitate variateDe la 55 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
Private Internet AccessServere în 84 de țări, protecția maximă a datelor, o gamă variată de adrese IP disponibile, asistență, viteze superioare de navigare onlineDe la 53 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
Hostpod ShieldServere în peste 80 de țări, alerte de securitate, protejarea datelor și criptarea lor, imposibilitatea de a interfera coordonate GPSVersiunea basic este gratuită, iar alte planuri pornesc de la 40 de lei/lună
NordVPNServere în aproximativ 60 de țări, protecție malware asigurată, alerte de securitate, schimbarea adresei IP în funcție de dorințele utilizatorului, criptarea datelorDe la 53 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
Private VPNServere cu criptare pe 2048 de biți, securizarea rețelelor publice, servere în multe țări, acoperire permanentă și alerte de securitate, lățime de bandă nelimitatăDe la 48 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
WindscribeServere în peste 63 de țări și 110 orașe, criptare de maximă siguranță, securizarea rețelelor publice, posibilitate de schimbare IP în timp real, alerte de securitateDe la 45 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
ProtonVPNPeste 1700 de servere în 63 de țări, viteze de până la 10 Gbps, Adblocker, securitate permanentăVersiunea basic este gratuită, iar alte planuri pornesc de la 20 de lei/lună
HIDEmeVPN dedicat în special pentru iOS, criptare de nivel înalt, protecție pentru scurgerile de date, Adblocker, compatibil și cu Android, servere gratuite în cinci țări    Versiunea basic este gratuită, iar alte planuri pornesc de la 50 de lei/lună
TunnelBearCriptare pe 256 de biți, oferă servere în peste 23 de țări, viteze mulțumitoare, criptare integrală, Adblocker, securizare permanentă a datelor online, compatibil cu mai multe sisteme de operare    Versiunea basic este gratuită, iar alte planuri pornesc de la 18 lei/lună
Speedify VPNSevere în peste 35 de țări, partajare P2P, criptare pe 256 de biți, criptare integrală pentru protecția permanentăDe la 75 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
BetternetFoarte bună pentru utilizatorii iOS, viteze mulțumitoare, criptare pe 126 biți, experiență online criptată, securizată permanent, compatibil cu mai multe sisteme de operare, AdblockerDe la 65 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
HMA VPNPeste 1.050 de servere, Adblocker, compatibil cu iOS, securizare permanentă, alerte de securitate și serviciu asigurat de asistențăDe la 55 de lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament
VyprVPNProtecție permanentă, securizare a datelor, serviciu de asistență, alerte și Adblocker, servere în 78 de țări, utilizat fără logareDe la 67.5 lei/lună, fiind disponibile mai multe planuri de abonament

Acestea sunt cele mai bune VPN-uri pentru iPhone, bazându-ne pe review-urile din mediul online, părerile altor utilizatori și scorul general. Sperăm că articolul de față ți-a fost de folos și că, de asemenea, dacă ai și alte recomandări privitoare la cele mai bune VPN-uri pentru iPhone, ni le vei transmite în secțiunea de comentarii. Dacă ai deja experiență în folosirea unui serviciu VPN de mai sus, suntem tare curioși cum a fost aceasta.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.