Free cookie consent management tool by TermsFeed

Telescopul spațial al NASA a surprins imagini uimitoare cu trei galaxii care intră într-o coliziune.  Frumusețea galaxiei vine în noi fotografii pe telescoapele celor de la NASA. Ceea ce s-a întâmplat reprezintă o fuziune a galaxiilor. Conform ultimelor informații venite din partea National Aeronautics and Space Administration, trei galaxii au fost surprinse distrugându-se una pe cealaltă.

Trei galaxii au fost surprinse distrugându-se una pe cealaltă

Fuziunea se întâmplă atunci când trei galaxii se apropie încet una de cealaltă și se distrug reciproc cu forțele lor gravitaționale. Evenimentele de acest tip sunt comune în întregul univers și toate galaxiile mari își datorează dimensiunea fuziunilor ca aceasta. La fel a fost și cazul galaxiei noastre – Calea Lactee.

Deși par haotice, fuziunile ca acestea sunt de fapt mai mult despre creație decât despre distrugere. Pe măsură ce gazul din cele trei galaxii învecinate se condensează, o mare parte de materialul din care vor apărea noi stele este asamblat în centrul unei noi galaxii unificate.

În tot acest timp, stelele existente supraviețuiesc prăbușirii de cele mai multe ori intacte. În schimb, galaxiile exercită forță una supra celeilalte, iar acest proces poate deforma căile orbitale ale multor stele. Există atât de mult spațiu între acele stele încât este puțin probabil ca ele să se ciocnească.

Ciocnirea dintre galaxii este situată la 681 de milioane de ani lumină de Pământ

Astronomii au detectat fuziunea datorită unui proiect de știință numit Galaxy Zoo. Proiectul a invitat peste 100.000 de voluntari să clasifice imaginile a 900.000 de galaxii capturate de telescopul Hubble. Toate aceste imagini nu au fost niciodată examinate temeinic. Proiectul a realizat în 175 de zile, ceea ce le-ar fi luat astronomilor ani. NASA susține că această inițiativă a dus la o serie de descoperiri ciudate și incitante precum aceasta – trei galaxii au fost surprinse distrugându-se una pe cealaltă.

Simularea coliziunii dintre Calea Lactee și Andromeda

Studierea fuziunilor galactice poate ajuta astronomii să înțeleagă mai bine viitorul și trecutul Căii Lactee. Se crede că galaxia noastră a înghițit mai mult de o duzină de galaxii în ultimii 12 miliarde de ani. Calea Lactee pare să se combine cu Andromeda din apropiere, peste 4,5 miliarde de ani. Fuziunea va modifica total cerul deasupra Pământului, dar probabil va lăsa nevătămat sistemul solar, conform celor de la NASA.

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.