Free cookie consent management tool by TermsFeed

Când vine vorba de seriale de groază, lucrurile sunt destul de simple: de la antologii horror ale deceniilor trecute, până la creații moderne (seriale horror Netflix) din zilele noastre, acestea au dus la un cu totul alt nivel modul în care consumăm conținut media. Mai mult decât atât, odată cu revoluționarea și modernizarea tehnicilor de filmare – de la CGI, la 3D și live-action – gustul publicului s-a rafinat tot mai mult. Povești înfricoșătoare, pline de mister, cu imagini dintre tot mai terifiante, care să te sperie și să te facă să-ți duci mâinile la ochi – încetul cu încetul, aceste seriale au crescut în popularitate, atrăgând telespectatori de pe întreg globul. După cum o spune o emisiune întocmai din această categorie: „Între lucrurile pe care le vedem și lucrurile de care ne temem, există un Univers al posibilităților”. Noi îți spunem că, de asemenea, există o gamă variată de seriale horror din care poți alege, multe disponibile chiar și pe platforma Netflix.

Cu siguranță îți amintești de fenomenul Stranger Things, care îți oferă o porție bine dozată de horror-SF, precum și alte seriale care aparțin conceptului de „horror”. Definit diferit de la un telespectator la altul, în momentul de față există o mulțime de alternative pentru care poți opta – vampiri și fantome, zombie și criminali în serie. Horror-ul se definește printr-o stare de teamă, fiori, frică și tensiune. Mister, sperieturi, țipete și angoasă! Pe de altă parte, foarte multe persoane consideră că genul horror a devenit redundant, plictisitor, fiindcă nimeni nu vine cu „ceva nou”, autentic. O fi așa, într-adevăr, dar uneori forma unui mesaj contează mult mai mult decât mesajul în sine. Dacă ești în căutare de seriale de groază binge-watching, descoperă 15 pe care, după părerea noastră, nu ar trebui să le ratezi sau să le mai amâni vreun minut!

Sabrina: Între lumină și întuneric

În regia lui Roberto Aguirre-Sacasa, acest serial horror își concentrează povestea în jurul unei vrăjitoare pe nume Sabrina. Poate nu este chiar pe gustul oricui, în special pentru că nu este din categoria acelui horror clasic, însă are și multe scene pe care ai fi vrut să nu le vezi vreodată. Cu o distribuție excelentă, formată majoritar din adolescenți, Sabrina: Între lumină și întuneric chiar asta este: un serial cu și pentru adolescenți! Dincolo de temele principale – demoni, magie și ocultism, secte satanice și tenta filosofică și religioasă a unor situații, serialul se înscrie într-o gamă largă de „teme secundare”: rasism, discriminare, feminism și probleme mentale. Pe de altă parte, într-o dinamică plăcută, care te ține cu sufletul la gură, serialul completează perfect lista de recomandări din partea noastră, devenind tot mai bun „pe sezon ce trece”! Este inspirat dintr-o carte apărută și la noi, la Editura Corint, în traducerea Simonei Ștefana Stoica, acțiunea respectând foarte bine dinamica din carte; serialul a ajuns deja la sezonul cu numărul 4.

Trailer Netflix – Sabrina: Între lumină și întuneric

Slujba de la miezul nopții

Știm cu toții faptul că Mike Flanagan este un maestru al operelor de artă horror. Având la activ și în palmares mai multe seriale de groază extrem de bine cotate la nivel global, regizorul pare să fie pe val. Nici în acest serial, Slujba de la miezul nopții, nu pare să facă compromisuri când vine vorba de calitate și adevărate scene terifiante; urmărind povestea unei comunități liniștite de pe micuța insulă Crockett, la început totul pare sigur – cel puțin până când părintele Paul va ajunge aici. Din acest moment, încep să se întâmple lucruri tot mai bizare, pe măsură ce nimic o putere supranaturală, întunecată, amușină cu teroare și violență împrejurimile. Până când vor reuși să se pună de acord că fenomenele nu sunt naturale – oameni dispăruți, animale moarte, care încep să turbeze, vindecări uimitoare – și nici datorate intervenției divine, ci mai mult celei malefice, lucrurile o vor lua de-a dreptul razna. Flanagan are talentul extraordinar de a armoniza perfect, într-un astfel de serial, aspecte care țin de moralitate și religie, umanitate și lipsa ei.

Trailer Slujba de la miezul nopții

Resident Evil

Cu siguranță îți este familiară seria de filme horror de succes cu același nume. Dorindu-și atât să ducă mai departe povestea din acel univers, cât poate și să profite deja de popularitatea destul de evidentă a serialelor, regizorul Andrew Dabb a creat acest serial de doar 8 episoade. Cu toate acestea, n-a prea prins la public, motiv pentru care Netflix nu i-a dat undă verde și pentru un al doilea sezon. Totuși, îți poți lua o porție zdravănă de horror din el, pe lângă faptul că și povestea este destul de interesantă. Mizând pe ideea de a continua intriga provocată odată cu izbucnirea virusului T, la peste treizeci de ani din momentul descoperirii, serialul lui Dabb explorează mai amănunțit universul francizei originale, încercând să scoată la iveală tot ce ține atât de tăinuit Corporația Umbrella. Cu grafică îmbunătățită, interpretări OK din partea actorilor secundari și un rol genial din partea lui Ella Balinska, deseori tensiunea atinge cote brutale pe parcurs.

https://youtu.be/2tb9ENbFWvQ
Trailer Netflix Resident Evil

Arhiva 81

În momentul în care a apărut pe platforma de streaming, Arhiva 81 a fost unul dintre cele mai populare seriale horror Netflix. Iar popularitatea nu este nejustificată – cu un scenariu absolut genial, bine gândit și pus la punct, serialul te va purta printr-o mulțime de stări și emoții, dintre cele mai reale și palpabile, până vei ajunge în punctul în care îți vei spune: „Nu-mi vine să cred că tocmai am urmărit așa ceva”. Povestea se concentrează în jurul arhivistului Dan Turner care se găsește nevoit să se ocupe de restaurarea casetelor și înregistrărilor video ale unui client atât misterios, cât și deosebit de bizar. De la început își dă seama că ceva nu este în regulă, dar sigur va fi doar în momentul în care va da peste casetele video ale lui Melody care, în trecut, a vrut să documenteze acțiunile unui cult misterios. În scurt timp, viața lui Turneu ia o întorsătură pe care n-ar fi prevăzut-o vreodată, într-un serial înspăimântător, întunecat și de-a dreptul genial.

Arhiva 81, Trailer Netflix

Noua aromă de cireșe

Poate chiar unul dintre cele mai bune seriale horror pe care le-ai putea vedea vreodată, deși nu vrem să ne pronunțăm în această direcție, Noua aromă de cireșe se va juca cu tine și cu mintea ta încă de la primul episod (cu toții adorăm acele seriale care ne conving din prima). Urmărește povestea lui Lisa Nova (Rosa Salazar), o „boboacă” în domeniul cinematografiei, care încearcă din răsputeri să iasă în evidență. Când lucrurile par în sfârșit să se așeze, se întâmplă ceva total neașteptat, iar în inima Lisei se aprinde focul răzbunării; apelând la vrăjitoarea Boro (Catherine Keener), aceasta invocă un blestem asupra celui care i-a spulberat visele. În scurt timp, serialul pur și simplu o ia razna: confuzie, scene bizare, întuneric și teamă, abordând tot felul de teme și subiecte dintre cele mai neașteptate. Într-o dinamică hipnotizantă, cu o narațiune complexă și captivantă, Noua aromă de cireșe este serialul pe care îl vei da gata într-o singură noapte!

Noua aromă de cireșe, trailer Netflix

Marianne

După părerea noastră, serialul lui Samuel Bodin a apărut la momentul nepotrivit, pentru că nu i-a fost oferit tot creditul pe care îl merita. La sfârșitul anului 2019, într-adevăr, tendințele poate erau altele. Totuși, știm că Marianne este mult mai mult decât un serial horror deosebit. Cu un singur sezon la activ, cele opt episoade reprezintă o porție nebănuită de horror de cea mai bună calitate. Și nu vorbim doar despre scene terifiante, cu imagini explicite și scandaloase, ci despre un horror psihologic cum rar îți este dat să vezi. În acest serial, povestea o are în prim-plan pe Emma (Victoire du Bois), o scriitoare de romane horror care, în toate cărțile, și-a bazat intriga pe o figură înfricoșătoare pe care a denumit-o „Marianne”. Lucrurile sunt ceva mai personale, întrucât Marianne i se arăta în fiecare coșmar din copilărie. Când figura începe să îi macine din nou somnul, Emma decide să se întoarcă în orașul natal – locul unde linia subțire dintre ficțiune și realitate începe, încetul cu încetul, să se estompeze, în moduri și manifestări ieșite din comun și dintre cele mai terifiante. Iar sfârșitul – pur și simplu din altă lume! Merită fiecare minut!

Marianne, trailer oficial

Casa bântuită

Pe lângă Slujba de la miezul nopții (și alt serial de care vom aminti în acest articol), Flanagan a mai regizat și filme, cum ar fi Jocul lui Gerald, inspirat dintr-o carte de Stephen King. Putem spune că Mike Flanagan a găsit rețeta succesului, întrucât toate aceste seriale horror Netflix pe care le-a creat s-au bucurat de popularitate extraordinară în rândul publicului. Casa bântuită se prea poate să fie cel mai bun dintre ele, povestea urmărind familia Crain în timp ce își petrece o vară în conacul Hill House. Aici, povestea, în stilul caracteristic al regizorului, este dusă într-o direcție mult mai profundă, dincolo de scenele tulburătoare, efectele vizuale neașteptate și tot ce presupune un serial horror de calitate (spre deosebire de alte titluri, The Haunting of Hill House este un horror psihologic ca niciunul – scene subtile pe care trebuie să le vezi de măcar două ori pentru a realiza anumite lucruri). Dramatic, psihologic, cu o viziune artistică autentică, Casa bântuită chiar merită absolut fiecare minut, și te va prinde de la bun început.

Trailer oficial „Casa bântuită”

Stranger Things

Ne-am gândit bine dacă să includem și acest serial în lista de recomandări, întrucât suntem de părere că este mult mai mult decât un serial horror deosebit de bun. Stranger Things a depășit cu mult încadrarea limitată într-un singur gen, dar încă reușește să livreze publicului o gamă variată de aventuri bizare, tensionate și întunecate, cu figuri deformate pe care nu le poți uita. De altfel, este unul dintre cele mai populare seriale Netflix din toate timpurile, și nu pentru că ar fi hype-ul mult prea mare, ci pentru că într-adevăr povestea este autentică, cu elemente care fac parte din mai multe genuri cinematografice: dramă, SF, thriller, horror, acțiune, psihologic și pe alocuri chiar și comedie. După părerea noastră, Stranger Things scapă de încadrarea mai riguroasă într-un singur gen, fiind un serial multilateral, potrivit oricui, indiferent de gusturi. Sezonul 5 se anunță a fi ultimul, și avem certitudinea că merită așteptarea!

Stranger Things, trailer sezonul 1

Dulapul de curiozități al lui Guillermo del Toro

Haideți să o spunem fără ocolișuri: Guillermo del Toro este un regizor, un artist incredibil (de altfel, Oscarul nu l-a luat pe nemeritate). În această antologie de povestiri horror moderne, dar care păstrează acea urmă de confuzie și ciudățenie și extravaganță specifică regizorului filmului The Shape of Water, laureat la Oscar, creatori de renume ai filmelor horror s-au reunit pentru a oferi publicului nici mai mult, nici mai puțin de opt povestiri sinistre, gotice, care te prind de la început și care vei vrea să nu se mai termine. Din păcate, „dulapul de curiozități” este limitat, dar știm că este de neuitat. Estetica cu care del Toro ne-a obișnuit este prezentă și aici, dar ceea ce de fapt iese în evidență o reprezintă autenticitatea poveștilor și, mai mult decât atât, modul în care reușesc să reitereze concepte și constructe sociale deseori considerate tabu.

Dulapul de curiozități al lui Guillermo del Toro, trailer „First Look”

Clubul de la miezul nopții

Acesta este alt serial marca Mike Flanagan din această listă de seriale horror. De altfel, nu i-am fi menționat creațiile dacă nu ar fi meritat. În schimb, dacă ești în căutare de horor de cea mai bună calitate, atunci chiar ar trebui să-l ai în vedere. Pentru Midnight Club, Mike Flanagan s-a aliat cu scenarista Leah Fong, care și-a făcut debutul în domeniu de la frageda vârstă de 22 de ani, când și-a lansat două filme individuale. Inspirat din cartea scrisă de Christopher Pike și publicată în anul 1994, serialul urmărește un grup de prieteni bolnavi în fază terminală, aflați într-un ospiciu, care pun la cale ceea ce se numește ”Midnight Club” – în fiecare seară, hotărăsc să se întâlnească și să spună povești de groază. Bineînțeles, unele sunt inventate. Dar există și povești adevărate. Însă, de departe, cele mai terifiante și bizare sunt cele care reprezintă o egală combinație între cele două. De asemenea, ei fac un pact – indiferent de cine va muri primul, el sau ea va trebui să-i contacteze pe ceilalți chiar și dincolo de mormânt. Îți recomandăm să nu-l privești seara sau, în orice caz, atunci când ești singur, pentru că s-ar putea să ai insomnii.

https://youtu.be/09gskmSwXTM
Clubul de la miezul nopții, trailer oficial

Camere întunecate

Un alt serial horror deosebit de bun, însă ceva mai atipic, este Chambers, care a avut premiera pe Netflix pe data de 26 aprilie 2019. În regia lui Leah Rachel, primele zece episoade din sezon au urmărit povestea unei adolescente pe nume Sasha (Sivan Alyra Rose), care a fost nevoită să își facă un transplant de inimă. Ca în fiecare situație, donatorul rămâne anonim, însă acest lucru nu va fi „valabil” pentru mult timp – Sasha începe să preia aibă viziuni dintre cele mai bizare și, mai mult decât atât, începe să se înstrăineze de propria-i persoană. Ca și cum Becky, fata de la care provine inima care acum îi bate în piept, ar pune stăpânire pe corpul și mintea acesteia. După mai multe întâmplări bizare și confuze, Sasha află niște secrete tulburătoare despre Becky și despre povestea din spatele morții acesteia. Nu este unul dintre acele seriale horror clasice și pline de scene înfricoșătoare, dar te fierbe la foc mic, întrucât are numeroase momente pline de tensiune și scene încordate, care te țin cu sufletul la gură, încât îl vei vedea pe nerăsuflate!

Camere întunecate, trailer Netflix

Conacul bântuit

În regia lui Mike Flanagan, pentru scurt timp mulți telespectatori au crezut că The Haunting of Bly Manor este continuarea serialului The Haunting of Hill House, de la același regizor. Confuzia s-ar putea să se datoreze în principal similarității titlurilor. Totuși, Conacul bântuit chiar este o continuare a serialului Casa bântuită, însă cu personaje noi și într-un cadru diferit. Pe scurt, nu au legătură între ele, chiar dacă povestea se aseamănă pe alocuri. Teoretic, acțiunea din acest serial se întâmplă înainte de cea din The Haunting of Hill House. Întâlnim aceleași elemente și abordări pe care Flanagan le refolosește în serialele sale – mister, profunzime, gotic și teroare, secrete și scene întunecate, cu mister bine dozat și scene de groază plasate în momente extrem de neașteptate ale acțiunii. Urmărește povestea unei tinere care se angajează drept bonă pentru doi copii mici la conacul Bly Manor. Evident, aici încep să se întâmple lucruri care o vor face să-și pună la îndoială propria integritate mentală, până în pragul nebuniei.

https://youtu.be/cxeiY2W03Mc
Conacul bântuit, trailer înfiorător Netflix

American Horror Story

Dacă spui „Ryan Murphy”, spui „geniu”. Și, dacă a reușit să spargă toate topurile cu fenomenul Monster: The Jeffrey Dahmer Story, atunci știi că și American Horror Story a devenit, deja, un cult. Chiar dacă ultimele sezoane nu sunt chiar la fel de impresionante, asta nu înseamnă că, de când a apărut, serialul nu s-a impus în genul horror. Antologia are foarte multe sezoane, foarte puține dintre ele având o legătură subtilă între ele. În general, abordează anumite teme, fie ele politice, fantastice sau de altă natură. În orice caz, merită luat în considerare fără niciun dubiu, în special datorită distribuției excelente și a poveștilor ieșite din comun. De-a lungul timpului, American Horror Story a atras zeci de milioane de fani, devenind un fel de „serial horror cult” în rândul pasionaților acestui gen. Chiar dacă în ultimii ani popularitatea i-a mai scăzut, putem spune că mulți dintre noi am crescut cu acest serial și cu actorii săi, mulți dintre ei de renume.

American Horror Story, trailer sezonul 9

La limita realității

Dacă îți amintești de Fenomene stranii, și dacă ți-a plăcut, atunci cu siguranță vei iubi și acestă „versiune modernă” a clasicelor povești și întâmplări cu fantome. Haunted este, de fapt, un fel de reality-show care documentează poveștile și relatările unor persoane care susțin faptul că în trecut au trăit „experiențe neobișnuite”, paranormale, evenimente supranaturale, pe care nu pot să și le explice și înțeleagă. De la întâmplări bizare, ciudate, până la experiențe absolut greu de crezut, improbabile și incredibile, fiecare episod aruncă o privire înfricoșătoare, plină de teamă și angoasă, asupra unei posibile naturi a lumii care ne înconjoară, făcându-ne să ne întrebăm și să ne medităm asupra a ceea ce ne înconjoară: chiar este posibil așa ceva și chiar au trăit acești oameni astfel de întâmplări inexplicabile? După cum am spus, este „o replică” fidelă a reality-show-ului Fenomene stranii – aceeași abordare, dar într-o versiune modernă și readaptată.

La limita realității, trailer oficial

The Walking Dead

Poate nu este The Walking Dead cel mai horror serial din toate timpurile, dar, măcar de dragul vremurilor apuse, merită menționat în recomandările noastre. Știm, a fost lungit la maximum, însă era de așteptat – pe când a apărut, a făcut senzație în întreaga lume. Cu toate acestea, acum, că s-a încheiat, unii resimt lipsa personajelor, a acțiunii deseori redundante, a replicilor destul de lipsite de convingere și, mai ales, a acelor zombie de-a dreptul picați de niciunde, al căror rol în dinamica serialului nu prea l-am putut ghici, în afară de a fi niște „material de umplutură” care să umple pe acolo și care, de altfel, să dea numele serialului. De-a lungul celor unsprezece sezoane, am avut parte de povești interesante, de aceleași povești dar într-o nouă formă și, în cele din urmă, de „finalul unei ere”. Dacă vă plac acele seriale horror cu zombie, ne-am gândit să îl menționăm și pe acesta. S-ar putea să-ți placă și să te prindă, chiar dacă, mai mult ca sigur, te vei fi plictisit pe la sezonul 4-5. Dar, de dragul personajelor și actorilor, îl poți încerca.

Trailer The Walking Dead

Cam acestea ar fi 15 seriale de groază pe care ți le recomandăm cu încredere. Lista nu este nici pe departe exhaustivă, fiindcă ar fi fost mult prea lungă. În materie de seriale 2023, mai mult ca sigur vom avea parte de titluri dintre cele mai interesante, poate chiar și din genul horror. În recomandările noastre am încercat să surprindem doar seriale care ne-au plăcut și care au reușit să iasă în evidență atât prin scene, cât și prin povești și personaje. Dacă ai și alte recomandări de seriale horror, de groază, nu ezita să lași un comentariu. Până atunci, vizionare plăcută și sperăm că ai găsit măcar un titlu pe care să îl iei în considerare!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.