Free cookie consent management tool by TermsFeed

Chiar dacă suntem abia la jumătatea anului, deja putem identifica top cele mai bune filme din 2023.

Regizori talentați și actori remarcabili au colaborat pentru a crea opere cinematografice memorabile, care au capturat imaginația și au provocat emoții intense.

Fie că vorbim despre povești cu subiecte sociale profunde, aventuri fantastice sau comedii inteligente, filmele din 2023 au reușit să transmită mesaje puternice și să aducă noi perspective asupra lumii în care trăim.

În continuare, vom explora câteva dintre cele mai bune filme care au apărut până acum în acest an și impactul lor asupra industriei cinematografice.

Top cele mai bune filme din 2023 de până acum:

The Pope’s Exorcist

Gen: Horror

Durată: 1h 43m

Acțiunea filmului se învârte în jurul Preotului Gabriele Amorth, interpretat de Russell Crowe. Acesta nu tolerează sfidările din partea nimănui, om sau demon, făcându-și treaba cu devotament și pricepere.

Intriga filmului prezintă momentul în care însuși exorcistul se confruntă cu un demon extrem de puternic. Acesta începe să pună stăpânire pe gazda sa, scoțând în evidență o scenă deosebit de înfiorătoare. În același timp, există și elemente comice, iar interpretarea lui Crowe oferă filmului o profunzime remarcabilă.

Past Lives

Gen: Drama/Romance

Durată: 1h 45m

Past Lives urmărește viața Norei, o femeie de origine coreeană-canadiană. Filmul este structurat pe diferite segmente, care sunt asociate diferitelor perioade ale vieții. Acest lucru scote foarte bine în evidență întreg parcursul protagonistei.

Scena cu care începe filmul îi are în centru pe Nora, soțul ei, Arthur, și prietenul din copilărie al acesteia, Hae Sung. Ulterior, apar scenele din trecutul personajului principal: copilăria acesteia, în momentul în care părăsește Coreea și pe Hae Sung, anii de colegiu la New York, unde Nora și Hae Sung se regăsesc, și până în prezent, când după ani de tăcere, cei doi se întâlnesc din nou.

Filmul scoate în evidență dezvoltarea personală și modul în care oamenii care apar în viața noastră ne influențează, în diferite etape ale existenței noastre.

Barbie

Gen: Aventură/Comedie

Durată: 1h 54m

Barbie este unul din filmele anului 2023 care a reușit, printr-o abordare îndrăzneață, să revoluționeze unul dintre cele mai controversate subiecte.

Povestea se desfășoară în Barbieland, o lume imaginară alternativă în care numeroasele păpuși Barbie petrec timpul împreună în case roz din plastic, cu schimbări frecvente de garderobă și petreceri pastelate fericite. Cu toate acestea, persoana care se joacă cu această păpușă Barbie în lumea reală este tristă, iar acest lucru începe să afecteze și starea lui Barbie.

Astfel, protagonista (Margot Robbie) și Ken (Ryan Gosling) călătoresc în lumea reală, unde amândoi sunt surprinși de ceea ce învață despre stereotipurile de gen.

Temele importante abordate de filmul Barbie (masculinitate toxică, impactul brandingului Barbie asupra fetițelor mici, femeile tratate ca jucării, comercializarea puterii feminine) ar putea suna moralizatoare și pretențioase. Cu toate acestea, regizoarea scote în evidență aceste idei printr-o ecranizare plină de umor.

Oppenheimer

Gen: Biografie

Durată: 3h

Cinematografia a abordat de-a lungul timpului numeroase subiecte asemănătoare cu cel din filmul Oppenheimer. Cu toate acestea, așa cum Christopher Nolan demonstrează în ecranizarea sa despre viața celebrului teoretician, există încă multe emoții pe care le putem resimți.

Filmul are în centru modelul de construcție al bombei atomice, dar asta nu este tot. Regizorul explorează prin creația sa și o imagine a lumii, după ce bombele nucleare au început să fie folosite.

Oppenheimer este considerat unul dintre cele mai bune filme ale anului 2023 și chiar dacă durata acestuia este puțin mai mare decât majoritatea ecranizărilor din cinematografe, nu are parte nicio secundă de momente neînsemnate.

Missing

Gen: Mystery

Durată: 1h 51m

Thrillerul Missing se dovedește a fi un amalgam de mister și indicii pe marele ecran. Toate aceste ne sunt prezentate prin intermediul telefonului lui June (Storm Reid), care trebuie să afle ce s-a întâmplat când mama ei nu se mai întoarce dintr-o vacanță în care plecase alături de prietenul ei.

June se pricepe la tehnologie și chiar dacă se află în altă țară, are nevoie doar de o conexiune bună la internet pentru a strânge indicii și a începe ea însăși o anchetă cu privire la evenimentele devastatoare. Filmul este unul inteligent, plin de răsturnări de situație care vă vor schimba percepția de multe ori de-a lungul vizionării.

Shin Kamen Rider

Gen: Acțiune/Dramă

Durată: 2h 1m

Hideaki Anno revine cu cel mai recent film din seria Shin, serie care i-a adus un succes uriaș. Cel mai recent dintre acestea, Shin Kamen Rider oferă o experiență incredibil de distractivă, susținută de scene inventive de acțiune și de costume excelente.

În această ecranizare, Sosuke Ikematsu interpretează un tânăr motociclist, care este transformat într-un hibrid om-lăcustă de o organizație sinistră. El trebuie să urmărească îndeaproape organizația, luptându-se totodată cu numeroși hibrizi, jumătate oameni, jumătate animale.

You Hurt My Feelings

Gen: Dramă/comedie

Durată: 1h 33 min

Fiecare persoană își dorește să i se spună că este specială, dar în același timp, nimeni nu vrea să fie mințit. De multe ori, însă, cele două aspecte sunt greu de adus împreună, creând situații complicate.

Filmul examinează un aspect foarte important al vieții, și anume cât de sinceri trebuie să fim în ceea ce privește opiniile asupra celorlalți. Ecranizarea își concentrează intriga asupra lui Beth (Julia Louis Dreyfus), care aude cum soțul ei, Don (Tobias Menzies), îi spune unui prieten că nu îi place romanul de debut al acesteia.

You Hurt My Feelings abordează un subiect extrem de vulnerabil, care face parte din societatea actuală și care nu va fi trecut cu vederea prea curând.

Blackberry

Gen: Biografie/Comedie

Durată: 2h

Un grup de pasionați de tehnologie, conduși de Mike Lazaridis (Jay Baruchel) și de prietenul său Doug, creează un dispozitiv inteligent care urmează să producă multe schimbări.

Cei doi nu sunt luați în serios în legătură cu ideea noului prototip, asta până când un om de afaceri cu un temperament aparte, se alătură echipei. Acesta depune toate eforturile pentru a comercializa mișcarea și în curând, dispozitivul devine popular.

Filmul, inspirat dintr-o poveste reală, este unul care pune în umbră ambițiile sălbatice, dovedind cât de efemere sunt astfel de produse, deoarece oricât de departe ajunge invenția acestor colaboratori, ei rămân la fel de nesemnificativi.

Mission Impossible – Dead Reckoning Part I

Gen: Acțiune/Thriller

Durată: 2h 43 min

Acest film reprezintă partea a șaptea a seriei Mission Impossible. Încă o dată, regizorul Christopher McQuarrie, împreună cu Tom Cruise, au creat un thriller aparent simplu, un film care aduce în scenă personaje bune, dar și personaje negative, ca în orice film de acțiune. 

Această serie a avut parte de schimbări majore odată cu cea de-a patra parte, care a modificat stilul ecranizării în mod semnificativ. Cu toate acestea, capitolul cu numărul șapte se leagă într-un fel foarte inteligent de originalul din 1996 mai multe decât oricare altă parte. Acesta nu reprezintă o poveste a originii, dar se aseamănă din punct de vedere al stilului cu celebrul Casino Royale, prin felul în care sunt dezvăluite scopurile personajelor.

Magic Mike’s Last Dance

Gen: Comedie/Dramă

Durată: 1h 52 min

Magic Mike’s Last Dance este al treilea și totodată ultimul film al seriei Magic Mike. În Last Dance, Mike Lane (Channing Tatum) s-a retras din dans și își câștigă existența ca barman la petreceri exclusiviste, până când o întâlnește pe Maxandra (Salma Hayek Pinault). Ea este o diletantă bogată care, după ce obține serviciile pline de pasiune ale lui Mike, îl angajează să vină la Londra și să susțină un spectacol extravagant într-un teatru istoric.

Filmul are momentele sale unde romantismul primează, dar Last Dance funcționează mai mult ca un film despre procesul artistic și complicațiile care apar atunci când creația artistică depinde de un binefăcător bogat și volubil.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Gen: Acțiune/Aventură

Durata: 2 h 16 min

Continuând fuziunea stilurilor de animație care au făcut ca Into the Spider-Verse să fie incredibil de vibrant și adăugând o multitudine de stiluri noi, această continuare amețitoare și spectaculoasă este argumentul convingător pentru filmele cu supereroi de care genul avea nevoie cu disperare.

Versiunea lui Miles Morales din lumea lui Spider-Man, dublată din nou de Shameik Moore, traversează mai multe universuri și întâlnește câteva sute de Spider-oameni paraleli într-o călătorie personală cu implicații universale.

Glumele și referințele la cultura pop – prezentate cu ireverența caracteristică a lui Lord și Miller – vin pe bandă rulantă, într-un ritm alert, încât veți avea nevoie de mai multe vizionări pentru a le descifra pe toate. Dar acest lucru nu va fi o povară majoră pentru un film atât de distractiv.

Guardians of the Galaxy Vol. 3

Gen:Acțiune/SF

Durata: 2 h 29 min

Ultima apariție a echipei de extratereștri și inadaptabili spațiali a lui James Gunn în universul Marvel, probabil, este calculată până la ultimul detaliu, plină de mici jocuri menite să creeze anumite așteptări din partea spectatorilor, astfel încât premiera să fie ceva unic.

Ultima parte explorează laturi mai întunecate decât cele două filme anterioare, având o poveste grafică despre Rocket Raccoon (Bradley Cooper) și trecutul său înspăimântător ca experiment de laborator. Chiar dacă majoritatea personajelor nu sunt umane, acest film transmite mult mai multă emoție umană decât majoritatea filmelor Marvel.

Infinity Pool

Gen: Horror

Durata: 1h 57 min

Brandon Cronenberg plasează al treilea său film într-o lume aparent similară cu a noastră, cu excepția unei mici națiuni insulare numite La Tolqa, care supraviețuiește datorită turismului și a unui cod legal foarte ciudat: dacă cineva comite o infracțiune pe insulă, fie va fi fie omorât, fie poate plăti pentru a crea o clonă a sa, cu toate amintirile și emoțiile exacte, care să fie ucis în locul său.

Filmul îl urmărește pe Alexander Skarsgård în rolul unui scriitor numit James Foster, care se află în vacanță pe această insulă împreună cu soția sa, Em (Cleopatra Coleman). Când James omoară accidental un pieton, el este aruncat în sistemul legal al insulei, unde trebuie să se uite cum moare.

James ajunge în cele din urmă într-un cerc social atât de bogat încât încep să comită infracțiuni doar pentru a se vedea pe ei înșiși murind, estompându-și propria identitate și conceptul de moarte atât de mult încât le lipsesc complet orice semnificație.

Infinity Pool ilustrează o reprezentație bizară în abisul identității și unul dintre cele mai fascinante filme din 2023, situat, de asemenea și în lista cu cele mai bune filme de groază ce trebuie vizionate.

Air

Gen: Dramă

Durata: 1 h 52 min

Drama enorm de distractivă a lui Ben Affleck despre eforturile Nike de a semna un contract cu Michael Jordan, poate părea la început o idee ridicolă pentru un film, dar de fapt este una ingenioasă. Air este un film biografic și dramă sportivă americană din 2023.

Ecranizarea se bazează pe evenimente reale legate de originea liniei de încălțăminte Air Jordan, creată pentru jucătorul de baschet Michael Jordan. Povestea urmărește un angajat Nike care încearcă să încheie un acord comercial cu tânărul jucător de baschet Michael Jordan, marcând astfel începutul unei colaborări de succes și transformând industria încălțămintei sportive.

John Wick: Chapter 4

Gen: Acțiune

Durata: 2 h 49 min

John Wick: Chapter 4 este un film plin de interpretări care fac publicul să vibreze de uimire, bucurie și entuziasm. Acest capitol este mult mai concentrat pe poveste decât filmele anterioare, reușind să călătorească în întreaga lume cu o distribuție imensă.

În această parte, John Wick (Keanu Reeves) își propune să-și câștige în cele din urmă libertatea prin duelul cu Marquis (Bill Skarsgård), într-o luptă finală ce plasează pelicula în topul celor mai bune filme din 2023.

Cocaine Bear

Gen: Horror/Comedie

Durata: 1 h 35 min

Cocaine Bear este, mai presus de toate, un titlu și un concept, iar filmul înțelege clar acest lucru. Acțiunea-comedia-thriller a lui Elizabeth Banks se bazează în mare parte pe un incident din 1985, când un urs negru american a ingerat o cantitate masivă de cocaină și a fost găsit mort în curând după aceea.

Filmul inventează o poveste fabuloasă – de fapt, o serie de povești – despre ce s-ar putea întâmpla dacă un urs imens ar intra într-o furtună sălbatică, indestructibilă, alimentată cu cocaină, prin pădurile din Georgia.

Rye Lane

Gen: Comedie romantică

Durata: 1 h 22 min

O întâlnire ciudată ce are loc într-o baie îi aduce împreună pe Dom (interpretat de David Jonsson), care tocmai a fost părăsit, și pe Yas (interpretată de Vivian Oparah), o persoană lipsită de griji.

Cei doi, fermecați prin excentricitățile lor, se apropie în timpul unei plimbări revelatoare prin Londra, care implică întâlniri cu foști iubiți, mâncăruri condimentate, conversații sincere și puțină aventură.

Knock at the Cabin

Gen: Horror/Mystery

Durata: 1 h 40 min

Wen, în vârstă de șapte ani, se află în vacanță alături de părinții ei, Eric și Andrew, într-o cabană izolată în zona rurală a statului Pennsylvania. În timp ce prindea lăcuste, Wen este abordată de un străin numit Leonard. La început prietenos, el îi explică că are nevoie de ajutorul ei și al părinților săi pentru a salva lumea. Cu toate acestea, Wen devine suspicioasă atunci când apar trei alte persoane cu arme improvizate.

Leonard și tovarășii săi pretind că nu au intenția de a face rău celor trei. Cu toate acestea ei încep să povestească despre cum au fost condusi de viziuni și o forță necunoscută în a-i găsi pe cei trei membri ai familiei. Grupul prezice o apocalipsă iminentă în care Leonard susține că oceanele vor crește, o pandemie se va răspândi, cerul se va prăbuși și întunericul va învălui Pământul. Singura modalitate de a preveni aceasta este ca familia să sacrifice unul dintre membrii lor.

A Thousand and One

Gen: Dramă

Durata: 1 h 57 min

Este evident din vizionarea filmului A Thousand and One că A.V. Rockwell, regizoarea filmului, a crescut în New York și posedă atât o iubire sinceră, cât și o critică justificată pentru orașul său natal.

Debutul regizoral al lui Rockwell urmărește povestea lui Inez (interpretată de Teyana Taylor într-o interpretare remarcabilă) din anii ’90, când aceasta iese din închisoare, și până în prezent. În timp ce încearcă să-și reconstruiască viața în Harlem, împreună cu fiul său pe care l-a sustras din custodia statului, amenințarea de a fi descoperită și presiunea de a-l întreține devin copleșitoare.

Reality

Gen: Dramă

Durata: 1 h 23 min

În 2018, când s-a raportat că Reality Winner, o lingvistă în vârstă de 26 de ani din Forțele Aeriene și contractor de informații, a fost condamnată la cinci ani și trei luni de închisoare pentru dezvăluirea unui raport clasificat despre interferența Rusiei în alegerile din 2016, cazul ei a devenit remarcabil.

Sentința primită de Winner a fost cea mai lungă impusă vreodată într-un tribunal federal pentru dezvăluirea de informații guvernamentale către media. Cu excepția numelui ei remarcabil, povestea lui Winner nu părea evident cinematică. Cu toate acestea, prin adaptarea transcrierii interogatoriului FBI al lui Winner, scenarista și regizoarea Tina Satter – care inițial a adus povestea pe scenă – a realizat un film care reușește să fie captivant și tensionat, dar în același timp banal și veridic. În această scurtă privire asupra lui Winner, avem o idee despre caracterul ei, motivațiile și cum FBI-ul a ademenit-o să recunoască.

Sydney Sweeney oferă o interpretare subtilă și fantastică a lui Winner. De asemenea, Josh Hamilton și Marchánt Davis sunt la fel de buni în rolul unui cuplu de agenți FBI aparent prietenoși și dezarmant de amabili.

Acestea sunt doar 20 din filmele ce se încadrează în topul celor mai bune filme din anul curent. Cu siguranță lumea cinematografiei a pornit cu dreptul în anul 2023, oferind publicului o experiență de neuitat și suntem extrem de nerăbdători să vedem tot ce urmează să fie lansat până la final.

Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.