Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pentru a avea cea mai bună experiență de joc, trebuie să aveți cel mai bun echipament. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de jocuri pe PC, unde un controller poate face sau nu un joc să fie mai captivant și mai ușor de câștigat. Cu atât de multe modele diferite pe piață, poate fi dificil să alegeți cel mai bun controller pentru PC și nevoile dvs. Pentru a vă ajuta, am alcătuit o listă cu cele mai bune controllere de pe piață, precum și un ghid pentru a vă facilita procesul de alegere al unui model potrivit pentru dumneavoastră.

Xbox Wireless Controller

este disponibil într-o gamă de culori la un preț destul de rezonabil
Xbox Wireless Controller funcționează bine din start cu cea mai largă gamă de jocuri pentru PC

Cel mai bun controller PC pentru majoritatea persoanelor este Xbox Wireless Controller. Acesta funcționează bine din start cu cea mai largă gamă de jocuri pentru PC, oferă conectivitate prin cablu, Bluetooth sau wireless de 2,4 GHz și este disponibil într-o gamă de culori la un preț destul de rezonabil. Controllerul Microsoft este, de asemenea, bine realizat, cu butoane frontale receptive, o aderență confortabilă și butoane de umăr bine texturate. Singurul dezavantaj potențial este faptul că utilizează baterii AA (deși puteți cumpăra un pachet de baterii reîncărcabile). În general, totuși, controllerul wireless Xbox este cea mai bună opțiune pentru majoritatea gamerilor.

Sony DualSense (PS5) Controller

Sony DualSense (PS5) Controller, cu design simetric și calitate excelentă
Sony DualSense PS5 este o opțiune excelentă pentru cei care caută o experiență de joc de înaltă calitate

Controllerul Sony DualSense PS5 este o opțiune excelentă pentru cei care caută o experiență de joc de înaltă calitate. Declanșatoarele controllerelor sunt excelente, iar designul DualShock se potrivește tuturor, cu excepția celor mai mici mâini. Designul simetric al controllerului este, de asemenea, un plus, deoarece oferă o prindere ergonomică și confortabilă pentru cei care preferă acest stil de joc. În plus, software-ul DS4Windows este gratuit și ușor de utilizat, oferind opțiuni care nu se găsesc pe controllerele Xbox. În cele din urmă, controllerul Sony DualSense PS5 este o alegere excelentă pentru jucătorii care își doresc cea mai bună experiență de joc posibilă.

Xbox One Elite Series 2 Controller

Xbox One Elite Series 2 Controller cu o durată de viață de aproximativ 40 de ore cu o singură încărcare
Xbox One Elite Series 2 este cel mai bun controller premium pentru PC

Xbox One Elite Series 2 este cel mai bun controller premium pentru PC. Comenzile sale sunt receptive, cu butoane frontale cu click și un strat de aderență generos care asigură o senzație excelentă în mână. De asemenea, există o mulțime de opțiuni de personalizare – puteți adăuga patru triggere în partea din spate a controllerului, puteți remapa oricare dintre butoane și puteți ajusta sensibilitatea thumbstick-ului și a declanșatorului. Bateria încorporată este, de asemenea, impresionantă, având o durată de viață de aproximativ 40 de ore cu o singură încărcare.

Xbox 360 Controller

Xbox 360 Controller este per total un controller excelent pentru prețul său
Xbox 360 este totuși o alegere excelentă pentru cei cu un buget limitat

Deși nu este cu siguranță cel mai nou sau cel mai strălucitor controller de pe piață, controllerul Xbox 360 este totuși o alegere excelentă pentru cei cu un buget limitat care doresc o experiență de joc de calitate pe PC. Puteți găsi online atât versiuni cu fir, cât și fără fir ale controllerului la prețuri reduse și chiar și modelele folosite sunt de obicei în stare bună. Calitatea construcției este excelentă, iar dispunerea butoanelor este intuitivă și confortabilă. Singurul dezavantaj este că d-pad-ul nu este la fel de precis ca alte controllere, dar, în general, controllerul Xbox 360 este per total un controller excelent pentru prețul său.

Razer Wolverine V2

Razer Wolverine V2 este un controller pentru PC de la producători terți de înaltă calitate
Razer Wolverine V2 utilizează comutatoare mecanice pentru butoanele frontale

Dacă sunteți în căutarea unui controller pentru PC de la producători terți de înaltă calitate, Razer Wolverine V2 este o opțiune excelentă. Acesta utilizează comutatoare mecanice pentru butoanele frontale, care oferă o senzație satisfăcătoare de clicky atunci când sunt apăsate. În plus, are declanșatoare opționale și două butoane suplimentare în partea din spate, ceea ce îl face mai versatil decât multe alte controllere de pe piață. Unul dintre singurele dezavantaje este faptul că nu vine cu triggere suplimentare, precum Wolverine Tournament Edition, dar, în general, este mai confortabil și mai ușor de utilizat.

Nacon Rig Pro Compact

 este cel mai bun controller pentru PC de dimensiuni mici
Nacon Rig Pro Compact, este un controller de dimensiuni mici

Nacon Rig Pro Compact de la Nacon este cel mai bun controller PC de dimensiuni mici. Acest lucru îl face o alegere mai bună pentru procentul semnificativ al populației lumii care are mâini mai mici. Chiar și butoanele din mijloc – Menu, Select, Share – au fost mutate mai aproape de extremitățile feței controllerului, ceea ce le face mai ușor de apăsat pentru cei cu degete mai mici. Compromisul, bineînțeles, este că Rig Pro Compact nu are greutatea și robustețea concurenților săi mai mari. Dar dacă sunteți în căutarea unui controller mic pentru PC și ieftin, Nacon Rig Pro Compact merită cu siguranță luat în considerare.

Scuf Instinct / Instinct Pro

funcționează atât cu consolele Xbox, cât și cu PC-ul
Scuf Instinct / Instinct Pro, cu o varietate de scheme de culori, și modele diferite

După cum știe orice jucător de PC, un controller care se simte bine în mână și care este foarte ușor de personalizat poate face toată diferența în jocul său. Acel controller este Scuf Instinct / Instinct Pro. Ceea ce ne place este că putem alege dintr-o varietate de scheme de culori și modele diferite pentru a-l găsi pe cel care ni se potrivește cel mai bine. De asemenea, apreciem gradul ridicat de personalizare atunci când vine vorba de butoane, stick-uri și d-pad. Se pot regla în funcție de gustul nostru, făcându-l mai confortabil și mai receptiv pentru stilul fiecăruia de joc. În plus, faptul că funcționează atât cu consolele Xbox, cât și cu PC-ul este un bonus major.

Cum să alegeți cel mai bun controller

Tipul de conectori

Atunci când vine vorba de alegerea unui controller pentru PC, tipul de conector este unul dintre cele mai importante considerente. Există trei tipuri principale de conectori: USB, wireless și Bluetooth. Controllerele USB sunt cele mai comune și sunt de obicei foarte accesibile. Acestea se conectează direct la portul USB al computerului și, de obicei, nu necesită drivere suplimentare. Controllerele fără fir utilizează semnale de frecvență radio pentru a comunica cu computerul dumneavoastră și, de obicei, vin cu un mic receptor care se conectează la portul USB. Dispozitivele de control Bluetooth devin din ce în ce mai populare, deoarece vă permit să vă conectați fără fir controllerul la computer fără a avea nevoie de un receptor. Astfel, atunci când alegeți un controller, este important să vă asigurați că acesta este compatibil cu porturile și sistemul de operare al computerului dumneavoastră.

Original sau de la producători terți

Când vine vorba de jocurile pe PC, există o mulțime de dezbateri legate de utilizarea controllerelor originale sau a celor de la terți. În timp ce unii gameri preferă senzația și funcționalitatea unui controller original, alții susțin că controllerele de la terți oferă mai multe opțiuni de personalizare și un raport calitate-preț mai bun. Așadar, care este alegerea potrivită pentru dumneavoastră? Iată câteva lucruri de luat în considerare:

Controllerele originale sunt concepute special pentru a fi utilizate cu o anumită consolă sau PC. Ca atare, ele oferă, de obicei, cele mai bune niveluri de compatibilitate și performanță. Cu toate acestea, ele pot fi mai scumpe decât alternativele de la terți și este posibil să nu ofere la fel de multe opțiuni de personalizare.

Controllerele de la terți sunt adesea mai ieftine decât cele originale și oferă, de obicei, mai multe opțiuni de personalizare. Cu toate acestea, este posibil ca acestea să nu fie întotdeauna compatibile cu toate jocurile și sistemele de operare, iar performanța poate varia de la un model la altul.

În cele din urmă, decizia de a opta pentru un controller original sau de la terți este o chestiune de preferințe personale. Luați în considerare bugetul, stilul dvs. de joc și nivelul preferat de personalizare înainte de a lua o decizie. Oricare ar fi calea pe care o alegeți, există o mulțime de opțiuni excelente disponibile pe piață.

Simetric sau asimetric

„Marea provocare” în lumea controllerelor este reprezentată de aspectul analogic. Există persoane care preferă o poziționare simetrică, similară cu cea a pad-urilor PlayStation, și cei care consideră că soluția asimetrică, adoptată, de exemplu, de controllerele Xbox, este mai bună. Întrebarea se referă în principal la ergonomie: cu o dispunere simetrică este posibilă utilizarea simultană a stick-ului și a butoanelor de pe ambele părți ale controllerului; cu una asimetrică, în schimb, este necesar să poziționați degetul mare mai mult pe o parte sau pe alta. În ceea ce privește performanța, totuși, nu ar trebui să existe diferențe semnificative. Este adevărat că unii gameri profesioniști tind să prefere o soluție sau alta – dar acest lucru depinde probabil mai mult de familiaritate decât de avantaje reale. În orice caz, este bine să încercați ambele tipuri de controllere înainte de a face o achiziție: în acest fel, puteți afla care layout vi se potrivește cel mai bine.

Autonomie

Atunci când alegeți un controller pentru PC, durata de viață a bateriei este importantă din mai multe motive. În primul rând, vă asigură că veți putea juca pentru perioade lungi de timp fără a fi nevoit să vă opriți și să reîncărcați. În al doilea rând, minimizează riscul ca acesta să se închidă în mijlocul unui joc, ceea ce ar putea duce la o experiență neplăcută sau chiar frustrantă. În cele din urmă, un controller cu o durată de viață bună a bateriei este pur și simplu mai comod de utilizat, deoarece nu va trebui să vă faceți griji că trebuie să-l țineți tot timpul aproape de o priză de curent. În cele din urmă, durata de viață a bateriei este un considerent important atunci când alegeți un controller pentru PC, și unul care nu ar trebui să fie trecut cu vederea simplu de dragul de a economisi bani.

Greutate

Un controller prea greu poate cauza oboseală în timpul sesiunilor de joc prelungite, în timp ce un controller prea ușor poate părea lipsit de reacție. Greutatea ideală pentru un controller pentru PC depinde de persoana care îl folosește și de stilul de joc al acesteia. De exemplu, cineva care preferă să joace jocuri de acțiune rapide poate prefera un controller mai ușor, în timp ce cineva care preferă jocurile de strategie poate prefera un controller mai greu. În cele din urmă, este important să încercați diferite greutăți și să vedeți ce vă face să vă simțiți confortabil. Cu atât de multe controllere excelente pe piață, nu este nevoie să vă mulțumiți cu unul care nu se simte exact cum trebuie.

Butoane interschimbabile

Atunci când alegeți un controller pentru PC, este important să luați în considerare butoanele. Cele mai bune controllere vor avea butoane interschimbabile, astfel încât să-l puteți personaliza pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important pentru jucătorii cu mâini mari, cărora le poate fi dificil să ajungă la toate butoanele unui controller standard. În plus, butoanele interschimbabile vă permit să schimbați funcția fiecărui buton, facilitând astfel efectuarea de acțiuni complexe. De exemplu, ați putea să mapați butonul care în mod normal deschide inventarul, ceea ce face mai ușor să țineți pasul cu acțiunea în jocurile rapide. Indiferent dacă sunteți un jucător ocazional sau un jucător competitiv, faptul că aveți butoane interschimbabile pe controllerul dvs. vă poate oferi un avantaj semnificativ.

Wireless sau fir

Dacă sunteți în căutarea unui controller pentru PC, va trebui să alegeți între opțiunile wireless și cu fir. Ambele au avantajele și dezavantajele lor, așa că este important să alegeți opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. Controllerele cu fir sunt de obicei mai fiabile decât cele fără fir, deoarece nu există posibilitatea de interferență a semnalului. Cu toate acestea, controllerele cu fir pot fi un pic mai complicate de configurat și pot fi inconfortabile pentru a fi utilizate pentru perioade lungi de timp. Controllerele wireless oferă o experiență mai comodă, dar este posibil să nu funcționeze la fel de bine în anumite medii. În cele din urmă, cel mai bun controller de PC pentru dvs. va depinde de preferințele dvs. personale.

Dimensiuni

Atunci când cumpărați un controller pentru PC, dimensiunea este importantă din mai multe motive. În primul rând, aceasta afectează experiența de joc. Un controller mai mic este mai ușor de manevrat și vă poate ajuta să fiți mai precis cu mișcările. Acest lucru poate fi deosebit de important în jocurile cu ritm rapid, în care fiecare milisecundă contează. În al doilea rând, dimensiunea afectează confortul. Un controller prea mic sau prea mare poate fi incomod de utilizat, ducând la oboseală și crampe la mâini. În cele din urmă, dimensiunea poate afecta prețul. În general, controllerele mai mici sunt mai puțin costisitoare decât cele mai mari. Prin urmare, este un factor important de luat în considerare atunci când cumpărați un controller pentru PC.

Preț

Prețul este important atunci când doriți să cumpărați un controller pentru PC din mai multe motive. În primul rând, ca la orice achiziție, doriți să obțineți cel mai bun raport calitate-preț; nu doriți să cheltuiți prea mult pe ceva ce ați putea obține la un preț mai mic. În al doilea rând, prețul unui controller poate fi un indiciu al calității acestuia; controllerele mai ieftine sunt adesea fabricate cu materiale de calitate inferioară, ceea ce înseamnă că nu vor dura la fel de mult timp sau nu vor funcționa la fel de bine ca cele mai scumpe. În cele din urmă, prețul poate fi, de asemenea, un factor în ceea ce privește compatibilitatea; este posibil ca controllerele mai ieftine să nu funcționeze cu anumite tipuri de PC-uri sau cu anumite jocuri. Dar, în cele din urmă, depinde de tine să decizi cât ești dispus să cheltuiești pe un controller pentru PC, dar este important să ții cont de preț atunci când iei o decizie.

Întrebări frecvente

Ce este un controller pentru PC?

Un controller de PC este un dispozitiv care permite unui gamer să interacționeze cu un joc pe calculator. Denumit și gamepad, acesta este format de obicei din două joystick-uri de navigare, un pad direcțional și câteva butoane. În timp ce primele jocuri pentru PC au fost concepute pentru a fi jucate cu o tastatură și un mouse, jocurile contemporane necesită adesea utilizarea unui controller. Acest lucru se datorează faptului că sunt adesea mai rapide și necesită reflexe rapide. Controllerele vin și în cu fir sau fără fir, iar unele pot fi conectate chiar și la smartphone-uri. Deși nu sunt esențiale pentru toate jocurile, ele pot îmbunătăți cu siguranță experiența de joc.

Ce avantaje oferă un controller?

Controllerele oferă o serie de avantaje față de alte tipuri de dispozitive, cum ar fi tastatura și mouseul. Cel mai semnificativ avantaj este că permit un grad mult mai mare de precizie. Acest lucru este deosebit de important în jocurile care necesită reflexe rapide, cum ar fi cele de curse cu mașini. În plus, controllerele sunt mai confortabile de utilizat pentru perioade lungi de timp. Acest lucru se datorează faptului că sunt concepute pentru a se potrivi confortabil în mâinile dumneavoastră și distribuie greutatea în mod egal. În cele din urmă, controllerele sunt adesea mai puțin costisitoare decât alte dispozitive. Din toate aceste motive, controllerele pentru PC sunt o alegere excelentă pentru orice jucător care își dorește cea mai bună experiență de joc posibilă.

Ce dezavantaje oferă un controller?

În timp ce controllerele pentru PC oferă multe avantaje, există și câteva dezavantaje potențiale care trebuie luate în considerare. Un dezavantaj este că pot fi mai scumpe. În plus, unele controllere nu sunt adesea compatibile cu toate tipurile de dispozitive, cum ar fi smartphone-urile sau tabletele. Acest lucru poate fi limitativ dacă doriți să vă folosiți controllerul pentru mai mult decât pentru jocuri.

Oferă controllerele o experiență diferită de gaming?

Deși mulți jucători preferă să folosească tastatura și mouseul, există unele jocuri care se joacă cel mai bine cu un controller pentru PC. De exemplu, în cursele cu mașini necesită adesea o precizie mai mare. De altfel, controllerele pentru PC au și declanșatoare care pot fi trase parțial pentru a declanșa o acțiune mai precisă. În plus, multe controllere pentru PC sunt echipate cu butoane suplimentare care pot fi alocate unor acțiuni specifice în joc, oferind un nivel de personalizare care nu este posibil cu o tastatură standard. Prin urmare, controllerele pentru PC pot oferi o experiență de joc mai captivantă.

Pot folosi controllerul pe orice PC?

Majoritatea controllerelor folosesc o conexiune USB, ceea ce le permite să fie utilizate cu orice calculator care are un port USB. În plus, multe jocuri pentru PC acceptă un controller, astfel încât veți putea să vă jucați jocurile preferate folosind un controller în loc de tastatură și mouse. Cu toate acestea, nu toate controllerele sunt compatibile cu toate PC-urile. Este posibil ca unele controllere mai vechi să nu funcționeze cu computere mai noi și viceversa. Prin urmare, este important să verificați compatibilitatea înainte de a cumpăra un controller pentru PC-ul dumneavoastră.

Care sunt cele mai bune branduri producătoare de controllere?

Microsoft este una dintre cele mai cunoscute mărci, iar controllerele lor sunt populare pentru confortul și ușurința de utilizare. Logitech este o altă marcă bine cunoscută, iar controllerele lor sunt cunoscute pentru durabilitatea și precizia lor. Astro este o marcă mai puțin cunoscută, dar controllerele lor sunt cunoscute pentru calitatea lor înaltă și caracteristicile inovatoare. Sony este o altă marcă populară, iar controllerele lor sunt cunoscute pentru designul ergonomic și comenzile intuitive. În ceea ce privește 8Bitdo, aceasta este o marcă mai puțin cunoscută, dar controllerele lor sunt folosite pentru designul retro și compatibilitatea cu o varietate de sisteme de jocuri diferite.

Ce autonomie are în general un controller?

Răspunsul la această întrebare depinde de câțiva factori, inclusiv de tipul de controller, de calitatea bateriei și de frecvența cu care este utilizat controllerul. De exemplu, controllerele care folosesc baterii mai mici tind să aibă o durată de viață mai scurtă decât cele care folosesc baterii cu o capacitate mai mare. În general, totuși, majoritatea controllerelor vor rezista câteva ore cu o singură încărcare.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unui controller cu o durată de viață mare a bateriei, asigurați-vă că verificați specificațiile. Iar dacă nu sunteți sigur ce tip de controller este potrivit pentru dumneavoastră, nu uitați să aruncați o privire asupra recomandărilor noastre.

Cât de rapid se încarcă un controller?

Răspunsul depinde de tipul de controller, de vechimea acestuia și de model. Controllerele mai vechi tind să se încarce mai lent decât cele mai noi, iar cele de buget au adesea timpi de încărcare mai lungi decât cele premium. Acestea fiind spuse, majoritatea controllerelor pentru PC pot fi încărcate în mai puțin de două ore, iar unele modele high-end pot face acest lucru în mai puțin de o oră.

Este un controller mai bun decât o tastatură și un mouse în jocuri?

Unii jucători preferă să folosească un controller, în timp ce alții preferă o tastatură și un mouse. Fiecare dintre acestea are propriile avantaje și dezavantaje. Controllerele sunt de obicei mai confortabile pentru a fi utilizate pentru perioade lungi de timp și oferă o gamă mai largă de butoane și comenzi. Cu toate acestea, tastaturile și mouse-urile oferă o precizie mai mare la anumite genuri de jocuri. Astfel, depinde de fiecare jucător în parte să decidă ce metodă este mai bună pentru el.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.