Free cookie consent management tool by TermsFeed

Sony a dezvăluit, în sfârșit, designul căștilor de ultimă generație, PlayStation VR2. Noul design are o gamă de culori alb-negru, similară cu cea a PlayStation 5. Compania a afirmat că cele două produse au fost concepute pentru a se completa unul pe celălalt. Deși are același design general ca și prima generație PlayStation VR, noul model de căști aduce multe îmbunătățiri care vor avea un impact pozitiv asupra experienței de joc a utilizatorilor.

Caracteristici PlayStation VR2

căști PlayStation VR2 caracteristici
Designul noilor căști PlayStation VR2

Au trecut mai bine de cinci ani de când a apărut PlayStation VR, deci cu siguranță era cazul unui upgrade. PlayStation VR a făcut parte din prima generație de căști VR puse la dispoziția utilizatorilor, alături de Oculus Rift și HTC Vive, toate având de atunci numeroși succesori care au adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea optică, dimensiunea câmpului vizual și îmbunătățirea experienței generale de imersie în joc. Cu prima generație PlayStation VR, nu puteai decât să acționezi într-un spațiu destul de restrâns, direct în fața PS4-ului tău și să interacționezi cu lumi virtuale cu ajutorul unei perechi de baghete care puteau simula, în cel mai bun caz, apucarea și dezlipirea. Ceea ce era cu mult îndepărtat față de ce pot face, în ziua de astăzi, controlerele moderne sau mâinile virtuale digitale, cu degete individuale pe care le poți obține cu un controler de tipul Valve Index.

Iată care sunt caracteristicile noului PlayStation VR2:

Afișaj 4K HDR

Noul afișaj îți permite să admiri mediile virtuale la o calitate mult superioară, redate cu o senzațională claritate de 4K HDR și până la 120 fps. Cele două afișaje OLED, de 2000×2040 generează o rezoluție de peste 4 ori mai mare decât casca PlayStation VR. Rata de reîmprospătare este de 90/120Hz, iar câmpul vizual de 110 grade.

Confort îmbunătățit

Datorită câmpului vizual de 110 grade și lentilei Fresnel ușoare, echilibrate și ușor de manevrat, te poți bucura de confort îmbunătățit în experiența de joc. De asemenea, datorită roții de reglare, poți oricând să modifici gradul de apropiere sau de depărtare una de alta al lentilelor, astfel încât să se potrivească întocmai cu poziția ochilor tăi, pentru a obține o imagine optimă.

Urmărirea ochilor

Noile căști PlayStation VR2 detectează mișcările globilor oculari, ceea ce îți permite o interacțiune mult mai asemănătoare vieții reale. Astfel, reacțiile livrate de universul digitalizat sunt mult mai pline de emoție și verosimile. De asemenea, camerele de urmărire a ochilor depistează direcția în care privești atunci când țintești sau doar admiri peisajele, iar tehnicile avansate de redare îmbunătățesc experiența vizuală, prin reglarea automată a rezoluției și îmbunătățirea redării obiectelor pe care le privești.

Camere de urmărire pe cască

PlayStation VR2 urmărește atât controlerele cât și pe tine, datorită celor 4 camere încorporate în designul căștii. Astfel, nu mai ai nevoie de camere suplimentare externe, deoarece toate mișcările pe care le faci, precum și direcția în care privești sunt reflectate în experiența de joc.

Feedback în cască

În momentele tensionate ale jocului, poți simți vibrații subtile în casă. Acestea sunt generate datorită funcționării unui singur motor încorporat, ceea ce adaugă un plus experienței de joc, datorită unui element tactil inteligent. Poți simți pulsul accelerat al personajelor în momentele periculoase, adierile de vânt făcute de obiecte care trec aproape de capul tău, trepidațiile și accelerația unui vehicul, dar și alți stimuli senzoriali care dau un plus experienței din lumea virtuală.

Tempest 3D AudioTech

Motorul audio 3d îți oferă un mediu sonor extrem de realist, iar coloana sonoră a jocului se adaptează dinamic poziției și mișcărilor capului tău. Astfel, poți simți prezența unui personaj care îți șoptește la ureche, să-ți localizezi aliații și inamicii după focurile de armă trase, să auzi pașii din apropierea ta sau chiar să simți pericolul care vine spre tine dintr-o anume direcție.

Conexiune cu cablu unic

PlayStation VR2 se conectează cu un simplu cablu USB-C, la portul USB frontal al consolei PlayStation 5. Se configurează ușor și rapid, iar pentru a le putea utiliza trebuie doar să le conectezi.

Dincolo de acestea, este vorba și despre un design mai elegant, atât în ceea ce privește cadranul de reglare a lentilelor, un nou design al orificiilor de aerisire, cât și mici pictograme texturate cu marca PlayStation pe benzile din față și din spate ale căștii.

Controlere PlayStation VR2 Sense

controlere PlayStation VR2 Sense
Noile controlere PlayStation VR2 Sense

Știm că viitoarele controlere PlayStation VR2 vor îmbunătățite semnificativ în ceea ce privește performanța și designul. De asemenea, știm că următorul dispozitiv periferic VR al Sony se numește PlayStation VR2 Sense. Aceste noi controlere renunță la designul celor clasice cum ar fi PS Move de la PlayStation VR. În schimb, seamănă cu un controler VR mai tipic, cum ar fi cele Touch de la Oculus Quest 2.

Iată câteva caracteristici ale noului controler PlayStation VR2 Sense:

Design sferic

Cu un design ergonomic, echilibrat și ușor, care te ajută să te concentrezi asupra experienței de joc, PlayStation VR2 Sense face un salt către modernizarea controlerului precedent. Libertatea de mișcare îți va permite experiențe de joc mult mai realiste și interesante.

Detectarea atingerii cu degetul

Indiferent dacă apeși sau nu butonul, poți interacționa cu obiectele și mediile din jocuri. Detectarea atingerii cu degetul permite noului controler PlayStation VR2 Sense să redea mișcările și gesturile naturale, pentru a accesa mult mai ușor detaliile lumii virtuale.

Declanșatoare adaptative

Îți permit să simți diferitele niveluri de presiune, forță și tensiune atunci când interacționezi cu echipamentele și mediul din jocul respectiv. De la zdrobirea unor obiecte cu mâna, tensionarea unui arc cu săgeți, folosirea unei arme, declanșatoarele adaptative îți îmbunătățesc „experiența fizică” cu acțiunile de ecran, astfel încât jocul să pară mult mai real.

Feedback haptic

Feedbackul haptic îți permite să simți reacții realiste și să diferențiezi detalii ale acțiunilor din joc. Universul digitalizat îți poate livra o gamă largă de stimuli senzoriali, direct în mână, de la vibrații subtile, până la impulsuri grosiere și intense. Simți că ai tras sau ai lovit cu o armă, poți diferenția diferite texturi din mediu sau că te afli într-o mașină și traversezi terenuri denivelate.

Joystick-uri analogice și butoane

Gestionează-ți și mai bine acțiunile, resursele și echipamentele din joc cu ajutorul joystick-urilor analogice și al butoanelor de acțiune clasice, dispuse pe cele două controlere, alături de butoanele „Opțiuni” și „Creare”. Pe lângă declanșatoarele adaptabile, cele două controlere PlayStation VR2 Sense sunt prevăzute și cu un buton special care îți permite „să apuci” obiectele în joc.

Noile căști PlayStation VR2 și concurența

Deși aceste caracteristici sunt, într-adevăr, mult superioare față de cele ale PlayStation VR, Sony trebuie să concureze cu căști precum Oculus Quest 2, Valve Index, care permit urmărirea degetelor, și HP Reverb G2, de înaltă rezoluție. Hardwareul VR 2 s-a îmbunătățit foarte mult de la primul PlayStation VR și, de asemenea, de la controlerele sale PlayStation Move, iar acum Sony trebuie să demonstreze că poate oferi, în continuare, posibilitățile unor experiențe virtuale convingătoare pentru utilizatori.

Anunțul oficial al noilor căști PlayStation VR2

De asemenea, este vorba și despre jocurile pe care le pune la dispoziție. Pe lângă noile căști, Sony a anunțat deja un joc care va fi realizat pentru noile căști PlayStation VR2, numit Horizon Call of The Mountain, exclusiv pe PlayStation VR2, produs de Guerrilla și Firesprite Games.

Prețul, data de lansare sau alte caracteristi oferite nu sunt încă disponibile publicului. Pe măsură ce informații noi apar, ne vom ocupa special de actualizarea acestui articol.

Share.

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.