Free cookie consent management tool by TermsFeed

Sherlock Holmes este fără niciun dubiu cel mai cunoscut detectiv de istorie. A fost creat de scriitorul scoțian Arthur Conan Doyle în anul 1887 și a devenit îndrăgit de o națiune întreagă în Marea Britanie,

Detectivul particular Sherlock Holmes are câteva trăsături bine definite. Impresionează prin capacitatea de a se deghiza, are un raționament extrem de logic și rezolvă cazuri grele datorită abilităților criminalistice impresionante.

Anul „nașterii” lui Sherlock Holmes, acest personaj ficțional, este 1887. Atunci, Arthur Conan Doyle a scris primul său roman, denumit Un studiu în roșu. În total au fost create cinci romane și 56 de povestiri. Aproape toate sunt redate din perspectiva prietenului și biografului lui Sherlock Holmes, doctorul John H. Watson. Doar două dintre ele sunt narate de Holmes, în timp ce altele sunt scrise la persoana a treia.

actorii ce l-au interpretat pe Sherlock Holmes in diferite ecranizari
Actorii care l-au interpretat pe Sherlock Holmes în diferite ecranizări

Nu doar cărțile lui Doyle au contribuit la popularitatea pe care Sherlock Holmes o are. Filmele au avut un rol important, iar succesul de care se bucură acest personaj a dus la apariția a zeci de filme și seriale. Probabil cele mai cunoscute filme despre Sherlock Holmes sunt cele cu Robert Downey Jr. în rolul principal. Primul, denumit Sherlock Holmes, a fost lansat în 2009, în timp ce al doilea a apărut doi ani mai târziu, cu numele Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011). Ca seriale bune, cel mai cunoscut nume este Sherlock și a fost realizat de BBC, rulând între 2010 și 2017.

Există și jocuri de noroc inspirate din acest personaj. Spre exemplu, în secțiunea pacanele online NetBet este disponibil un titlu lansat de compania Yggdrasil. Jocul se numește Holmes and the Stolen Stones, are o grafică excelentă, iar printre simbolurile disponibile sunt chipul detectivului, o lupă și agenda acestuia.

Totodată, au fost lansate și numeroase jocuri video în seria Sherlock Holmes. Cele mai cunoscute sunt cele ale companiei Frogwares, care a lansat până acum nu mai puțin de 9 producții. Ultimul a apărut în 2021 sub titlul Sherlock Holmes: Chapter One și este disponibil pe Microsoft Windows, PS 4 și PS 5, Xbox One și Xbox Series X/S.

Cine a fost adevăratul Sherlock Holmes?

Chiar dacă Sherlock Holmes este un personaj ficțional, Arthur Conan Doyle a avut, totuși, o sursă de inspirație. Este vorba despre doctorul Joseph Bell, profesor la catedra de medicină a Universității din Edinburgh.

Acesta era un om foarte carismatic ce își uimea studenții prin metodele sale. Concret, el determina ocupația unui pacient și multe alte detalii personale doar uitându-se după aspectul acestuia. În plus, Doyle a avut ocazia să îl vadă la treabă și la infirmeria regală din Edinburgh, unde activa ca funcționar. Astfel, el a reușit să anlizeze metodele de diagnosticare pe care acesta le avea.

Joseph Bell, adevăratul Sherlock Holmes
Joseph Bell, adevăratul Sherlock Holmes

Doyle a recunoscut dintotdeauna că Joseph Bell a fost sursa sa de inspirație, motiv pentru care i-a și mulțumit într-o scrisoare transmisă ulterior. „Este mai mult decât cert că ție îți datorez apariția lui Sherlock Holmes. Chiar dacă l-am pus în povestiri în diferite poziții dramatice, nu cred că munca lui analitică este exagerată, raportat la cea pe care am văzut-o la tine”, i-a scris Conan Doyle doctorului.

În anul 1891, Conan Doyle s-a rupt complet de practica medicală, întrucât succesul povestirilor despre Sherlock Holmes devenise unul uriaș, care reușea să îi ocupe tot timpul și să îi aducă venituri bune pentru acele vremuri. Chiar dacă în 1893 a renunțat pentru o perioadă să mai scrie cărți despre detectiv, a „înviat” personajul și a continuat să lanseze texte până în anul 1927. Conan Doyle a murit în cele din urmă în anul 1930.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.