Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine top 15 seriale adolescenți, multe dintre ele disponibile atât pe Netflix, cât și pe alte platforme de streaming. Deși lista nu va fi una exhaustivă, atunci când am ales titlurile ne-am bazat, în primul rând, pe experiența proprie, motiv pentru care topul va fi, după cum îți poți da seama, subiectiv. Cu toate acestea, multe dintre titluri s-au aflat și în tendințe, la scurt timp după ce au apărut, iar altele încă se bucură de o popularitate semnificativ în rândul tinerilor. Serialele cu adolescenți sunt, în general, destul de relaxante (bine, aici depinde și de genul pe care îl abordează respectivul titlu), însă popularitatea lor se datorează în primul rând faptului că reușesc să convingă publicul (reprezentat, în mare parte, de adolescenți), pentru că, într-un fel, i se adresează în mod direct. Așadar, există și titluri care se potrivesc fără probleme și altor categorii de vârstă, deoarece intriga, personajele și acțiunea se aliniază perfect cu așteptările publicului larg.

Așadar, iată top 15 seriale cu și pentru adolescenți pe care ți le recomandăm cu încredere.

Noi, copiii din Bahnhof Zoo (2021)

Inspirat din extraordinara autobiografie omonimă, scrisă de către Christiane F. și tradusă și la noi la Editura Humanitas, acest serial este de-a dreptul cutremurător. De fapt, ecranizarea este o reinterpretare modernă a filmului Christiane F., apărut în 1981, în regia lui Uli Edel. Serialul este disponibil pe HBO, are un sezon (8 episoade, deci este un fel de miniserie) și urmărește viața lui Christiane F. și a șase tineri care încearcă să lupte cu dependența de substanțe ilicite, într-o lume care, încetul cu încetul, se destramă în jurul lor, totul devenind o goană permanentă după doza zilnică. Tineri curajoși, puternici, care își caută un loc al fericirii în această lume dominată de dorințe patologice. O poveste emoționantă, care nu are cum să te lase rece și care, încă o dată, ne reamintește de cât de fragil este omul.

Serial Noi, copiii din Bahnhof Zoo (2021)
Noi, copiii din Bahnhof Zoo (2021) – Jana McKinnon, Lena Urzendowsky, Lea Drinda

Unul dintre noi minte (2021)

Inspirat din romanul omonim scris de către Karen M. McManus, Unul dintre noi minte este un thriller și mistery absolut genial. În momentul de față are doar un sezon (7 episoade), însă cu siguranță va mai apărea (cel puțin) unul. Intriga serialului este foarte bine conturată și, de altfel, dezvoltată perfect de-a lungul sezonului, urmărind povestea unui tocilar, a unui atlet, a unei tipe populare, unui infractor și a unui „caz pierdut” care sunt nevoiți să stea în detenție. Cu toate acestea, numai primii patru vor ieși vii din această situație. Cine-i vinovatul și, de fapt, cine e cel care minte? Eu, unul, v-aș recomanda ca întâi să citiți cartea, chiar dacă și serialul este foarte bine făcut.

Serial Unul dintre noi minte (2021)
Unul dintre noi minte (2021) – Annalisa Cochrane, Chibuikem Uche, Marianly Tejada

Stranger Things (2016)

Probabil nici nu mai este necesar să descriem premisa și, de fapt, ce se întâmplă în acest serial care pur și simplu este cunoscut de către absolut oricine. Într-adevăr, Stranger Things a fost și încă este un fenomen cinematografic, bucurându-se de o popularitate extraordinară în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Acum, în așteptarea sezonului 5 din Stranger Things, nu ne mai rămâne decât să revizionăm sezoanele anterioare pentru că, indiferent de câte ori te-ai uita la ele, rămân la fel de bune, la fel de fascinante și misterioase, cu o distribuție genială și o poveste care depășește limitele firescului. Un science-fiction cu tentă horror, mistery și apocaliptică.

Serial Stranger Things (2016)
Stranger Things (2016) – Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder

Cei 100 (2014)

Un serial science-fiction cu o premisă foarte interesantă, ușor postapocaliptică, a cărui acțiune este plasată la 97 de ani după ce un război nuclear a distrus aproape întreaga viață de pe Pământ. Singurii supraviețuitori cunoscuți sunt rezidenții celor douăsprezece stații spațiale aflate pe orbita Pământului înainte ca războiul să fi început. Ulterior, acestea s-au unit pentru a forma o singură stație masivă, The Ark, unde locuiesc aproximativ 2400 de oameni. Resursele avute la dispoziție sunt limitate, iar toate crimele – indiferent de natura sau gravitatea lor – sunt aspru pedepsite: moartea („plutirea”), cu excepția cazului în care făptașul are mai puțin de 18 ani. După ce se constată că sistemele de susținere ale vieții pe stația spațială sunt într-o stare critică, o sută de prizonieri minori declarați „dispensabili” sunt trimiși în spațiu într-o ultimă încercare de a determina dacă planeta Pământ este, din nou, spațiu locuibil. Confruntându-se cu pericole neașteptate, ei ajung pe Pământ unde descoperă că există supraviețuitori ai războiului: cei 100 de „pământeni”.

Cei 100 (2014) serial
Cei 100 (2014) – Eliza Taylor, Paige Turco, Bob Morley

The OA (2016)

Cred că una dintre cele mai mari surprize pe care le-am avut în ultimii ani, când vine vorba de seriale adolescenți, a fost vizionarea acestuia – The OA. Creat și scris de Brit Marling și Zal Batmanglij, acest serial original Netflix se concentrează în jurul reapariției inexplicabile a lui Prairie Johnson (interpretată de către Brit Marling care face un rol genial). Dispărută în condiții bizare cu șapte ani în urmă, oarbă pe atunci, Pairie se reîntoarce acasă, acum în vârstă de 20 de ani și cu vederea restabilită. În timp ce mulți cred că este o minune, alții se tem de faptul că Prairie ar putea fi periculoasă și „nefirească”. Cu toate acestea, povestea se dovedește a fi mult, mult mai complexă, în jurul ei guvernând ideea că lumea aceasta este stăpânită și dictată de forțe fizice pe care noi, ca oameni, nici nu le-am putea percepe. 

Serialul The OA (2016)
The OA (2016) – Brit Marling, Emory Cohen, Patrick Gibson

Never Have I Ever (2020)

Creat de către Lang Fisher și Mindy Kaling, cu Maitreyi Ramakrishnan, Poorna Jagannathan, Darren Barnet în rolurile principale, acest serial este unul, am putea spune, tipic cu adolescenți. Povestea se centrează în jurul lui Devi Vishwakumar și a vieții sale complicate din liceu, care nu doar că se confruntă cu sentimentul de inferioritate (întrucât este de origine indiană), însă are parte și de momente de revelație într-o Americă a contemporaneității. Serialul este inspirat din copilăria lui Mindy Kaling, director executiv al serialului. Încă de când a apărut, a prins foarte bine la public și, într-adevăr, este un serial pe cât de amuzant, pe atât de profund și chiar emoționant.

Serialul Never Have I Ever (2020)
Never Have I Ever (2020) – Maitreyi Ramakrishnan, Poorna Jagannathan, Richa Moorjani

Sex Education (2019)

Otis, un licean puțin cam ciudat din punct de vedere al relațiilor sociale, poate nu are prea multă experiență când vine vorba de relații intime, dar primește, în schimb, foarte multe sfaturi, mai mult sau mai puțin practice, pe această temă, în cadrul „cursului său personal” ținut de către mama sa, Jean, care este terapeut sexual. Fiind înconjurat de manuale, videoclipuri, cărți și alte tipuri de conținut din domeniu, Otis devine, încetul cu încetul, un expert (deși reticent) în acest domeniu. Când colegii lui de clasă află despre viața pe care Otis o duce în spatele ușilor închise, în propria casă, acesta decide să-și folosească cunoștințele dobândite pentru a-și îmbunătăți statutul și imaginea, așa că face echipă cu Maeve, tipa inabordabilă și inteligentă, astfel încât să înființeze o clinică clandestină de terapie sexuală care să se ocupe de problemele celorlalți colegi. Însă, prin analiza sexualității acestora, Otis își dă seama că s-ar putea să aibă, inclusiv el, nevoie imediată de terapie.

Serialul Sex Education (2019)
Sex Education (2019) – Asa Butterfield, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa

You (2018)

Bazat pe romanul bestseller, omonim scris de către Caroline Kepnes, apărut și la noi la Editura Herg Benet, cred că un singur cuvânt ar putea descrie fidel acest serial: bolnav! Da, You chiar ajunge să dea cu tine de pereți, fazual spus, la un moment dat, deoarece această contemporană „poveste de dragoste” pleacă de la următoarea premisă: „Ce ai fi în stare să faci pentru a obține dragostea?” Atunci când un manager de librărie (Joe Golberg, jucat de către Penn Badgley) își intersectează drumurile cu o scriitoare aspirantă (Victoria Pedretti, care joacă rolul lui Love), răspunsul nu întârzie să apară: orice! Folosindu-se de internet și rețelele de socializare pentru a afla cele mai intime detalii despre aceasta, astfel încât să se apropie de ea, ceea ce la început a fost atracție, în scurt timp se transformă în obsesie. Iar Joe este în stare să înlăture, discret și strategic, orice obstacol care ar putea sta între ei doi – fie că este vorba chiar și de către o persoană.

Serialul You (2018)
You (2018) – Penn Badgley, Victoria Pedretti, Ambyr Childers

Riverdale (2017)

Un alt serial cu adolescenți foarte bun, cu o distribuție impresionantă și serioasă (Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse) și foarte popular, creat de către Roberto Aguirre-Sacasa, în care totul începe după moartea uneia dintre gemele Blossom – tipele bogate și populare – pe data de 4 iulie, când în micul oraș Riverdale lucrurile încep să se schimbe. Primul sezon al serialului are acțiunea plasată în luna septembrie, în pragul începerii unui nou an școlar, aducând laolaltă noi elevi, noi relații și noi mistere halucinante, bizare și neașteptate din trecutul zilei de 4 iulie, când orășelul Riverdale a demonstrat că, de fapt, nu este ceea ce pare a fi: un loc în care să te retragi pentru a-ți găsi liniștea și pacea. 

Serialul Riverdale (2017)
Riverdale (2017) – Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse

Elita (2018)

Las Ecinas, cea mai exclusivistă și de fițe școală din țară, unde elita își trimite copiii la studii, pare a avea tot ce-i trebuie pentru a scoate, pe bandă rulantă, afaceriști și viitori adulți situați în topul ierarhiei sociale. Totuși, lucrurile se schimbă în momentul în care trei adolescenți dintr-o altă pătură socială, clasa muncitoare, au fost admiși la această școală exclusivistă, asta după ce un cutremur le-a distrus școala în care învățau. Conflictul dintre cei care au totul și cei care nu mai au nimic de pierdut creează circumstanțele perfecte – și întunecate – care duc, în cele din urmă, la o crimă. Și, totuși, cine a comis această crimă? Creat de către Carlos Montero și Darío Madrona, cu o distribuție serioasă, serialul Elita este popular în întreaga lume, toate sezoanele apărute clasându-se foarte rapid în topul preferințelor telespectatorilor.

Serialul Elita (2018)
Elita (2018) – Itzan Escamilla, Miguel Bernardeau, Danna Paola

Cele 13 motive (2017)

Inspirat din romanul omonim scris de către Jay Asher, tradus și la noi de către Editura Corint, acest serial a făcut furori atunci când a fost lansat. Urmărește povestea lui Clay Jensen, un tip adolescent (interpretat de către Dylan Minette) care, după ce se întoarce acasă de la școală, găsește pe verandă o cutie misterioasă pe care stă scris numele său. Înăuntru descoperă o serie de casete înregistrate de Hannah Baker (Katherine Langoford) – colega sa de clasă și fata de care a fost întotdeauna îndrăgostit – care, în mod tragic, și-a pus capăt zilelor cu două săptămâni în urmă. Derulând casetele, Clay își dă seama instant că acestea relatează un jurnal audio pe care Hannah l-a înregistrat și în care detaliază „cele treisprezece motive” pentru care s-a hotărât să își pună capăt zilelor. Prin intermediul narațiunilor duale ale lui Hannah și Clay, acest serial țese o poveste complicată și sfâșietoare, în care confuzia, disperarea, emoția, tragicul și scenele se concretizează într-un serial deosebit de bun, pe care n-am fi putut să nu-l reamintim în top seriale adolescenți. 

Serialul Cele 13 motive (2017)
Cele 13 motive (2017) – Dylan Minnette, Katherine Langford, Alisha Boe

Heartstopper (2022)

Inspirat din romanele grafice scrise de către Alice Osman, apărute și la noi (în ediții care arată foarte bine), la Editura Storia Books, serialul urmărește povestea a doi adolescenți de origine britanică: Nick Nelson și Charlie Spring, într-o școală de băieți. Charlie, tipul care obișnuiește să gândească în profunzime lucrurile, este homosexual declarat, iar Nick, jucătorul de rugby vesel este popular și bun la suflet. Într-o zi, cei doi sunt puși să stea împreună în clasă, iar, cel puțin pentru Charlie, prietenia dintre ei se transformă în ceva mai mult, chiar dacă, inițial, nu crede că ar avea vreo șansă cu Nick. Totuși, dragostea acționează în moduri surprinzătoare și din ce în ce mai greu de recunoscut: Nick este mai interesat de Charlie decât și-ar fi dat seama, vreodată, oricare dintre ei. Heartstopper este o frumoasă poveste despre prietenie, loialitate, dragoste și speranță, dovadă că micile povești se transformă, foarte rapid, în ceva de-a dreptul maiestuos.

Serialul Heartstopper (2022)
Heartstopper (2022) – Joe Locke, Kit Connor, Yasmin Finney

Căutând-o pe Alaska (2019)

Serialul este inspirat din romanul scris de către John Green, un autor care a fost foarte în vogă acum câțiva ani și care, după cum probabil știți, a intrat rapid în top cu cartea Sub aceeași stea, iar ulterior filmul pentru adolescenți care a făcut să curgă râuri de lacrimi. Acest serial îl are în centru pe Miles ”Pudge” Halter, un adolescent care ajunge la un internat, unde face cunoștință cu o tânără pe nume Alaska (Kristine Froseth). Încetul cu încetul, cei doi încep să se cunoască și să se înțeleagă și, bineînțeles, Miles se îndrăgostește de Alaska. Totuși, în timpul pe care cei doi îl petrec împreună, Miles află că viața lui Alaska nu este chiar atât de perfectă pe cât era tentat să creadă. Iar lucrurile, de fapt, devin și mai complicate în momentul în care prietena sa Alaska dispare. Iar Miles se hotărăște să pornească în căutarea ei.

Serialul Looking for Alaska
Căutând-o pe Alaska (2019) – Charlie Plummer, Kristine Froseth, Denny Love

Regatul Umbrelor (2021)

Serialul este inspirat din trilogia scrisă de Leigh Bardugo și, vreau să vă spun, a fost așteptat de extrem de multă lume. De fapt, Leigh Bardugo este o scriitoare de renume când vine vorba de genul fantasy, de a crea personaje convingătoare, reprezentări pentru minorități, punând la cale o acțiune complexă, efervescentă. Universul pe care obișnuiește să-l creeze este unul plin de pericole, în care moartea poate însemna doar ceva de-o simplă secundă. În acest serial lansat în 2021, Regatul Umbrelor, forțele întunecate au pus stăpânire pe întreaga lume, însă tânăra Alina Starkov, expertă în cartografiere, descoperă, din greșeală, că are puterea de a schimba soarta certă a războiului dintre lumi: ea este singura care are puterea de a invoca lumina și acest lucru o va face să joace un rol semnificativ în acest război străvechi. Un titlu care, fără niciun dubiu, merită un loc de seamă în top seriale adolescenți.

Serialul Shadow and Bone
Regatul Umbrelor (2021) – Jessie Mei Li, Archie Renaux, Ben Barnes

Zorzoane (2019)

Inspirat din romanul omonim scris de către Kirsten Smith, apărut la Editura Corint, serialul urmărește povestea a trei adolescente: Tabitha, o regină a frumuseții, Elodie, puțin mai timidă și Moe, care simte că și-a ratat viața socială. Tabithei nu-i lipsește nimic: are bani, prieteni, este cea mai populară din școală și are un iubit care o adoră. Elodie, în ciuda imaginii sale de fată cuminte, este cleptomană. Însă nici Elodie, nici Tabitha nu se compară cu Moe, fata rea a cărei reputație pătată o face să se gândească la faptul că „oricum nu mai are nimic de pierdut”. Însă viața celor trei tinere se schimbă neașteptat atunci când se întâlnesc la o întrunire specială pentru cei care au obișnuința de a fura: Hoții Anonimi. Acolo, Tabitha le provoacă pe cele două la un concurs inedit de furtișaguri, iar totul se transformă într-o emoționantă poveste despre acceptare, prietenie, vindecare și speranță.

Serialul Zorzoane (2019)
Zorzoane (2019) – Brianna Hildebrand, Kiana Madeira, Quintessa Swindell

Acesta este top 15 seriale cu și despre adolescenți. După cum am spus, avem certitudinea că această listă nu este completă (de altfel, nici n-ar putea fi, întrucât există o mulțime de seriale cu adolescenți deosebit de bune), însă am încercat să-ți facem recomandări bazându-ne pe gusturi personale și pe experiențele proprii pe care le-am avut vizionându-le. Știm că ai recomandări, așa că ne-ar face mare plăcere să știm care sunt acestea. De asemenea, ai văzut vreun serial din lista prezentată de către noi? Nu uita să consulți și recomandările noastre cu filme adolescenți, deoarece cu siguranță vei găsi (cel puțin) un titlu care să-ți fie pe plac. Până atunci, să ai parte de vizionare plăcută!

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.