Free cookie consent management tool by TermsFeed

Când vine vorba de cele mai bune monitoare pentru gaming, există multe variabile pe care ar trebui să le iei în considerare pentru o experiență de joc superioară, imersivă și cât mai calitativă. Acest articol vine în completarea unei serii de articole dedicate pasionaților de gaming, așa că înainte de a trece mai departe asigură-te că ai citit și recomandările noastre privitoare la cele mai bune tastaturi pentru gaming, cele mai bune mouse-uri de gaming și cele mai bune căști wireless gaming.

Cele mai bune monitoare pentru gaming sunt dotate cu rate de reîmprospătare ridicate, timpi rapizi de răspuns, pentru a menține fluiditatea jocului și a-ți oferi puterea de care ai nevoie pentru a te bucura de o experiență cât mai reală. În funcție de bugetul și nevoile tale, am pregătit o listă cu câteva modele, pentru a-ți fi mult mai ușor să îl alegi pe cel care se pliază cel mai bine așteptărilor tale, deoarece știm cât de suprasaturată este piața din acest punct de vedere.

Cele mai bune monitoare pentru gaming

Monitor gaming curbat IPS LED DELL Alienware

Monitor gaming curbat IPS LED DELL Alienware
Monitor gaming curbat IPS LED DELL Alienware

Un monitor curbat IPS LED DELL Alienware, WQHD+, cu diagonala de 37.5 inch, 144 Hz, procesor NVIDIA G-SYNC Ultima, care în afară de a oferi imagini surprinzător de realiste, imersive, VESA DisplayHDR™ 600 îmbunătățește raportul de contrast cu o adâncime mult mai mare a culorii, claritate superioară și efect de halou mult diminuat. Datorită tehnologiei IPS Nano Color care reprezintă standardul cinematografic actual, oferiră o acoperire mai largă a culorilor decât sRGB, acestea apărând mai realiste. De asemenea, suportă 95% DCI-P3 pe un unghi larg de vizualizare. Caracteristica principală și cea mai atractivă este reprezentată de către ecranul curbat 2300R cu raport de aspect 21:9 care oferă o experiență de joc total autentică, îmbunătățind câmpul vizual, reducând distorsiunea, reflexia și strălucirea, prin utilizarea vederii periferice. Cu ecranul WHQD+, imaginile prind viață, oferind chiar cu 24% mai mulți pixeli decât WQHD (3440×1440), pentru o vizualizare mai extinsă.

Monitor gaming LED VA Lenovo

Monitor gaming LED VA Lenovo
Monitor gaming LED VA Lenovo

Un model de monitor cu foarte multe recenzii pozitive, diagonala de 34 de inch, UltraWide, 1500R, FrameLess, QHD, FreeSync, DisplayPort, rata de reîmprospătare de 144 Hz. Cu Lenovo G34w-10, experiența de joc este mult mai imersivă și mult mai palpitantă. Panoul curbat WQHD te atrage și poziționează fix în centrul jocurilor pe care le accesezi. Rata de actualizare de 144 Hz, cuplată cu tehnologia AMD Radeon FreeSync™ asigură un joc mult mai fluid, ușor, cu rate nule de delay și încetinire. Certificarea slabă a luminii albastre permite petrecerea în siguranță a ore întregi în fața monitorului, fără a-ți afecta, usca și răni ochii. Cu toate acestea, nu uita că pauzele, evident, sunt importante și sănătoase.

Monitor gaming Samsung Odyssey G7

Monitor gaming Samsung Odyssey G7
Monitor gaming Samsung Odyssey G7

Cu un design genial, monitorul acesta te va lăsa să fii absorbit instant în jocurile tale preferate. 1000R, noul maximum al tehnologiei ecranelor curbate, se potrivește câmpului vizual uman pentru o imersie atât de realistă în joc încât ai impresia că, efectiv, faci parte integrantă din acțiune. Curbura 1000R îți extinde vederea periferică și te pune direct în pielea eroului tău favorit. „R” este prescurtarea de la „raza circulară”. Cu cât valoarea „R” este mai mică, cu atât curbura este mai profundă. Tehnologia QLED oferă o experiență mai clară, mai luminoasă, oferind gama completă de nuanțe reale pe monitor. Scenele de joc, cursele nebune, inamicii prind viață, iar nuanțele vaste, susținute de HDR600 care oferă mai mult contrast, fac ca fiecare detaliu să strălucească cu claritate, chiar și în scenele întunecate. Rezoluția WQHD împachetează de 1,7 ori mai multă densitate a pixelilor din Full HD, dezvoltând imagini incredibil de detaliate și clare, cu unghi de vizualizare mai mare, deci mai mult spațiu pentru a face parte din jocul tău preferat. RapidCurve de 240 Hz elimină complet lag-ul din jocuri, cu un timp de răspuns de 1 ms, mișcări precise ale mouse-ului și cadre fără blur sau reflexii, doar cu imagini convingătoare.

Monitor gaming IPS ASUS ROG Swift PG259QN

Monitor gaming IPS ASUS ROG Swift PG259QN

Cu diagonala de 24,5 inch, Full HD, 360 Hz, G-Sync, considerat a fi cel mai rapid monitor de gaming esports din lume, perfect pentru jocuri cu acțiune rapidă. Ecranul FHD (1920×1080) este echipat cu un panou Fast UPS cu rata de reîmprospătare de până la 360 Hz, timp de răspuns de 1 ms gray-to-gray (GTG) și procesor NVIDIA® G-SYNC®, pentru jocuri de o fluiditate extraordinară și imagini de-a dreptul realiste și convingătoare. Design-ul distinct ROG îi oferă, într-adevăr, o estetică diferită. Tehnologia HDR oferă imagini cu o gamă de culori și un contrast mai mare decât monitoarele obișnuite, pentru un realism sporit al imaginilor de joc. ROG Swift 360 Hz PG259QN este echipat cu HDR10 pentru a-ți oferi culori și luminozitate exact cum îți dorești. Tehnologia panoului ASUS Fast IPS permite elementelor de cristal lichid din ecran să se activeze sau dezactiveze de până la 4x mai rapid decât cele ale panourilor IPS convenționale, oferindu-i monitorului un timp de răspuns de 1 ms și aproape niciun fel de fecte de remanență sau de motion blur.

Monitor gaming Acer Predator X28

Monitor gaming Acer Predator X28
Monitor gaming Acer Predator X28

Monitoarele G-Sync se știe că sunt scumpe, dar Acer Predator, sincer, este destul de accesibil. Cu un modul G-Sync adecvat în interior, suport Nvidia Reflex și afișaj 4K, ecranul suportă și FreeSync, cu rată de reîmprospătare de până la 152 Hz, calibrat încă din fabrică și cu o acuratețe genială a culorilor și contrastelor. Cu diagonala de 24,5 inch, unghiul de vizibilitate de 178°, rezoluția de 1920×1080, aspectul imaginii 16:9, este un monitor care cu siguranță își face treaba și, mai mult decât atât, și-a câștigat fanii. Timpul de răspuns GTG este de 1 ms, ecran tip LED, 99% sRGB, 8 bit, HDR 400, specificații care îl fac o alegere bună la un preț destul de rezonabil față de multe alte modele. Specificațiile îl fac o alegere destul de bună, iar experiența de joc livrată este una chiar dacă la fel de performantă ca alte modele, destul de în regulă.

Monitor gaming Gigabyte M32U

Monitor gaming Gigabyte M32U
Monitor gaming Gigabyte M32U

Cu diagonala de 41,6 inch, QHD, VESA Display HDR400, 2xHDMI, Display Port, Panoul VA de 31,1 inch 1500R prezintă un unghi mult mai aproape de cel al ochiului uman, față de un monitor plat, pentru a-ți oferi o senzație de joc mult mai imersivă și captivantă. Performanța, timpul de răspuns de 1 ms îți oferă un joc fluid, rapid, pentru a fi mereu în gardă. FHD cu 165 Hz pentru o rezoluție înaltă și rată de actualizare rapidă, calitatea de afișare rămânând detaliată iar experiența de joc convingătoare și plină de satisfacție. Culoarea pe 8 biti, 93% DCI-P3 super wide-gamut, fac ca ecranul să fie, în sine, fantastic orice ai rula pe el. Deși are un design simplificat, suportul robust și finisajul mat construit îl fac extrem de atractiv. Mai mult decât atât, Gigabyte OSD Sidekick îți permite să setezi opțiunile de afișare cu tastatura și mouse-ul, oferindu-ți cel mai simplu mod de a regla setările monitorului după propriul plac, exact așa cum îți dorești.

Monitor gaming Alienware Nano IPS

Monitor gaming Alienware Nano IPS
Monitor gaming Alienware Nano IPS

Cu diagonala de 27 inch, rată de reîmprospătare de 240 Hz datorită tehnologiei Fast IPS, timp de răspuns de 1 ms GTG, pixelii înșiși schimbându-și culoarea (aproape) instantaneu pentru a asigura un joc fluid, neted, și a elimina neclaritatea mișcării, certificarea NVIDIA® G-SYNC® ULTIMATE care asigură o acțiune lină, fără lag, redări HDR strălucitoare cu jocuri capabile să suporte HDR, latența redusă asigurând că este nevoie de foarte puțin timp pentru a procesa, în timp real, modificările de pe ecran, motiv pentru care imaginile sunt afișate rapid și clar, jocul simțindu-se mult mai receptiv, mult mai real. VESA DisplayHDR™ oferă 600 de rapoarte de contrast în timp real, cu o atenuare localizată care oferă lumini impresionante. Rezoluția QHD îți permite să vezi până la 77% mai mult conținut de joc pe ecran în detalii absolut incredibile (comparativ cu Full HD). Mai mult decât atât, tehnologia IPS Nano Color îți permite să experimentezi culori cu o acoperire de culoare DCI-P3 98% (gamă profesională), mult mai mare decât sRGB. Cu o precizie ridicată a culorilor, acestea sunt reale, detaliate și consistente indiferent de unghiul din care privești, iar experiența de joc – indiferent de genul din care face parte acesta – este una extrem de convingătoare și plăcută.

Monitor gaming LED VA HUAWEI MateView GT

Monitor gaming LED VA HUAWEI MateView GT
Monitor gaming LED VA HUAWEI MateView GT

Un monitor imens, cu diagonala de 34 inch, Ultra Wide QHD, cu rata de reîmprospătare de 165 Hz, Flicker Free, ecran ultra-curbat 21:9 care îți oferă o imagine cu adevărat amplă, prin design-ul 1500R pentru o experiență de un cu totul alt nivel. Display-ul WQHD 3440×1400 are mai mulți pixeli orizontali decât cel standard de 1440, pentru a-ți aduce imaginile la viață, pentru o experiență de joc imersivă ca nicicând. Jocurile sunt fluide, cu latență ultra-scăzută, insesizabilă, rata de refresh fiind de 165 Hz. Cu Dynamic Range de 4000:1, te poți bucura de fiecare detaliu și element, experimentând luminozitatea HD-ready de până la 350 nits, pentru imagini detaliate chiar și în cele mai întunecate scene, datorită tehnologiei HDR10 și raportului de contrast 4000:1. Bucură-te de frumusețea a 1.07 miliarde de culori pe marele ecran, pentru un spectru cromatic mai precis și mai real. Gama largă de culori 90% DCI-P35 îți oferă o experiență cu adevărat cinematică și acuratețea Delta E mai mică decât 2 face să strălucească cu intensitate orice culoare. Cu siguranță este unul dintre cele mai populare monitoare de gaming în ceea ce privește alegerile.

Monitor gaming LED IPS LENOVO Qreator

Monitor gaming LED IPS LENOVO Qreator
Monitor gaming LED IPS LENOVO Qreator

Cu diagonala de 27 de inch, 4K UHD, 60 Hz, AMD FreeSync, monitorul Lenovo Qreator îți permite să vizionezi culori vibrante, realiste și imagini extrem de clare din orice unghi posibil. Într-un design atractiv, special, îmbină eleganța cu funcționalitatea, afișajul 4K UHD elegant, ultra-subțire, cu rame subțiri, înguste și difuzoare oferă o experiență cinematografică convingătoare. De asemenea, îți permite să te bucuri de jocurile preferate, fără lag, fără delay, cu timp de răspuns imediat, fără a-ți obosi ochii. Ecranul Smart Crystal Sound cu audio integrat în panou, orientat către utilizator optimizează sunetul în funcție de fluxul acțiunii și dinamicii de pe ecran, asigurând o experiență audiovizuală de-a dreptul impresionantă. Qreator îmbină un panou compatibil DisplayHDR 400 cu rezoluție UHD de mare efect, pentru o experiență vizuală așa cum ai visat. Monitorul pentru gaming LED IPS LENOVO Qreator are un preț relativ OK, deseori l-am văzut la reducere, deci poate ar fi bine să mai aștepți vreun eventual Black Friday înainte de a face achiziția.

Monitor LED Nano IPS LG UltraGear QHD

Monitor LED Nano IPS LG  UltraGear QHD
Monitor LED Nano IPS LG  UltraGear QHD

Un monitor de gaming 165 Hz (180 Hz, Overlock), cu timp de răspuns de 1 ms, G-SYNC Compatible, AMD FreeSync™ Premium, VESA DisplayHDR™ 400, HDMI, Display Port, Nano IPS de 1 ms, perfect pentru viteza și calitatea imaginii. Poți beneficia de performanțe incredibile în jocurile preferate, bucurându-se de o imersiune totală datorită acestei tehnologii, care oferă viteză incredibil de rapidă și calitate grafică excepțională. Cu IPS de 1 ms comparabil cu TN Speed, oferind un timp de răspuns imediat. Acest monitor suportă un spectru larg de culori, 98% din gama de culori DCI-P3, ceea ce înseamnă culori de înaltă calitate pentru reproducerea cu VESA DisplayHDR™ 400, permițând o imersiune vizuală extrem de realistă. Oricât ar fi câmpul de luptă, îi poate ajuta pe jucători să aibă acces la adevăratele culori pe care dezvoltatorii jocului și le-au imaginat. Viteza ultra-rapidă de 165 Hz (180 Hz, Overlock) permite jucătorilor să vadă rapid următorul cadrul și face ca imaginea să apară fără probleme, pentru reacțiune imediată. Compatibil cu G-Sync® validat de NVIDIA, limitează la minimum discontinuitatea și întreruperile de imagine, pentru o experiență fluidă, rapidă și convingătoare a jocului. Cu tehnologia FreeSync™ Premium, jucătorii se pot bucura de mișcări unitare, cursive, în timpul jocurilor rapide și de înaltă rezoluție. Aceasta reduce la zero distorsionarea și blocarea ecranului.

Cele mai bune monitoare pentru gaming: întrebări frecvente

Deoarece știm că există și câteva întrebări frecvente, am vrea să răspundem la cele pe care le-am auzit cel mai des. Evident, dacă ai și alte întrebări, nu ezita să ni le adresezi în secțiunea de comentarii. Pe cât este posibil, vom încerca să-ți oferim un răspuns cât mai edificator și viabil, deși, evident, nici noi nu le știm pe toate.

Ce tip de monitor este cel mai bun pentru jocuri?

Acest lucru, evident, depinde în totalitate de tipul de jocuri pe care le rulezi cel mai des. Dacă joci jocuri competitive, cu ritm rapid, monitoarele cu rată ridicată de reîmprospătare sunt o necesitate, deoarece pot reduce întârzierile de intrare, deci îți oferă o experiență de joc mult mai fluidă, în timp real. Rezoluțiile mai mari și HDR sunt excelente pentru experiențe mai cinematografice, AAA, în timp ce ecranele mari și curbate asigură o imersie mult mai convingătoare în lumea jocului, indiferent de gen.

Este sesizabilă diferența între 144 Hz și 240 Hz?

Video demonstrativ 60 hz vs 144 hz vs 240 hz

Diferența există, ce-i drept, însă este foarte mică, aproape insesizabilă. Peste 144 Hz, ratele de reîmprospătare încep să prezinte randamente din ce în ce mai mici, astfel încât majoritatea jucătorilor nu vor observa o diferență (cel puțin nu una semnificativă) între 144 Hz și 240 Hz. Cu toate acestea, diferența constă în faptul că un ecran cu 240 Hz are mai puțină latență, deci se reîmprospătează mai des. Diferența se poate traduce prin modul în care se va simți jocul, în special dacă este vorba despre unul competitiv.

Există o diferență semnificativă între 4K și 1080p?

Da, evident, iar diferența este una chiar uriașă. 4K are de patru ori mai mulți pixeli decât 1080p (peste opt milioane, față de două milioane, câte are 1080p). Afișajele 4K au o claritate mult superioară, dar totuși ai nevoie de un PC foarte puternic pentru a reda toți acești pixeli, așa că este posibil să-ți dorești, pentru moment, să rămâi la o rezoluție mai mică, cel puțin până îți cumperi un laptop de gaming de ultimă generație, care să poată facă față tuturor necesităților energetice și hardware.

Care este cea mai potrivită dimensiune pentru monitorul de gaming?

Dimensiunea monitorului depinde, în mare parte, de rezoluția acestuia. Pe măsură ce dimensiunile ecranului devin din ce în ce mai mari, rezoluțiile mai mici vor deveni mai pronunțate. Pentru jocuri, o recomandare ar fi un monitor de 24 inch pe 1080p, un monitor de 25 inch pe 1440p și un monitor de 28 inch sau mai mare pentru 4K. Important este, de asemenea, și raportul de aspect. Monitoarele ultrawide sunt mai late, iar dimensiunea ecranului nu este comparabilă cu cea a unui ecran standard de 16:9. Un monitor ultrawide de 34 de inch nu este la fel de mare ca unul de 34 de inch în format 16:9.

Contează timpul de răspuns pentru monitoarele de gaming?

Da, dar nu în modul în care ai putea-o crede. Timpul de răspuns pe un monitor măsoară timpul necesar pentru ca un pixel să treacă la o culoare diferită, nu decalajul de intrare. Timpii de răspuns mai rapizi oferă mișcări mai clare, astfel încât un timp de răspuns redus este ideal pentru diferitele jocuri, mai ales pentru cele dinamice, cu acțiune efervescentă și rapidă, în timp real.

Care este diferența dintre G-Sync și Freesync?

G-Sync și FreeSync sunt, amândouă, tehnologii care definesc rata de reîmprospătare adaptivă. Principala diferență este că FreeSync este o versiune open-source, în timp ce G-Sync este exclusivă pentru plăcile grafice Nvidia. Totuși, acest lucru s-a schimbat destul de mult în ultimii ani, iar majoritatea monitoarelor cu rată de reîmprospătare adaptivă vor funcționa cu o placă grafică AMD sau Nvidia integrată.

Pot să îmi folosesc televizorul drept monitor pentru gaming?

Da, îl poți folosi fără nicio problemă pe post de monitor pentru gaming. Televizoarele au opțiuni similare în ceea ce privește rata de reîmprospătare, rezoluție, suport HDR și conexiuni precum HDMI. În plus, HDMI 2.1 a adăugat suport pentru tehnologia Adaptive Sync, iar unele mărci de televizoare, precum smart TV-urile de la Samsung, suportă chiar și FreeSync. Cu toate acestea, televizoarele sunt, în general, mult mai scumpe decât monitoarele pentru gaming, așa că, cel mai probabil, vei ajunge să plătești mai mult pentru specificații similare (sau chiar inferioare). De asemenea, este posibil ca smart TV-urilor să le lipsească anumite module, opțiuni de meniu, seturi de culori, caracteristici de personalizare care, de altfel, s-ar regăsi la un monitor profesional pentru gaming.

Pot folosi un monitor pentru gaming pentru PlayStation 5 sau Xbox seria X?

Da, bineînțeles. Trebuie doar să cauți un monitor care are porturi HDMI 2.1. Consolele acceptă rezoluție de până la 4K și rată de reîmprospătare de 120 Hz, astfel încât poți fi chiar generos cu specificațiile, pentru a obține rezultate excelente și experiența de joc la care ai visat întotdeauna.

Cam asta a fost totul. Sperăm că ai găsit utile recomandările noastre în ceea ce privește cele mai bune monitoare pentru gaming. Dacă ai și alte recomandări, nu ezita să ni le comunici în secțiunea de comentarii. Spor la joc și mulțumim pentru vizită!

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.